حرف (ب)


باباپيري، سيف اللّه استان: ايلام

عنوان اثر: سجّاده ي عشق شهرستان:ايلام

موضوع: تاريخ تولّد: 1359

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«باباپيري»، سجّاده ي عشق را، با «مقدّمه»اي كوتاه، به نيّت عشق مي گشايد و از انگيزه ي پيدايش اثر خويش مي گويد: برانگيختن احساس هاي خفته و گفتن حرف هاي ناگفته!

وي معتقد است: نماز واقعي، آن است كه آدمي را از زشتي ها بازدارد. امّا داستان او، درباره ي دانش آموزي است كه در دام دوستاني پليد، گرفتار مي آيد و او را از ياد خدا و تحصيل، بازمي دارند.

«محمّد» هر روز بيش از پيش به زشتي ها مي پرداخت؛ والدين اش نيز چندان توجّهي به وي نداشتند؛ هرچند خواهرش (فاطمه) هرگز برادر را از ياد نمي برد. آري، خودفراموشان، خدا فراموشان اند و خودشناسان، خداپرستان. روزگاري خجسته در راه است، اگر «شايسته» باشيم!



[ صفحه 256]



باباعلي، فاطمه استان: قم

عنوان اثر: بال پرواز شهرستان: قم

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«شقايق هاي سرخ كوير» عنوان داستان زيبا و بلند «باباعلي» در نخستين مسابقه بود؛ داستاني كه از «نماز و بحران هاي دوره ي جواني» سخن مي گفت؛ از «مهسا» و «محسن» كه در اسارت «اعتياد» بودند و «صادق» كه عاشقانه و صادقانه، خدا را دوست مي داشت...

اين بار نيز «ليدا» قهرمان داستان اوست؛ هم او كه با پدرش (پاشا) و نامادري اش (مهشيد) زندگي مي كرد، دانشجو بود؛ امّا از خويشتن خويش بسيار فاصله گرفته بود... در اين داستان نيز نيكان بسياري به ياري ليدا مي آيند؛ محمّد نابينا؛ بابا احمد مهربان؛ اشرف (خدمتكار خانه) كه سنگ صبور ليدا بود؛ و مصطفي (برادر محمّد) و قهرمان داستان ما- كه شخصيّتي پويا دارد- به خود مي آيد... و عشق را مي سرايد.



[ صفحه 257]



بابايي، شهربانو استان: گيلان

عنوان اثر: تجلي نماز درسيره ي عملي و آثارنظري امام(ره) شهرستان: آستانه اشرفيه

موضوع: تجلي نماز درسيره ي عملي و آثارنظري امام(ره) تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آدمي پيوسته در جست و جوي كمال و سعادت است؛ يعني هيچ انساني وجود ندارد كه به دنبال حقايق زندگي نباشد. امّا گروهي از انسان ها در مسير رسيدن به حقيقت، دچار لغزش و اشتباه مي شوند و چه بسا در منجلاب فساد و تباهي فرومي روند... در اين ميان، هرچه آدمي، خويشتن خويش را بهتر بشناسد، زيباتر و مطمئن تر، راه زندگي را مي پيمايد.»

گردآورنده، نوشتار خويش را، با «مقدّمه»اي كوتاه مي آغازد و با الهام از آثاري گران بها به خاطرات امام و تأثير نماز در رفتار ايشان مي پردازد؛ نمازهاي اوّل وقت، توجّه امام به عزّت نفس، مناجات شبانه، پانزده سال زيارت جامعه ي كبيره، حفظ امانت، قناعت، دوري از غرور و...

اين پژوهش در 15 بخش، تهيّه وتنظيم شده است.



[ صفحه 258]



بازيار، زهرا استان: ايلام

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: درّه شهر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز و نيايش، ارتباط صميمانه اي است، ميان انسان و خدا، ميان آفريده و آفريدگار. نماز، تسلّابخش و آرامشگر دل هاي مضطرب و خسته و به ستوه آمده، و مايه ي صفاي باطن و روشني روان است. پيمان و انگيزه ي تحرّك و بسيج و آمادگي، در حالتي صميمانه و دور از رنگ و فريب است. براي نفي هرچه بدي و زشتي است و تدارك هرچه نيكويي و زيبايي.

نماز، عبادتي بزرگ است. شناخت معبود و آفريدگار، محبّت او را در دل ايجاد مي كند و اين محبّت، انسان را به پرستش و عبادت و اظهار كوچكي و تواضع در برابر عظمت او وامي دارد.»

نماز چيست؟، مقدّمات نماز، تعقيبات نماز، حديث و تفاسير نماز، چگونه نماز خوانده مي شود؟ و... عناوين برخي مطالبي است كه «بازيار» در دفتر خود، گردآورده است.



[ صفحه 259]



بازياري، ليلا استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

پيش گفت «بازياري» با مناجاتي دل نشين آغاز مي شود:

«خداوندا! ما را به صراط مستقيم انسانيت، هدايت فرما و از جهل و خودپسندي، مبرّا كن. ما را به محفل اُنس روحانيان بار ده، تا به معراج حقيقي نماز اهل نياز، واصل گرديم و به حلاوت ذكر ارباب هدايت، فائز آييم.»

حدود معنوي نماز، حقيقت و صورت نماز، نماز در آيينه ي وحي، آمادگي براي نماز، حضور قلب و مراتب آن، چرا و چگونه نماز بخوانيم؟، سبك شمردن نماز، نماز اولياي خدا، اسرار نيّت، موانع نماز و نماز و دعا، عناوين برخي از موضوعاتي است كه «بازياري» با ياري مادري ارجمند و خواهري مهربان به گردآوري آن ها از منابعي هم چون سيماي نماز، سرّالصّلوة، آشنايي با نماز، پرتوي از اسرار نماز و يكصد و چهارده نكته از نماز، همّت گماشته اند.



[ صفحه 260]



بازياري، مهري استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: درچه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«نماز، برتر از همه ي عبادات، جامع تمام كمالات، منعكس كننده ي كلّ واقعيّات، منبع بركات و كليد تمام مشكلات است. نماز، عشق سالكين، عبادتي آتشين، كاري بي قرين، بهترين مُعين، خورشيد اهل زمين، مونس اصحاب دين و رحمت گسترده ي حضرت ارحم الرّاحمين است.»

نماز و دوستان خدا، گوشه هايي از اسرار نماز، نماز و فطرت، نيّت نماز، اقامه ي نماز، فرهنگ نماز در جامعه، چرا نماز بخوانيم؟، چگونه خالص شويم؟ و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «بازياري» با ياري و همكاري «معصومه پناهي» به گردآوري آن ها همّت گماشته است.

«نماز، اُنس ما با پروردگار است؛ آن را سست نگيريم. نماز، سخن گفتن مخلوق با خالق است؛ آن را دوست بداريم. نماز، غذاي روح ماست؛ فراموشش نكنيم.»



[ صفحه 261]



باصري، زهرا استان: فارس

عنوان اثر: جامعه ي مدني با نماز شهرستان: شيراز

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1350

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«جامعه ي مدني با نماز» تحقيقي پيرامون «نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان» از «زهرا باصري» و «سيّد ابراهيم حسيني» است كه در 4 فصل «كدام عيار؟»، «فلسفه ي نماز»، «اين ايستادن و خم شدن»،... چه معنايي دارد؟» و «بهداشت مساجد و نمازگزاران» به رشته ي تحرير درآمده است.

معيار نماز، استراتژي اقتصاد اسلامي، نماز در مفهوم عام و خاص، تحقّق ايده آل هاي جامعه ي مدني با نماز، شست و شوي جان و تن، نقشه ي زندگي و قطب نماي سعادت، گلبانگ اذان و اقامه و... عناوين برخي موضوعاتي است كه پديدآورندگان با الهام از آثاري ارزش مند به تبيين آن ها همّت گماشته اند.

«جامعه ي مدني كه بشر از ديرباز با عنوان «مدينه ي فاضله ي بشريت» در حسرت آن به سر مي برد، همان ايده آل هايي است كه متغيّرهاي تابع «نماز» هستند...»



[ صفحه 262]



باقرخشتي، رسول استان: اصفهان

عنوان اثر: راز تلازم نماز و زكات در قرآن شهرستان: اصفهان

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين نوشتار، بي هيچ مقدّمه و شرحي از «آيات نماز» مي آغازد و در 4 بخش به موضوعاتي هم چون آثار نماز، نماز اوّل وقت، نماز جماعت، محافظت از نماز، احساس واقعي در نماز، چه كساني حق نماز را دريافته اند؟. پذيرش نماز، نماز شب، برترين اعمال پس از نماز، بهترين نمازها و برترين نمازگزاران و... مي پردازد.

گردآورنده ي اين پژوهش در نخستين گام، بايد با روش «تحقيق» و «نگارش» آشنا گردد؛ آن گاه قبل از پرداختن به مطالعه و جمع آوري مطالب مورد نظر، به تعيين «موضوع» نوشتار خويش همّت گمارد و... بسي بايدها و نبايدهاي ديگر.

و امّا بعد... اين تحقيق، نشان گر آن است كه مؤلّف، بر بسياري از مقدّمات تحقيق، «توانا»ست؛ «دانايي» بيش ترش را نيز آرزومندم!



[ صفحه 263]



باقري، زهرا استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«نماز، تسلّي بخش دل هاي خسته و مايه ي روشني و صفاي جان و بهترين وسيله ي ارتباط مداوم بنده با خداي جهان است. اين ارتباط انسان ضعيف و محدود با خداي نامحدود به وي در برابر مشكلات و فراز و نشيب ها، نيرو مي بخشد. نماز، عطف دل به سوي آفريدگار جهان است. نماز، بهترين راه ارتباط با خداوند است؛ زيرا همه ي اركان و خصوصيّات آن به گونه اي است كه دل را به سوي خدا مي كشاند و حتّي اندام آدمي در اين عبادت به پروردگار مشغول مي گردد.»

وقتي مي بينم جوانان نويسنده و نويسندگاني چنين، دور از تمام هياهوها، در تاريكي شب ها، قلم به دست مي گيرند و از زيبايي ها مي نگارند، جز پناه بردن به خلوت تنهايي و گريه هاي پنهاني، چه مي توانم كرد؟

قلم هاتان سبزتر باد؛ هم چون دل هاي سبز در سبزتان!



[ صفحه 264]



باقري، صغري بيگم استان: قزوين

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شهر اقبالّيه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«عبادت و پرستش خداوند يكتا و ترك پرستش هر موجود ديگر، يكي از اصول تعليمات پيامبران الهي است. در دين مقدّس اسلام، «عبادت» سرلوحه ي همه ي تعليمات است. از ديدگاه اسلام، هركار خير و مفيدي اگر با انگيزه ي خدايي همراه باشد، عبادت است؛ از اين رو درس خواندن، كار كردن و... اگر براي خدا باشد، عبادت محسوب مي شود. در عين حال، اسلام، پاره اي تعليمات دارد كه فقط براي انجام مراسم عبادت وضع شده است؛ از قبيل نماز و روزه.»

نوشتار «باقري» با «مقدّمه»اي كوتاه آغاز مي شود و دربر گيرنده ي مطالبي گوناگون درباره ي فلسفه ي اقامه ي نماز است، كه از آثاري گران بها، گردآوري شده است.

«نماز، محتوايي بسيار پربار و مفهومي گسترده و پيچيده دارد، كه سعي كرده ام آن ها را در حدّي قابل استفاده براي همگان و با زباني ساده، به رشته ي تحرير درآوردم.»

و چنين است...



[ صفحه 265]



باقري، مسعود استان: زنجان

عنوان اثر: نماز شهرستان: زنجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«زيباترين و باشُكوه ترين پيوند بندگان با خدا، همانا «نماز» است. نماز، ستون دين است. آن كس كه نماز نمي خواند و يا به نماز، اهمّيّت نمي دهد، دين اش را تباه كرده است. نماز، آخرين سفارش پيامبران (ع) است؛ اگر قبول درگاه خداوند شود، اعمال ديگر نيز پذيرفته خواهد شد. در فضيلت نماز، همين بس كه قرآن مي فرمايد: «نماز، صاحب اش را از تمام ناپاكي ها بازمي دارد.»

نماز و مناجات امام حسين (ع) در شب عاشورا، اهتمام علي (ع) به نماز اوّل وقت، نماز اباذر و بازگشت آفتاب براي حضرت علي (ع) عناوين برخي از داستان هاي كوتاه «باقري» است كه همراه با برخي احكام نماز و نيز اشعاري كوتاه در دفتر نماز وي گنجانده شده است.

كوشش باقري در گردآوري چنين دفتري، بسي ستودني است.



[ صفحه 266]



باقري، نصيبه استان: مركزي

عنوان اثر: سنگر عشق شهرستان: ساوه

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، چون ساقه ي پيچكي است كه گرداگرد ستون ايمان، پيچيده شده، تا از انوار الهي بهره مند گردد. نماز، بهترين مرهم براي دل مجروح آدمي و التيام دهنده ي آن؛ هم چنين مأمني براي گشودن و گشايش آمال و آرزوهاست.

نماز، رساترين فرياد و شيواترين شعار براي دست يابي به آزادي حقيقي است. در آسمان تاريك و سياه بي نمازان، هيچ ستاره اي سوسو نمي زند. نماز، بهترين راه براي نجات از تاريكي، ظلمت و اضطراب و دلهره است؛ پلي محكم به سوي استوارترين پناهگاه ها.»

«سنگر عشق» در برگيرنده ي مطالبي هم چون وصف نماز، سيري در زندگي بهترين نمازگزاران، پيوند مكّه با نماز، مهدي (عج) مي آيد و... است، كه با «مقدّمه»ي مؤلّف آغاز مي شود و با «سخن آخر» پايان مي گيرد.



[ صفحه 267]



بانگين خليفاني، رسول استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: خداي پرستش شهرستان: اروميه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1356

قالب: شعر ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«... سپاس، خداي را

كه پرستش را آفريد

تا سكوت خود، شكسته شود

وحرف بزند

با بنده هايي كه

عاري از گناهند.»

آرزوي پرستوها، آينه هاي شكسته، پرچم تسليم، زاده ي آوارگي، سكوت خدا، شهرآشوب، فرياد از شب و قبيله ي بحران، عناوين برخي اشعار «بانگين» در اين دفتر است. فرازهايي از مجموعه ي «خداي پرستش» اميدم مي بخشد تا در انتظار آثاري برتر از سراينده، بمانم.



[ صفحه 268]



بتويي، ايرج استان: قزوين

عنوان اثر: نماز؛ ملكوت عشق شهرستان: قزوين

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:-

---

«يكي از مهم ترين پرسش هايي كه براي همه ي ما مطرح است، اين است كه هدف آفرينش انسان ها چيست؟ خداوند در قرآن مجيد، هدف اصلي از خلقت آدمي را، عبوديّت و بندگي خود مي داند.

اينك بايد پرسيد: حقيقت عبادت چيست؟ آيا منظور از آن، صرفاً انجام مراسمي مانند نماز، روزه، ركوع و سجود و قيام و قعود است؟

عبوديّت كامل آن است كه انسان جز به معبود واقعي نينديشد؛ جز در راه او گام برندارد و هرچه غير او را، فراموش سازد؛ حتّي خويشتن را. هدف اصلي از عبادت، راه يافتن به جوار خداوند و هستي بي پايان است.»

«بتويي» نوشتار خويش را در موضوعاتي گوناگون، از آثاري هم چون طهارت روح، منتهي الآمال، داستان هاي شنيدني از زندگي چهارده معصوم (ع) و... گردآورده است.



[ صفحه 269]



بتويي، زهرا استان: قزوين

عنوان اثر: نماز، سرچشمه ي زندگي است شهرستان: قزوين

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«عملي انساني، خاصّ انسان ها:

- برنامه اي الهام بخش براي توجّه به خود، توجّه به آغاز و انجام، و سرانجام توجّه به زندگي و هدف اساسي آن.

- تواضعي آگاهانه، در برابر بي نياز مطلق و برآورنده ي همه ي نيازهاي نيازمندان.

- برنامه ي آزادسازي؛ از تمام بندگي ها و پرستش ها؛

خودپرستي و غيرپرستي،

جاه پرستي و مال پرستي،

- وسيله اي برانگيزنده و بازدارنده،

برانگيزنده به سوي نيكي ها و بازدارنده از كژي ها و ناراستي ها.

اينك اين ما و اين نعمت الهي و انسان ساز؛ نماز...»



[ صفحه 270]



بتويي، محمّد استان: قزوين

عنوان اثر: نماز؛ مونس انسان در قيامت شهرستان: قزوين

موضوع: نماز... تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«گفتار پيشوايان دين، نور است؛ پرده از جهل، خرافه پرستي و اوهام برمي دارد و آدمي را با حقيقت خالص و ناب، آشنا مي سازد. اگر در اين جام جهان نما به تماشاي چشمه ي جوشان و زلال نماز بنشينيم، در آن خواهيم يافت:

اوّلين فريضه اي كه پيامبر اكرم (ص) براي امّت آورد، نماز بود و آخرين فريضه اي كه تا هنگام مرگ، ساقط نمي گردد و مكلّف، موظّف است آن را به هر نحوي به جا آورد- نيز- نماز است. اوّلين سؤالي كه پس از مرگ از مسلمانان مي پرسند، نماز است، كه اگر قبول درگاه خداوند عالم شود، عبادت هاي ديگر نيز پذيرفته خواهد شد. نماز، بهترين طريق سير و سلوك و تقرّب الي اللّه است.»

نماز در قرآن، نماز در روايات و... عناوين مطالبي است كه مؤلّف از آثاري هم چون نماز در آيينه ي حديث، نماز بهشت خلوت اُنس و طهارت روح، گردآورده است.



[ صفحه 271]



بحري، مهناز استان: كردستان

عنوان اثر: فقه محمّدي شهرستان: سنندج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

اركان نماز، شروط نماز، سنّت هاي اذان و اقامه، نماز جمعه، نماز طواف، مكروهات نماز، نماز عيدين، شروط نماز جمعه و برخي مطالب گونه گون ديگر، گزيده اي از كتاب فقه محّمدي امام شافعي است كه توسّط «مهناز بحري» و با همكاري «ماندانا حبيبي» و «ساديسا اردلان» از مدرسه ي راهنمايي «شرافت» گردآوري شده است.

«بحري» نوشتارش را با «تعرفه ي حضرت شافعي» مي آغازد و در آن به احوال امام شافعي مي پردازد؛ در آغاز پژوهش وي چنين آمده است:

«بر هر مسلمان شافعي مذهب، واجب است كه احكام مذهب خود را بداند، تا مطابق آن رفتار نمايد.»



[ صفحه 272]



بحري بيناباج، نيّره استان: خراسان

عنوان اثر: در محضر دوست شهرستان: مشهد

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:-

---

«پژوهش بحري، با «مقدّمه»اي كوتاه آغاز مي شود. سپس وي با بهره گيري از منابعي هم چون تفسير نمونه، اصول كافي، بحارالانوار، نورالثّقلين، نهج البلاغه و تفسير الميزان با آوردن آياتي از سوره هاي بقره، نسا، مائده، انعام، اعراف، انفال، توبه، يونس، هود، رعد، ابراهيم، اسري، مريم، طه، انبيا، حج و برخي ديگر از سوره هاي قرآن عزيز به تفسير آن ها مي پردازد و از موضوع برگزيده اش سخن مي گويد.

در بخشي از مقدّمه ي «در محضر دوست» چنين مي خوانيم:

«با پيشنهاد چندين موضوع از سوي ستاد اقامه ي نماز، پدرم مرا به گردآوري رساله اي با عنوان «در محضر دوست» تشويق كرد و آتش اشتياق را در وجودم شعله ور ساخت.... در هر حال، موضوعي كه انتخاب كرده بودم، چنان گران مايه و سترگ بود، كه از عهده ي پرداختن به همه ي جوانب آن برنيامدم.»



[ صفحه 273]



بختيارزاده، عذرا استان: كرمان

عنوان اثر: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان شهرستان: زرند

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، عمود دين، عصمت يقين، پناه بي پناهان، سنگر دردمندان، گلستان روح افزاي عاشقان، سير و سلوك آگاهان، منبع بركات و كليد گشاينده ي كلّ مشكلات و شست و شودهنده ي خطرات و خاطرات از قلب، نور و روح عارفان و خالصان، زنده كننده ي جان، روشني راه رهروان، تكيه گاه سالكان، راز و نياز عارفان، سرمايه ي مستمندان، رهبري به سوي خوبي ها، نجات دهنده از پستي ها، شعله ي دل بيداران، اميد اميدواران، حرارت روح افسردگان و... است.»

نوشتار «بختيارزاده»- به نقل از اثري خواندني- چنين آغاز مي شود و دربرگيرنده ي مباحثي هم چون نماز و رفتارشناسي، نماز و پرهيز از دوستي دنيا، نماز و خودشناسي، نماز و فروتني، نماز و اخلاص، نماز و پرهيز از ريا و... در 12 فصل است. كوشش مؤلّف در گردآوري چنين پژوهشي، بسي ستودني و قابل تقدير است.



[ صفحه 274]



بختياري، آزاده زينب استان: خراسان

عنوان اثر: نماز؛ جلوه ي ايمان شهرستان: مشهد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«دين، در نتيجه ي پيوندي كه ميان زندگي اجتماعي انسان و پرستش خداي متعال برقرار نموده است، در همه ي اعمال فردي و اجتماعي آدمي، مسؤوليتي الهي ايجاد كرده، وي را در تمامي حركات و سكنات خود، مسؤول مي داند.

دين، دستور مي دهد در زندگي به كارهايي كه خير و صلاح خود و جامعه در آن است، همّت گماريم و از كارهايي كه فساد و تباهي در پي دارد، بپرهيزيم. هم چنين مي گويد به عنوان عبادت و پرستش خداوند، اعمالي هم چون نماز و نظاير آن- كه نشانه ي بندگي و فرمانبري است- به جا آوريم.»

«نماز؛ جلوه ي ايمان» با مقدّمه ي مؤلّف آغاز مي شود و دربرگيرنده ي مباحثي مانند نماز، تفسير نماز، نماز شب و نماز جمعه در 4 فصل و با مطالبي گوناگون از منابعي ارزش مند است.



[ صفحه 275]



بخشيان، سيّده سعيده استان: مازندران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نكا

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«عقل و وجدان آدمي، به گونه اي است كه او را در برابر نيكي ها و نعمت هاي ديگران به سپاس گزاري وامي دارد. خداوند هستي بخش، بهترين و والاترين نعمت ها را در اختيارمان قرار داده است. او كه بي نياز مطلق است، به ما بندگان نيازمند و ناتوان و ناچيز، نظر لطف و رحمت دارد. چگونه مي توان در برابر اين همه نعمت هاي آشكار و پنهان، ساكت ماند و از صاحب نعمت، تشكّر نكرد؟ از يك مخلوق ناتوان و بنده ي محتاج نيز، جز عبادت، پرستش، سپاس گزاري و حق شناسي از آفريدگار، كار ديگري ساخته نيست.»

«بخشيان» نوشتار خويش را زير نظر صدا و سيماي مركز ساري و ستاد اقامه ي نماز استان مازندران به رشته ي تحرير درآورده است. وي در اثر كوتاه خويش كه برگرفته از «سرّالصّلوة» امام خميني (ره) است، از موضوعات گوناگوني سخن گفته است.



[ صفحه 276]



بخشي فرد، زهرا استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: ميانه

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين نوشتار، حاصل تلاش عاشقانه ي «بخشي فرد» و «انگوتي» است كه در 3 فصل «آداب نماز»، «اوصاف بهترين نماز» و «آيات و احاديث نماز» از آثاري هم چون آشنايي با نماز، راز نماز، پرتوي از اسرار نماز، نماز يا بهترين راه خودسازي و... گردآوري شده است.

«نماز، جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است. آن كه بنده ي آفريدگار است و اين بندگي را، احساس مي كند و مي داند و باور دارد، در برابر او، مطيع فرمان است...»

دانش آموزان نمازگزار دبيرستان «زينبيه» در پايان نوشتارشان، از گفتار زيباي دبير «بينش ديني» خود (خانم لامعي) مدد جسته اند و خطّاطي دفتر تحقيقي شان را، به «فريبا اسماعيلي» سپرده اند.



[ صفحه 277]



بخشي گوديزي، مرضيه استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرمان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اراده ها، اراده هايي كه به آسمان پيوند خورده اند و در هواي شفّاف ايمان و نماز باليده اند، همه ي ديوارها را مي شكنند، و بر ويرانه هاي معادله هاي خاكي جهان، آسماني ديگر مي سازند.

وقتي دست ها در صميميت دستان خداوند، گره مي خورد و گام ها، رهپوي مسيري مي شوند كه چراغ وحي، بدايت و نهايت اش را روشن مي سازد و چشم ها ارمغان خود را به روح بزرگ خويش هديه مي كند، پيروزي و سربلندي در پايان ناگزيز آن، لبخند خواهد زد و عظمت، همسايه ي سالكان و رهسپران خواهد شد.»

نوشتار ادبي «بخشي» در 3 فصل و با مطالبي هم چون «نماز؛ دشمني با شيطان»، «نماز، تمرين عاشقي»، «نماز؛ پروازدهنده ي روح به آسمان»، «نماز؛ تشكّر از خداوند» و... به جوانان مشتاق، ارائه شده است.



[ صفحه 278]



بديري، نازيلا استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اين كيست كه تيه غربت را چنين مي شكافد و مي تازد؟ آن چيست كه در آغوش پاك و بي آلايش گنجانده است؟ اگر آب است، جرعه اي به ما ببخشد؛ و اگر آذوقه است، به ما بخوراند؛ كه همه به همان ناچيز نيز قناعت مي كنيم! اي پروردگار! اين جوان رشيد در جست و جوي چه آرزويي چنين مي دود؟ گنجي از گذشتگان؟ همدمي زيبا؟ يا...

آخر در اين كوير تفتيده در پي چيستي؟ جاهلان خونخوار، رهايت نخواهند كرد.»

«بديلي» قلمي روان و توانا دارد و نيكي ها را عاشقانه و زيبا مي نگارد. وي دفترش را با سخناني زيبا از پيشوايان دين، به نيّت عشق مي بندد. باشد تا ديگر بار، عاشقانه هايش را بخوانيم و قدر عاشقي را بدانيم.



[ صفحه 279]



بذرافشان، نرجس استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي- تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«هدف از آفرينش انسان، عبادت كردن است؛ يعني ما آفريده شده ايم، تا عبادت كنيم. آري، همه ي انسان ها در برابر حوادث دنيوي، زبون و ضعيف اند؛ و پروردگار، بسي بي نياز و تواناست. امّا عبادت، وسيله اي است كه آدمي را به قدرتي بي نهايت، پيوند مي دهد. بي گمان چنين مي توان گفت: ما، همه ي سرسبزي و طراوتمان را مديون نمازيم.»

«بذرافشان» با قلمي توانا، ما را به دنيايي سرشار از پاكي ها بشارت مي دهد و نوشتاري خواندني از آثاري زيبا، را به ما مي نماياند:

«اي كاروانيان مشتاق، اي جست و جوگران حقيقت و پاكي، اي پويندگان راه خدا! آنان كه با همه ي وجود، به آفريدگار بزرگ، ايمان آورند، لذّت پايدار و ماناي نماز را، با هيچ لذّتي معاوضه نمي كنند.»



[ صفحه 280]



براتي، سميّه سادات استان: قم

عنوان اثر: بيا به ديدار دوست شهرستان: قم

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

صداي سعادت، معراج عبوديّت، چشمه ي معرفت، گفت و گويي با معبود، خورشيد صداقت و عطر نياز، برداشت هاي اديبانه ي «براتي» از گنجينه ي نماز است. بخشي از «مَطلع» نوشتارش را، مرور مي كنيم؛ كه مطلع الانوار و طلوعي بي غروب است:

«زمان، هم چنان مي گذرد؛ و هرگاه در منزلگاه عشق، نظر كنيم، همواره عاشقاني هستند كه رنگ عشق را، در سرخي آفتاب و سپيدي صبح، تفسير كرده اند و ما، در اين آشفته بازار، گردِ راهي بيش نيستيم؛ تا هرگاه كه باران بهاري حقيقت بر وجودمان باريدن گرفت، بوي نمناك خاطرات در قلب هامان جاري شود...

و ما مي رويم تا او را در گلستان صداقت، ديدار كنيم و نماز عشقمان را در صحن سبز سجّاده، زيباتر سازيم.»



[ صفحه 281]



براتي، شيرين استان: كرمانشاه

عنوان اثر: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان شهرستان: كرمانشاه

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ايمان به خدا و اتّصال به مبدأ وجود و سرچشمه ي نيكي ها و خوبي ها، مهم ترين عامل درمان نگراني و تشويش هاست. آدمي از آن جهت كه بر قدرتي لايزال و بي كران، تكيه دارد، احساس آرامش مي كند. اسلام، دعا و نيايش را سلاح و سپر مؤمن مي داند و در احاديث، بر آن، تأكيد مي نمايد.»

نقش دعا و نيايش در رفع اضطراب، نيايش بهترين سلاح براي مقابله با نگراني ها، دعا، نوجوان مبارز، چشمه ي آبي و... عناوين برخي مطالب، اشعار و داستان هاي كوتاه اين نوشتار است، كه از آثاري هم چون بحارالانوار، نهج البلاغه، كيفر گناه، سيري در جهان دانش، قرآن و روان شناسي و اصول كافي، گردآوري شده است.

«نماز، پيوند آدمي با پروردگار است. نماز، نشان دهنده ي سپاس انسان به پيشگاه خداوند است. اگر او را بشناسيم، بي ترديد دوستش خواهيم داشت...»



[ صفحه 282]



برارنژاد، ستاره استان: مازندران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: محمودآباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز، منشأ تمام خوبي ها در زمين است. اين خاصيّت اكسيري عشق به نماز است كه خدا، آن را سبب ساز جاودانگي و رمز و راز ماندگاري ساخته است. نماز، نور لايزال الهي است كه در دل ها و جان ها نفوذ كرده و موجب گرمابخشي و نورافشاني دل هاي عاشق مي شود. بايد عشق به نماز و خدا را از سَرور و مولاي بزرگوارمان؛ امام علي (ع) بياموزيم، كه چون قامت به نماز و راز و نياز مي بست، ديگر جز محراب ابروي يار، نمي ديد و جز تغزّل عارفانه با او، هيچ نمي فهميد. نماز به ما درس حق شناسي و حق يابي مي دهد. در جامعه اي كه نماز بنا نشده، امنيّت و خير و بركتي نيست.»

«برارنژاد» با بهره گيري از پرتوي از اسرار نماز، حكمت و فلسفه ي نماز و روزه و الهام از آيات قرآن عزيز، پژوهشي خواندني فراهم آورده است.



[ صفحه 283]



برزگر، اكبر استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: سيماي جوانان با نيايش شهرستان: خوي

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«در دنيايي زندگي مي كنيم كه در وراي تفكّر انسان نماي جهانيان، تألمات روحي و معنوي بسياري نيز پديدار است. عدم احساس مسؤوليت پيرامون ارزش هاي اسلامي، راه فساد و بدبختي را براي بشر، هموار مي سازد و پايه هاي اصلي كانون معرفت ديني را، سست و لرزان مي نمايد.

ريشه هاي اساسي جامعه ي اسلامي، زماني مستحكم مي شود كه نسل جوان آن جامعه، روشنفكر و باتدبير باشند و در برابر دسيسه هاي غلط ايادي شرق و غرب، با تمام درايت، شجاعت و آگاهي، ايستادگي كنند.»

جوان و عالم ملكوت، نظريه هاي تحقيرآميز، رمز بندگي چيست؟، نيايش و آداب معاشرت، ارتباط نماز با مرگ، نيايش در ترازوي سنجش، نماز هنگام ازدواج و... عناوين برخي از موضوعات پژوهش «برزگر» است.



[ صفحه 284]



برزگر، اكرم استان: قزوين

عنوان اثر: نماز، بالاترين فريادهاست شهرستان: بويين زهرا

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«خداي منّان از روي لطف بي پايان، بر آدميان، منّت نهاده، به آنان اجازه ي معراج به عالم ملكوت، عطا فرموده، نماز را نردبان ترّقي و ابزار ارتقا به عالم بالاتر قرار داده است.

انسان خاكي، همواره اسير اميال نفساني و غرايز حيواني است، كه به هنگام نماز، پرده هاي ظلماني جهان مادّه را كنار مي زند، جاذبه ي دست و پاگير كُره ي خاكي را مي شكند، موانع نيرومند عالم سُفلي را از پيش پا برمي دارد و به جهان بالا، راه مي يابد؛ آن گاه از صميم قلب و بي واسطه، با خداي خويش سخن مي گويد.»

«برزگر» با بهره گيري از آثاري هم چون پرتوي از اسرار نماز، پيرامون نماز، راز نماز، تفسير نماز و برخي منابع ديگر، دفتري خواندني پيرامون موضوع برگزيده اش گردآورده است.



[ صفحه 285]



برزويي، محمّد استان: چهار محال و بختياري

عنوان اثر: راز دل شهرستان: لردگان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1350

قالب: شعر ميزان تحصيلات: كارشناسي

---

اگر مشتاق دلبر هستي، اي دل!

اگر از سوز عشقش مستي، اي دل!

برو، غرق مناجات و دعا شو

بسا از قيد پَستي، جَستي، اي دل!

«برزويي» دفتر خويش را با شعري در قالب دوبيتي و به زبان شيرين بختياري مي آغازد؛ سپس به دوبيتي هاي فارسي مي پردازد؛ آن گاه غزليّات و مثنوي ها... خواهش باران، وصال جانان، شور بنده نوازي، راز پاكي و قبله ي مناجات، عناوين برخي غزل ها و مثنوي ها سراينده است، كه سرانجام با نوسروده ها و تك بيتي ها پايان مي گيرد.

باشد از برزويي، بازهم بخوانيم، و بيش تر در قالب هاي كوتاه!



[ صفحه 286]



برغمدي، قاسم استان: تهران

عنوان اثر: راز تلازم نماز و زكات در قرآن شهرستان: تهران

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«پرداخت صحيح زكات، زمينه را براي گسترش و نشر فرهنگ نماز، مهيّا مي سازد. زكات صحيح و به موقع، تأثير مهمّي بر بهبود وضعيت اقتصادي كشور دارد و قرار گرفتن به جاي آن، موجب زمينه سازي براي نشر فرهنگ نماز مي شود. در حقيقت، پرداخت زكات باعث بهبود اقتصاد مي شود؛ و در يك اقتصاد سالم است كه فرهنگ به بهترين وجه رشد مي كند و نماز- كه مهم ترين جزء فرهنگ معنوي است- به بهترين صورت اقامه مي گردد.»

«برغمدي»از دانش پژوهان دانشگاه امام صادق (ع) است كه در پژوهشي مبسوط و خواندني، با بهره گيري از آثاري ارزش مند به دلايل عمومي تلازم نماز و زكات، تأثيرات متقابل نماز و زكات بر يك ديگر، انسان و اجتماع، انسان و اميال و خواسته هاي رواني او و انسان در برخورد با واقعيّت ها مي پردازد.



[ صفحه 287]



بساك، نسرين استان: خوزستان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: شوشتر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: -

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«با تو هستم اي مَحرم اسرار عاشقان دلباخته، با تو هستم اي نفير مظلوميت پابرهنه ها، اي ميعادگاه دلداده هاي شهادت، اي شاهد كفرستيزي آزاده هاي به ولايت رسيده، اي كه در حجله ي جهاد و شهادت، آرام گرفته اي، اي كه آهنگت نغمه سرايي فرشتگان بهشتي است!

نماز مي خوانيم؛ زيرا مي دانيم افتخار است؛ رازدار مناديان حق در نيمه هاي شب است...»

«بسّاك» قلمي روان و شيوا دارد و زيبايي ها را- زيبا- مي سرايد:

«ما نماز مي خوانيم؛ زيرا تمام موجودات جهان در حال حمد و ثناي بزرگي اش هستند و ما نيز جزئي از اين جهانيم و روح مان از نور خداوندي، نشأت گرفته؛ براي رفع دلتنگي خويش، نماز مي خوانيم.»



[ صفحه 288]



بني اسدي، طاهره استان: مركزي

عنوان اثر: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) شهرستان: خمين

موضوع: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) تاريخ تولد: 1353

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارشناس مديريت دولتي

---

«... كلام شيوا و دل نشين امام (ره) در گوش جهانيان، طنين افكند؛ بنيان ستم و ستم پيشگان برافكند و طعم شيرين عدالت را به محرومان جامعه چشانيد. امام از سلاله ي پاك رسول خدا و ذرّيه ي امامان معصوم (ع) بود، كه عطر وجودش عالم را معطّر ساخت؛ شاگرد صالح مكتب اولياءاللّه، كه درس اخلاص و ايمان را- در بالاترين مرحله- آموخت و خود، مرّبي جهانيان و غفلت زدگان عصر ما گرديد.»

«بني اسدي» چنين لب به ستايش پيامبر انقلاب (ره) مي گشايد؛ و از اين كه مجالي براي تحقيق و پژوهش آثار آن بزرگوار يافته، حق را سپاس گزار است.

راز نماز، نماز چيست؟، تزكيه و تهذيب نَفْس، چرا نماز بخوانيم؟، اهمّيّت نماز، آثار نماز در زندگي فردي و اجتماعي و... از ديگر موضوعات اين پژوهش است.



[ صفحه 289]



بني اسدي عسكرپور، نجمه استان: كرمان

عنوان اثر: نماز شهرستان: بافت

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«بني اسدي» نوشتاري پژوهشي از آثار گوناگون، پيرامون نماز گردآورده است:

«نماز، كارت سبز ديدار است و ارمغان آسمان به زمين و زمينيان.

نماز، كليد ملاقات انسان هجران زده و فراق كشيده است.

نماز، سكّوي اعتلا و معراج انسان است.

نماز، گريز از زشتي و گناه و آرميدن در آفتاب پاكي و سايه سار زيبايي است.

نماز، كليد خانه ي يار و كارت دعوت ديدار است.

اذان، آهنگ رويش است.

اقامه، قيام در برابر آستان معبود است.

طهارت، پاك سازي جسم و جان و جامه در آستانه ي ديدار است.

قبله شناسي، تلاشي براي شناسايي خانه ي معبود...»



[ صفحه 290]



بني هاشمي، سميّه سادات استان: گلستان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: كردكوي

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

عبادت و عبوديت، ريشه هاي عبادت، ابعاد عبادت، تحمّل سختي هاي عبادت، درجات عبادت، اهمّيّت نماز، مقدّمات نماز و آثار و بركات نيّت، عناوين برخي مطالب اين دفتر است كه از كتاب هاي تفسير نماز، راز نماز، پرتوي از اسرار نماز، از ژرفاي نماز، كوتاه و خواندني از نماز و يكصد و چهارده نكته درباره ي نماز، گردآوري شده است.

اين مجموعه با «مقدّمه»اي كوتاه آغاز مي شود و با اشعاري زيبا از شاعران معاصر، پيرامون نماز، پايان مي يابد. تنظيم كنندگان اين دفتر، عبارت اند از:

-سميّه سادات بني هاشمي

-سعيده كبيري



[ صفحه 291]



بوجارنژاد، مرجان استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1356

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

در مسابقه ي پيشين از «بوجارنژاد» خوانديم؛ ساده و صميمانه. اين بار نيز دنيايي سرشار از صميميت و صفا، فراروي مان است؛ موضوعي زيبا در قالبي شاعرانه و ادبي:

«اي خداي مهربان، اي پروردگار عالميان، اي جان جانان! بزرگي، سزاوار توست. خداي من، اميد من، پناه من، خداوند كائنات! آفريننده اي كه مانند نداري. اي كسي كه در برابر شكر اندكم، محرومم نساختي و در برابر خطاهاي بزرگم، رسوايم نكردي. اي توانگر، زيبا، مهربان! دوستت دارم.»

بي هيچ ترديدي، آينده ي «بوجارنژاد» در «ادبيّات» است. او «نثر» را خوب مي شناسد و روح و جانش با «عرفان» پيوندي سبز خورده است؛ فردا از آن اوست؛ فردايي سبز در سبز.



[ صفحه 292]



بهاآبادي، فاطمه استان: كرمان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: رفسنجان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«از آن هنگام كه انسان، زندگي خويش را در اين كُره ي خاكي آغاز كرد و خود را در برابر مشكلات ناتوان و درمانده ديد، هميشه به دنبال تكيه گاهي قدرت مند مي گشت، كه او را در برابر آن ها ياري رساند و اين درد بيگانگي را از صفحه ي دلش بزدايد. انسان، احساسي دروني دارد و پيوسته در جست و جوي گم شده اش است. اين فطرت خداشناسي است كه وي را وادار به شناخت معبود و معشوق خويش مي سازد. اگر اين فطرت در آدمي گم شود، وي بي گمان، راه فلاكت و تاريكي را خواهد پيمود.»

«بهاآبادي» كوتاه نوشتارش را چنين مي آغازد و با الهام از آيات قرآن عزيز و منابعي گران بها به تفسير و شرح مقدّمات نماز، سوره ي حمد، اذان، قيام، تشهّد، سلام، آثار ترك نماز، تعقيبات نماز و... مي پردازد. مؤلّف، اثر تحليلي خويش را، با حكاياتي چند پيرامون نماز، زينت مي بخشد.



[ صفحه 293]



بهارلو، صغري استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نجف آباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«بزرگ ترين و سازنده ترين فريضه اي كه خداوند متعال بر انسان، واجب كرده، اقامه ي نماز است كه در اسلام، جايگاه ويژه اي دارد و هر مسلماني بايد با نماز، حقّ بندگي خداوند را ادا كند؛ و سهل انگاري و بي توجهّي به آن، دربارگاه حق تعالي پذيرفته نيست؛ چرا كه «بهشت را، به بها دهند، نَه بهانه».

نماز، برترين وسيله ي سپاس گزاري و تشكّر از نعمت هاي خداوند و آرامش بخش قلوب اهل ايمان است.»

«بهارلو» نوشتار پژوهشي و زيبايش را با الهام از آثاري ارزش مند در 5 فصل اهمّيّت و فضيلت نماز، آثار و اسرار نماز، سهل انگاري و ترك نماز و نتايج آن، صفات نمازگزاران و شرايط و موانع قبولي نماز، در قالب 38 آيه و 51 حديث، پديدآورده است.



[ صفحه 294]



بهارلو، فرزانه استان: اصفهان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: اصفهان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«بهترين نمازها، نمازي است كه با اخلاص خوانده شود. ما مسلمانيم و نماز، از وظايف مان مي باشد. خداوند، هيچ گاه دست بندگانش را از سوي درگاهش خالي برنمي گرداند؛ بنابراين او نيازي به عبادت ما ندارد.»

اين پژوهش، با «مقدّمه»ي مؤلّف، آغاز مي شود و دربرگيرنده ي مباحثي، هم چون بهترين نمازها، وقت نماز، مؤمنان حقيقي، دلايل نماز خواندن، نماز حضرت فاطمه (س)، غفلت از ياد خدا، چگونگي آفرينش آدمي، ياد مرگ، انواع گناهان و... است. در فراز پاياني نوشتار «بهارلو» چنين مي خوانيم:

«نماز با اخلاص، بهترين نمازها است. اكنون همگان مديون خون شهيدان خدايي هستند، كه زمينه ي برپايي نماز را فراهم آورده اند؛ بنابراين نماز را- با اخلاص- برپا كنيم، تا در شمار برترين نمازگزاران باشيم.»



[ صفحه 295]



بهارلويي نجف آبادي، حميده استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نجف آباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، معراج مؤمن است و مؤمن كامل چون تكبيرات هفت گانه را گويد، حُجُب ظلماني كه به سبب خطاها و علايق دنيوي ميان او و حق تعالي به هم رسيده، مرتفع مي گردد و به مقام قرب و خطاب با جناب ربّ الارباب مي رسد. در آن لحظه كه آدمي به كمال و شكوه بي نهايت آفريدگار مي انديشد، سراپا شيفته ي آن مي شود. دل و جانش به خضوع و خشوع مي گرايد، با آهنگ فطرت در برابر آن همه كمال و عظمت، سر تعظيم فرود مي آورد. سر به زمين مي سايد و زبان به ستايش مي گشايد.»

نوشتار «بهارلويي» و «زهرا آقاباباييان» در 4 فصل: جايگاه نماز در اديان الهي، فلسفه ي نماز چيست؟، چرا نماز بخوانيم؟ و نماز در ديدگاه اسلام به رشته ي تحرير درآمده و بدون ترديد، با ويرايش و بازنگري ديگري، به كتابي زيبا تبديل خواهد شد.



[ صفحه 296]



بهاري، ربابه استان: سيستان و بلوچستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: زاهدان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، ستون دين است، اگر قبول شود، ساير عبادات نيز پذيرفته مي گردد؛ و اگر قبول نشود، بقيّه ي عبادات نيز مردود خواهد شد. نماز، سرچشمه اي زلال و شفّاف ياد خداست و ياد خدا، پايه هاي ايمان را در وجود آدمي، محكم و استوار مي سازد.»

گردآورنده، پس از «مقدّمه» با بهره گيري از منابعي هم چون وسايل الشّيعه، بحارالانوار، از ژرفاي نماز، صحيفه ي نور، گلستان سعدي و تفسير نمونه، به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.

«نماز مي خوانيم؛ زيرا مسلمانيم؛ و مسلمان همواره در جست و جوي نيكي ها و اعمال پسنديده است. نماز مي خوانيم؛ زيرا نماز، روح و جان آدمي را، از ياد و نام خدا، سرشار مي سازد.»



[ صفحه 297]



بهاري، فاطمه استان: گيلان

عنوان اثر: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) شهرستان: رشت

موضوع:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) تاريخ تولّد: 1358

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«امام خميني (ره) يكي از بزرگ ترين رهبراني است كه پس از پيامبر (ص) و امامان معصوم (ص) در جهان هستي و گستره ي تاريخ، جلوه گر شده است و همان گونه كه رسول اكرم (ص) بر خواندن نماز، تأكيد داشت، ايشان نيز در ابدي ساختن اين ركن بزرگ دين به جان كوشيد و در اين طريق، آثار ارزش مندي از خويش به يادگار نهاد، كه هر يك، انسان را به سرمنزل مقصود، نزديك تر مي سازد.

دقّت و تأمّل امام (ره) در اين آثار، آدمي را به تعجّب وامي دارد؛ از «وضو» گرفته، تا آخرين ركعت نماز.»

مؤلّف اين پژوهش، دفترش را چنين مي آغازد و با بهره گيري از آثاري گران بها، هم چون ولايت فقيه، صحيفه ي نور و سخنان گهربار حضرت امام خميني(ره) به آفرينش اثري خواندني مي پردازد.



[ صفحه 298]



بهبودي، تهمينه استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز به مفهوم بندگي، خدمت، اطاعت و فرمانبرداري است. خداوند به ما بزرگ ترين نعمت ها را ارزاني داشته است و ما موظّفيم در برابر اين نعمت ها سپاس گزار باشيم. نماز، وسيله ي تقرّب به پايگاه معرفت و ايمان است. نماز، همانند نردبان عروج است كه مي تواند آدمي را به سوي بالاترين مراحل كمال، سوق دهد. نماز به دليل ماهيت طهارت بخشي خود، انسان را از آلودگي گناهان مي رهاند. از جمله نقش هاي نجات بخش نماز، همين بس كه آدمي را از آتش دوزخ، رهايي مي بخشد و...»

اين پژوهش در 7 فصل تنظيم شده است: شرايط قبولي نماز، نماز و شفاعت اهل بيت (ع)، نشانه هاي بهترين مسلمان، نماز در نگاه پيامبر (ص)، فلسفه ي وجودي نماز و...

باشد بازهم از «بهبودي» بخوانيم؛ بهتر، زيباتر و پربارتر.



[ صفحه 299]



بهجتي، لاميه استان: ايلام

عنوان اثر: سرچشمه ي اميد شهرستان: ايلام غرب

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، مهم ترين اعمال ديني است كه اگر قبول درگاه الهي گردد، عبادت هاي ديگر نيز پذيرفته مي شود. نمازهاي پنج گانه، آدمي را از گناهان پاك مي گرداند و سزاوار است انسان، نماز را در اوّل وقت برپا كند و هرگز آن را سبك نشمارد.»

«بهجتي» نوشتار خويش را با «مقدّمه»اي كوتاه مي آغازد و با بهره گيري از آثاري ارزش مند به گردآوري موضوعاتي هم چون اهمّيّت نماز، آداب نماز، اهمّيّت مساجد، ارزش و اهمّيّت نماز از ديدگاه پيامبر (ص) مي پردازد.

«نماز، نياز روح هاي عطش ناك و زمزمه هاي جان هاي پاك و تابناك است. فرصت نماز، خلوت رازناك عاشقان و هنگامه ي پرواز در بي كرانگي است. آن كه نماز نمي خواند، زيبايي حيات را در نيافته است؛ آن كه نماز نمي خواند، زيستن نمي داند و شكوه شكفتن را نمي فهمد. نماز، شاعرانه ترين و شعورآميزترين لحظه هاي زندگي است.»



[ صفحه 300]



بهرامي، آمنه استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: نجف آباد

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«دوران كوتاه جواني- كه همراه نشاط و سرزندگي است- بهترين دوران عمر زندگي انسان به شمار مي رود. هرچند زندگي و عمر، سراسر نعمت است، امّا دوره ي جواني، نعمت و رحمتي بس والاتر است. اين ايّام، مرحله ي انعطاف پذيري و پذيرش حق است. در اين مرحله از زندگي، آدمي مي تواند خود را بسازد و خويشتن خويش را از عادت هاي پليد و زشتي ها برهاند. انسان در اين دوران، بيش از ايّام ديگر، تحت تأثير كلام حق قرار مي گيرد.»

«بهرامي» كوتاه نوشتار خويش را اين سان مي آغازد و چنين به پايان مي رساند:

«خداوند، موجودي است كه مثل و مانندي ندارد. او از رگ گردن به ما نزديك تر است و تا ابد با ما خواهد بود... و نماز، نيكوترين راه براي ستايش اين موجود بي همتاست.»

آري؛ نماز، زيباست؛ درياست؛ راهي به آن سوي لحظه هاست....



[ صفحه 301]



بهرامي، شهاب استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: كلام وحي شهرستان: شهركرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اضطراب فكري و تنش هاي رواني، از بيماري هاي مهلكي است كه بشريت قرن بيستم را تهديد مي نمايد. روانكاوان و دانشمندان مي كوشند تا راه هاي كاهش بار فكري انسان ها را پيش بيني كنند و براي مقطعي، به فكر و روان آن ها استراحت داده و آنان را از دگرگوني هاي روحي، نجات بخشند... نمازهاي روزانه، پنج نوبت فكر آدمي را متمركز مي كند و پرورش تمركز ذهني را آسان مي نمايد.»

سيماي نماز در آيينه ي وحي، ادب و آداب نماز، مديريت در نماز، روحيّه ي نماز در انسان ها، نماز در نهج البلاغه، آثار و بركات نماز، ارتباط نماز و قرآن، قداست در نماز، سابقه ي نماز پيامبران و سيماي عبادت و اخلاص، عناوين برخي از موضوعاتي است كه «بهرامي» با بهره گيري از آثاري هم چون تفسير نماز، سرّالصّلوة و پرستش آگاهانه، در دفتر خود گردآورده است.



[ صفحه 302]



بهرامي ميان آباد، محمّدرضا استان: گلستان

عنوان اثر: نماز؛ محراب عشق شهرستان: گرگان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«امروزه تنها مشكلي را كه دنياي علم و صنعت حل نكرده، مشكل آرامش روحي و رواني است. هر روز آمار بيماري هاي رواني، جنون و مصرف داروهاي اعصاب، فزوني مي يابد. هيچ چيز جز با ياد خدا، ايمان و توكّل به او، به انسان آرامش نمي دهد. آري؛ «نماز، ياد خداست و دل ها فقط با ياد خدا آرامش مي يابد.»

اين نوشتار، با «پيام مقام معظّم رهبري»، «مقدّمه» و «شعر محراب عشق» آغاز مي شود و در 7 بخش به موضوعاتي هم چون فضيلت نماز، اسرار و آثار نماز، فلسفه و روح نماز، فرزندان نماز، آداب و مستحبّات نماز و اهمّيّت مسجد و جايگاه آن مي پردازد. قسمتي از كلام نوراني مقام رهبري را نيز مرور مي كنيم: «جوانان، با مضامين و معارف گنجانيده از نماز به درستي آشنا شوند. جا و فضا براي نمازگزاران در همه ي مكان هايي كه مردم در آن، گرد مي آيند، به شكل شايسته و جذّاب آماده گردد.»



[ صفحه 303]



به سرشت، مطهّره استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كوهبنان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«به سرشت»، نوشتاري پژوهشي را از آبشار رحمت، پرستش آگاهانه، امام(ره) در سنگر نماز، عبادت و خودسازي، درس هايي از نماز و برخي آثار ارزش مند ديگر، در 3 فصل گردآورده و به تبيين موضوعاتي هم چون فلسفه ي نماز، سابقه ي تاريخي نماز، اهمّيّت نماز از ديدگاه امام خميني (ره)، بررسي اجمالي نماز در آيات قرآن و احاديث و... پرداخته است.

«... چه شگفت عرصه اي است نماز؛ چه سان كبوتر دل از سپيده دَم تا سپيده دَم به سوي يار پر مي كشد. و چراغ دل، قامت به نوري فرازد تا فارغ از حجاب ها، جلوه هاي آشكار يار را در وسعت آفرينش به تماشا برخيزد و عروج به ملكوت اعلي را، ره توشه ي عُقبي سازد.»

باشد بازهم از «به سرشت» بخوانيم؛ هر بار بهتر و زيباتر.



[ صفحه 304]



بهمدي ثاني، اكرم استان: خراسان

عنوان اثر: همسفران خورشيد شهرستان: فردوس

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، نگاهي گذرا به سرگذشت يك «جوان» دارد؛ هم آنان كه پيوسته آن ها را مي بينيم، امّا كم تر درك شان مي كنيم. «رضا» يكي از قهرمانان اين داستان است، كه در دوران كودكي، از آغوش گرم خانواده، رانده مي شود...

در بخشي از «پيش گفت» نويسنده، چنين مي خوانيم:

«قلب جوان و نوجوان، آيينه ي پاكي ها و تهي از هر نيرنگ و ريا است. بياييد دل هاشان را نشكنيم. اشتباه هاشان را از راه هاي منطقي، گوشزد كنيم. روح ايمان را در وجودشان پرورش دهيم. به آن ها بفهمانيم زندگي، فقط و فقط نفس كشيدن و خوردن و خوابيدن نيست. روح هاي حسّاس آنان را با تهمت ها و بي توجّهي ها نشكنيم. بياييد همسفر خورشيد باشيم؛ خورشيد را به خانه ي دل هامان دعوت كنيم و از حرارت و روشنايي اش در راه هاي پرپيچ و خم زندگي، بهره بجوييم.»



[ صفحه 305]



بهمئي، اكرم استان: خوزستان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: اهواز

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«شوكت و جلال و بزرگي خداوند، هر انساني را به تواضع و فروتني وامي دارد؛ هنگامي كه بنده به نماز مي ايستد، خواري و كوچكي خود را در برابر عظمت و بزرگي حق مي بيند و اين خود، نعمت و فضل بزرگي است.

انسان با اندكي تفكّر مي تواند به اين نتيجه برسد كه خداوند بر انسان ها منّت نهاده كه مي توانند با او سخن گويند و اين- بي ترديد- دليل عظمت پروردگار مهربان است.»

«بهمئي» با الهام و اقتباس از آثاري هم چون پرتوي از اسرار نماز، راز نماز در نهج البلاغه، چهل سخن درباره ي نماز، نماز از ديدگاه دانشمندان و متفكّران، راز نماز و برخي كتاب هاي ارزش مند ديگر به تبيين موضوع برگزيده اش پرداخته، اثري پژوهشي و خواندني پديدآورده است.



[ صفحه 306]



بهي، راضيه استان: بوشهر

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: برازجان

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

داستان «بهي» داستان بازگشت به پاكي ها و زيبايي هاست؛ بازگشت بهترين بندگان خداي مهربان؛ جوانان پشيمان!

«فرشيد» جواني بي بند و بار بود، كه در خانواده اي مرّفه زندگي مي كرد. وي براي رسيدن به خوشبختي، وطن اش را ترك كرد، امّا احساس غربت، لحظه اي رهايش نمي كرد.

در اين ميان، استادي مهربان، وارد زندگي قهرمان داستان «بهي» شد و دنيايش را دگرگون ساخت. از آن پس، فرشيد، به مسائل مذهبي، پاي بند گرديد و به نماز، عشق مي ورزيد.

در واپسين روزهاي اقامت فرشيد در پاريس، استاد، دار فاني را وداع مي كند و فرشيد با انبوهي از اندوه و رنج، امّا رسالتي ارزش مند و خطير به ايران بازمي گردد؛ به هدايت و ارشاد برمي خيزد و با زشتي ها و كژي ها مي ستيزد.



[ صفحه 307]



بياباني، زهرا استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: اصفهان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«بياباني» قلمي پررمز و راز دارد؛ هم چون «داستان سروده»، «قطعه ي ادبي» و شايد چيزي شبيه شوق!

«سال ها از آن روز مي گذرد؛ روزي كه دريافتم زندگي، تنها زيستن در اين منظومه ي خاكي نيست. روزي كه دريافتم قاصدكان تنها براي دل هاي شكسته و پريشان، دل نمي سوزانند؛ چه بسا آن ها از آن همگانند؛ از آنِ من، تو و حتي او؛ مني كه غريبي در دنياي آشنايانم؛ تويي كه آشنايي در دنياي غريباني و او؛ كه نه آشناست و نه چندان غريب!»

«بياباني»، مي تواند با قلم توانايش بيش تر به ادبيّات بپردازد و همواره در حاشيه ي متون ابدي! گام بردارد. باشد تا آثار زيبايش را، بي هيچ امضايي بخوانيم.



[ صفحه 308]



بياباني، منصوره استان: مازندران

عنوان اثر: پرواز سجّاده ها شهرستان: بهشهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارشناسي

---

نوشتار تحليلي «بياباني» و «ربابه پالار» با مقدّمه اي كوتاه، چنين آغاز مي شود:

«نماز، بيش از هر كار نيك ديگر، انسان را به خداوند نزديك مي سازد و روح و جان آدمي را به عشق الهي، پيوند مي دهد... آن گاه كه انبوه اندوه ها بر دل هامان هجوم مي آورد، دعا و نيايش، قدرتي شگرف در آدمي پديد مي آورد، كه بسي طراوت زا و شادي آفرين مي باشد.»

پديدآورندگان، در كوتاه نوشتار خود، به تبيين تمامي موضوعات و عناوين مسابقه پرداخته اند؛ تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني (ره)، چرا نماز بخوانيم؟، نماز و مفاهيم نمادين آن، جوان و نيايش و... باشد بيش تر بخوانند، بنگارند و دل ها را به شور و هيجان وادارند.



[ صفحه 309]



بيات، علي استان: خراسان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: مشهد

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«بي ترديد در ميان عبادات و مسائل معنوي و ملكوتي، نماز از ارزش و اهمّيّت خاصّي برخوردار است؛ به اندازه اي كه به نماز، سفارش شده، به چيزي سفارش نشده است. نماز، وصيّت حضرت حق، انبيا، امامان، عارفان، ناصحان و حكيمان است. كتابي از كتاب هاي آسماني حق، خالي از آيات مربوط به نماز نيست و از برنامه هاي مهّم كتاب هاي عرفاني و اخلاقي- به ويژه آثار روايي- نماز است.»

«بيات» نوشتارش را با «مقدّمه»اي زيبا مي آغازد و با بهره گيري از آثاري گران سنگ به تبيين اهمّيّت نماز جماعت در اسلام، پيامبران و نماز، نماز و جنبه ي روحاني آن، انديشه در معاني كلمات و عبارات نماز و... مي پردازد. براي اين محقّق جوان از استان خراسان، آرزوي توفيق فراوان داريم.



[ صفحه 310]



بيات منفرد، رقيه استان: زنجان

عنوان اثر: نماز شهرستان: زنجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«خدايا! اميدم را نوميد مگردان؛ كه چشم اميدم بر عطاي بي انتهاي توست. پروردگارا! مرا از قهر و عذابت رهايي بخش و مرا در پناه خود، گير؛ كه بنده ي اسير توام و ترسان و فروتن به درگاهت.»

نوشتار «بيات» اين سان، با مناجاتي دل نشين آغاز مي شود و با تفسيري كوتاه از مقدّمات نماز، ادامه مي يابد؛

«ياد خدا، سرچشمه ي واقعي بسياري از فضيلت ها و ارزش هاي اخلاقي است و نماز، ياد خداست، كه آدمي را از زشتي ها و مفاسد، بازمي دارد. نماز، رابطه ي قلبي و عملي با پروردگار است، كه روح انسان را شست و شو مي دهد و دل و جان را سرشار از پاكي مي سازد.»

خواندن و دوباره خواندن را به «بيات» پيشنهاد مي كنيم؛ و به اميد ارائه ي آثاري پربارتر از وي مي مانيم.



[ صفحه 311]



بياتي «منصور»، عبدا... استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نماز؛ بهترين هديه ي الهي شهرستان: شهركرد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: شعر ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

در حمد ذات اقدس ربّ تعالي، در نعت پيامبر (ص)، در نعت امام حسين(ع)، داستاني از موسي كليم اللّه (ع)، در بيان صفات بهترين نمازگزاران، امام خميني (ره)، آيت ا... بهجت، ثقةالاسلام كليني، حاج ميرزاجواد آقا ملكي تبريزي (ره)، علاّمه بحرالعلوم و... عناوين برخي اشعار «بياتي» در اين مجموعه است.

«منصور» بايد بيش تر بكوشد، تا بتواند بهتر و زيباتر بسرايد؛

«ستايش، بر سزاوارِ ستايش

سزاوار سپاس و هر چه كرنش

قديم و اوّل و آخر بُوَد او

بدين سان، هر چه باشد، باشد از هو»



[ صفحه 312]



بيرانوند، عبدالرّضا استان: لرستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: خرّم آباد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1350

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«خدايا! ما را از منيّت خويش بِرَهان و به سوي خود، هجرت ده. پروردگارا! به ما صبر و استواري بخش و ما را، ثابت قدم بدار. ما را بر شكست كافران، ياري فرما؛ تويي كه با صبركنندگاني.

پروردگارا! ما را از تاريكي هاي هستي، بيرون آور و به عالم نور، داخل گردان.»

اين نوشتار ادبي، مناجات نامه اي دل نشين است، كه با الهام از آيات الهي و ادعيه مأثوره به رشته ي تحرير درآمده است:

«پروردگارا! ما را از مناجات كنندگان با خود، قرار ده و از آنچه ما را از تو، دور مي سازد، برحذر دار. خدايا! ذكرت را به دل هاي ما، الهام فرما؛ شكرت را به ما بياموز؛ به طاعتت مشغول دار و از صالحان و شايستگان آفريدگانت قرار ده.»



[ صفحه 313]



بيرمي حسن آبادي، مريم استان: تهران

عنوان اثر: تصوير نماز در فرهنگ مردم شهرستان: تهران

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

در نخستين مسابقه، «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» را از «بيرمي» خوانديم؛ اينك نيز دو داستان زيبا و بلند و كوتاه «خوشه هاي طلايي گندم» و «اهالي عشق» فراروي مان است و بي ترديد بازهم از اين نويسنده ي پرشور و جوان خواهيم خواند. بيرمي، قلمي توانا دارد و دلي هم چون دريا!

«نماز، ستون دين است و مسلمانان بايد آن را پاس دارند. برگزاري اين گونه مسابقات مي تواند تأثير بسزايي در ما جوانان داشته باشد. من خود يك جوان ايراني هستم كه از طرف همه ي شركت كنندگان از شما دست اندركاران گرامي، تشكّر مي كنم.

اميدوارم اين دوره نيز با خير و بركت، پايان يابد و من قول مي دهم اگر دوره ي سومي نيز باشد تمام تلاش خود را براي شركت در آن دوره نيز بكنم.»

ما نيز در انتظار آثاري برتر از «بيرمي» مي مانيم؛ باشد بازهم از او بخوانيم.



[ صفحه 314]



بيضايي، طيبه استان: خراسان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: نيشابور

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

كتاب زيباي «گوشه هايي از تجلّي نماز در ادبيّات فارسي» را از «بيضايي» خوانديم! كه در 2 بخش «نظم» و «نثر» تدوين شده بود. اين بار- نيز- پژوهشي خواندني از وي با عنوان «نماز و مفاهيم نمادين آن» فراروي مان است:

«انسان مذهبي، همواره بر آن است كه تجلّي معاني مطلق را در جهان ناپايدار پيرامون خويش مقدور سازد؛ زيرا احساس مي كند هستي به گونه اي آفريده شده است كه چون به هر جزء آن مي انديشد، بسياري از مفاهيم قدسي را در آن مي يابد... ياريگر مؤمن در اين مسير بي پايان، وجود علامت ها و نشانه هايي است كه مرحله به مرحله، او را به سمت مقصد و زدودن حجاب هاي بصيرت درون، هدايت مي كنند.»

مؤلّف مي كوشد تا با بررسي «نماد در نماز» و «نماز نمادين» به مخاطبان اثرش، ديدگاهي نوين و شفّاف تر نسبت به نماز ببخشايد.



[ صفحه 315]



بيك پور، فاطمه استان: تهران

عنوان اثر: نماز؛ اقامه ي ايمان شهرستان: تهران

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«نماز، پايه و اساس دين است و قبولي اعمال به قبولي و پذيرش نماز در پيشگاه الهي، بستگي دارد. اقامه ي نماز، نشانه ي حكومت صالحان است؛ و نماز، عصاره ي تعاليم حيات بخش اسلام مي باشد. اگر نماز با تمام شرايط و ابعادش در جامعه اقامه شود، عطر دل انگيز آن، تمامي كاستي ها را بهبود مي بخشد... فرهنگ نماز، فرهنگ اصلاح و سازندگي انسان در ابعاد فردي و اجتماعي است.

نماز در تمام اديان آسماني، واجب بوده است. نماز، ياد خداست؛ تشكّر از خداست؛ اطاعت از خداست.»

اهمّيّت نماز، حضور قلب، موانع قبولي نماز، نماز در مكتب وحي، اهمّيّت نماز از زبان معصومان (ع)، نماز از ديدگاه عقل و وجدان، آثار و فوايد ايمان، قبله ي محراب، نياز به پرستش و... عناوين برخي از موضوعات اين پژوهش است.



[ صفحه 316]



بيگدلي، اكرم استان: زنجان

عنوان اثر: نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: خدابنده

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

دوستان و جوانان! بياييد با پاكي و نيّت خالص، خود را به معبود خويش نزديك تر سازيم و بدانيم هيچ مأمن و مأوايي جز درگاه باري تعالي براي آمرزش انسان نيست.

جوانان عزيز! غرور و تكبّر را از خود دور كنيد و سر تعظيم و بندگي در محضر خداوند متعال فرود آوريد. چنين فكر نكنيد كه ديگر محتاج پروردگار جهان نيستيد. به جواني خويش مغرور نشويد. به نخستين روز آفرينش تان بينديشيد؛ كه كودكي ناتوان بوديد.»

«بيگدلي» از «خدابنده» و از بندگان خوب خداست كه خود در بهترين سال هاي خوب خدا، تولّد يافت؛ و اينك نيز فقط از زيبايي ها و نيكي ها مي نگارد: نماز شب و آثارش، حالت هاي معنوي حضرت امام (ره)، نماز در خانواده، اهمّيّت و جايگاه مسجد، نماز وسيله اي براي تقرّب به خدا، راه هاي خودسازي از طريق نماز و...



[ صفحه 317]



بيگدلي، مريم استان: قزوين

عنوان اثر: معجز عشق شهرستان: قزوين

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1357

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

داستان بلند «معجز عشق» از ورود «لادن» و ديگر دوستانش به دبيرستان و براي گذراندن دوره ي شش ماهه ي پايان تحصيلات متوسّطه آغاز مي شود؛ ليلا، نرگس، طيّبه و...

لادن، گذشته اي تلخ و تيره دارد؛ امّا هم چون ديگر جوانان، با شخصيّتي پويا، در جست و جوي زيبايي ها و نيكي هاست؛ و سرانجام آن گونه مي شود كه مي خواهد. فراز پاياني داستان زيباي «بيگدلي» چنين است:

«لادن، بارها آرزو كرده بود كه اي كاش مي توانست به گذشته بازگردد و اشتباهاتش را جبران كند... او به گذشته ي خود مي نگرد، كه از آن، جز آه و حسرت و افسوس، چيزي برايش نمانده، ولي وقتي به آينده مي نگرد...»

راستي! امروز نيز گذشته ي فرداهاي ماست؛ آن را دريابيم!



[ صفحه 318]



بيگدلي، مهراب استان: قزوين

عنوان اثر:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره) شهرستان:تاكستان

موضوع:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«... از جمله مؤمنان مهذّبي كه جان و دل و روحشان به واسطه و بركت نماز به وصال محبوب و لقاي معشوق، نايل گشته است «روح خدا» عارف عاشق، حكيم الهي، بنيان گذار جمهوري اسلامي، حضرت آيت ا...العظمي امام خميني(ره) مي باشد؛ هم او كه لحظه اي از نماز و عبادت، غافل نشد و سرانجام با ذكر نماز بر لب و نورانيت عبادت بر سيماي پرفروغ و نوراني اش از دار فاني به ديار باقي شتافت. او بزرگ ترين الگو- پس از انبيا و امامان- است.»

«بيگدلي» با الهام از عرفان اسلامي، امام (ره) در سنگر نماز، چهل داستان درباره ي نماز و نمازگزاران، سرّالصّلوة، آداب الصّلوة، حيات پس از مرگ و برخي آثار ارزش مند ديگر، پژوهشي خواندني در 2 فصل و 15 بخش با عناويني گوناگون، پديد آورده، كه بسيار خواندني و شيوا مي نمايد.



[ صفحه 319]



بيگلري، عاطفه استان: كرمانشاه

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرمانشاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«شناخت آفريدگار و معمار هستي، محبّت او را در روح و روان، ايجاد مي كند و اين عشق، انسان را به پرستش و نيايش و اظهار فروتني در برابر عظمت بي كران او وامي دارد. انسان در تمام مراحل زندگي (از تولّد تا مرگ) در جست و جوي كمال و كاميابي است و خالق هستي، راه تكامل را براي وي تعيين كرده است. اين راه چيزي جز «صراط مستقيم» نيست.

و ما نماز مي خوانيم؛ زيرا به دنبال تكامليم؛ در جست و جوي رابطه با معمار هستي هستيم.»

«بيگلري» پژوهش خويش را چنين مي آغازد و با الهام از منابعي گران بها، به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد. اگر وي در آشنايي با روش تحقيق و تأليف بكوشد، بي ترديد شاهد آثاري پربار و خواندني از او خواهيم بود.



[ صفحه 320]



بيگي، روناك استان: كردستان

عنوان اثر: قانوني براي زندگي شهرستان: سقز

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«پشت هيچستان» داستان كوتاهي از «بيگي» در نخستين مسابقه بود. وي از اين كه توفيق يافته تا ديگر بار، اعتقاد و ايده هاي خويش را در رقابتي سالم بازگويد، به خويش مي بالد. «بيگي» ما را به زمان هاي پيشين بازمي گرداند؛ به زمان جاهليت؛ و عصر نوراني پيامبر اكرم (ص). او مي كوشد در داستان «تخيّلي» خود، به مبارزه با خرافات برخيزد و بر اوهام و معتقداتي كه اكنون متأسّفانه با باورهاي ديني، آميخته، خطّ بطلان كشد.

نويسنده مي كوشد تا پيام هايي را به خواننده ي اثر خويش القا كند. يكي از اين پيام ها آن است كه نماز را بايد براي خدا و با انگيزه اي الهي برپا كرد؛ به گونه اي كه نمازگزار حتّي به آرامش دروني خود نيز نينديشد؛ هرچند يكي از ثمره هاي بزرگ ياد خدا و نماز، آرامشي ژرف است كه در اعماق روح و جان آدمي، پرتو مي افكند...



[ صفحه 321]



بيگي فيض آبادي، مهدي استان: قم

عنوان اثر: مثنوي راز شهرستان: قم

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«مثنوي راز» با «مقدّمه»اي مبسوط آغاز مي شود و پيرامون علل نماز خواندن، سخن مي گويد. بخش پاياني و دوّم اين كتاب از يك مناجات نامه، پنج داستان منظوم- در سبك مثنوي- و يك خاتمه تشكيل شده است، كه «فيض آبادي» در آن، به ياري آيات و روايات از فلسفه ي نماز مي گويد.

«كرده ايم آغاز، با نامت سخن

مثنوي گفتيم، مشكي از ختن

مثنوي از بهر اسرار نماز

در صفات و حكم آن راز و نياز

بارالها! اي تو، دادار وجود

ما زبونيم و؛ كرم بنما و جود...»


بازگشت