مقدمه


باسمه تعالي

«فقه به معناي خاصش دائره ي وسيعي دارد، انسان، از قبل از ولادت تا بعد از ممات احوالي دارد، و اين احوال شامل احوال اجتماعي، زندگي سياسي و اقتصادي و اجتماعي و بقيه شؤون اوست؛ تكليف و سرنوشت همه اين ها در فقه معلوم مي شود». [1] .

فراواني ابتلاي تمامي اقشار جامعه خصوصاً جوانان به اين علم، و پيچيدگي و اغلاق كتاب هاي فارسي موجود در اين زمينه، بيان گر ضرورت تدوين كتاب هايي همه فهم، و خالي از اصطلاحات پيچيده ي علمي مي باشد.

در راستاي تحقق اين هدف، و با نظر به جذابيت خاصي كه داستان در بين جوانان و نوجوانان دارد، جاي خالي اين علم پرارزش، در لباس داستان گونه و زباني بي تكلف كاملاً مشهود مي باشد.

هرچند دقت و ظرافت دانش فقه و قيدهايي كه در مسائل آن به كار رفته و نيز مصطلحات پيچيده و تخصصي موجود در آن، كار را براي عرضه اين علم ارزشمند در قالب داستان مشكل مي سازد ولي به هر حال ضرورت، بيش از آن است كه چنين مشكلاتي بتواند مانع از اين قدم شود.

مجموعه ي حاضر سعي نموده تا با توجه به همين هدف لنگ لنگان قدمي در اين مسير بردارد؛ اميد كه پيشنهادات و انتقادات مشفقانه ي دوستان در طي مسير دستگير اين كودك لنگ باشد.

چند تذكر:

1ـ وجود اختلاف در استنباط حكم خداوند در بين مراجع عظام تقليد، ضرورت نگارش داستان ها براساس فتواي يكي از مراجع تقليد را روشن مي ساخت.

به همين جهت براي گام نخست در موارد اختلافي فتواي مقام معظم رهبري حضرت آيت الله خامنه اي (مد ظله العالي) بيان گرديده است. البته بسياري از



[ صفحه 7]



آدرس هاي داده شده در پانوشته ها، كتاب هايي است كه به قلم مبارك ايشان نوشته نشده ولي بعد از استفتاء و مطابقت فتواي معظم له با آن منبع، در پاورقي ذكر گرديده است.

2ـ احاديث و سيره هايي كه به صورت داستان در نوشته آمده همه احاديث و سيره هايي هستند كه فقهاي گرامي مطابق آن فتوا داده اند و در مجموعه به جاي نقل فتوا، حديث مربوطه ذكر شده است؛ بنابراين، بديهي است برداشت اين نظر، كه به هر حديث و روايتي كه در كتاب معتبر يافت شد مي توان عمل كرد، برداشتي غلط و نارواست.

3ـ واضح است كه در روند تبديل اصطلاحات و موضوعات دقيق فقهي به داستان ممكن است حكم فقهي دست خوش تغيير گشته و يا موضوع مقيد به صورت مطلق و يا بالعكس نمايان گردد، به همين جهت، نوشته پيش رو، پس از بازديد ادبي توسط استادان، در اختيار استاد محترم جناب حجت الاسلام والمسلمين فلاح زاده (حفظه الله) قرار گرفت، تا اطمينان كامل از صحت محتوا حاصل گردد.

4ـ مجموعه ي پيش رو تا اين گونه لباس به تن بيارايد، از مطالعه ي رساله هاي فقهي و استخراج احكام متداول و متناسب با مخاطب تا مطالعه ي كتاب هاي حديثي جهت استفاده از احاديث فقهي در خلال آموزش احكام، از روان سازي برخي متون، تا ترجمه احاديث انتخاب شده، از داستان هاي متعدد اوليه تا داستان ذكر شده در نوشتار، مراحل مختلفي را طي نموده است.

تا مولود حاضر لباس نشر به خود ببيند، دوستاني كم و زياد، دلسوزانه بر آن مادري كرده اند و حافظه ي بنده به دليل گذشت بيش از پنج سال از اين همكاري، توان يادآوري تمامي آن بزرگواران را ندارد. اميدوارم دوستان عذر مرا پذيرا بوده و به نحوي اسامي مباركشان را به بنده متذكر شوند.

رسول نقي ئي

ذي القعده 1429 ق، دي ماه 1387 ش



[ صفحه 11]




پاورقي

[1] مقام معظم رهبري، حديث ولايت، ج 8، ص 60.


بازگشت