شهيد سيد احمد ديباجي


شهيد سيداحمد ديباجي حسيني(ره) در سال 1315، در يك خانواده روحاني در همايونشهر اصفهان متولد شد. پس از گذراندن دوره ابتدايي به حوزه علميه قم رفت و سطوح را از استادان برجسته حوزه علميه فرا گرفت و پس از چند سال به نجف اشرف مهاجرت كرد و در آن جا از محضر درس آيت الله العظمي حاج سيد ابوالقاسم موسوي خويي(ره) بهره فراواني برد. در همين سفر بود كه با دختر حاج شيخ محمد محسن آقابزرگ تهراني [1] ازدواج نمود. شهيد ديباجي به علت نزديكي با مرحوم آقابزرگ تهراني از محضر ايشان استفاده ها برد و در تهيه و تنظيم فيش هاي الذريعه به جناب ايشان كمك كرده است.

در ماه رجب 1385 از نجف اشرف براي زيارت حضرت امام رضا عليه السلام به مشهد رفت و در منزل يكي از افراد محترم آن شهر كه باني مسجد مهديه رستم آباد شميران بود، اقامت كرد. در ضمن از محضر درس آيت الله العظمي حاج سيداحمد خوانساري بهره برد.

شهيد ديباجي در تعليم و تربيت مردم بسيار كوشيد و جلسات ديني متعدد تشكيل داد و در بالا بردن سطح فرهنگ مردم بسيار تلاش كرد. در همين دوران كتاب تبويب الذريعه را نوشت و جلد اول را به چاپ رساند و چون مسجد مهديه كوچك بود كنار مسجد زميني تهيه كرد و ساختمان مسجد را توسعه داد.

صندوق قرض الحسنه حضرت مهدي(عج) و درمانگاه عمومي را براي كمك به اهالي آن منطقه تأسيس كرد. شهيد ديباجي قبل از به ثمر رسيدن انقلاب اسلامي نقش ويژه اي در آگاهي مردم داشت. پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز مسئوليت دو كميته را به عهده داشت؛ يعني هم كميته مسجد مهديه و هم كميته مسجد محسني.

سرانجام؛ شامگاه 18 فروردين 1358 پس از نماز مغرب و عشا در مسجد و در اثر انفجار بمب، سيداحمد ديباجي و دو فرزندش به نام سيدمحمد 19 ساله و سيدعلي 14 ساله به درجه رفيع شهادت نائل آمدند. در اين انفجار 4 نفر ديگر نيز شهيد شدند. اولين روحاني شهيد پس از پيروزي انقلاب اسلامي، شهيد ديباجي بود. روحش شاد و يادش گرامي باد. شهيد ديباجي كتاب هاي بسياري تأليف كرده است كه عبارتند از: 1. تقريرات فقه 2. تقريرات اصول 3. زبدةالمعاني درباره علم بديع و عروض 4. مختصرالمنطق 5. تفسير القرآن العظيم 6. كشكول در علوم مختلفه در دو جلد 7. الاجازات الي طرق الاحاديث والروايات 8. تبويب الذريعه در شش جلد. [2] .


پاورقي

[1] صاحب كتاب الذريعة الي تصانيف الشيعه.

[2] شهداي روحانيت شيعه، صص310-308.


بازگشت