حرف (الف)


ابراهيم زاده، راضيه استان: مازندران

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: چالوس

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد:-

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ابراهيم زاده» حكايتي راستين و داستاني حقيقي، براي مان نگاشته و در آن، از «محمّد» جوان، گفته كه روزي- ناخواسته- بر پدر خود، برآشفت و... از آن پس خانه نشين شد؛ سر در گريبان و غمگين. امّا پس از ماه ها انديشه و تفكّر، به خدا، روي آورد و درمان دردهايش را، از او، طلب كرد.

چندي بعد به سراغ پدر شتافت؛ دست هايش را، بوسه باران كرد و... آري، نوجوانان و جوانان مسلمان، اين گونه اند. باور كنيد از «خانه» بيرون زدن يعني از «خود»، فرار كردن؛ همان طور كه از «گذشته» بريدن يعني پُشت كردن به «آينده». و باز هم بيش تر باور كنيد در جايي كه «ديگران» از پشت، خنجر مي زنند، آغوش «خانواده» بهترين پناهگاه است.



[ صفحه 42]



ابراهيم زاده، نفيسه استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: تهران

موضوع:چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز و دعا و نيايش، رابطه ي بين خالق و مخلوق و عاشق و معشوق و محب و حبيب و رازق و مرزوق را، برقرار مي سازد و در حقيقت، نماز، سنگر سربازان ايمان از شرّ حمله هاي بي امان و پياپي شيطان است. نماز، به منزله ي بوستاني جانفزا براي تفرّج روحي و سير تكاملي و كليد مخزن بركات و چراغ هدايت سالكان و دليل گمراهان و... است.»

خلاصه اي از آثاري هم چون نماز از ديدگاه قرآن و عترت، آشنايي با نماز، پرتوي از اسرار نماز، راز نماز، نماز از ديدگاه قرآن و حديث و... در اين نوشتار، گرد آمده است.

«ابراهيم زاده» در پرتو آشنايي با روش هاي نگارش و تحقيق، مي تواند آثاري بسي پُربار و زيبا، پديد آورد؛ تا همگان بدانند چرا نماز بخوانند!



[ صفحه 43]



ابراهيم زاده طريحي، سميه استان: تهران

عنوان اثر: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثارنظري امام(ره) شهرستان: تهران

موضوع: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثارنظري امام(ره) تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:ديپلم

---

«ابراهيم زاده»، هفت شهر «عشق» را، در 7 فصل «وصل» به عاشقان و ناعاشقان، باز مي گويد و با قلمي ساده و روان، علاوه بر موضوع برگزيده اش به ديگر موضوعات مسابقه نيز مي پردازد؛ به نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان، جوان و نيايش، تصوير نماز در فرهنگ مردم، بهترين نمازها و برترين نمازگزاران و...

وي در تبيين مطالب نوشتار تحقيقي اش ازآثاري ازرش مند، بهره جسته و آن را، با «مقدّمه»اي كوتاه از خويش، آغاز كرده است.

«طريحي» را، به بيش تر خواندن، فرامي خوانيم و در انتظار آثار زيبايش مي مانيم؛ باشد باز هم ازآفتاب جماران بگويد؛ از آن پيرمهربان؛ و آبروي زمين و زمان!



[ صفحه 44]



ابراهيمي، آمنه استان: فارس

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: لامرد

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«جوانان عزيز!

زندگي امروز، بدون نگاه در آيينه ي ديروز، يعني دور ماندن از اصل و هويت خويش. بايد بدانيد همگام شدن با زمان و استفاده كردن از تحوّلات فن آوري و دگرگوني هاي فرهنگي جامعه ي امروز نبايد شما را از جامعه ي ديروزتان جدا كند.

ما مسلمان هستيم و با نگاهي عبرت آموز به تاريخ گذشته ي نياكان و اوليا و انبيا و با توكّل برخدا، مسلمان باقي خواهيم ماند. هيچ گاه اجازه ندهيد زندگي پرزرق و برق امروز، شما را از اصالت ديروز، دور كند.»

و «ابراهيمي» پس از «پيش گفتار» و «مقدّمه» به «دنياي جواني» گام مي نهد؛ «جوان و زيبايي و سادگي» را زيبا مي سرايد و با بهره گيري از شعر و داستان، به نوشتارش جلوه اي ادبي مي بخشد.



[ صفحه 45]



ابراهيمي، ابوذر استان: گلستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: مينودشت

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

ارزش نماز، اهمّيّت نماز، آرامش قلب، نماز و پذيرفته شدن آن، حضور قلب در نماز، چگونه نماز بخوانيم؟، اركان نماز و انواع نماز، عناوين برخي از موضوعاتي است كه با الهام و اقتباس ازآثاري گونه گون، هم چون نماز چيست؟، راز نماز، از ژرفاي نماز، رساله ي نوين و كتاب هاي ديگر، توسّط «ابراهيمي» و «مهدي زاده» پيدايش گرفته است.

پديدآورندگان اين اثر پژوهشي از دبيرستان «امام خميني» مينودشت اند كه با تأليف مجموعه اي چنين، بي ترديد مي توانند در پرتو آشنايي بيش تر با روش تحقيق و تأليف، آثاري ارزش مندتر به همگان، ارائه كنند.

باشد بازهم از آنان بخوانيم؛ از نويسندگان جوان استان گلستان.



[ صفحه 46]



ابراهيمي، ادريس استان: كردستان

عنوان اثر: نماز از ديدگاه اسلام و قرآن شهرستان: سروآباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

در اين نوشتار، گزيده اي از «راز نماز»، «از ژرفاي نماز» و «نماز؛ نشانه ي حكومت صالحان» را مي خوانيم!

«نماز و نيايش، ارتباط صميمانه اي است ميان انسان و خدا، آفريده و آفريدگار. نماز، تسلّابخش وآرامش گر دل هاي مضطرب و خسته و به ستوه آمده و مايه ي صفاي باطن و روشني روان است؛ پيمان و انگيزه ي تحرّك و بسيج و آمادگي، در حالتي صميمانه و دور از رنگ و فريب براي نفي هر بدي و زشتي. برنامه اي است براي بازيافتن و آن گاه، ساختن خويش...»

«ابراهيمي» نوشته ي خويش را، براساس آثار ياد شده، در قالب موضوعاتي هم چون عبادت و طبيعت، وحدت و همبستگي، راز تكرار نماز، آثار بهداشتي نماز، چگونگي نماز شب و... به مخاطبان خويش ارائه كرده است.



[ صفحه 47]



ابراهيمي، اسماعيل استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: اصفهان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ابراهيمي» از دبيرستان بزرگسالان «دانش» كشكولي از دانستني هاي نماز را، با عناويني هم چون چرا نماز بخوانيم؟، نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان، نماز و آثار آن در دوره ي جواني، تصوير نماز در فرهنگ مردم و... به مخاطبان خويش مي نماياند. وي اثر خويش را با حكايت ها، اشعار و متوني ادبي، آراسته و از آيات قرآن عزيز و روايات امامان معصوم(عليهم السّلام) بسيار مدد جسته است.

«نماز، تشكّر از خداست كه ولي نعمت ماست. هرچه داريم از اوست. البتّه اين سپاس، براي خدا، سودي ندارد، بلكه براي خودمان مفيد است؛ و نشان معرفت ماست.»

آري، اگر او را، نمي جوييد، ديگر از عشق، هم نگوييد!



[ صفحه 48]



ابراهيمي، حميده استان: فارس

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: لامرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

آنچه در اين مقاله مي خوانيم، خلاصه اي از كتاب هاي همراه با نماز، تفسير نماز، راز نماز، سيماي نماز و نماز؛ گنجينه ي ذكر و راز است كه «ابراهيمي» از روستاي «چاهنود دهشيخ» براي مان فرستاده و در تنظيم مطالب آن، عاشقانه كوشيده است.

«نماز، در تمام اديان آسماني، واجب بوده است. نماز، ياد خداست. نماز، تشكّر از خداست. نماز، اطاعت از خداست. تمام هستي، در فرمان خداوند است، اگر انسان، نافرماني كند، وصله ي همرنگ هستي نخواهد بود.»

وي نوشتارش را، با گفتارهايي از «آفتاب عالَم تاب جماران» و «مقام معظّم رهبري» مي آغازد و به زيبايي به موضوع برگزيده اش مي پردازد.



[ صفحه 49]



ابراهيمي، راضيه استان: خراسان

عنوان اثر: نماز شهرستان: فريمان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«ابراهيمي» نوشتارش را، با مقدّمه اي زيبا مي آغازد و با بهره گيري از منابعي ارزش مند به تبيين موضوعاتي هم چون انسان و نماز، چاره ي كار، شاداب واقعي كيست؟، فقط چهار ركعت و... مي پردازد.

«انسان به دليل روحيّه ي كمال جويي وكمال طلبي اش به دنبال آن است كه معبودي براي خويش برگزيند. آدمي در هر حال و هر درجه اي كه باشد باز هم، احساس نياز مي كند؛ نياز به موجودي برتر و بالاتر از تمام چيزهايي كه دارد. مي خواهد در برابر او، خاضع باشد؛ به او، نزديك شود؛ امّا از كدام راه و از چه طريقي؟»

«ابراهيمي» از دانشجويان كارشناسي رشته ي «علوم تربيتي» دانشگاه پيام نور مركز فريمان است كه اثرش را، با پژوهشي زيبا از جوانان درباره ي نماز و انتظارهاي آنان از مسجد، به پايان مي بَرد.



[ صفحه 50]



ابراهيمي، زهرا استان: فارس

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: لامرد

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«ابراهيمي» پس از «مقدّمه»اي كوتاه و زيبا به آثار نماز مي پردازد و با بهره گيري از راز نماز، اخلاق نمازگزاران، راز نماز درنهج البلاغه، پرتوي از اسرار نماز، از ژرفاي نماز و برخي منابع ديگر به تبيين موضوعاتي هم چون نماز در كلام پروردگار، نماز و نكات آن، هدف از نماز و... همّت مي گمارد.

در بخشي از مقدّمه ي وي چنين مي خوانيم:

«هرچه انسان در اين دنيا زندگي كند، ميل و علاقه اش به مال، فزوني مي يابد. براي رهايي از آن، خداوند، راهي قرار داده، كه جز خواندن نماز با حضور قلب نيست...

اميدوارم خداوند به مسؤولان برگزاري اين مسابقه، اجري عظيم عطا فرمايد و بتوانند در راهي كه در پيش گرفته اند، گام هاي مؤثّرتري بردارند.»

ما نيز اميدواريم!



[ صفحه 51]



ابراهيمي، زينب استان: فارس

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: لامرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«و در آن هنگامه، روح را مي بيني كه بر ملكوت، سوار شده، تا بي نهايت، اوج مي گيرد. و در آن هنگام است كه عبادت، معنا پيدا مي كند. هيچ چيز حايل نيست، هيچ كس غيراز تو و او نيست. پس مهيّا باش تا «بر سر كوي دوست، پر و بالي بزنيم» و حديث دوست را نگوييم «مگر به حضرت دوست»؛ چرا كه «آشنا، سخن آشنا نگه دارد». با او باشيم، كه هرچه داريم از منّت اوست و همين است «سرِ ارادت ما و آستان حضرت دوست».

اين دوست است كه «بوي جوي موليان» مي دهد و نشان از «ياد يار مهربان» دارد.»

در اين نوشتار، پس از «مقدّمه» و «پيش گفتار» از سفارش هاي نهج البلاغه و امامان معصوم(ع) درباره ي نماز مي خوانيم؛ از سفارش هاي قرآن و نامه اي به جوانان!



[ صفحه 52]



ابراهيمي، سميّه استان: تهران

عنوان اثر: مجموعه متون ادبي در مقام نماز شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ابراهيمي» در نوشتار ادبي اش به موضوعاتي گوناگون پرداخته: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره)، نماز و مفاهيم نمادين آن، جوان و نيايش، تصوير نماز در فرهنگ مردم و... بهترين نمازها و برترين نمازگزاران: «بهترين نماز، آن است كه با نداي «اللَّه» وضو سازي و تكبير حق، گويي. وقتي است كه شمرده و آرام بخواني. وقتي است كه بهترين جامه ات را به تن كُني و در بهترين مكان بايستي. وقتي است كه بداني آنچه به آن، نماز مي گزاري، غصبي نيست. بهترين نماز وقتي است كه تمام اعمال خود را- يكايك- صحيح انجام دهي. بهترين نماز، هنگامي است كه بداني او هست؛ ناظر است و بداني در وجود توست؛ و، تو...»

آيا ما نيز مي دانيم؟



[ صفحه 53]



ابراهيمي، مرجان استان: فارس

عنوان اثر: نماز ومفاهيم نمادين آن شهرستان: لامرد

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ابراهيمي» چكيده اي از كتاب هاي راز نماز، پرتوي از اسرار نماز، پرواز در ملكوت و راز نماز در نهج البلاغه را، در مقاله اش باز گفته و در آن، به تبيين موضوعاتي هم چون اهمّيّت نماز، نماز و همراه هايش، ادب و آداب نماز، ترجمه ي عرفاني از معناي صلاة و... پرداخته است.

«بايد گفت هيچ عبادتي، برتر از نماز نيست و هيچ حكمي از احكام اسلامي و فرمان هاي خداوندي، جاي آن را نمي گيرد. پس اي بنده ي خدا! پروردگارت را، عبادت كن. اي مسلمان! نماز بگزار؛ كه اداي اين حكم بزرگ و زيباي الهي، بهترين وسيله ي انسان سازي و بهسازي جامعه ي انساني است.»

اين كوتاه نوشتار، با شعر «اي مهربان خداي!» پايان مي گيرد.



[ صفحه 54]



ابراهيمي، مستوره استان: كردستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: كامياران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ابراهيمي» و «رسمتي» از دبيرستان «فاطمة الزّهراء» در نوشتاري 13 صفحه اي در 3 بخش، از «چرا نماز مي خوانيم؟»، «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» و «عوامل مؤثّر در رشد و گرايش هاي مذهبي كودكان و نوجوانان» گفته اند. آنان در اثري خواندني- برگرفته از كتاب هاي نماز در سيماي خانواده و تفسير ارزش مند نور- موضوعاتي گوناگون از نماز را، به مخاطبان خود نمايانده و در تنظيم آن ها، عاشقانه كوشيده اند.

«نماز، يعني قطره ي كوچك و بي مقدار وجود خويش را، به درياي لطف خدا، متّصل كنيم؛ يعني از فقر خويش بگذريم و به غناي او ارتباط پيدا كنيم.» آري، نماز يعني دست دل را، به دعا گشودن؛ در سايه سار مهرباني، آسودن و عشق را- دريا، دريا- سرودن.



[ صفحه 55]



ابراهيمي، معظّمه استان: فارس

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: لامرد

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

آن روز كه عاشقان، تو را مي خواندند

پيوسته مرا زخويشتن مي راندند

امروز، ولي پي به حقيقت بردم

بيهوده مرا زعشق مي ترساندند

مجموعه اي از اشعار و نثرها و قطعه هاي ادبي«ابراهيمي» فراروي مان است؛ نماز دريا، مناجات هاي دلتنگي، بوي بهشت، اشك در باد، گلبرگ هاي خيس، در كهكشان نيايش، ياد دوست، هر جا خدا هست و...

ابراهيمي را به پيوسته و خوب خواندن مي خوانيم و در انتظار آثار برتر وي مي مانيم. باشد روزي، شعرهايش بر زبان ها افتد و نثرهاي ادبي اش، ابدي!



[ صفحه 56]



ابراهيمي، مهسا استان: گيلان

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش شهرستان: تالش

موضوع: آرامش در پرتو نيايش تاريخ تولّد: 1363

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ابراهيمي» از همراهان و همدلان ديرينه ي اهل نماز است كه در نخستين مسابقه نيز با متوني «ادبي» همزباني مان كرد. وي ديگر بار، با مجموعه اي از اشعار و نثرهاي ادبي از شاعران و نويسندگان معاصر، به جرگه ي «جوانان نويسنده و نويسندگان جوان» پيوسته و سخت به عشق، دل بسته است.

وي «شعر» و «نثر» را، مي شناسد؛ امّا براي دست يابي به زباني مستقل، بايد بيش تر بكوشد:

«من، امشب با فرياد، سكوت خدا را، صدا خواهم زد! من، امشب با نماز، همراز خواهم بود. امشب، پنجره را، مي گشايم؛ نسترن را، مي ستايم و...»

«مهران ابراهيمي»، «مهدي ابراهيمي»، «معصمومه همّتي» و«فرشته عزيزي» ياوران وي در تنظيم اين مجموعه بوده اند.



[ صفحه 57]



ابراهيمي دستويي، اصغر استان: كرمان

عنوان اثر: چگونه نمازمي خوانيم؟ شهرستان: رفسنجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«در قرآن مي خوانيم: «مردان خدا، شب ها تا صبح براي پروردگارشان در حال سجده و قيام اند.» رسول خدا(ص) فرموده: «تشنه، از آب، سيراب و گرسنه از غذا، سير مي شود، ولي من هرگز از نماز، سير نمي شوم.» و امام علي(ع) آن سان، غرق در نماز مي شد كه اگر تير، از پاي حضرتش مي كشيدند، دردي احساس نمي كرد...»

«ابراهيمي» نماز را، مجموعه ي همه خوبي ها مي داند و «آثار تربيتي» آن را به مخاطبان خويش مي نماياند. وي در اثر كوتاه ديگري به داستان ها و اشعار نماز مي پردازد و در 2 انشاي كوتاه، فلسفه ي نماز را، آشكار مي سازد. «اصغر ابراهيمي» از مدرسه ي راهنمايي شهيد «برادران غياثي» راهنماي خوبي براي دانش آموزان است و نيز براي برادرش «اكبر ابراهيمي دستويي».



[ صفحه 58]



ابراهيمي دستويي، اكبر استان: كرمان

عنوان اثر: چگونه نماز بخوانيم؟ شهرستان: رفسنجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1365

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«انسان در بهره مندي از زمين وخورشيد و هوا و... امتيازي بر حيوانات ندارد. آنچه به انسان، ارزش مي دهد «عقل» و «دانش» اوست و آنچه انديشه اش را، از انحراف بازمي دارد «ايمان» و «تعهّد»ش...»

ابراهيمي» عزيز، انشاي نخستش را، اين گونه مي آغازد و در كوتاه نوشتاري ديگر، به داستان و شعر نماز، مي پردازد.

وي معتقد است نماز، بندگي خدا و آرام بخش احساس بي نهايت طلبي آدمي است و مقام انسان، چنان والاست كه فرشتگان بر وي سجده مي كنند.

«ابراهيمي» از مدرسه ي شهيد «برادران غياثي» از «راويز» نمازيان را، همزبان است؛ همدل و همراه؛ با دو انشاي كوتاه.



[ صفحه 59]



ابراهيمي دمدمه، علي استان: اردبيل

عنوان اثر: نماز شهرستان: اردبيل

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1354

قالب: شعر ميزان تحصيلات: -

---

«ابراهيمي» با «نمازيان» چنين مي گويد:

«مي خواستم چند قطره از اشك هاي شوقم را، كه از چشمانم جاري ست، نثار تلاش صادقانه ي شما كنم تا شايد بتوانم ذرّه اي غبار از پاي تان بستانم و بر جان خويش، تبرّك گردانم.»

و از «نماز»، چنين:

«نماز، اي آيه ي دين محمّد!

نماز، اي زينت آيين احمد!

نماز، اي آيه هاي پاك قرآن!

نماز، اي بهترين اعمال انسان!...»

باشد كه «ابراهيمي» همواره ره عشق بپويد و از «نماز» بگويد...



[ صفحه 60]



ابرهيمي سرتشنيزي، شمايل استان: چهارمحال وبختياري

عنوان اثر:چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شهركرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، نور چشم پيامبر(ص) است و توصيه ي همه انبيا و اوصيا. نماز، نردبان تعالي روح به ملكوت معنويت است. نماز، تسلاّبخش و آرامش گر دل هاي مضطرب و خسته و مايه ي صفاي باطن و روشني روان است. نخستين چيزي است كه در قيامت، هنگام حسابرسي اعمال، از آن مي پرسند و قبولي اش شرط پذيرش عبادت هاي ديگر است...»

«ابراهيمي» نوشتار خويش را در 3 بخش «عبادت، هدف و راز بزرگ نماز»، «نماز و متمّم هايش» و «فلسفه و روح نماز» تنظيم كرده، در قالب موضوعاتي هم چون چند نكته ي ادبي، فلسفه ي عبادت، روح نماز، نماز در مكتب وحي، راز نماز و... به مخاطبان خويش ارائه كرده است.

اين اثر تحقيقي، اولين جزوه اي است كه وي به رشته ي تحرير درآورده است؛ و ما نيز- هم چون او- خداوند را- از اين بابت- سپاس گزاريم.



[ صفحه 61]



ابراهيمي شهرآباد، رقيه استان: قم

عنوان اثر: راز صلاة آفتاب شهرستان: قم

موضوع:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1356

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:دانشجو

---

در «جوانه هاي جوان» داستان زيباي «چراغي كه درخشيد» را از «ابراهيمي» خوانديم. اين بار نيز وي از «آفتاب جماران» مي گويد و «راز نماز آفتاب». او نوشتار پژوهشي خويش را در 4 بخش تنظيم كرده است:

1. حضور قلب از ديدگاه حضرت امام(ره)

2. حالات امام(ره) در نماز

3. نماز جمعه، حضرت امام(ره)

4. معرّفي كتاب

«شهرآباد» كتاب خويش را به روح بلند پيرجماران(ره) تقديم مي كند و نيز به همه ي جوانان مؤمن و متعهّد كه هرگز خداي را فراموش نمي كنند و پيوسته الگوي ديگران اند.



[ صفحه 62]



ابراهيمي شهرآباد، طيّبه استان: قم

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: قم

موضوع: چرا نماز بخوانيم تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ابراهيمي» نوشتارش را- به نقل از اثري زيبا- چنين مي آغازد:

«نماز، عملي انساني، خاصّ انسان ها و برنامه اي الهام بخش براي توجّه به خود و آغاز و انجام خويش است.

نماز، تواضعي آگاهانه، در برابر بي نياز مطلق و برآورنده ي همه ي نيازها از همه ي نيازمندان است.

نماز، برنامه ي آزادسازي، از تمام بندگي ها و پرستش ها و نيز از خود پرستي و غيرپرستي است...»

گردآورنده با الهام از قرآن عزيز و برخي آثار ارزش مند، اثري خواندني پديد آورده است. باشد باز هم از او بخوانيم؛ هم او كه ما را گفت:

«در تحقيق هايم با يقين بسيار به پاسخ اين سؤال رسيدم كه «چرا نماز مي خوانيم.»



[ صفحه 63]



ابراهيمي عظيمي، عصمت استان: خراسان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: مشهد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

مقاله ي كوتاه «ابراهيمي» از دبيرستان «فيوضات» اين گونه آغاز مي شود:

«اين همه، شور و شوق؛ اين همه مشتاقي؛ يعني عشق و پرستش. آخر مي گويند: «معراج مؤمن» است و «كليد بهشت»؛ «سيماي مكتب» است و «اساس دين.»

مي گويند: «رابطه ي مخلوق با خدا»ي خويش و «روح عبادت» است. عبادت، راز آفرينش است و عالَم تكوين و تشريع، براي آن.»

«عظيمي»، عظمت نماز را، اين گونه باز مي گويد و خود، همواره راه عشق مي پويد. او نوشتار خويش را، قطره اي از دريا، مي خواند. آري، نماز، درياست؛ زيباست و نوشته ي ادبي «ابراهيمي» بسي روان و شيوا.



[ صفحه 64]



ابراهيمي علويچه، نعيمه استان: اصفهان

عنوان اثر: وقت نماز شهرستان: اصفهان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب:شعر ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«وقت نماز» و «باغ نيايش» نام هاي 2 شعر از «ابراهيمي» است كه از دبيرستان «بني فاطمه» براي مان فرستاده است.

«صداي راز و نياز، بلند است

همه، در حالتي ملكوتي، فرو رفته اند

همه، ديگرگون شده است

وقت نماز است...»

«ابراهيمي» بايد بيش تر بخواند و چون دانش پژوه رشته ي «ادبيّات» است؛ آن گاه مي داند كه «نثر» و«شعر» بسيار متفاوت است! پس چشم بر راه آثاري زيباتر- از او- مي مانيم؛ شايد باز هم از «علويچه» بخوانيم.



[ صفحه 65]



ابراهيمي فر، كبري استان: خوزستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شوش دانيال

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«عبادت، حقّ خداوند است؛ و با خواندن نماز، مي توان اين وظيفه ي بزرگ را، انجام داد. در قيامت، سرنوشت انسان، بنابر نوع زندگي و اعمالي كه در اين جهان، انجام داده، تعيين مي گردد.»

«ابراهيمي فر» اين گونه مي آغازد و در نوشتار كوتاهش به «فلسفه ي نماز» مي پردازد. و امّا در بخش پاياني مقاله ي او، با اشعاري روبه رو هستيم كه از محتوايي زيبا و شايسته، برخوردار است؛ شعرهايي كه مي توانست بهتر باشد! نه، بگذاريد صادقانه بگويم كه مي تواند بهتر باشد؛ يعني وجود فرازهاي شعري اش، اين حقيقت را، آشكار مي كند. پس چشم بر راه مي مانيم، تا بدانيم «چرا نماز بخوانيم؟» و همگان بايد اين راز را، بدانند، تا همواره نماز را، عاشقانه تر بخوانند.



[ صفحه 66]



ابراهيمي نژاد رفسنجاني، سلمان استان: كرمان

عنوان اثر: شمه اي از عطر نماز شهرستان: كرمان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«بررسي آداب، شرايط و مضامين و هويت نماز، تأييد مي كند اين عبادت بزرگ، علاوه بر اين كه به عنوان يك عمل تعبّدي، براي نمايش خضوع و كرنش در ارتباط با خالق، نقش آفرين است، عاملي مهم- نيز- براي اصلاح نَفْس انسان ها و كنترل نظام عمومي جامعه است.

اصولا هر عبادت و اطاعتي كه آدميان برحسب تكليف به جا مي آورند، با نظر به استغناي ذات اقدس باري تعالي نمي تواند كم ترين سود و خيري را متوجّه ذات ربوبيت گرداند يا متضمّن فخر و مباهات يا ارضاي خواسته هايي در مبدأ لايزال باشد...»

اين نوشتار زيبا و خواندني در 4 فصل «پيشينه ي تاريخي نماز و پرستش»، «نماز، پاسخي به نيازهاي انسان»، «ارزش نيت و اخلاص در نماز» و «نماز و تكامل وجودي انسان» به رشته ي تحرير درآمده است.



[ صفحه 67]



ابري، مرجان استان: تهران

عنوان اثر: مادر! برايم دعا كن شهرستان: تهران

موضوع: تصوير نماز درفرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1363

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: -

---

«كنار حوض، ايستاده بود. آبي به صورت پاشيد؛ وضو گرفت و در حالي كه زير لب، چيزهايي مي گفت، قدم در اتاق گذاشت. سجّاده اش را، پهن كرد؛ مثل هميشه چادرش را- كه در ميان آن بود- به سر انداخت و قصد قربت كرد... سجده هايش را، دوست داشتم... برخاست و باز، سكوت خانه بود و نواي او... دستانش را، مقابل صورت گرفت... به ركوع رفت... چشمانم خسته بود. سلام نماز را مي گفت سرفه ي سختي كردم؛ انگار گلويم از جا، كنده مي شد و... قطره هاي خون... نگاهم كرد. به سرعت به طرفم آمد و مرا، در آغوش گرفت؛ آغوشش بوي بهار مي داد.»

و «ابري» مهرباني مادري نمازگزار را، از زبان قهرمان داستانش اين گونه وصف مي كند.



[ صفحه 68]



ابوالحسني كوپايي، فهيمه استان: اصفهان

عنوان اثر: نيايش با معبود شهرستان: كوهپايه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«انسان در جهات مختلف، موجودي محدود است؛ يعني توان و دانش او محدود است، ولي حوادث غيرقابل پيش بيني نامحدودند. تنها چيزي كه اين انسان محدود را در مقابل هزاران حادثه، بيمه مي كند، توكّل و استمداد او از خداست. و «نماز» ريسمان محكم خدا، براي تحقّق اين استمداد و استعانت است.»

«ابوالحسني» با الهام از منابعي ارزش مند، اثر خويش را در 3 فصل «مفاهيم نماز»، «نماز؛ سرچشمه ي خوبي ها» و «نماز در نهج البلاغه» تنظيم كرده، با مدد آيات عزيز الهي و روايات امامان معصوم(ع) به تبيين موضوعاتي هم چون بركات نماز، محتواي نماز، مسؤوليت بزرگ خانواده، دانستني هاي پيرامون نماز، راز نماز و.. پرداخته است.



[ صفحه 69]



ابوترابي، سيدّابراهيم استان: تهران

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: كرج

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1355

قالب:ادبي ميزان تحصيلات:كارشناس علوم سياسي

---

از دل برخاسته هاي «ابوترابي»، فصلي از عاشقانه هاست:

«عشق، يعني درد دل با او گفتن. عشق، يعني بي نام و نشان بودن. عشق، يعني روز و شب، نشناختن. عشق، يعني بنده ي خدا بودن.»

اوّلين گام، براي «سيّد» در «ادبيّات» مطالعه ي آثار كهن و معاصر است؛ آن گاه آشنايي با «وزن» و «قافيه»- در شعر و پرداختن به قالب هاي كوتاه؛ سپس قلم، برداشتن و از عشق، نگاشتن!

«عشق، يعني روز و شب نشناختن

بهر ديدار رُخش، جان باختن

عشق، يعني سوزش دل، با وجود

عشق، يعني تا ابد، ذكر و سجود...»



[ صفحه 70]



ابوترابي، ايمان استان: سمنان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: سمنان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، داراي فلسفه هايي فراوان است و... نماز خالصانه، همان توجّه به خداي بزرگ است. كسي كه نماز مي خواند، بايد تمام فكر و ذكرش خدا و نماز باشد؛ كه اين رمز و راز عبوديّت و نزديكي خالصانه به پروردگار است.

نماز، يعني راز و نياز؛ يعني ارتباط با خدا، فرمانبرداري از او و هزار يعني ديگر كه زبان از گفتن آن، خسته و درمانده و قلم از نوشتنش ناتوان مي ماند...»

امّا «ايمان»- مؤمنانه و عاشقانه- در تبيين موضوع برگزيده اش در حدّ توانستن كوشيده و مقاله اي تحقيقي را، به مخاطبان جوان خويش نمايانده است.

وي از انواع نماز، ترجمه ي آن و حكايت هاي شيرينش نيز، سخن رانده است.



[ صفحه 71]



ابوطالبي، آزاده استان: تهران

عنوان اثر: حماسه شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1357

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: دانشجو

---

دفتر خاطرات «ابوطالبي» را مي گشاييم:

«نمي دانم چه حسّ عجيبي در وجودم هست كه مي گويد او را خواهم ديد! اگر اين انديشه- كه سال ها در باور من بوده است- حقيقت داشته باشد، او كه آن زمان دختركي شانزده هفده ساله بود، حالا بايد زني 30 ساله باشد... سال هاست كه از همه چيز، بي خبرم؛ انگار همه ي چيزهايي را كه زماني در ذهنم رنگ و شكلي داشته اند به فراموشي سپرده ام.»

ابوطالبي، در داستان كوتاه «حماسه» از «زهرا محمّدي» مي گويد؛ و با «تولّدي ديگر» و «پرواز تا بلنداي عشق» مجموعه ي خود را مي بندد. وي بي هيچ ترديدي با نوشتن آشناست و مي تواند داستان ها و فيلم نامه هاي زيبايي از خويش به يادگار نهد.



[ صفحه 72]



ابوفاضلي، مجيد استان: تهران

عنوان اثر: سوره ي پرواز شهرستان: تهران

موضوع:گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: شعر ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ابوفاضلي» در «وسعت شب هاي خدا» «آيه ي آرامش» مي خوانَد و در «لحظه ي سبز دعا» در جست وجوي «گم شده»ي خويش است! او در پرتو «مهر دستان خدا» «آهنگ روييدن» دارد و در «لحظه ي باراني ديدار» تا«قلّه ي ايمان» مي راند...

«سوره ي پرواز»، مجموعه اي از شعرهاي كوتاه و بلند ابوفاضلي در قالب هاي گوناگون است؛ اشعاري هم چون اشك سَحَرگاه، رمز هستي، آرزوي رفتن، شرر نياز و... كه وي همه ي آن ها را به شهيدان راه آزادي، تقديم مي كند؛ عاشقاني كه با خون خود، خاك ايران را عطرآگين كردند و سجّاده اشان سرشار از بوي خدا بود!

باشد باز هم با ابوفاضلي، پرواز را به خاطر بسپاريم.



[ صفحه 73]



اتيوك، عابده استان: سيستان و بلوچستان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: زاهدان

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: -

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«نماز خواندن، يعني پرواز كردن؛يعني بال گشودن به سوي معشوق؛ معشوق واقعي؛ آن كه لياقت عشق ورزيدن را، دارد و سزاوار سجده است. نماز خواندن، يعني به سوي صاحب خود رفتن؛ يعني رهايي از دنياي مادّيات و پيوستن به معنويات.»

«اتيوك» پس از اين، به وصف دوران پر از طراوت جواني مي پردازد: «جواني، دوران عاشق شدن است؛ دوران عشق ورزيدن، فصل نيايش و راز گفتن با معبود، فصل بال و پر دادن به دل، در جست وجوي خالق؛ در پي معشوق؛ خالقي كه در همه جا هست امّا... در جايي نيست!» وي «جوان و نيايش» را- در يك صفحه- براي ما، اين چنين نگاشته و حرمت اين واژگان زيبا را، به زيبايي، پاس داشته است.



[ صفحه 74]



احدزاده قنّاد، زهرا استان: گيلان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: رشت

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«احدزاده» از استان هميشه سبز «گيلان» مقاله اي در 6 صفحه، براي ما، فرستاده است. وي «نماز» را، برترين راه تشكر از پروردگار مهربان مي داند؛ اظهار فروتني در برابر نعمت ها و الطاف الهي؛ و اميد و شوق به زندگاني.

«صبح ها، از خواب برخيز و به طلوع آفتاب بنگر؛ به تمام هستي و طبيعت؛ و خدا را بخوان. مثل پرنده باش؛ آزاد و رها، در آسمان عشق او.»

«احدزاده» در بخشي از نوشتارش، به شرح سوره ي «حمد» پرداخته و در ترجمه و تفسير آن، از زبان «امروز» بهره جسته است. باشد باز هم از او بخوانيم؛ هر بار، زيباتر و پربارتر.



[ صفحه 75]



احساس خواه، خدابخش استان: كهگيلويه و بويراحمد

عنوان اثر: سنگر اعتقاد شهرستان: ياسوج

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«احساس خواه» نوشتار خويش را، با مقدمه اي ادبي و احساس برانگيز مي آغازد و با بهره گيري از سيماي فرزانگان، حبيب و محبوب، در قلمرو راز، نماز در اسارت، پيشاني سوخته و... در 3 فصل به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.

ابياتي از شعر «نور نماز» از استاد «ده بزرگي» را، زمزمه مي كنيم:

«ازجذبه ي نگاهش، انوار ناز ريزد

و زشوق، چشم عاشق، اشك نياز ريزد

وقتي كه ساز گيرد، در كف، به باغ ذهنم

گلبانگ «دوست، اي دوست!» ز آواي ساز ريزد...»



[ صفحه 76]



احقاقي، راضيه استان: اصفهان

عنوان اثر: كليد بهشت شهرستان: ملك شهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«احقاقي» با الهام از آثاري گران سنگ به تبيين تمامي موضوعات مسابقه ي بزرگ تأليف كتاب درباره ي نماز، پرداخته، كشكولي از دانستني هاي مفيد را بر مخاطبان خويش نمايانده است!

بخشي ازنوشتارش را- به نَقل از كتاب آشنايي با نماز- مرور مي كنيم:

«خداي بزرگ، نَه از نماز خواندن ما، سود مي بَرد و نه بي نمازي ما، به او زيان مي رساند. اگر به نماز، بي اعتنا باشيم، محروم شدن از بركات و آثار معنوي و اجتماعي آن، دامنگير خودمان خواهد شد؛ در آخرت- نيز- براي ناسپاسي و دوري از خدا و آلوده شدن به فسادها، كيفر خواهيم ديد.»

وي در نامه اي جداگانه از كوشش هاي بي دريغ معاونت تحقيق و تأليف ستاد اقامه ي نماز، بسيار تقدير و تشكّر كرده است.



[ صفحه 77]



احمدپور عبايي، مريم استان: خوزستان

عنوان اثر: پژوهشي درباره ي نماز شهرستان: دزفول

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين نوشتار، برگرفته از آثاري هم چون پرتوي از اسرار نماز، راز نماز، سيري در نماز، سخني كوتاه درباره ي حكمت و فلسفه ي نماز، معراج و... است كه «احمدپور» آن را در قالب موضوعاتي گونه گون به مخاطبانش ارائه كرده است.

در سخن دلش چنين مي خوانيم:

«... ما جوانان، هويت خود را فراموش نكرده ايم و مي دانيم براي چه آمده ايم و چه بايد بكنيم، امّا شايد كوتاهي ما، در اين است كه نمي دانيم چگونه آغاز كنيم و چه سان، خود را بسازيم... من از شما مي خواهم به من و تمام جوانان ايران و جهان- كه به دنبال حقيقت هستند- بگوييد چگونه مي توان خدا را- با آن مقام و عظمت- شناخت؛ زيرا اگر پروردگار را نشناسيم نماز و تمام عبادت هامان ناآگاهانه خواهد بود...»



[ صفحه 78]



احمدپور قصّاب محلّه، رحيمه استان: گيلان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: لاهيجان

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«احمدپور» هفت شهر عشق را، در 7 فصل مي گردد؛ ويژگي هاي نيايش گران جوان، تفاوت جوانان امروز با ديروز، چه بايد كرد؟، مناجات و...

«هفت آسمان و زمين و هر چه در آن هاست به ستايش و حمد خدا، مشغول اند و موجودي نيست كه تسبيح و تقديس پروردگار را بر زبان نداشته باشد. آدمي از آن جا كه اشرف مخلوقات، نام گرفته و بار امانت الهي را بر دوش مي كشد، بايد او را بيش تر از هر موجود ديگري عبادت كند و بر اوست كه از غربت خويش در زندان خاك با او سخن گويد.»

باز هم از او مي خوانيم:

«اميد كه ما نيز با مناجات شبانه و اشك چشم و شب بيداري و سوز و گداز، مشمول رحمت خاصّ او شويم؛ تا توفيقش همواره نصيب مان گردد.»



[ صفحه 79]



احمد مهرابي، اعظم استان: تهران

عنوان اثر:تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) شهرستان: تهران

موضوع: تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1360

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

از خواهران «احمد مهرابي» سيماي نماز در قرآن را در جوانه هاي جوان به نظاره نشستيم و اينك پژوهشي بسي زيباتر و پربارتر از آنان را شاهديم.

اهمّيّت نماز، آثار نماز، حقيقت و صورت نماز، در اسرار وقت نماز، مقارنات نماز، اهمّيّت نماز جمعه و جماعت، استعاذه، وساوس شيطاني و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه به وسيله ي محقّقان و گردآورندگان اين نوشتار به مخاطبان جوان ارائه شده است.

آنان، آشنايي با دفتر نشر و تنظيم آثار امام(ره) را از تجربه ها و دستاوردهاي سودمند اين تحقيق مي دانند و اميد دارند نوشتارشان، روح پير جماران را خشنود گردانَد؛ ما نيز.



[ صفحه 80]



احمد مهرابي، خديجه استان: تهران

عنوان اثر: تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) شهرستان: تهران

موضوع: تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1352

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:دانشجو

---

از «احمد مهرابي» و خواهرانش «زينب» و «اعظم» سيماي نماز در قرآن را در جوانه هاي جوان به نظاره نشستيم و اينك پژوهشي بسي زيباتر و پربارتر از آنان را شاهديم.

اهمّيّت نماز، آثار نماز، حقيقت و صورت نماز، در اسرار وقت نماز، مقارنات نماز، اهمّيّت نماز جمعه و جماعت، استعاذه، وساوس شيطاني و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه به وسيله ي محقّقان و گردآورندگان اين نوشتار به مخاطبان جوان ارائه شده است.

آنان، آشنايي با دفتر نشر و تنظيم آثار امام(ره) را از تجربه ها و دستاوردهاي سودمند اين تحقيق مي دانند و اميد دارند نوشتارشان، روح پير جماران را خشنود گردانَد؛ ما نيز.

«آثار نماز در جواني» عنوان نوشتاري ديگر از خديجه و مريم احمدمهرابي است كه در قالب «پرسش نامه» تنظيم شده و بسيار خواندني و كاربردي مي نمايد.



[ صفحه 81]



احمدمهرابي، زينب استان: تهران

عنوان اثر: تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) شهرستان: نهران

موضوع:تجلّي نماز در آثار نظري وسيره ي عملي امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

از خواهران «احمدمهرابي» سيماي نماز در قرآن را در جوانه هاي جوان به نظاره نشستيم و اينك پژوهشي بسي زيباتر و پربارتر از آنان را شاهديم.

اهمّيّت نماز، آثار نماز، حقيقت و صورت نماز، در اسرار وقت نماز، مقارنات نماز، اهمّيّت نماز جمعه و جماعت، استعاذه، وساوس شيطاني و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه به وسيله ي محقّقان و گردآورندگان اين نوشتار به مخاطبان جوان ارائه شده است.

آنان، آشنايي با دفتر نشر و تنظيم آثار امام(ره) را از تجربه ها و دستاوردهاي سودمند اين تحقيق مي دانند و اميد دارند نوشتارشان، روح پيرجماران را خشنود گردانَد؛ ما نيز.



[ صفحه 82]



احمدنژاد، محمّد استان: قم

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: قم

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«اوّلين فريضه اي كه پيامبر اكرم(ص) براي امّت آورد، نماز است و آخرين فريضه اي كه تا هنگام مرگ، برعهده ي آدمي است، نيز. نماز، اراده ي انسان را، تقويت مي كند... وقتي جواني در حال راز و نياز با معبود خويش است، شور و شوقي ديگر مي يابد و خضوع و خشوعش افزون مي شود. راز و نياز با پروردگار، باعث تزكيه و تربيت انسان مي گردد. نماز، بهترين شعار انبيا و اوليا مي باشد و نيز بهترين وسيله ي ارتباط مستقيم بنده ي مخلص، با پروردگارش.»

«احمدنژاد» مقاله ي كوتاهش را، اين گونه مي آغازد و دل هاي مان را، از عشق، سرشار مي سازد. وي نماز را، پيمان خداوند، داروي تكبّر، كوبنده ي شيطان و... مي داند و ما را، به چنين نماز عاشقانه اي فرامي خواند.



[ صفحه 83]



احمدنژاد، مينا استان: قم

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: قم

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: -

---

مقاله ي كوتاه «احمدنژاد» اين گونه، آغاز مي شود:

«نماز، درِ لطفي است كه بر روي همه، گشوده است؛ سدّي محكم در برابر توفان گناه... نماز، ركن اصلي دين است و بايد اصلي ترين جايگاه را، در زندگي مردم داشته باشد.»

نوشتار مؤلّف، آميزه اي از روايات، كلام گهربار مقام معظّم رهبري و ديگر بزرگان است كه «فلسفه ي اقامه ي نماز» را، به ما، باز مي گويد.

باز هم از او مي خوانيم:

«ترك نماز، باعث تباهي مي شود. نماز، راه مستقلّي است كه پيمودن آن، روش انبيا(عليهم السّلام) است. نماز، يك كارخانه ي انسان سازي است و باعث دوري از فسادها در جامعه مي شود.»



[ صفحه 84]



احمدي، امين استان: كرمان

عنوان اثر: نماز شهرستان: سيرجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز،اي همدم علي اعلا(ع)، اي كه محمّد (ص) را، به افلاك رساندي! تو، تنها شاهد عشقي؛ تو، عشق را ديده اي؛ دوستت دارم اي شاهد عشق!

نماز! تو، مُهر قبولي گفتار و رفتار مني در روز حساب؛ تو، رهاننده ي مني از آتش؛ تو، عشق مني؛ كه عشق را، در تو مي توان ديد. دوستت دارم اي عشق من!

نماز! تو، نويد عشقي؛ تو، باد صبايي كه به عاشق، مژده ي وصل مي دهي؛ تو، مَحرم راز مني؛ تو، اوج نياز مني، دوستت دارم اي مَحرم راز!»

«احمدي» از كاروان نمازيان است؛ كه خود «امين» است و پيرو دين «محمّد امين».



[ صفحه 85]



احمدي، بهمن استان: سمنان

عنوان اثر: نماز و رفتارشناسي فرد مسلمان شهرستان: سمنان

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1350

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارداني

---

«نماز، يعني ستايش معبود كه به راه هاي گوناگون، امكان پذيراست. نماز بايد با خشوع و خضوع و حضور قلب، همراه باشد. نماز، ارتباط بين عابد و معبود و عاشق و معشوق است. نماز، سرچشمه ي رفتارهاي نيكوي آدمي است.»

«احمدي» نوشتارش را با مقدّمه اي كوتاه مي آغازد و با الهام از آثاري ارزش مند به تبيين موضوعاتي هم چون نماز چيست؟، چرا برخي افراد نماز نمي خوانند؟، نماز چگونه بر فرد و محيط اطرافش تاثير مي گذارد؟، چگونه مي توان از خودشناسي به خداشناسي رسيد؟ و... مي پردازد.

وي قلمي روان دارد، كه در پرتو آشنايي با روش هاي تحقيق و نگارش مي تواند تواناتر شود و آثاري گران سنگ از خويش بر جاي نهد. باشد باز هم پژوهش هاي احمدي را بخوانيم.



[ صفحه 86]



احمدي، سيّد جواد استان: قم

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: قم

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

در اين نوشتار كوتاه و زيبا از «احمدي» چنين مي خوانيم:

1. فلسفه، حكمت و اهمّيّت نماز.

2. آثار سوء ترك نماز.

3. آثار سوء سبك شمردن و تضييع نماز.

4. حقيقت نماز و...

احمدي از دانش پژوهان «حوزه ي علميّه ي قم» است كه پژوهش خواندني اش را با آيات عزيز قرآن و روايات معصومان(ع) آراسته و با بهره گيري از آثاري ارزش مند، دفتري گران سنگ، پيرامون موضوع برگزيده اش پديدآورده است.

باشد بازهم از او و ديگر دانش پژوهان عزيز و انديشه مند حوزه هاي علميّه ي كشور اسلامي مان بخوانيم.



[ صفحه 87]



احمدي، حسين استان: بوشهر

عنوان اثر: آيينه در آيينه شهرستان: كنگان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز، ژرف ترين رازها را، در خود جاي داده است؛ يعني راز «سعادت» انسان؛ آنچه بشر، در هر زمان در پي راه حلّي براي رسيدن به آن بوده است و آن را، در هر چيز كه خوب به نظر مي آمده، جست وجو كرده است.»

نوشتار ادبي احمدي اين گونه آغاز مي شود و مؤلّف، در 5 بخش، با بهره گيري از آثاري ارزش مند، به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.

وي ما را به «ژرفاي نماز» مي بَرد؛ نماز را، آيينه اي تمام نما، مي خواند؛ دري براي بازگشت آدمي به دنياي پاكي ها و زيبايي ها و... بهترين عبادت. بخش چهارم اين تأليف، شايد مهم ترين فصل نوشتار «احمدي» باشد كه نشانگر ذوق وافر ادبي او، در گردآوري نوشتارهايي اين گونه است؛ فصلي با عنوان «نماز و در نماز»؛ مثل يك آغاز؛ يك پنجره، يك عشق، يك پرواز...



[ صفحه 88]



احمدي، حمزه استان: كرمانشاه

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: سنقر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين مقاله، تلخيصي از كتاب هاي نماز در آيينه ي قرآن، راز نماز و... است كه «احمدي» از دبيرستان «علّامه طباطبايي» آن را در قالب موضوعاتي، هم چون پاداش نماز، غفلت از ياد خدا، ادب نماز، عظمت خدا، سستي در نماز و... به مخاطبان جوان، نمايانده و با «مقدّمه» و اشعاري از شاعران معاصر، آراسته است.

در بخشي از «پيش گفت» اين كوتاه نوشتار، چنين مي خوانيم:

«نماز، چشمه ي پاكي ها و عبوديّت است و آدمي را، به رحمت الهي و كمال وجود، رهنمون مي گردد. نماز، انسان را، به مقام آدميت و بهشت برين مهربان ترين، مي رساند. پس بياييد نماز بخوانيم؛ اهل عبادت شويم و از معبود خود، تشكّر كنيم.»



[ صفحه 89]



احمدي، رضا استان: اصفهان

نوان اثر: نماز شهرستان: اصفهان

موضوع:نماز تاريخ تولّد: 1359

قالب: شعر ميزان تحصيلات: پيش دانشگاهي

---

«نماز، اي روح يزداني!

به جسم من، تو، درماني

نماز، اي دين و ايمانم!

نماز، اي حافظ جانم!...»

«احمدي» از مركز پيش دانشگاهي «شهداي هاتف» در شعر خويش، نماز را، بهترين شاهد در روز محشر مي داند؛ بهترين هدايت گر و برترين ارتباط آفريدگان با آفريدگار مهربان.

وي را، به بسيار خواندن شعر كهن و معاصر، فرامي خوانيم؛ به آشنايي با «وزن» و «قافيه» و شركت در نشست هاي شعري اهل قلم زادگاه ادب پرورش؛ و هم چنان در انتظار آثار برترش مي مانيم.



[ صفحه 90]



احمدي، طاهره استان: مركزي

عنوان اثر: تأثير نماز در جواني شهرستان: ساوه

موضوع:نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«لحظه ها مي گذرند؛ بار گذشتگان، بردوش ماست. ما مي گذريم؛ بار گذشتن مان بر دوش زندگي ست. زندگي مي گذرد؛ بار گذشتنش بردوش تاريخ است.

خداوند در قرآن كريم مي فرمايد: «هرآنچه در آسمان ها و زمين است، او را تسبيح مي كنند»؛ و تسبيح جانداران، جبري ست، اما تسبيح انسان، ارادي و كاملا آگاهانه.»

«احمدي» دانشجوي «حسابداري» است و در كوتاه نوشتار خويش از فلسفه ي نماز مي گويد؛ از آثار آن و سرانجام از جواني و تأثير نماز، برجوانان:

«در قيامت، از نماز مي پرسند؛ كه اگر مقبول خداوند، واقع شود، ساير كارها نيز مورد قبول، واقع مي گردد و از «جواني» كه در چه راهي، گذشته است؛ در راه رضاي خدا و خدمت به خَلق او، و يا؟...»



[ صفحه 91]



احمدي، طاهره استان: بوشهر

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: بوشهر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:

---

«احمدي» مقاله اي زيبا و كوتاه را- به نَقل از اثري خواندي- براي ما، فرستاده است، كه اين گونه، آغاز مي شود:

ازهمان لحظه كه آدمي، پا در اين جهان مي گذارد، از آمدن- به اين عالم خاكي- احساس دلتنگي مي كند و اشك غم مي ريزد؛ زيرا او يك چيز را- خوب مي داند؛ او مي داند كه آمدن به اين جهان، پوچ و بيهوده نيست؛ بلكه با هدف و مقصودي، همراه مي باشد...»

و آن گاه از فلسفه ي نماز، مي گويد:

«ما، نماز را به پا مي داريم؛ چرا كه مي دانيم اگر آدمي اين عمل را، به خوبي انجام دهد، قلبش از تمامي كينه ها و دشمني ها، پاك مي شود... پس بياييم نماز را، به زيبايي، برپا كنيم.»

آري، بياييد، بياييد...



[ صفحه 92]



احمدي، فرزانه استان: تهران

عنوان اثر: سكوت عشق شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«سكوت عجيبي فضاي تاريك اتاق را، پُر كرده بود. خانه، رنگ و بوي هميشگي اش را نداشت، پاسي از شب گذشته بود و «ياشار» هنوز به ماجراي ديشب فكر مي كرد. حرف هاي پدر، تمام آرزوهاي او را نقش برآب كرده بود... جواني كه تا چند روز پيش، خودش را خوشبخت ترين فرد روي زمين، احساس مي كرد، اكنون در زنجير تنهايي و غربت، دست و پا مي زد...»

اين داستان از احساسات و واقعيّت هاي دوران حسّاس «جواني» مي گويد و از جواني كه ميل به «رفتن» و «يافتن»، لحظه اي آرامش نمي گذاشت. «احمدي» متعقد است هر انساني با تسليم شدن در برابر قدرت ازلي و نوشيدن از چشمه ي رحمتش مي تواند پروردگار را، با تمام وجود، احساس كند... او شركت در اين مسابقه را، افتخاري بزرگ براي خود، برمي شمارد. ما نيز در انتظار آثار ديگرش مي مانيم و نوشته هايش را با افتخار مي خوانيم.



[ صفحه 93]



احمدي، فهيمه استان: مركزي

عنوان اثر: بهترين نمازهاوبرترين نمازگزاران شهرستان: آشتيان

موضوع: بهترين نمازها وبرترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز، سراسر نور است... نداي ملكوتي منادي حق، انسان ها را به حضور مي خواند و آنان به آغوش خدا مي شتابند. بازو به بازو، در كنار هم مي ايستند. در اين حضور چنان مهربان اند كه دو غريبه از دو برادر، تشخيص داده نمي شوند.»

آري؛ نماز، نور است و سراسر شور و سُرور. امّا «دنيا» يك گذرگاه است و محل عبور. بايد گذشت از اين تنگناي سوت و كور؛ و دل سپرد به پروردگار غفور. افسوس كه از خويشتن خويش فرسنگ ها دور مانده ايم؛ دور.

«احمدي» با الهام از جلوه هاي نماز در قرآن و حديث، امام(ره) در سنگر نماز، داستان نماز عارفان و برخي آثار ديگر، نوشتاري خواندني پديد آورده است.



[ صفحه 94]



احمدي، كبري استان: بوشهر

عنوان اثر: نماز است؛ نماز شهرستان: دشتي

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

وقتي تنها مي شوم، غم به سراغم مي آيد. وقتي غم، وجودم را گرفت، دلم مي گيرد و... من ناگزيرم از سكوت؛ سكوتي سنگين و كُشنده. مي خواهم گريه كنم، نمي توانم. ديرزماني ست سينه ام مملو از فرياد است. من پريشانم.»

«احمدي» بايد بيش تر شعر بخواند و بداند گاهي برخي اشعار، همان نثرهاي پلّكاني هستند و...

او درمجموعه اش از «نماز» سروده؛ از «آفريده ي خداوند»، «به سوي نماز» و...

«اگر تو نبودي

نماز چه بود؟

در هواي توام

هميشه.»



[ صفحه 95]



احمدي، محسن استان: مازندران

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: بابل

موضوع: نماز ومفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«بدون ترديد، سازندگي دروني انسان و اصلاح و تهذيب نَفْس او، در سعادت فردي، اجتماعي، دنيوي و اُخروي او، نقش بسزايي دارد؛ به طوري كه اگر انسان، تمامي علوم را، تحصيل كند و كليه ي نيروهاي طبيعت را، به تسخير خويش درآورد، امّا از تسخير درون و تسلّط بر نَفْس خود، ناتوان باشد،از رسيدن به سعادت و نيل به كمال، بازخواهد ماند...»

«احمدي» مطالب اثر تحقيقي اش را، از آثاري ارزش مند، گردآورده و به خوبي به تبيين موضوع برگزيده اش پرداخته است. وي در ادامه ي پيشگفتارش ما را، به «قرب الهي» دعوت مي كند و راه رسيدن به آن را، چنين باز مي گويد:

«براي دست يابي به تقرّب پروردگار، بايد به «نماز» توسّل جُست...»



[ صفحه 96]



احمدي، محمّد استان: مازندران

عنوان اثر: نماز ومفاهيم نمادين آن شهرستان: بابل

موضوع: نماز ومفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«احمدي» نوشتارش را، چنين مي آغازد:

«نماز، وسيله ي خروج از باطن دنيوي و مادّي جسم و عروج به وراي ملكوت و خوبي هاست؛ عبادتي موزون و زيبا كه براي خود، داراي مفاهيم ومعاني والا و ژرفي ست.»

شرايط نماز، نيّت، تكبيرةالاحرام، ركوع، سجود، قنوت و... از جمله مطالبي است كه مؤلّف، با بهره گيري از آثاري، هم چون سيماي نماز، از ژرفاي نماز، نمازشناسي، آشنايي با قرآن، تفسير سوره ي طور و... به تبيين آن ها، پرداخته است.

آشنايي بيش تر گردآورنده، با روش هاي «تحقيق» و «تأليف»، ياريگر وي در ارائه ي آثاري پُربارتر، خواهد بود.



[ صفحه 97]



احمدي، مريم استان: قم

عنوان اثر: طلوع ايمان شهرستان: قم

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«احمدي» در «طلوع» ايمان از «زينب» مي گويد كه آمدنش پنجره اي به روشنايي گشود و تنهايي خلوت خانواده اي ثروت مند را زدود... و در داستان «پيشمان» واقعيّتي را باز مي گويد كه از يك زندگي مرموز، حكايت مي كند. بخشي ازمقاله اش را نيز مي خوانيم:

«اگر جوان، نماز بخواند و خداي (تبارك و تعالي) را عبادت كند، انساني پاك و خداجو خواهد شد؛ زيرا معنويت در زندگي جوان، تأثيري شايسته دارد. اگر جوان، نمازگزار باشد، چهره اي زيبا و نوراني خواهد داشت و همواره از زشتي ها و كژي ها به دور خواهد ماند.»

«احمدي» را به خواندن، خواندن و خواندن فرامي خوانيم و به نوشتن، نوشتن و نوشتن از «طلوع ايمان» براي «جوانان» و همه ي نمازگزاران.



[ صفحه 98]



احمدي، مريم استان: بوشهر

عنوان اثر: نماز، بالاترين درجه ي عشق شهرستان: خورموج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، آيينه است؛ آيينه ي مهرباني پروردگار.

همان گونه كه آيينه، تو را، غرق وجود خويش مي سازد،

و با صدق و صفا، حرف دلش را، با تو مي گويد...

اگر خواهي كه با معبود بي همتا، سخن گويي،

وگر خواهي با چشم دلت، روي خدا، بيني،

و يا خواهي در خدا، فنا گردي،

بيا چهره به سوي كعبه بگردان؛

نماز عشق، برپا كن.»

«احمدي» از دبيرستان «فاطميه» نيز، ما را به «عشق» فرا مي خواند:

«هركس مي خواهد به عشق خدايي برسد، راهي بهتر از نماز نمي تواند بيابد.»

آري، نماز، شرط عاشقي ست!



[ صفحه 99]



احمدي، ميترا استان: كرمانشاه

عنوان اثر: نياز در نماز شهرستان: كرمانشاه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1351

قالب: شعر ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«احمدي» شعر را مي شناسد؛ داستان را نيز. وي مجموعه اش را، با مقدّمه اي كوتاه مي آغازد و در آن به موضوعاتي گوناگون از مسابقه ي بزرگ تأليف كتاب درباره ي نماز مي پردازد.

قدر نماز، طلوع نماز، راز نماز، نيايش جوان و ستايش نماز، عناوين برخي اشعار كوتاه و بلند اين مجموعه است كه نشان مي دهد سراينده آينده اي درخشان، فرارو دارد؛ هرچند معتقدم وي در قالب هاي كوتاه، موفّق تر خواهد بود!

باشد در پرتو نشست هاي حضوري در محافل ادبي زادگاهش به زبان شعري مستقلّ خويشتن دست يابد؛ و داستان هاي زيبايش هم چون «مجنون من كيست؟» شُهره ي شهر گردد!



[ صفحه 100]



احمديان، ناهيد استان: كرمانشاه

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: اسلام آباد غرب

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«فصل ها از پي هم مي روند و زمين و آسمان و آدم ها- مُدام- در حال دگرگوني اند؛ و دگرگوني، مهم ترين مايه ي حيات و نشاط است. تلاش براي بهتر شدن از برترين ويژگي هاي زندگي است. به عبارت ديگر، اين تلاش است كه در رگ هاي هستي به جريان مي افتد تا حيات را معنا بخشد... براي تقويت حسّ بهتر شدن، لازم است فاصله ي خود را با بهترين ها اندازه بگيريم؛ سپس وسايل لازم را براي پيمودن اين فاصله، فراهم آوريم.»

و «احمديان» از بهترين دوران زندگي مي گويد؛ از «جواني». آن گاه از بهترين عبادت ها مي سرايد؛ از «نماز» و «نيايش».

وي براي مسؤولان برگزاري مسابقه ي تأليف كتاب، نيز پيامي دارد:

«شما ثابت كرديد كه- به سهم خود- در انديشه ي جوانان و دنياي آنان هستيد و مشكلات شان را ريشه يابي مي كنيد...»



[ صفحه 101]



احمدياني، بتول استان: كردستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: سنندج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، سرود توحيد و يكتاپرستي و سرود فضيلت و پاكي ست كه بايد روح ما را، در برابر عوامل شرك زا و آلوده كننده اي كه در زندگي روزمرّه با آن ها، سروكار داريم، پاك نگاه دارد... نماز، كامل ترين پاسخ به عالي ترين نياز فطري انسان است. نماز، عروج انسان به سوي مقصد و مقصود است. نماز، شاخص دين و وسيله اي براي اتّصاف به صفات رشديافتگان است. در ميان احكام الهي، فرايض مذهبي و آداب مسلماني، نماز از رفيع ترين جايگاه برخوردار است...»

گردآورنده، چكيده اي از آثاري هم چون پرتوي از اسرار نماز، نماز باران، اخلاق عملي، سيماي فرزانگان، داستان ها و پندها و... را، در تأليف خويش آورده و در تبيين آن ها، از «قرآن» و «احاديث»، مدد جُسته است.



[ صفحه 102]



احمدي بورخيلي، سميّه استان: مازندران

عنوان اثر: نماز شهرستان: قائمشهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اگر هشدار روشن قرآن، اين است كه: «خود و خانواده و خويشاوندانتان را از شراره ي آتش، حفظ كنيد.» كدام پناهگاه امن و مطمئن، برتر از «نماز» مي توان يافت؛ تا آرامش گاه جان و دل و روشني بخش روح و انديشه ي انساني باشد؟»

گردآورنده، مجموعه اش را، چينن مي آغازد و با مدد آيات الهي و آثاري بس ارزش مند،به تبيين روش هاي تربيت ديني كودكان و نوجوانان، احساس مذهبي در كودكان، بررسي راه هاي تعميق بينش ديني در كودكان و نوجوانان، ده نكته درباره ي ترغيب دانش آموزان به اقامه ي نماز و برخي موضوعات ديگر مي پردازد.

«آخرين نماز» و «بچه ها! نماز» عناوين 2 داستان كوتاه و خواندني در پايان اين دفتر است.



[ صفحه 103]



احمدي پزوه، صدّيقه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: خوراسگان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، همواره به عنوان پايه ي قويم دين و سرچشمه ي زلال معنويت، مورد توجّه همه ي اديان و فرستادگان خداوند متعال بوده است. اهمّيّت والاي اين مائده ي آسماني، سبب نزول آيات و صدور روايات از پيامبراكرم و ائمه (عليهم السّلام) شده و علماي اسلام نيز در طول تاريخ، در معرّفي آن، كتاب ها نگاشته اند و اسرار و آثار و جايگاه رفيع اين پرواز عاشقانه را، تبيين كرده اند.»

«احمدي پژوه» آن گاه به تفسير «نماز» و معنويت آن مي پردازد؛ تا فلسفه اش را، بر همگان آشكار سازد. وي نوشتار خويش را، از آثاري ارزش مند، گردآورده و در تنظيم آن، عاشقانه كوشيده است. عشقش افزون تر باد و توفيقش بيش تر.



[ صفحه 104]



احمدي پور، نجمه استان: كرمان

عنوان اثر: نماز شهرستان: بم

موضوع:گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: شعر ميزان تحصيلات: ديپلم

---

2 شعر از «احمدي پور» فراروي مان است. وي در نخستين گام، بايد تكليف خود را، با «قالب»هاي شعري اش روشن كند! با «وزن» و «قافيه» آشنا شود و از به كارگيري كلمه ها و تركيب هاي كليشه اي بپرهيزد!

او، نماز را، انيس روح و جان، پرواز در آسمان هميشه آبي ايمان، نهر پاكي و صداقت، موج خروشان عشق، كليد زرّين فردوس، عطر گل هاي محمّدي و... مي داند. ما نيز وي را، به سرودن قالب هاي كوتاه، هم چون رباعي، دو بيتي و غزل، فرامي خوانيم و در انتظار آثاري زيبا و پربار از وي مي مانيم.



[ صفحه 105]



احمدي تيمور، معصومه استان: قم

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: قم

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«قرآن كريم، صريحاً مي فرمايد «نماز»، انسان را، از «فحشا» و كارهاي «ناشايست» باز مي دارد؛ و نيز از كج روي و انحراف...نماز، مهم ترين اعمال ديني است و اگر اين فريضه، مقبول درگاه حق، نگردد، ساير كردارهاي آدمي نيز قبول نخواهد شد... سزوار است انسان، نماز را در اوّل وقت بخواند. كسي كه نماز را، سبك بشمارد، سزاوار عذاب آخرت است.»

مقاله ي كوتاه «احمدي تيمور» با آيات عزيز قرآن كريم و روايات جاودان امامان معصوم (عليهم السّلام) پيوندي ناگستني دارد.

وي دانش پژوه مدرسه ي راهنمايي «شيخ طوسي» است كه خطّي خوش دارد و قلمي روان و ساده؛ كه زيبايي ها را، زيبا مي نگارد و دل ها را به شور و شوق، وامي دارد.



[ صفحه 106]



احمدي چلويي، ياسر استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: فرّخ شهر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«انسان براي برقراري ارتباط با ديگران و بيان انديشه ي خود، سخن مي گويد و مخاطبان خويش را، از فكر و راهي كه انتخاب كرده، آگاه مي سازد. گفت وگو، وسيله اي ست براي برقراري ارتباط با ديگران، آشنا شدن با دوستان تازه و شناساندن خود به ديگران... انسان، آفريده ي خداوند است؛ موجودي ست كه پروردگار، او را اشرف مخلوقات خود، خوانده و به وي عقل و بينش عطا كرده...

خداوند را، بهترين يار مي شناسيم؛ هم او كه نعمت هايي فراتر از آنچه به وصف آيد، به بندگانش داده است. اوست كه از هر دوستي به ما، نزديك تر است؛ آيا قدر دوستي اش مي دانيم؟»

«احمدي» در «نوشتارش» به «پرستش» مي پردازد؛ به «اهمّيّت نماز از ديدگاه قرآن»، «اهمّيّت نماز از منظر معصومان» و...



[ صفحه 107]



احمدي زاده، زينب استان: كرمان

عنوان اثر: نماز شهرستان: كرمان

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«سال 1357 بود و نبردي سخت بين مردم و سربازان رژيم به وقوع پيوسته بود. مردم، يك صدا فرياد مي زدند: «مرگ بر شاه».

من آن زمان 20 سال داشتم و تقريبا تك فرزند خانواده بودم؛ چون دو برادر و خواهرم همگي در خارج از كشور، زندگي مي كردند...»

داستان «احمدي زاده» واقعيّت دارد! او به حقيقت هايي اشاره مي كند كه بارها در زندگي با آن ها روبه رو شده ايم؛ دردهايي كه كم تر در انديشه ي درمان شان برآمده ايم. وي از دوستي ها مي گويد و دوست نماها؛ از كودكان و دوران كودكي؛ كه همه چيز از همان دوران، آغاز مي شود. قهرمان داستان احمدي زاده، شخصيّت پويايي دارد؛ هم چون همه ي جوانان مسلمان. و جوانان بايد بدانند كه مي توانند...



[ صفحه 108]



احمدي شهرابي، سعيد استان: تهران

عنوان اثر: نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: تهران

موضوع: نماز وآثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«خوشبختي و سعادت، هم چون گلشني است كه روح و ريحان آن، اقبال قلبي است. بندگي و عبادت، مانند كالبد و تني است كه جان و روان آن، همان توجّه قلبي به پيشگاه حضرت پروردگار است. اين توجّه و اقبال، ميزان قبولي اعمال و معيار افزايش پاداش ها در دارالجنان است. و در پرتو همين مهم، انسان مي تواند خود را شايسته ي بهشت برين و نعمت هاي جاويدان آن سازد؛ نعمت هايي كه هرگز ديده اي نظيرش را نديده، گوشي شبيه آن را نشنيده و قلب انسان، وصف آن را نستوده است.»

«احمدي» نوشتارش را، به نقل از «عرفان اسلامي» مي آغازد و با بهره گيري از آثاري ارزش مند به تبيين «آثار نماز در دوره ي جواني» مي پردازد.



[ صفحه 109]



احمدي كوهبناني، مطهّره استان: كرمان

عنوان اثر: نماز شهرستان: زرند

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«راستي! اين چه رازي بود كه فرشته ي وحي، دعوت به خدا را، در دعوت به نماز، خلاصه كرد و تنها صداي مستمر و پرطنين اسلام را، آواي ملكوتي اذان، قرار داد و مسلمانان، مأمور شدند هر صبح و شام، يك ديگر را به نماز- كه عصاره و چكيده ي دين است- صدا زنند؟!

نماز، كشتي نجاتي است كه خانواده ها را از طوفان ها و خيزاب ها عبور مي دهد و به ساحل آرامش و رستگاري مي رساند. نماز، افق توقّعات را، تا خدا گسترش مي دهد و با بي رنگ ساختن توقّعات سطحي، به عامل بزرگ درگيري هاي درون خانواده ها پايان مي بخشد.»

«احمدي» نوشتارش را از آثاري ارزش مند، گرد آورده، به موضوعات گوناگوني پيرامون نماز، پرداخته است.



[ صفحه 110]



احمدي گوكي، زهرا استان: كرمان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: گلباف

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

آنچه در اين نوشتار تحقيقي آمده، تلخيصي از كتاب هاي داستان ها و حكايت هاي نماز، درس هايي از نماز، يكصد و چهارده نكته درباره ي نماز و... است كه «احمدي» آن را، با ياري خانم ها «سراج زاده» و «يزدان پناه» به انجام رسانده است.

جايگاه بي نمازان، راز نماز، نتايج درخشان نماز در قيامت، بناي زندگي بر نماز و اطاعت از خدا، اوّلين محاسبه ي روز قيامت، كيفيت خواندن نماز شب و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه مؤلّف، به تبيين آن ها پرداخته و با حكايت ها و اشعاري زيبا، همراه ساخته است:

«نماز، سخن گفتن با خدا، چشمه ي جوشان معرفت، كامل ترين پاسخ به عالي ترين نياز انسان، درس توحيد، رمز اخلاص، راز عبوديّت و... است.»



[ صفحه 111]



احمدي محمّدآبادي، محمّد استان: اصفهان

عنوان اثر: اجمل الصلوة و خيرالمصلين شهرستان: كاشان

موضوع: بهترين نمازها وبرترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1352

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارشناسي

---

«احمدي» با روش «تحقيق» آشناست و در تنظيم مطالب نوشتارش عاشقانه كوشيده است.

«انساني كه خود را، مسلمان مي داند، هنگامي كه مي خواهد به ديدار معبود بشتابد، چگونه و با چه هيأتي به ديدار حق مي رود؟»

و مؤلّف خود، پاسخ مي دهد:

«نماز، نخستين ذكر و وسيله اي است براي ارتباط جزء به كُلّ حقيقي اش. اگر عبد بفهمد كه با معبود، چه مي گويد، روح عبادت در جسم بي جان اذكار و حركات، دميده مي شود...»

«احمدي» ما را، به «وصل»، فرا مي خواند؛ وصالي آگاهانه، خاضعانه، خالصانه و عاشقانه. و عشق، حقيقتي سبز است به رنگ روييدن؛ به رنگ جوشش خون...



[ صفحه 112]



احمدي نژاد، حسين استان: مركزي

عنوان اثر: نماز و آثار نمادين آن شهرستان: دليجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1349

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اي سوختگان آفتاب داغ زندگي! بشارت بر شما، كه به حقيقت خواهيد رسيد. ديري نخواهد گذشت كه از اين ظلمت وحشت انگيز، به دنيايي از آرامش و سكون، وارد خواهيم شد. در آن جا، احساس مي كنيد چون شبنم، سبك شده، بر گُل ها نشسته ايد. نويد بر شما، كه اگر بخواهيد مي توانيد براي هميشه در آن دنياي پُرنور، اقامت گزينيد. پس بياييد ساعتي خود را، از قيد و بند شهوات، رها سازيم. با ملكوت عرش، هم صدا شويم و...»

«احمدي نژاد» اثر خود را، از كتاب هايي ارزش مند، نَقل كرده و با يارانش «محمّدرضا يوسفي» و «سيّدرضا جلالي» در تنظيم آن، كوشيده اند وي نكته هايي از سخنان حجج اسلام «موسوي» و «ابراهيمي» را نيز، در تأليف خود آورده؛ تا از نماز و آثار آن، سخن گويد.



[ صفحه 113]



اخگر، منصوره استان: كرمان

عنوان اثر: راز تلازم نماز و زكات در قرآن شهرستان: كرمان

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اخگر» نوشتار كوتاهش را، با گفتاري گهربار از مقام معظّم رهبري مي آغازد و با استمداد از آيات الهي و احاديث پيشوايان دين به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.

«نماز، زينت بزم عارفاني ست كه از بيگانه، دست شسته اند و با دوست، پيمان پاكي بسته اند. در سايه سار نماز، مي توان از كمند شيطان و عصيان رهيد و به رضوان اللَّه رسيد...»

دوستان سپيد! سپيده دميد. لحظه اي از پشت پرده هاي «عادت»، بيرون بزنيد. باور»هاتان را، تجديد كنيد. پنجره ها را، بگشاييد. ببينيد... باز بايد رفت؛ به «دريا» رسيد. به خدايي، روي آوريد كه آسمان ها و زمين را، آفريد.



[ صفحه 114]



ارباب بي كس، مرجان استان: سيستان و بلوچستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: زابل

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي- داستاني ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ارباب» در داستان كوتاه «اولّين و آخرين نماز»ش داستان «زهره» را، براي مان باز مي گويد كه در انتظار رسيدن «جشن تكليف»، لحظه شماري مي كرد؛ امّا بيماري اش چندان شدّت يافت كه دوستان و بستگانش به بيمارستان شتافتند و قهرمان داستان «بي كس»، غريبانه، اوّلين و آخرين نمازش را، خواند و با لبخندي شيرين به خداي مهربان پيوست... و امّا، دو شعر «نماز» و «دستان كوچك» نيز از سروده هاي ارباب، فراروي مان است؛ شعرهايي كه نشانگر ذوق وافر اوست. به نظر مي رسد «بي كس» بايد در قالب هاي كوتاه، طبع آزمايي كند و نيز به «شعر كودك» بيش تر بپردازد.

باشد باز هم از اين خواهران دانش آموز و دانشجو، بخوانيم؛ شعر و داستان؛ از نماز؛ سرود ايمان!



[ صفحه 115]



ارباب بي كس، مريم استان: سيستان و بلوچستان

عنوان اثر:تصميم نهايي شهرستان: زابل

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: دانشجو

---

در نخستين مسابقه، داستان كوتاه «نقشه هاي پدر بزرگ» را، از «ارباب» خوانديم و نيز شعر «نماز»ش را؛ و اينك بسيار خرسنديم كه «بي كس» تصميم نهايي خويش را، گرفته است!

نمي دانم نامه ي كوتاه او را، براي تان باز گويم و يا داستان زيبايش را؟ امّا مگر مي شود در زندگي، عشق و مهرباني را، فراموش كرد؟!

وي در قصّه ي كوتاهش از «عبّاس» مي گويد كه با يك «رؤيا»ي راستين، بيدار مي شود. به سوي مزار والدينش مي شتابد؛ به مسجد؛ و از «زيارت عاشورا» مدد مي گيرد... و «ارباب» به دست اندركاران اين مسابقه ي بزرگ، چنين مي گويد:

«طرح ابتكاري شما، باعث شد من عمري دوباره يابم و خود را، بيش از پيش با خداي خويش، آشنا كنم...،»

آري، بي كسان نيز، در بي كسي، كسي دارند!...



[ صفحه 116]



ارداقي، بتول استان: قزوين

عنوان اثر: اسرار نماز شهرستان: قزوين

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«و آن گاه كه آدمي نماز مي گزارد، اندام، جامه و هرچه پيرامون اوست خدا را تسبيح مي گويند. آري، نماز، نور است و در دنيا، برزخ و قيامت، نورافشاني مي كند و انسان را از تاريكي و ظلمات مي رهاند. نماز، موجب اجابت دعا و قبولي اعمال است.»

«ارداقي» از دبيرستان «عفاف» با الهام از پرتوي از اسرار نماز، آداب نماز، سخنان چهارده معصوم(ع) پيرامون نماز، امام در سنگر نماز و برخي منابع ديگر، نوشتاري تحقيقي در باب «اسرار نماز» پديد آورده است.

او از انگيزه ي تأليف خويش چنين مي گويد:

«آنچه توجّهم را جلب كرد و باعث تدوين اين جزوه شد، دو مساله بود؛ نخست فضيلت و اهمّيّت فوق العاده ي نماز و ديگر، بي اعتنايي و غفلت برخي مردم از اين فريضه ي الهي...»



[ صفحه 117]



ارشادي، علي رضا استان: كرمان

عنوان اثر: در اوج قهرماني شهرستان: كرمان

موضوع: نماز تاريخ تولّد: 1352

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: كارداني

---

«احسان محبّي، 26 ساله، بازيكن خوش اخلاق و خوش تكنيك تيم دماوند، كه اين روزها در اوج آمادگي به سرمي بَرَد، از شانس زيادي براي عضويت در تيم ملّي فوتبال و حضور در مسابقات جام ملّت هاي آسيا برخوردار است. او پس از يك سال دوري از مسابقات به دليل آسيب ديدگي، اكنون با آمادگي كامل، در هر بازي- بهتر از بازي قبل- شايستگي هاي خويش را به نمايش مي گذارد.»

اين ها مطالبي بود كه در يكي از نشريات ورزشي درباره ي احسان محبّي نوشته شده بود... و اين نقطه ي آغاز داستان «ارشادي» است؛ داستان فوتباليستي كه در روزهاي اوج خويش است و پس از رويارويي با حوادثي خطير، پرده از اسرار گذشته اش برمي دارد و تمام موفقّيت هايش را مديون روي آوردن به «نماز» مي داند...



[ صفحه 118]



ارشادي، مهناز استان: كردستان

عنوان اثر: نماز شهرستان: قروه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«واقعاً شما اگر احتمال بدهيد كه در مسيري، درنده اي وجود دارد و ممكن است آزاري به شما برساند، يا شخص مسلّحي ايستاده كه شايد متعرّض شما گردد، از پيمودن آن راه، خودداري ورزيده، توقّف مي كنيد و در مقام تحقيق و صحّت و سقم آن برمي آييد. آيا ممكن است كسي وجود دوزخ و خلود در نار را احتمال دهد و با وجود اين، مرتكب خلاف شود؟!»

اين پژوهش در 7 فصل تنظيم شده است: اهمّيّت نماز، نماز جماعت، نماز در كربلا، اهداف تربيتي نماز از ديدگاه امام خميني (ره)، نماز دل و طهارت راز عبادت. گردآورندگان اين مجموعه، عبارت اند، از:

- مهناز ارشادي

- شرافت نامداري



[ صفحه 119]



ارشدي نيا، علي رضا استان: فارس

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شيراز

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: -

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ارشدي نيا» مقاله ي كوتاهش را، با مقدّمه اي زيبا مي آغازد و در آن به فلسفه و كيفيت نماز مي پردازد:

«راه انسان شدن، كمال يافتن است؛ بندگي كردن، مسلمان زيستن و خدا را، بر خود، سرپرست و حاكم دانستن. نماز، اُنس ما، با پروردگار است؛ آن را، سست نگيريم. نماز، سخن گفتن بنده با خالق است؛ آن را، دوست بداريم. نماز، غذاي روح ماست؛ فراموشش نكنيم. در نماز، خدا را، به ياد داشته باشيم. حضور قلب و توجّه، روح و جان نماز است. نماز، برترين عبادت، مهم ترين فريضه، عاشقانه ترين نيايش و پرستش آدمي با معبود خويش است.»

ارشدي نيا، نوشتارش را- به نقل از اثري زيبا- اين گونه پايان داده است.



[ صفحه 120]



اسپروريني، ساحل استان: قزوين

عنوان اثر: نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: قزوين

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اسپروريني» در جست وجوي گم شده اش شوق سفر دارد؛ تا بي كران ها؛ تا رسيدن به سپيده؛ و در آرزوي وصال، آرام و قرار ندارد:

«... احساس مي كردم سرگردانم، گم شده اي دارم؛ بايد جست وجو كرد، بايد سفر كرد. احساس مي كردم قبلم سرشار از عشق و محبّت است، امّا هنوز به دنبال بهترين مي گردم. بار سفر مي بندم... ناگهان ندايي ملكوتي به گوشم مي رسد و قلبم به لرزه مي افتد.»

وي سپس آماده ي عاشقي مي شود؛ سجّاده ي كوچكش را، مي گشايد و در خلوت تنهايي خويش، عشق را مي سرايد. شكوفه هاي جوان در قلبش ريشه مي دوانند و او را، به آسمان، فرامي خوانند... و «اسپروريني» به ستاره اي دنباله دار مي مانَد كه... خود را به «ساحل» عشق مي رسانَد.



[ صفحه 121]



استبرق، الهام استان: كرمان

عنوان اثر: نماز؛ ذخيره اي براي آخرت شهرستان: شهربابك

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1365

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«از آن هنگام كه آدمي، زندگي خويش را بر اين كُره ي خاكي، آغاز كرد و خود را در برابر انبوه مشكلات و ناملايمات، ناتوان و درمانده يافت، همواره در پي يافتن تكيه گاهي قدرتمند- كه او را در برابر مشكلات، ياري دهد و اين بيگانگي و غربت را از صفحه ي دلش بزدايد- زمين و آسمان را جست وجو كرد...»

«استبرقي» اثري زيبا را به ياري مادر و نيز دو خواهرش- كه دانش آموزان مقطع ابتدايي هستند- پديد آورده، خلاصه اي از آثاري ارزش مند را به مخاطبان نوشتارش نمايانده است.

وي- فروتنانه- اثر بزرگ خويش را، كوچك پنداشته؛ امّا ما معتقديم او روح بزرگي دارد و هم چون وي «نماز» را «ذخيره اي براي آخرت» مي دانيم.



[ صفحه 122]



اسحاقيان درچه، روح اللّه استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: درچه

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

2 فصل از نوشتار روح اللّه و فرشته اسحاقيان، با موضوعاتي گونه گون، هم چون اخلاص در نماز، خشوع در نماز، آثار نماز جماعت، پيام ها و نكته ها، نمازهاي مردود، اذان و اهمّيّت آن در قرآن و... فراروي ماست.

شرحي كوتاه پيرامون اين اثر را از زبان گردآورندگان مي خوانيم:

«جزوه ي حاضر از 2 فصل تشكيل شده است كه فصل نخست، بيش تر درباره ي مفاهيم كلّي و ارزش و اهمّيّت نماز در اسلام، قرآن و روايات است. هم چنين از آثار و بركات مداومت داشتن بر نماز، خاطراتي از انديشه مندان مسلمان و... سخن مي گويد. در فصل دوّم، تفاسيري كوتاه از بخش هاي گوناگون نماز، انجام شده و از ارزش و اهمّيّت آن ها سخن رفته است، كه سرانجام با يك نتيجه گيري كوتاه، پايان مي يابد.»



[ صفحه 123]



اسحاقيان درچه، فرشته استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: درچه

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

2 فصل از نوشتار فرشته و روح الله اسحاقيان، با موضوعاتي گونه گون، هم چون اخلاص در نماز، خشوع در نماز، آثار نماز جماعت، پيام ها و نكته ها، نمازهاي مردود، اذان و اهمّيّت آن در قرآن و... فراروي ماست.

شرحي كوتاه پيرامون اين اثر را از زبان گردآورندگان مي خوانيم:

«جزوه ي حاضر از 2 فصل تشكيل شده است كه فصل نخست، بيش تر درباره ي مفاهيم كلّي و ارزش و اهمّيّت نماز در اسلام، قرآن و روايات است. هم چنين از آثار و بركات مداومت داشتن برنماز، خاطراتي از انديشه مندان مسلمان و... سخن مي گويد. در فصل دوّم، تفاسيري كوتاه از بخش هاي گوناگون نماز، انجام شده و از ارزش و اهمّيّت آن ها سخن رفته است، كه سرانجام با يك نتيجه گيري كوتاه، پايان مي يابد.»



[ صفحه 124]



اسحاقي چالشتري، زهرا استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نماز شهرستان: شهركرد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اسحاقي» نوشتارش را به تبيين موضوعاتي گونه گون از مسابقه، اختصاص داده، در برخي موارد، جلوه اي ادبي به آن بخشيده است.

وي معتقد است جوان مسلمان در شب هاي شيشه اي، پلي به سوي ستاره ها مي زند كه تا بي كرانگي محض، امتداد دارد. او با بهره گيري از آثاري هم چون دوزخيان روي زمين، انسان كامل، تفسير نماز، آداب نماز، مسائل تربيتي در اسلام و برخي كتاب هاي ارزش مند ديگر، دل هاي ما را به ملكوت، پيوند مي دهد؛ از «جواني» مي گويد؛ از «نيايش»؛ و گاه با مناجات هايش به سلام آسمان برمي خيزد.

وي انگيزه ي تأليف خويش را، علاقه اش مي داند ومهرباني هاي دوستي، اهل نماز؛ از قبيله ي نمازيان؛ خانم «طوبي بهادر».



[ صفحه 125]



اسداللهي بروجني، ليلا استان: چهار محال و بختياري

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: بروجن

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز، رمز عبوديّت و نشانه ي آزادگي است. نماز، غذاي روح است. نماز، سرود توحيد و يكتاپرستي است. نماز، بهترين راه دوستي با خداست. نماز، ستايش پروردگار و پرستش اوست...»

«اسداللهي» نوشتارش را با مقدّمه اي كوتاه و اديبانه مي آغازد و با بهره گيري از آثاري هم چون از ژرفاي نماز، نماز چيست؟، طهارت روح، بوي بال فرشته و برخي منابع ديگر به بررسي موضوعاتي مانند نماز و مفاهيم نمادين آن، نماز از ديدگاه قرآن، نماز و فوايد آن، خصوصيّات نماز، شرايط قبولي نماز، مقدّمات نماز و بسياري مطالب ديگر مي پردازد.

وي دفتر تحليلي خويش را با داستان كوتاه «نياز به درگاه بي نياز» مي بندد.



[ صفحه 126]



اسدپور، معصومه استان: فارس

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: لامرد

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ساكت و خاموش نشسته ام و در اين حريم نوراني و خلوت روحاني، گوش به زمزمه هاي عاشقانه ي او سپرده ام. باران نور، بر لحظه هايم باريدن مي گيرد و حسّ تازه اي، حياتم مي بخشد. آخر چگونه اين لحظه هاي سبز را با دل ناتمامم بسرايم؟»

12 فصل از عاشقانه هاي «اسدپور» فراروي مان است؛ در قالب نوشتاري زيبا با خطّ «حسن حسني» و نقّاشي هاي نگارنده.

«انسان در نظام تربيتي اسلام، براساس پرورش صحيح مي تواند از مرز حيوانيت بگذرد و خود را به مقام والا و پرارج انسانيت برساند...»

آري؛ «رسد آدمي به جايي؛ كه به جز خدا نبيند...»



[ صفحه 127]



اسدپور،ناهيد استان: لرستان

عنوان اثر: نماز شهرستان:

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«شناخت معبود و آفريدگار، محبت او را، در دل، ايجاد مي كند و اين محبت، انسان را به پرستش و عبادت و اظهار كوچكي و تواضع در برابر عظمت او، وامي دارد. نماز، جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است. آن كه بنده ي آفريدگار است و اين بندگي را احساس مي كند؛ سر بر خاك مي نهد و قامت، خَم مي كند، به سجده مي افتد، با وي راز مي گويد و نياز مي طلبد...»

«اسدپور» مقاله ي كوتاهش را- به نقل از اثري زيبا- اين گونه مي آغازد و در آن به بررسي ريشه هاي عبوديّت و بندگي مي پردازد. وي مقاله ي تحقيقي اش را، با حديثي از پيامبراكرم(ص) و نيز شعري زيبا، پايان مي دهد. او را، به خواندن و بسيار خواندن، دعوت مي كنيم و در انتظار آثار برتر و زيبايش مي مانيم.



[ صفحه 128]



اسدي، راضيه استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، معراج مؤمن است؛ امّا آن كه نماز مي خواند بايد بداند به چه دليل، آن را به جا مي آورد. نماز، سرود عشق و آهنگ آسماني است؛ نواي فضيلت و پاكي. نماز، روح و جان ما را از شرك و آلودگي، شست وشو مي دهد. نماز، ريسماني است كه ما را به خداوند جهان، متّصل مي كند.»

«راضيه» و «عارف اسدي»، اثر تحقيقي خويش را از كتاب هايي ارزش مند، گرد آورده، كوشيده اند تا مخاطبان خويش را با فلسفه ي برپايي نماز، آشنا سازند. سخن آخرشان را نيز مي خوانيم:

«از صميم قلب براي دست اندركاران اين مسابقه، آرزوي سلامتي دارم و بسيار خرسندم كه نوجوانان و جوانان ما را، بيش از پيش با نماز، آشنا مي كنند.»

ما نيز- پيوسته- دوستدار جوانان و نوجوانانيم و همگان را به نوشتن و سرودن زيبايي ها فرا مي خوانيم.



[ صفحه 129]



اسدي، عارف استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، معراج مؤمن است؛ امّا آن كه نماز مي خواند بايد بداند به چه دليل، آن را به جا مي آورد. نماز، سرود عشق و آهنگ آسماني است؛ نواي فضيلت و پاكي. نماز، روح و جان ما را از شرك و آلودگي، شست وشو مي دهد. نماز، ريسماني است كه ما را به خداوند جهان، متّصل مي كند.»

«عارف» و «راضيه اسدي»، اثر تحقيقي خويش را از كتاب هايي ارزش مند، گرد آورده، كوشيده اند تا مخاطبان خويش را با فلسفه ي برپايي نماز، آشنا سازند. سخن آخرشان را نيز مي خوانيم:

«از صميم قلب براي دست اندركاران اين مسابقه، آرزوي سلامتي دارم و بسيار خرسندم كه نوجوانان و جوانان ما را، بيش از پيش بانماز، آشنا مي كنند.»

ما نيز- پيوسته- دوستدار جوانان و نوجوانانيم و همگان را به نوشتن و سرودن زيبايي ها فرا مي خوانيم.



[ صفحه 130]



اسدي، ليلا استان: فارس

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: شيراز

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد: 1363

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«در اين جهان اسرارآميز، كه آغاز و انجام آن، به ازل و ابد، پيوسته، تنها قدرتي كه با ابديت بي نهايت، هماهنگ است، «نماز» است. نماز، دو موجود- يكي، مهربان ترين و ديگري تنهاترين- را، به هم، پيوند مي دهد.»

«اسدي» با نوشتارش ما را، به «ثريّا» مي برد؛ به سوي زيبايي ها؛ و شهري، آن سوي درياها! وي قلمي روان و شيوا دارد؛ كه مي تواند آن را بپروراند و باز هم از زيبايي ها بسرايد.

«اينك احساس مي كنم از ميان پنجره اي كه نيمه باز است، عطر بهشت مي آيد و من با خود، زمزمه مي كنم:

خداوند! مرا دست هايي بخشنده و قلبي روشن، عطا كن؛ تا بتوانم ذرّه اي كوچك از آنچه تو، مي خواهي باشم.»



[ صفحه 131]



اسدي، محمّد استان: تهران

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: تهران

موضوع:بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1363

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«لوح يادبود جشن عبادتم را، جلوي صورتم گرفتم و بار ديگر، جمله هايش را، خواندم... سايه ي مادر را، بالاي سَرم احساس كردم. دست هاي گرمش را، روي شانه ام گذاشت و با صدايي مهربان گفت: پسرم! جشن تكليف مبارك باد...»

و آن گاه، مادري مهربان از بهترين نمازش گفت؛ نمازي در باران و سجده اي بر آب؛ در خانه ي خدا!

«براي زيارت خانه ي خدا، عازم مكّه شده بودم. شب جمعه بود. آسمان، گاه گاهي رعد و برق مي زد. باران چون دانه هاي الماس بر مسجدالحرام، باريدن گرفت. روي زمين نشستم؛ گوشه اي از پرده ي كعبه را، گرفتم و گريستم...»

آه، ياران! «باز باران، با ترانه...» دنباله دارد. اصلا قرارمان پاي همين شعر!



[ صفحه 132]



اسدي، نورمحمّد استان: گلستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كردكوي

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«... تنها چيزي كه مي تواند انسان را- بي واسطه- به كمال لايق خود برساند، نماز است. نماز نردبان ارتقاي آدمي ست. تمامي جنگ هاي پيامبر اسلام(ص) و امام علي(ع) در راه به پا داشتن نماز بود.»

«اسدي» از مدرسه ي»15 خرداد» ديار خويشتن، مقاله اي كوتاه براي ما فرستاده و آن را به آيات الهي و روايات امامان معصوم(عليهم السّلام) زينت بخشيده است:

«آنان كه گفتند: «پروردگار ما، خداست» و بر اين عقيده، استقامت ورزيدند، فرشتگان بر آن ها، نازل مي شوند و مژده مي دهند: «نترسيد و محزون نباشيد؛ و بشارت باد، شما را، به بهشتي كه وعده داده شده بوديد.»

نوشتار «اسدي» شيرين است و دل نشين!



[ صفحه 133]



اسدي، وحيداللّه استان: تهران

عنوان اثر: به سوي نجات شهرستان: تهران

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1354

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«مردم «بگدانه» ديگر صداي ويلچر «رحمان» را نمي شنيدند و آنان كه در مسجد نماز مي خواندند «غلام» را نمي ديدند! گمان مي كردند مؤذّن شان بيمار شده، امّا وقتي او را ديدند كه به طرف باغستان ها مي رفت، فهميدند- حتماً- چيزي شده...»

«اسدي» داستان خويش را اين سان مي آغازد و پس از فراز و نشيب هاي بسيار، تصويري زيبا، فرجام نيكوي داستان به سوي نجات مي شود:

«صداي اذان- آرام- در ده پيچيده بود. غلام- مثل هميشه- ويلچر رحمان را به جلو، هُل مي داد و به مسجد مي برد. هر دو ساكت و در فكر فرو رفته بودند. رحمان، شايد به اين فكر مي كرد كه به آرزويش رسيده و پسرش را داماد كرده است؛ غلام هم كه فردا عروسي اش بود...»



[ صفحه 134]



اسديان، سمّيه استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: سيب نقره اي شهرستان: فرّخ شهر

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: پيش دانشگاهي

---

«سه روز از آفرينش، گذشته بود كه در «سيّاره ي سبز»، نوزادي به جمع ديگر ساكنان پيوست. او، پسري زيبا بود؛ با چشماني آبي. فرمانرواي سيّاره، نام وي را «ايليا» گذاشت و مقدّر شد او پس از گذشت چند روز از تولّدش براي مدّتي به مسافرت برود...»

«اسديان» از همراهان اهل نماز، در نخستين مسابقه ي تأليف كتاب نماز است كه با مجموعه مقالات ادبي خويش با عنوان «نمازي كه من دوست مي دارم» همزباني مان كرد و اين بار، با داستان كوتاه «سيب نقره اي».

وي در حكايت «تخيّلي» خود، از «ايليا» مي گويد كه از سيّاره اي سبز به «زمين»، هبوط مي كند؛ با شيطان، همراه مي شود و... امّا نويسنده ي جوان ما، در پايان داستانش دل هامان را، به آسمان پيوند مي دهد؛ به خورشيد و باران...



[ صفحه 135]



اسدي زيدآبادي، فاطمه استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: سيرجان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

گردآورنده از ترجمه ي احاديث و گفتار بزرگان دين مي آغازد:

- نماز، كليد بهشت، نردبان ترّقي و برترين اعمال است.

- نماز، پايه ي دين و پرچم اسلام است.

- نماز، سرچشمه ي رحمت و چراغ تاريكي قيامت است.

- نماز، كارخانه ي انسان سازي و ارتباط خالق با مخلوق است...»

آن گاه از دل برخاسته هايش را، بردل مي نشاند:

«ما بايد در اين دنيا، فرايض الهي را، جدّي تر از هركاري بدانيم و مراقب باشيم تا هرگز در پرتگاه گناهان، سقوط نكنيم.»

وي همه ي جوانان و نوجوانان ايران اسلامي را، به «نماز» فرا مي خواند و...



[ صفحه 136]



اسدي نوقابي، سمانه استان: خراسان

عنوان اثر: مسافر كوير شهرستان: مشهد

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

مجموعه اي از داستان هاي كوتاه «اسدي» فراروي مان است؛ مسافر كوير، شهر خاكستري، مرد سبزپوش، طلوع آينه ها، يادگاري، چشم هايي در انتظار، شال سپيد و...

«هرچه در زمين وآسمان هاست، به تسبيح و ستايش خداي- كه مقتدر و حكيم است- مشغول اند. و به راستي چنين است؛ از كوه هاي سر به فلك كشيده، تا ماهيان قعر اقيانوس ها- همه- مي خوانندش؛ همه ستايشش مي كنند...

و من- اين بنده ي حقيرش- اين مجموعه را تقديم مي كنم به مسافران عاشق زمين؛ كه همگي ما مسافران كوير برهوت اين كُره ي خاكي ايم.»

باشد باز هم از «اسدي» بخوانيم؛ هربار زيباتر و پربارتر.



[ صفحه 137]



اسرارپوش، نادره استان: گيلان

عنوان اثر: نماز شهرستان: شاندرمن

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«پرستش، يعني عبادت كردن، بندگي و او را به نهايت بزرگي، ياد كردن. علاقه به پرستش وجودي برتر، همواره در نهاد هر انسان آگاهي، وجود دارد و هرچند انسان ها در طول دوران حيات خويش، بارها در اين راه (پرستش واقعي خدا) به خطا رفته اند، امّا اعمالي را كه براي جلب خشنودي خدا و ياد خدايان خويش انجام داده، همگي بيانگر اهمّيّت خاصّ پرستش و عبادت خداوند، در نزد انسان هاست.»

«اسرارپوش»، نوشتار تحقيقي اش را، اين سان مي آغازد و با بهره گيري از منابعي هم چون بحارالانوار، محجةّالبيضاء، خلوتگه راز، سيماي نماز و برخي آثار ارزش مند ديگر به تبيين موضوعاتي گونه گون در باب پرستش خداوند و لزوم برپايي نماز- آن گونه كه شايسته است- مي پردازد.



[ صفحه 138]



اسرافيلي، مهدي استان: قزوين

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: قزوين

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اسرافيلي» قلمي روان و ساده دارد و نوشتار تحقيقي خويش را به آيات قرآن عزيز و كلام معصومان و بزرگان دين، زينت بخشيده است. وي از دل برخاسته هايش را، چنان صادقانه بازگفته كه لاجرم بر دل مي نشيند.

وي بي هيچ ترديدي مي تواند با حوصله و صبر بيش تر، كاوِش در منابع، گم نكردن سرخطّ اصلي- هنگام پژوهش- آگاهي كافي از معارف اسلامي و آشنايي با منابع لغوي، آثاري پربارتر و زيباتر، پديدآورد.

در بخشي از تقديرنامه ي اسرافيلي مي خوانيم:

«اميد است اين گونه مسابقه ها تداوم يابد و روزبه روز پربارتر گردد.»

ما نيز!



[ صفحه 139]



اُسروش، شهناز استان: ايلام

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: درّه شهر

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«اُسروش» مقدّمه اش را اين سان مي آغازد:

«اگر مي خواهيم كودكان و نوجوانان ما، با دين و تعاليم الهي مأنوس شوند، بايد از دستورهاي خداوند و فلسفه ي آن ها- كه موجب رستگاري انسان هاست- آگاه شوند. بايد عظمت خداوند را از طريق آيات و نشانه هاي خلقت او كشف كرد؛ كه تنها خداوند، سزاوار حمد و تسبيح و عبادت است و قرآن مجيد، تمام موجودات عالم را به پرستش خالق يكتا دعوت مي كند.»

آن گاه با بهره گيري از آثاري گران بها، به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.

نماز جماعت، چگونگي نماز خواندن، آمادگي براي نماز، اذان و اقامه، مسجد و قبله و... عناوين برخي از موضوعات نوشتار تحقيقي اوست.



[ صفحه 140]



اسفنديارپور، اديبه استان: كرمان

عنوان اثر: تكامل در نماز شهرستان: بافت

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

مقاله ي «اسفنديارپور» به نقل از اثري زيبا، چنين آغاز مي شود:

«نماز، كارت سبز ديدار است و ارمغان آسمان به زمين و زمينيان. نماز، گريز از زشتي و گناه و آرميدن در آفتاب پاكي و سايه سار زيبايي است. نماز، پيوند روح انسان با خدا و حلقه ي اتصّال هيچ با بي نهايت و پرستشي عاشقانه و عارفانه است كه روح را صفا مي بخشد.

چون به نماز مي ايستيم با «نيّت»، قصد بندگي مي كنيم؛ با «تكبيرةالاحرام» غيرخدا را به بوته ي فراموشي مي سپاريم؛ با «قيام» براي اجراي دستورهاي او به پا مي خيزيم؛ با «قرائت» به حمد و ثنا و گفت وگو با او مي پردازيم...»

و اين سان «عشق» را مي آغازيم و خلوت تنهايي هامان را، لبريز از حضور عاشق ترين معشوق مي سازيم...



[ صفحه 141]



اسفنديارپور، مهديه استان: كرمان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: سيرجان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1360

قالب: متن ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اسفنديارپور» امام علي(ع) را، برترين نمازگزار مي داند و اثر خويش را در قالبي ادبي- عرفاني به نقل از آثاري ارزش مند، هم چون ديوان امام(ره)، راز ملكوت، راز نماز و... به طالبان حقيقت، عاشقان فضيلت و ارباب معرفت، تقديم مي كند.

«نماز، زنده نگه داشتن آيين توحيدي حضرت ابراهيم(ع) و سنّت رسول اللّه(ص) و مكتب حسين بن علي(عليهماالسلام) است. نماز، عبادتي است شيرين براي عاشقان. نماز، موقعيتي است كه بايد در آن به خدا توجّه داشت...»

كوشش «اسفنديارپور» در گردآوري چنين مجموعه اي، ستودني است و بي هيچ ترديدي، در پرتو آشنايي با ابزار و عناصر نويسندگي به ثمر خواهد نشست!



[ صفحه 142]



اسفندياري، مريم استان: همدان

عنوان اثر: نماز؛ عبادت بزرگ اسلامي شهرستان: تويسركان

موضوع:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1354

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:كارشناس ادبيّات فارسي

---

آواي ماناي «آي آدم ها» را، از زبان اسفندياري- به نقل از اثري زيبا- مي خوانيم:

«آي انسان ها اگر مي خواهيد بر مشكلات چيره شويد و به زندگي انساني و انسانيت، دست يابيد، بايد از نيروي پرقوّت نماز، مدد جوييد و ارتباط خويشتن را، با خداي تان محكم سازيد. اگر چنين شود مي توانيد در هر زمان، برجهاني حكومت كنيد و از هيچ قدرتي نهراسيد.»

گردآورنده، با الهام و بهره گيري از آثار گران سنگ امام خميني(ره) نوشتاري تحقيقي فراهم آورده، گاه به آن، جلوه اي ادبي- عرفاني بخشيده است. باشد همواره ادب نماز را، حُرمت نهد و دل جز به عاشق ترين معشوق ندهد.



[ صفحه 143]



اسفندياري، مهدي استان: قم

عنوان اثر: نماز؛ معجون اسرار آميز شهرستان: قم

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارداني

---

«نماز از مهم ترين و مؤثّرترين اركان عبادت و شرط قبولي تمام طاعات و عبادات است و همين امر، اهمّيّت بسيار والاي نماز را، خاطرنشان مي سازد... نزد خداوند چيزي باارزش تر و نيكوتر از نماز نيست؛ اين نماز است كه آدمي را به درجات عالي و كمالات انساني مي رساند؛ به جايي كه حتّي از فرشتگان نيز پيشي مي گيرد.»

پژوهشي خواندني از اسفندياري با موضوعاتي گونه گون، هم چون آثار نماز جماعت در برزخ، فضايل و بركات نماز جماعت، اهمّيّت نماز از منظر روايات، آثار چهارده گانه ي نماز در دنيا، شرايط پذيرش اعمال، اخلاق نمازگزاران واقعي و... را فرارو داريم كه با بهره گيري از منابعي ارزش مند به رشته ي تحرير درآمده است.

«نماز؛ معجون اسرارآميز» نوشتاري زيبا و سودمند براي جوانان مي نمايد.



[ صفحه 144]



اسكندري، زهرا استان: اصفهان

عنوان اثر:نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: زرين شهر

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: -

---

«نمي دانم در سجّاده و مُهر و تسبيح و كتاب هاي دعا، چه چيز نهفته شده، ولي مي دانم كه عاشقان را، به سوي خود، جذب مي كند. نمي دانم در ذكرهاي تعقيبات نماز، چيست، امّا انگار، روحي ديگر در كالبد افسرده ي آدميان مي دمد؛ اشك ها را جاري مي گرداند و روح و جان آدمي را، سرشار از نشاط و شادي مي سازد.»

«اسكندري» نوشتار 7 صفحه اي اش را، اين گونه مي آغازد و از پروردگار، مدد مي جويد تا وي را از لغزش در نوشتن بازدارد. آن گاه، قلم برمي گيرد و از «نماز و آثار آن در دوره ي جواني» سخن مي راند. وي از «وضو» و طهارت مي آغازد و...

نگارنده، قلمي ساده و روان دارد و با بهره گيري از آثاري سودمند، در تبيين موضوع برگزيده اش تا حدّ توان، كوشيده است.



[ صفحه 145]



اسكندري، مريم استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: فارسان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«كيست كه خداوند را با اوصاف و كمالات بي پايانش بشناسد، امّا سر تسليم و خضوع در مقابلش فرود نياورد؟ انسان، آفريده ي خداست و بايد با آفريدگار خويش ارتباط داشته باشد؛ و نماز، مهم ترين وسيله ي ارتباط با پروردگار است كه آدمي را، هر روز- چندين بار- با مبدأ همه ي نيكي ها و رستگاري ها پيوند مي دهد.

به همين دليل است كه نماز اساسي ترين ستون ساختمان دين مي باشد و بهترين وسيله براي رسيدن به خدا.»

«اسكندري» گزيده اي از كتاب هاي تفسير نماز، منظومه ي نماز، باده ي عشق، آيات سبز، نماز چيست؟ و برخي آثار ارزش مند ديگر را- كه از نماز نگاشته اند- فراروي مان مي نهد و خود- عاشقانه- دل به نماز مي دهد.



[ صفحه 146]



اسكندري، مريم استان: مركزي

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: اراك

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اسكندري» اثرش را در 10 بخش تنظيم كرده؛ چرا نماز مي خوانيم؟، آثار نماز در جواني، جوان و روح نماز، دعاي جوان، نقش تربيتي نماز در جوان، جوان و آداب نيايش و... وصيّت نامه ي يك شهيد:

«خدايا! اكنون كه به سويت مي آيم، خود مي داني كه هيچم و تو، درياي نور. ما را از نور خود، سرشار گردان. خدايا! به ما و امّت مان قلبي سرشار از ايمان عطا فرما.

اي عزيزان! اكنون كه نشسته ام و حاصل عمر خويش را به عنوان وصيّت براي شما باز مي گويم، شما را سفارش مي كنم به تقوا، اخلاص در عمل و نيّت و صبر.» «اسكندري» اثرش را به دوستداران حضرت حق، پيشكش مي كند؛ و تمام كتابش را به خواهرش «فاطمه اسكندري» مي بخشد.



[ صفحه 147]



اسلامي، آزاده استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: اصفهان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:-

---

«.. چشمه ي صداقت، بر دشت هاي تشنه، جاري شد. كمال، حيا و صفا، به سپيده گراييد و محبّت، معنا يافت. سپاس بر درخت هاي بيد، سبز شد و حقيقت، نور ابدي و جلوه ي جاوداني به خود گرفت.

آه، خداي من! اين ديار، مأمن من است؛ مني كه مدّت هاست از آن دور افتاده ام و آواره و بيابانگرد شده ام. چه كوتاه بود سفر پرستوها...»

امّا آسمان سفر، هميشه آبي ست؛ روزهاي زندگي، هم چنان ادامه دارد؛ پس باز بايد رفت؛ بايد دريا را ديد و به خورشيد رسيد. و او، هر روز بر دل هاي ما مي تابد و هر شب براي ما، سفره ي مهرباني، مي گسترانَد؛ او در همين نزديكي هاست.

تمام گل ها، با ياد او، زيبا مي شوند و تمام درخت ها، در هواي او، پرنده!



[ صفحه 148]



اسلامي، سپيده استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: اصفهان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1364

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«... مي خواهم از نماز بنويسم؛ امّا چه زيباست كه آن را، به چشمه ي جوشان و پُربركتي، تشبيه و تفسير كنم كه جوششش، غوغايي عظيم در تار و پود آدمي، برپا مي كند؛ خود را، در رگ هاي انسان، به جريان مي اندازد و فطرت و معنويت ذات وجود آدمي را، بيدار مي سازد.

نماز، هم صحبتي و دوستي با ذات اقدس الهي است؛ سرچشمه ي پاك الوهيّت و بزرگ ترين، گرامي ترين و زيباترين فريضه. چه افتخار و موهبتي، والاتر از اين سعادت مي تواند وجود داشته باشد كه آدمي اين سان به حريم وصال پروردگار، نزديك شده و احساس رضايت در جان و دلش نقش بندد؟»

«اسلامي» سفري عاشقانه را، با نماز مي آغازد و دل به انتظار مي سپرد؛ تا رسيدن به بي نهايت؛ تا رسيدن به سپيده!



[ صفحه 149]



اسلامي، ليلا استان: گلستان

عنوان اثر: نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: كردكوي

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: -

---

«-... وقتي انسان مي ميرد، اوّلين چيزي كه در قبر از او مي پرسند «نماز» است.

- مگر از تو، پرسيده اند؟!

و همه خنديدند!»

«اسلامي» داستان «فاطمه» را، براي ما، باز مي گويد؛ دختري پاكدامن كه چون در كلاس درس از «نماز» گفت، «نرگس» و ديگر دانش آموزان، تحقيرش كردند. فاطمه، غريبانه به خانه بازگشت و مادر بزرگ- هم چون هميشه- دلداري اش داد. نرگس همواره فاطمه را، مي آزرد و فاطمه هرگز عشق و مهرباني را، از ياد نمي برد. سرانجام، نرگس به فاطمه پيوست و فاطمه هنوز فاطمه است!



[ صفحه 150]



اسلامي، محبوبه استان: خراسان

عنوان اثر: نماز شهرستان: مشهد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد:-

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: -

---

مقاله ي ادبي «اسلامي» اين گونه، آغاز مي شود:

«آن گاه كه نداي الهي، به گوش جان مي رسد و انسان را، به خلوتگاه خدا مي خواند، به طرف حوض نياز، قدم برمي دارم. دست هايم را، سرشار از پاكي آب مي كنم؛ آبي به زلالي نور؛ به روشني صبح و... نيازي- همه سبز- در زير چتر خورشيد. آه، نور، بر وجودم باريدن مي گيرد و در رگ هاي روحم، جاري مي شود.»

نويسند، قلمي توانا دارد كه مي تواند با مطالعه ي نثرهاي ادبي برتر امروز، آن را، زيباتر و پربارتر گرداند؛ نوشتارهايي ازنويسندگان و شاعراني، هم چون: احمد عزيزي، جواد محدّثي، ابوالقاسم حسينجاني، سيّد مهدي شجاعي، سيّد ضياءالدّين شفيعي، سيّد محمّد سادات اخوي و...



[ صفحه 151]



اسلامي، نجمه استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرمان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«بي گمان، پيمودن راه هاي آفاقي و طرق آسماني و هم پرواز شدن با ملائكة اللّه از پيمودن راه هاي زميني، بسي مشكل تر و به مراتب به راهنما، نيازمندتر است؛ از اين رو، دست نياز به سوي قادر بي نياز، دراز مي كنيم.

راز و نياز در قالب نماز، بهترين وسيله اي است كه انسان را از وابستگي به خاك و حيران بودن در وادي ضلال و گرفتار شدن در تنگناي تَن مي رهاند و او را تا قلّه ي «عشق» و عرش برين مي كشاند.»

گردآورنده، نوشتارش را از آثاري زيبا، هم چون سجّاده ي عشق، گامي در مسير سعادت، فرهنگ نماز، تذكرة الاوليا، انوارالمجالس، وسايل الشّيعه و برخي منابع ديگر، اقتباس كرده، كوشيده است تا فلسفه ي برپايي نماز را- آن گونه كه شايسته است- به مخاطبان خويش بنماياند.



[ صفحه 152]



اسماعيل زاده، مهسا استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: نماز شهرستان: ماكو

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1362

قالب:ادبي ميزان تحصيلات:ديپلم

---

اين نوشتار، در 3 بخش، تنظيم شده و «اسماعيل زاده» در بخش نخست و پاياني دفتر ادبي اش، شعرها و نثرهايي زيبا، پيرامون «جوان و نيايش» را، به مخاطبان خويش نمايانده است.

«تنها عشق است، عشق است

كه فاصله را، ويران خواهد كرد

و مرا، به سمت شكفتن خواهد برد...»

و امّا در بخش دوّم اين دفتر، متن هايي زيبا و كوتاه را از «نسا رجب زادگان» مي خوانيم؛ عاشقانه هايي ادبي، هم چون «گل محمّدي»، «كوله بار احساس»، «ترنّم خيال»، «سنگ صبور»، «گل سرخ» و...

و «كار ما، شايد اين است كه در افسون گل سرخ، شناور باشيم!...»



[ صفحه 153]



اسماعيلي، زهرا استان: خراسان

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: بجنورد

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد: 1357

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«اسماعيلي» دانشجوي «ادبيّات فارسي» در مقاله اي كوتاه، از «جوان و نيايش» مي گويد:

«حمد و سپاس، خداي محبوب را، سزاست كه جواني را آفريد؛ و اگر جواني نبود، زندگي به آسمان بي ستاره مي مانست وبه باغستان بي گل و گياه و حيات بي آب و آينه...»

آغازه ي مقاله اش چنان بود و فرجامش چنين:

«ما، جوانيم و با نيايش، اُنس گرفته ايم. ما، جوانيم و با دعا، بزرگ شده ايم... نيايش هاي مان را، قوّت مي بخشيم؛ سجّاده هاي مان را، خالي نمي گذاريم تا زندگي را، دريابيم؛ تا آمدن خورشيد را، باور كنيم.»



[ صفحه 154]



اسماعيلي، طاهره استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: اسلام شهر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد:-

قالب: شعر ميزان تحصيلات: پيش دانشگاهي

---

«تا خدا، راهي نيست» عنوان تنها شعر «سما» است. وي در شعرش گاه، از سروده هاي «سپهري»، الهام مي گيرد و گاه نيز از منظومه هاي شادروان «مصدّق»!

«خانه ي دوست، همين نزديكي ست

تا خدا، راهي نيست...»

او، بر سجّاده اي به رنگ آسمان، با خدا به نجوا مي نشيند؛ سجّاده اي با عطر گُل ياس. آن گاه از خدا مي طلبد تا روحش الهي شود... «اسماعيلي» را، به خواندن شعر معاصر، مي خوانيم؛ به سرودن شعرهاي «نيمايي» و توجّه بيش تر به آهنگ و موسيقي شعر... و در انتظار آثار برترش مي مانيم.



[ صفحه 155]



اسماعيلي، فروغ استان: اصفهان

عنوان اثر: سجّاده ي عشق شهرستان: نجف آباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«چه زيباست سخن گفتن با آفريدگار جهان در محراب و سجّاده ي عشق. چه نيكوست دوشادوش شدن با سالكان و سير كردن با رفرف نوراني عشق به سوي معبود. و چه زيبنده است هم پرواز شدن با فرشتگان و صعود كردن تا قلّه ي هستي. و چه روح افزاست هماهنگ شدن با كُلّ جهان و مهاجرت و به سوي خالق بي همتا.»

«اسماعيلي» نوشتار پژوهشي اش را براساس آثاري زيبا، هم چون «نماز؛ سرود ايمان»، «آشنايي با نماز»، «نماز چيست؟»، «سجّاده ي عشق» و «تفسير نمونه» در 4 فصل، تنظيم كرده است:

1. چرا نماز بخوانيم؟

2. نماز چيست؟

3. چگونه براي نماز، آماده شويم؟

4. چگونه نماز بخوانيم؟



[ صفحه 156]



اسماعيلي، مريم استان: كرمانشاه

عنوان اثر: نماز؛ معرفت پويا شهرستان: كنگاور

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، نخستين جلد از اثر مشترك «مريم اسماعيلي» و مجيد صفري» است كه در 3 بخش تنظيم شده است. آثار عشق، باطن نماز، راه عشق، خضوع و خشوع و حضور قلب، سجده در تاريكي و ذبح اسماعيل، عناوين برخي مطالبي است كه با الهام از آثاري خواندني، در اين دفتر، گردآمده است.

«آري، نماز همان معرفت پويايي است كه دوستان خدا، دوستي خود با خداوند متعال را در آن، رقم زده اند و برترين دوستي كه همان عشق است، با نماز به سرچشمه ي وحي، متّصل مي شود و خود نيز از همان سرچشمه، سيراب مي گردد.»

«نماز؛ معرفت پويا» فصلي از عاشقانه ها و حاصل كوششي عاشقانه است، كه مي تواند با ويرايشي ديگر، به اثري ماندگار، مبدّل شود.



[ صفحه 157]



اسماعيلي، معصومه استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: كرج

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«اسماعيلي» اشعار و متن هايي ادبي را در دفتر خويش گرد آورده است:

«شب است و نام تو را، عارفانه مي خوانم

ببين كه شعر تو را، بي بهانه مي خوانم

شب است و مرغ شب و ذكر حمد ايزد پاك

و من كه ذكر تو را، جاودانه مي خوانم

به كلبه ي دل من، عاشقانه كن گذري

كه من هميشه تو را، عاشقانه مي خوانم

جوانه مي شكند در دلم، به عشق وصال

و من- دوباره- تو را، چون جوانه مي خوانم...

در اين غروب غم انگيز، همدم من باش

ببين كه شعر تو را، بي بهانه مي خوانم.»



[ صفحه 158]



اسماعيلي، مهناز استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: تيران وكرون

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اسماعيلي» از دبيرستان «زهراييه»ي «جعفرآباد» مقاله اي تحليلي را، با موضوعاتي هم چون اهمّيّت نماز، سبك شمردن نماز، نماز و معاني آن، نماز جمعه و... در8 بخش، براي ما، فرستاده است، تا «نماز و مفاهيم نمادين آن» را، بر همگان آشكار كند.

وي معتقد است انسان هاي شايسته، به «عبادت» روي مي آورند؛ و«نماز» را، خلاصه ي عبادت ها و ارزش مندترين آن ها مي داند. او در بخشي ديگر از مقاله اش آدمي را طالب كمال مي خواند و اعتقاد دارد نماز، استوارترين، محكم ترين و فناناپذيرترين تكيه گاه انسان است كه وي را به سوي تكامل و خوشبختي، رهسپار مي كند.

اين كوتاه نوشتار، با فهرست مطالب و مقدّمه، آغاز مي شود و با شعر «نماز»، پايان مي يابد.



[ صفحه 159]



اسماعيلي ايّوبي، رقيه استان: مازندران

عنوان اثر: نماز شهرستان: بهشهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع ابتدايي

---

مجموعه مقالاتي از «اسماعيلي» فراروي مان است؛ با موضوعاتي هم چون «چرا نماز بخوانيم؟»، «نماز و آثار آن در دوره ي جواني» و... در 6 صفحه!

وي «نماز» را، گنجينه ي راز مي داند و همه ي جوانان ميهن اسلامي را، به نمازي عاشقانه، فرا مي خواند. ما نيز او را، به مطالعه دعوت مي كنيم؛ به خواندن، خواندن و آن گاه نوشتن؛ و هم چنان در انتظار آثاري برتر از وي مي مانيم.

«انسان، هنگامي كه نماز مي خواند، خود را، پاك و آراسته مي سازد و از تاريكي و ناداني، رهايي مي يابد. نماز، معراج آدمي و موجب نزول رحمت الهي است. نماز، بهترين بازدارنده از خطا و عصيان و برترين الگو و ميزان است...»



[ صفحه 160]



اسماعيلي پرزان، مريم استان: تهران

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: تهران

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:دانشجو

---

«اسماعيلي» دانش پژوه «فقه و حقوق اسلامي» از مدرسه ي عالي شهيد مطهّري (ره) نوشتار پژوهشي خويش را در 7 فصل به رشته ي تحرير درآورده است؛ و با مدد قرآن كريم و روايات امامان معصوم(ع) و هم چنين آثاري هم چون تفسير نور، راز نماز، سيماي نماز، وسايل الشّيعه، تحريرالوسيله، از ژرفاي نماز و برخي منابع ارزش مند به تبيين موضوعاتي هم چون معناي واژه ي نماز، جايگاه والاي نماز، ويژگي هاي نماز، چگونه نماز بخوانيم؟ و... پرداخته است.

وي- بي ترديد- با روش تحقيق و تأليف آشناست و نوشتارش نشانگر آن است كه مي تواند آثاري ارزش مندتر و خواندني تر از خويش پديد آورد.

اين مجموعه با «مقدّمه» و «پيش گفتار» آغاز مي شود و با مطالبي هم چون «نماز از ديدگاه رهبران بزرگ انقلاب» و «نماز وشعر» پايان مي يابد.



[ صفحه 161]



اسماعيلي سده، مريم استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: لنجان

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:-

---

«الهي! تنها تويي كه با سوز دل بندگان نافرمانت، آشنايي و مي داني هنگامي كه سجّاده ي عشق را، مي گشاييم و با دلي شكسته، امّا اميدوار مي نشينيم و دست هاي ناتوان مان را، در برابرت به آسمان، بلند مي كنيم، انگار بندبند وجودمان با تو، سخن مي گويد...»

الهي نامه ي «سده» اين گونه، آغاز مي شود و از دل برخاسته هايش بسي دل نشين است. باز هم به دل نامه اش، دل مي بنديم:

«آه، خداوند! اكنون مي دانم زبان نيايش چيست و چه رازي در آن، نهفته است. اكنون مي دانم بيهوده عقده ي دل نگشودم. الهي! چه دير، يافتمت...»

امّا، براي عاشقي، هيچ گاه دير نيست!



[ صفحه 162]



اسماعيلي مازگر، علي رضا استان: قم

عنوان اثر: نماز؛ نياز جوان شهرستان: قم

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«نماز- اين مفهموم گسترده، پرشور و پرمحتوا- نيازي پرالتهاب و شورآفرين است كه چون برآورده شود، چنان آرامشي به نمازگزار مي بخشد كه «فناءفي اللَّه» به بار مي آورد...

آه، هيچ قدرت قلم و بياني نيست كه اين نياز ملكوتي را وصف كند و اين مفهوم متعالي را در قالب واژه بگنجاند. آنچه در اين نوشتار آمده، براي آشنايي نسل جوان با جايگاه رفيع نماز و آثار فراوان اين عبادت مهم در دوران حسّاس جواني است.»

«اسماعيلي» از محقّقان «حوزه» است كه انديشه اي ژرف دارد و در نوشتاري پژوهشي در 7 فصل، ما را با هفت شهر عشق، آشنا مي گرداند. باشد بازهم از او و ديگر فرهيختگان حوزه هاي علميّه بخوانيم.



[ صفحه 163]



اشكيان، زهره استان: اصفهان

عنوان اثر: چرخش سيب شهرستان: اصفهان

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1352

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: كارداني مامايي

---

در نخستين دفتر «جوانه هاي جوان» داستان كوتاه «روح بزرگ» از اشكيان را خوانديم؛ همان روح بزرگ داستان كه همواره دوست داشت «مرتضي» قبل از اين كه پانزده ساله شود، نماز بخواند!

و اينك داستان زيباي «چرخش سيب» در 2 فصل بلند و كوتاه، فراروي مان است؛ داستان طلايي روزگار كودكي طلا؛ از ابتدا تا انتها؛ با نثري يكدست و شيوا؛ مثل روزگار كودكي من و شما.

داستاني كه مي تواند واقعيّت داشته باشد و از فرجامي خوش، حكايت دارد. «اشكيان» از «اصفهان»- بي گمان- در تبيين موضوع برگزيده اش اهل توفيق است. باشد باز هم از او بخوانيم.



[ صفحه 164]



اصغرپور، سياوش استان: خراسان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم آن شهرستان: مشهد

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1353

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«بايد نماز خواند و آن را به پاداشت. به پاداشتن نماز، فقط خواندن نماز به صورت فردي نيست، بلكه احياي آن و به پاداشتن آن در حالت عمومي است؛ به اين معنا كه بايد انسان ها را تشويق و ترغيب به نماز خواندن و عاشقانه راز و نياز كردن با خداي جهان كرد.»

«اصغرپور» مسائل پيرامون نماز را در قالب پرسش و پاسخ و به صورت گفت وگو نگاشته است؛ مجهولاتي درباره ي نماز كه خوانندگان با مطالعه ي اين مجموعه مي توانند به پاسخ هاي خود دست يابند.

هرچند به نظر مي رسد كه اين روش نيز بايد با زبان امروز، همراه گردد؛ تا بهتر بتوان مفاهيم نماز را به خوانندگان، منتقل كرد.



[ صفحه 165]



اصغري، حسن استان: تهران

عنوان اثر: نماز شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارشناسي

---

«اصغري» از خوبان روزگار است كه در ايّام سربازي اش 90 روز را، نذر نماز كرده، در تحقيقي خواندني به موضوعاتي گوناگون، هم چون نماز و مفاهيم نمادين آن، اهمّيّت نماز، چرا نماز بخوانيم؟، جوان و نيايش، نماز و خانواده، تصوير نماز در فرهنگ مردم، نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان و... پرداخته و با همّتي والا، برخي عناوين ديگر را نيز، به عناوين و موضوعات مسابقه، افزوده است!

ستوان دوّم وظيفه، در «پيشگفتار» كوتاه خويش، نماز را، از مسائل مهم و بنيادين دين مبين اسلام، خوانده كه در آيات، روايات و سخنان بزرگان و انديشه مندان مسلمان، برآن، تأكيد فراوان شده است. دست هاي مهربان اين سرباز فداكار اسلام را، به گرمي مي فشاريم و در انتظار آثار ديگرش مي مانيم.



[ صفحه 166]



اصل اسماعيلي، امّي استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد:-

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: -

---

داستان «اسماعيلي» حكايت «جوانان» است؛ جواني فقير كه در يكي از روزهاي بهاري، در خانواده اي مستضعف، تولّد يافت و با «ابوالفضل» به خدا، روي آوردند...

اسماعيلي از ما، خواسته داستانش را، بخوانيم؛ كه خوانديم و... او را، نيز به خواندن داستان هاي ويژه ي كودكان و نوجوانان، دعوت مي كنيم؛ به آشنايي با ابزارها و عناصر «داستان نويسي» و حضوري پيوسته در جلسه ها و نشست هاي اهل قلم.

و امّا بعد... ويرايش و حك و اصلاح اين داستان را نيز به «اسماعيلي» وامي گذارم؛ زيرا سخت معتقدم بهترين نقّاد هر اثر، صاحب آن است و ديگر... هيچ!



[ صفحه 167]



اعتمادي، رؤيا استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«از بلندترين آفاق مهر و عشق، در خانه ي دلم، گوشه اي ست كه محبّت هيچ كس در آن، خطور نكرده؛ جز تو. و در آن جاست كه نام تو، بر بالاي ديوارهاي آكنده از سكوت آن، به رنگ «نماز»، نقش بسته و تو را مي خواند؛ تا ديگر بار، ثابت كند و با تمام وجود، فرياد بزند كه تنها تويي پروردگار و صاحب حريم امن اين خانه؛ تو، كه نامت اميد را به واژه ها، مي بخشد و...»

«اعتمادي» اثر تحقيقي اش را، چنين اديبانه و با اشعاري از خويش مي آغازد؛ آن گاه، با بهره گيري از آثاري گونه گون و ارجمند، به «فلسفه ي نماز» مي پردازد. راه هاي شناخت خدا، تعقيبات نماز، چگونگي عقايد پيشينيان، اعتقادهاي مذهبي، آثار نماز در قلب يك مسلمان و... از جمله موضوعاتي ست كه وي به شرح آن ها، پرداخته است.



[ صفحه 168]



افتاده، زينب استان: خوزستان

عنوان اثر: پيشواز با تو بودن و... شهرستان: اهواز

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«خدايا! گل سرخي از باغ هستي ام چيده ام و آن را، به پيشواز با تو بودن، آورده ام... دست هايم را، هم چون بال هاي كبوتري سپيد، باز خواهم كرد و بر سجّاده ي دل، پرواز خواهم كرد.»

حديث جانماز من، گلدسته هاي مسجد، پيشواز با تو بودن، گواه تو، ما كيستيم؟ و... نام هاي برخي از مقالات ادبي و اشعار «افتاده» از استان هميشه سرافراز و لاله خيز «خوزستان» و از دانش پژوهان دبيرستان حضرت زهرا(س) است كه با ياد شهيدان و حماسه آفرينان دوران دفاع مقدّس، پيوندي ناگسستني دارد.

وي اثرش را، با «مقدّمه»اي كوتاه، آغازيده و آن را به فرزندان اسيران عشق و نگاه هاي منتظرشان، تقديم كرده است.



[ صفحه 169]



افتخاري، پري استان: همدان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كبودرآهنگ

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: پيش دانشگاهي

---

«افتخاري» نوشتارش را، با «مقدّمه»اي كوتاه مي آغازد و با مدد آيات قرآن عزيز، روايات پيشوايان معصوم (عليهم السّلام) و بهره گيري مناسب از اشعار، داستان ها و متون ادبي زيبا به تبيين موضوعاتي، هم چون نقش نماز، در بيان خشوع، امام خميني(ره) و نماز، معراج رسول(ص) مسابقه ي عبادت در قرآن، آثار تربيتي نماز و... مي پردازد.

در بخشي از «پيشگفتار» اين تأليف، چنين مي خوانيم:

«هرگاه به نقطه اي دوردست، خيره مي شوم و ذهن را، از مشغله هاي دنيوي، تخليه مي كنم، با خود مي انديشم انسان كيست؟ براي چه به دنيا آمده؟ و سرانجام به كجا مي رود؟...»

آري، همه ي ما، رهگذريم؛ در سفريم؛ پس به نماز، دل بسپريم!



[ صفحه 170]



افتخاري هريسي،اصغر استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: نماز شهرستان: هريس

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«افتخاري» در نوشتاري كوتاه از «اهمّيّت نماز»، «احكام نماز»، «مقدّمات نماز»، «حقيقت نماز» و... سخن رانده و آن را با آيات قرآن عزيز و روايات هميشه جاويد امامان معصوم (عليهم السّلام) آراسته است.

برخي از روايات نقل شده در نوشتارش چنين است:

هرآن كس نمازش را «عمداً» ترك كند، به خداوند، كفر ورزيده است.

فاصله ي ميان ايمان و كفر، «ترك نماز» است...

وي آن گاه از آثار دنيوي و اُخروي ترك نماز، مي گويد؛ از تأكيد درباره ي نماز اول وقت، شرايط اثرگذاري نماز در آدمي، مكان نمازگزار و... كشكولي از دانستني هاي مفيد را، به مخاطبان خويش مي نماياند.



[ صفحه 171]



افسري، هادي استان: مازندران

عنوان اثر: نماز شهرستان: ساري

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1348

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارشناسي

---

نوشتار «افسري» به كشكولي از دانستني هاي سودمند، پيرامون «نماز» مي ماند كه بي هيچ مقدّمه اي با «آثار نماز جماعت و جمعه» آغاز مي شود:

«يكي ازآثار جماعت و جمعه، اين است كه افراد سست ايمان، به ميدان، كشيده مي شوند... ديگر اين كه مسلمانان از احوال برادران ديني خود، آگاه مي گردند و در صورت نياز، به ياري آنان مي شتابند.»

وي در نوشته اش از «نماز» مي گويد كه قلب ها را، جلا مي دهد؛ وسيله ي تقرّب به پروردگار و نشانه ي استقامت است. او، نماز را، علامت دين، برمي شمارد؛ وسيله ي تشخيص پيروان راستين؛ و آن گاه از نماز خواندن بر شهيدان، سخن مي راند؛ از نماز و امام جماعت؛ و اثر خويش را با آيات عزيز كتاب آسماني مان مي آرايد و...



[ صفحه 172]



اقبالي، فهيمه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اقبالي» در مقاله اي كوتاه- به نقل از اثري زيبا- از «نماز» و «شرايط» آن، سخن مي راند. وي «آگاهي»، «عشق»، «خلوص» و «خشوع» را، لازمه ي اين فريضه ي الهي مي داند و ما را، به نمازي چنين، فرامي خواند. آغازه ي نوشتار وي، اين گونه است:

«خداي بزرگ، نَه از نماز خواندن ما، سود مي برد و نَه بي نمازي مان به او زيان مي رساند... وقتي كمال و سعادت ما، در «بندگي خدا»ست، اين عبادت در قالب نماز، آشكار مي شود. نماز، ما را همواره به ياد خدا مي اندازد و يا خدا، آدمي را از گناه و فساد، بازمي دارد.»

بي گمان، آشنايي با روش «تحقيق» و «نگارش» ياريگر او، در ارائه ي آثاري پربار و زيبا، خواهد بود.



[ صفحه 173]



اقبالي زاده، سميّه استان: كرمان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: بم

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«شكرت را، به جاي مي آورم؛ پرستشت مي كنم؛ سپاست مي گزارم؛ كه تنها معبود عابداني. من با تو، سخن مي گويم؛ راز و نياز مي كنم؛ كه تنها شنونده ي نجواي مني. تمام دعاها و آرزوهايم را، با تو، بازمي گويم؛ كه تنها اجابت كننده اي. در برابرت به گناهانم و زشتي هايم اقرار مي كنم؛ كه تنها بخشنده اي.»

«اقبالي زاده» نوشتار كوتاهش را، اين گونه مي آغازد و آن گاه به شرح موضوع برگزيده اش مي پردازد:

«اوّلين و برترين نماز، نماز پيامبر(ص) بود كه در دل شب هاي تاريك، آواي جبرائيل و نواي الهي را، شنيد و به پيامبري، مبعوث شد و دين مبين «اسلام» را، از جانب پروردگار، براي جهانيان به ارمغان آرود...»



[ صفحه 174]



اقتداري، حميد استان: تهران

عنوان اثر: چگونه نماز بخوانيم؟ شهرستان: شهرري

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد:-

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: سوادآموز

---

«اقتداري» از سوادآموزان نهضت سوادآموزي است كه داستاني كوتاه برگرفته از روايات را، براي مان نگاشته؛ حكايت «حماد بن عيسي» كه امام صادق(ع) از وي خواست تا 2 ركعت نماز بخواند؛ و چون خواند، امام، آن را نپسنديد و آن گاه- خود- عاشقانه به نماز ايستاد تا «حماد» و همگان، نماز را- آن چنان كه شايسته است- برپا دارند.

نوشتار كوتاه اقتداري، ريشه در حقيقت دارد و چه شيرين، بر دل هاي آسماني مي نشيند. وي اثرش را با آيات قرآن عزيز و روايات امامان معصوم(عليهم السّلام) آراسته است. باشد تا روزي همه ي هم ميهنان بي سواد، به سلاح دانش و قدرت خواندن و نوشتن، مجهّز شوند؛ آن گاه هم چون «اقتداري» از نماز بگويند و همواره راه خدا را، بجويند.



[ صفحه 175]



اكبري، اعظم استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: فلاورجان

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد:-

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«كشتي زندگي اش در درياي آلودگي ها- كه حال به كويري مي مانست- به گِل نشست. ساحره ي ظلمت بر پهنه ي كوير، حكم فرما بود... با قدم هايي سست و لرزان، كوچه هاي تنگ و تاريك را، مي پيمود. شهر در خاموشي مطلق، فرو رفته بود. مخلوقات آن ديار به آدميان خاكي، شباهتي نداشتند؛ انگار آفريدگاني تازه بودند! از چشم هاي شان برق آتش مي جهيد كه هرچيز را، به خاكستر، تبديل مي كرد...»

و به راستي اگر «نماز» نبود، با انبوه غربت هاي مان چه مي كرديم؟ پاي كدامين ضريح، زار مي زديم؟ در ايوان كدام آيينه، عشق را، به تماشا مي نشستيم؟ و كدام پنجره مي توانست گره از كار دل هامان بگشايد؟ «اكبري» در مقاله ي ادبي كوتاهش، راز ورود به پناهگاه راستين الهي را، براي مان فاش مي سازد.



[ صفحه 176]



اكبري، صغري استان: مركزي

عنوان اثر: راه رستگاري شهرستان: اراك

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1353

قالب: تحليي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

آيات موضوعي در خصوص اهمّيّت نماز، احاديث پيامبر اكرم(ص) درباره ي اهمّيّت نماز، نماز از ديدگاه پيامبران(ع)، نماز از ديدگاه نهج البلاغه، نماز از ديدگاه امامان معصوم(ع) و... عناوين برخي از فصول هفت گانه ي نوشتار «اكبري» است كه با بهره گيري از آثاري ارزش مند، گردآوري شده است.

«نماز- اين نيايش زيبا بين خالق هستي و مخلوقي ناتوان- چنان نيرومند است كه توان بازداشتن از بدي ها و كژي ها را- به خوبي- دارد. آري، نماز اين نيرو و قدرت را دارد كه بتواند سدّي پولادين در برابر زشتي ها بسازد و رهنما و راه ساز خوبي ها گردد.»

و ما، مگر در جست وجوي نيكي ها و زيبايي ها نيستيم؟!



[ صفحه 177]



اكبري، علي استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«انسان اگر نماز بخواند و نمازش باعث برطرف شدن حجاب ها باشد، فوايد نيكويي از خود به جا مي گذارد كه يكي از آن ها و نيز شايد مهم ترين شان بازداشتن از ارتكاب گناه و منكر است.

مراد از اين بازداري، بازداري طبيعي نماز از فحشا و منكرات است و اين گونه نيست كه هركس نماز بخواند ديگر مرتكب گناه نخواهد شد، بلكه دوري از گناه به كيفيت انجام نماز، بستگي دارد.»

«اكبري» نوشتارش را اين گونه مي آغازد و پس از «مقدّمه»اي كوتاه و زيبا، با الهام از تفسير نمونه، انسان كامل، نردبان آسمان، اخلاق اسلامي، تفسير الميزان و برخي منابع ديگر به تبيين موضوعاتي هم چون اوقات نماز، نماز اوّل وقت، نماز و دوري از گناهان، نماز و عشق به خداوند و... مي پردازد.



[ صفحه 178]



اكبري، فرشته استان: قزوين

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: آبيك

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1365

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:-

---

«اكبري» 13 سال دارد و مقاله ي ادبي اش را، در 13 سطر، نگاشته است!

«ستاره هاي من، در طلسم اشك و تماشا، از پشت آواز جيرجيرك ها و پنجره هاي باز سكوت آمده اند. پرندگان، درخت را فراموش نمي كنند؛ قناري ها، اسارت را؛ و من هرگز از يادش غافل نخواهم گشت. ديري ست خودم را نديده ام و دلم چقدر براي خدا، تنگ شده؛ آيينه ام باش اي نماز!»

نويسنده ي جوان ما، «نثر» را، مي شناسد و برخي فرازها و تركيب هاي غيركليشه اي نوشتارش نمايان گر اين است كه وي مي تواند در آينده اي نه چندان دور، در عرصه ي «ادبيّات» بدرخشد؛ او مي تواند!



[ صفحه 179]



اكبري دوست، كبري استان: گيلان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: لنگرود

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«پيمودن راه آسماني «معنويت» آسان تر از راه هاي زميني نيست. نماز، كه رفتن به كرانه هاي وسيع عالم و هم بال شدن با فرشتگان و كّروبيان است، بيش از سفر بر خاك و پيمودن راه زمين، نيازمند راهنما و الگو است؛ و بهترين اسوه و سرمشق در اين وادي، گفتار و رفتار اولياي الهي و سالكان راه معنويت و محبّت عشق خداست.»

«اكبري دوست» مقدّمه ي مقاله ي 13 صفحه اي اش را، اين گونه آورده و آن گاه به نماز و اجزايش، پرداخته است:

«نماز، با هر حرف و كلمه اش، تفكّر، اعتقاد، عمل، شيوه، الگو و... را، روشن مي كند. اين جاست كه آدمي با «قصد قربت» از همه ي اهداف مادّي، روي مي گرداند و...»



[ صفحه 180]



اكبري رفاه، معصومه استان: قم

عنوان اثر: چرا و چگونه نمازبخوانيم؟ شهرستان: قم

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1365

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: -

---

«اكبري رفاه» نوشتارش را به نقل از آثاري زيبا در 7 بخش، تنظيم كرده است: مقدّمات نماز، اركان نماز، اهمّيّت نماز، انواع نماز، احكام نماز و...

«خداي بزرگ، نَه از نماز خواندن ما سود مي برد و نَه بي نمازي ما، به او زيان مي رساند. اگر بخوانيم، خودمان به پاكي و صفاي روح و دوري از پليدي ها مي رسيم و اگر به نماز، بي اعتنا باشيم، محروم شدن از بركات و آثار نماز، دامنگير خودمان خواهد شد و در آخرت نيز براي ناسپاسي و دوري از خدا و آلودگي به فسادها، كيفر خواهيم ديد. وقتي كمال و سعادت ما، در «بندگي خدا» است، اين بندگي و عبادت در شكل «نماز» و انجام اين فريضه ي الهي، آشكار مي شود.

پس نماز، همان عبوديّت و پرستش و راز و نياز به درگاه آفريدگار و توجّه به او و نعمت هايش مي باشد كه روزي چند بار، انجام مي گيرد.»



[ صفحه 181]



اكبري فراهاني، زهرا استان: قم

عنوان اثر: نماز؛ طنين دلنواز شهرستان: قم

موضوع:نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، چشم گشودن به زيبايي مطلق و ابروي دوست؛ و چشم بستن برهمه ي زيبايي هاي دروغين و موقّتي است كه آدمي را، در سياه پرده ي غفلت ها و هوس ها ابتدا سرگرم و متوّحش، سپسن نيست و نابود مي سازد...

در روايات مي خوانيم نماز خوب را، فرشته اي با چهره ي زيبا، بالا مي برد، امّا نمازي كه با شرايط و دستورهايش اقامه نشود، فرشته اي آن را به صورت تاريك، بالا مي برد...»

مقدّمه اي بر نماز، مفاهيم نمادين نماز، نيايش، نكوهش دنيا، محبّت، مشاهده، معرفت و برخي مطالب ديگر، در اين مجموعه آمده است و مؤلّف، نوشتار ادبي- تحليلي خويش را از كتاب هايي ارزش مند، هم چون از ژرفاي نماز، ديوان امام خميني(ره)، آبشار رحمت و... گردآورده است.



[ صفحه 182]



التجايي، منيره استان: اصفهان

عنوان اثر: راز تلازم نماز و زكات در قرآن شهرستان: خوانسار

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، عبادتي بزرگ است كه شناخت معبود و آفريدگار و محبّت او را در دل ايجاد مي كند واين محبّت، انسان را به پرستش و عبادت و اظهار كوچكي و تواضع در برابر عظمت او وادار مي كند. نماز، جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است.»

«التجايي» خلاصه اي از كتاب هاي «راز نماز در نهج البلاغه»، «راز نماز»، «نماز؛ مظهر پيوند با خالق...» و... را به مخاطبان خويش مي نماياند.

«ما بنده ي خداييم و غرق در نعمت هاي او؛ پس در هر نفسي، نه يك نعمت، بلكه صدها نعمت است و براين نعمت ها، نه شكري، بلكه هزاران شكر لازم است؛ كافي است اندكي چشم بصيرت بگشاييم و لطف و فضل خدا را درباره ي خود ببينيم.»



[ صفحه 183]



الفت، بهاره استان: كردستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كامياران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«الفت» و «اماني» از دبيرستان «فاطمة الزّهراء» تلخيصي از كتاب هاي سيري در نهج البلاغه، گفتارهاي معنوي، طهارت روح، تعليم و تربيت در اسلام و... را، در نوشتار كوتاه خود آورده اند تا فلسفه ي نماز را، به مخاطبان خويش بنمايانند. در بخشي از اثر تحقيقي آنان، چنين مي خوانيم:

«... نمازگزار، قلبي مطمئن دارد؛ اطمينان به بزرگ تر بودن خداوند از همه ي تعلّقات و جاذبه ها، از همه ي افراد و شخصيّت ها، از همه ي قدرت ها و امكانات. نمازگزار، خود را، وابسته به چنين منبع قدرتي مي داند كه جهانيان در قبضه ي قدرت اويند و پرورش يافته اش؛ هم او كه در عين قدرت مندي، رحمان و رحيم است و حكومتش به دنيا، محدود نمي گردد؛ بلكه مالك روز قيامت نيز مي باشد...»



[ صفحه 184]



الفتي منش، سارا استان: كرمانشاه

عنوان اثر: معتكف نياز شهرستان: كرمانشاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ما كه مي دانيم هنگام كار از دست مي رود؛ روزگار مي گردد و هنگامه ي زندگي، آرام مي گيرد؛ پس بياييد گوهر حقيقت را زودتر از ديگران برباييم و شهد گواراي زندگي را بركشيم؛ كه فرصت ها مي گذرد؛ هم چون كارواني كه قافله سالار ندارد و به هيچ به هر سو كشيده مي شود. پس اي كاش، قافله سالار باشيم و راه گم شده را با افتخار به همسفران بنماييم.»

و «الفتي منش» قافله سالار معتكفان نياز است كه كاروانيان را به «حقيقت» و «زيبايي» رهنمون مي شود و با بهره گيري از منابعي ارزش مند، از فطرت بي نهايت آدمي، سخن مي گويد؛ از عبادت مخلصانه، حضور قلب، عبادت برتر و...

كوشش عاشقانه و همّت والايش در تنظيم چنيني مجموعه اي، ستودني است.



[ صفحه 185]



اللّه بداشتي، ندا استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

اين كوتاه نوشتار، برگرفته از آثاري ارزش مند است كه در بخشي از آن، چنين مي خوانيم:

«و نهال جواني، نهالي ست كه باغبان، با چشم دل و جان از آن، مراقبت مي كند. نهال جواني، با همه ي نهال ها، فرق دارد؛ با سرمايي، خشك مي شود؛ با بادي مي لغزد و چه سخت است نگهداري از چنين نهالي؛ و چه لذّت بخش است به ثمر رساندنش...»

آري، سليقه و طرز تفكّر جوانان، با گرايش و ديدگاه بزرگسالان، فرسنگ ها، فاصله دارد. هيچ وقت از جوانان نخواهيم با ما، يكي بشوند؛ اگر قرار باشد همه مثل هم فكر كنيم، هيچ گاه نمي توانيم همديگر را كامل كنيم. پس بايد به جوانان اجازه داده در عين وحدت، استقلال داشته باشند و...



[ صفحه 186]



اللّه قلي زاده، اكرم استان: تهران

عنوان اثر: راز تلازم نماز و زكات درقرآن شهرستان: كرج

موضوع: راز تلازم نماز و زكات در قرآن تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

سخناني از قرآن و پيامبران(ع) در باب زكات، نماز و اهمّيّت آن در قرآن، اقسام زكات، زكات در روايات، حفظ دين، داستان هاي زكات، حجاب و نگاه، در قلعه ي عفاف و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «اللَّه قلي زاده» با الهام از منابعي گران سنگ به رشته ي تحرير درآورده است.

وي قلمي توانا دارد؛ خطّي خوش و گاه طرح هاي زيبايي مي آفريند؛ هم چون سخن آخر»ش كه مثل يك آغاز است؛ يك پرواز:

«جوانان! از خواب غفلت، بيدار شويد و به ريسمان الهي، چنگ زنيد. شما اكنون آگاه و هوشياريد و مي توانيد در راه معنويت، قدم بگذاريد. بدانيد هيچ گاه براي بازگشت، دير نيست!»

راستي، جوانان! بياييد، بياييد...



[ صفحه 187]



اللّهياري، زهره استان: اصفهان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: كاشان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«انسان عاقلي كه در مقام تهيّه ي توشه ي آخرت و تحصيل كمال و قرب به سوي خداست، نبايد از نماز، غفلت ورزد. نماز، معجوني مشتمل بر دعا، تضرّع، ابتهال، تذلّل، خشوع و خضوع در حال قيام، ركوع و سجود است.

براي اين كه نماز انسان،بهترين نماز باشد و وي را به كمال برساند، بايد شرايطي را رعايت كرد، تا در زمره ي برترين نمازگزاران قرار گرفت.»

و «اللّهياري»- چنين- به وصف «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» مي پردازد و با بهره گيري از آثاري زيبا به تبيين موضوعاتي هم چون موانع نماز، حجاب دل، شرايط بهترين نماز، برترين نمازگزاران و... همّت مي گمارد. وي دفترش را با «پيش گفتار»ي كوتاه مي آغازد و با مناجاتي شيرين، پايان مي دهد.



[ صفحه 188]



اللّهياري، فاطمه استان: فارس

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: فسا

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز را تكريم و تعظيم كنيم تا به ساحل سلام و سلامت برسيم؛ كه وقتي از «سلام» نمازي كه با حضور قلب، برپا شود، فارغ مي شويم پاسخ همه ي ذرّات عالم در گوش مان زمزمه مي شود. مي بينيم كه سلام مان را، هزار زبان، پاسخ مي گويد و همه ي هستي، چشمي است كه بر ما مي نگرد؛ و زباني است كه ما را مي ستايد. بياييد نماز را پاس بداريم...»

«اللّهياري» نوشتارش را از آثاري هم چون «پرتوي از اسرار نماز»، «نماز؛ نشانه ي حكومت صالحان» و برخي كتاب هاي ارزش مند ديگر، گرد آورده، كوشيده تا به تحقيق خويش، جلوه اي ادبي بخشد.

«ديار غربت»، داستاني كوتاه از گردآورنده است كه براساس موضوع «چرا نماز بخوانيم؟» در پايان مجموعه اش به رشته ي تحرير درآمده است.



[ صفحه 189]



اللّهياري، مريم استان: مازندران

عنوان اثر: نماز شهرستان: كلاردشت

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«شناخت معبود و آفريدگار، محبّت او را در دل، ايجاد مي كند و اين محبّت، انسان را به پرستش، نماز و عبادت و اظهار كوچكي در برابر او، وامي دارد. نماز، جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است و آن كه بنده ي آفريدگار است و اين بندگي را، احساس مي كند و مي داند و باور دارد، در برابر او مطيع است...»

«اللّهياري» از آموزشگاه خديجه ي كبري(س) با بهره گيري از آثاري مانند اسرار نماز، راز نماز، كنزالعمّال، بحارالانوار، مصباح الشّريعه و بسياري از منابع ارزش مند ديگر به تبيين برخي موضوعات مسابقه ي بزرگ تأليف كتاب درباره ي نماز، هم چون «نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان»، «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» و... «چرا نماز بخوانيم؟» پرداخته است.



[ صفحه 190]



اللّهياري، مريم استان: فارس

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: فسا

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1359

قالب: ادبي ميزان تحصيلات:-

---

«هنگامي كه سحرگاهان، گل هاي دشت ايمان، برفراز تپّه هاي نيايش، قد عَلَم مي كنند تا به تسبيح خداوند، مشغول شوند، جوانه هاي جوان و زيبا، در كنار جويبار، وضو مي سازند و به گلدسته هاي مسجد مي نگرند...»

مقاله ي ادبي «اللّهياري» اين سان، آغاز مي شود. خواندن و بسيار خواندن مقاله ها، قطعه ها و نثرهاي ادبي زيبا را، براي اين نويسنده ي جوان، پيشنهاد مي كنيم؛ و در انتظار آثار برتر و پربارتري از وي، مي مانيم. بگذاريد باز هم از او بخوانيم:

«نماز، وسيله ي ارتباط با دنياي بزرگ نيايش و پيوستن قطره به دريا است. نماز، آرام بخش جان هاست.»

آري؛ نماز، زيباست؛ مجموعه ي خوبي هاست؛ درياست...



[ صفحه 191]



الماسي بردميلي، فاضل استان: خوزستان

عنوان اثر: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان شهرستان: اهواز

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

آنچه در اين نوشتار آمده، چكيده اي از آثاري هم چون پندهاي شيندني، چهل حديث، خدا و امامت، تفسير نمونه و...پيرامون موضوعاتي مانند نماز در گذرتاريخ، كيفر سستي در نماز، نشانه ها و صفات مؤمنان، عواقب آزردن اهل بيت (عليهم السّلام) و... است.

در بخشي از اين اثر تحقيقي، چنين مي خوانيم:

«اگر فرد مسلمان، ادّعاي نماز خواندن مي كند و به آنچه در نماز، در قالب اذكار و الفاظ پرمحتوايش بيان مي دارد، اعتقاد كامل داشته باشد، پس بايد فردي حق پرست، حق خواه و حق گو باشد؛ زير بار ظالمان روزگار نرود؛ زبانش را از غيبت، تهمت، دروغ و آنچه خلاف رضاي خداوند است، باز دارد و...»



[ صفحه 192]



النچري، معصوم استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1363

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«النچري» از ادب دوستاني است كه براي دست يابي به زباني مستقل، در حدّ توان مي كوشد.وي در مقاله ي كوتاهش نماز را، از زبان يك نوجوان بسيجي، وصف كرده و خود، بسيجي وار، از عشق و زيبايي، سروده است.

وي- عاشقانه- نماز را، عشق خود مي داند؛ همسفر خويش در خلوت تنهايي هايش و ظلمت شب هايش؛ و براي رسيدن به معشوق خود، به كوچه هاي آسمان مي راند، تا رازهاي سپيده را، كشف كند!

النچري بايد دقّت و وسواس خويش را، در نگاشتن، افزون كند؛ خواندني ها و شنيده هايش را، به نقد بنشيند و آن گاه بنويسد. تفكّر در انتخاب «قالب» و «زبان»، ياريگرش خواهد بود و آينده اي درخشان در انتظارش.



[ صفحه 193]



الياسي رمضاني، فرحناز استان: لرستان

عنوان اثر: نماز و آثار آن در دوره ي جواني شهرستان: ازنا

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1357

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آه، از داغ فراق. آه، از داغ جدايي. آه و صد آه، از آن زمان كه به هجران يك محبوب، پي بردم؛ به دوري و جدايي. تا آن زمان، هيچ چيز برايم معنا نداشت؛ امّا ناگهان غوغايي در درونم برپا شد؛ كه باز بايد رفت؛ تا عالم عشق بازي؛ تا عالم جان دادن؛ رفت و يك لحظه- نيز- درنگ نكرد؛ رفت و با شتاب رفت.»

«الياسي» در كوتاه نوشتار خويش از عاشق ترين معشوق، سخن مي راند و ما را به راه عشق، فرا مي خواند:

«آري؛ نماز، نماز. سجّاده ام را، مي گسترانم؛ انگار كسي مرا به سوي خود، فرامي خواند؛ به سوي خوبي ها و عشقي پُربلا؛ به سوي حقيقت ها و...»



[ صفحه 194]



امامي، ژيلا استان: كردستان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: ديواندرّه

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«امامي» نوشتارش را، با آيات الهي مي آميزد:

«جوانان ايران اسلامي بايد بدانند «همانا نَفْس آدمي به زشتي ها فرمان مي دهد و...» آري، دشمن خطرناك و مرگ آفرين، در درون آدمي به كمين نشسته، پيوسته در پي حيله و وسوسه گري است. گاه نيز صحنه ي زندگي و اجتماع، سرشار از زمينه هاي گناه، انحراف و فساد است...»

نويسنده پس از هشدارهايي بيدارگر، پنجره اي به روشنايي مي گشايد و جوانان را به «نماز» فرامي خواند؛ تا از ظلمت ها رهايي يابند و دنيايي سرشار از شور و نشاط براي خويش فراهم سازند.

امامي، قلمي ساده و روان دارد كه با بيش تر خواندن و آشنايي با روش هاي تحقيق و نگارش، تواناتر مي شود.



[ صفحه 195]



امامي دوست، سيّد مجتبي استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز، نياز ماست شهرستان: اصفهان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1362

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات: مقعط متوسّطه

---

«براي رسيدن به خداوند و درك حقايق، نياز داريم نمازي بخوانيم كه معرفت در پي داشته باشد. براي رسيدن به معرفت، نياز به «شناخت» داريم؛ شناخت معرفتي! براي رسيدن به شناخت معرفت بايد تفكّر كنيم.

پس در نتيجه براي رسيدن به يك حقيقت و نماز و معرفت در درجه ي اوّل بايد از فكر استفاده كنيم.»

«امامي دوست» در نوشتاري پژوهشي بر آن است تا «نماز معرفتي» را به مخاطبان خويش بنماياند. وي با الهام از قرآن عزيز، نهج البلاغه، مفاتيح الجنان، اصول كافي و برخي آثار ارزش مند ديگر، دفتر تحقيقي خويش را در فصولي چند مي نگارد و با سخني كوتاه ازآيت اللَّه بهجت، پايان مي دهد.



[ صفحه 196]



اماني، الهام استان: خراسان

عنوان اثر: نماز شهرستان: تربت حيدريه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«امامي» از روستاي «احمدآباد» يك «متن ادبي» و يك «شعر» براي مان فرستاده؛ در 4 صفحه و 26 سطر!

«آسمان نيلگون، در واري سَحَرهاي شتابان، در انتظار سَحري ديگر، رنگ در رخسار ندارد. نسيم صبا، آرام و متين، در انتظار وصال، موج مي زند، پنجره اي اسير- در ديوار سنگي- با دستان نوازشگر نسيم، رو به سَحر، گشوده مي شود.

همه ي فرزندان آدم، هم چون خفتگاني ابدي، چشم برهم نهاده اند همه در غفلت اند، ناگهان... نوري درخشيد. از پنجره گذشت و هم از ديوار سنگر. آن سوتر نيز بانگي برآمد؛ و شايد فريادي...»

«اماني» هنگامه ي نماز را، اين سان سرود و چه زيبا، به ما نمود.



[ صفحه 197]



اماني، فاطمه استان: كردستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كامياران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اماني» و «الفت» از دبيرستان «فاطمة الزّهراء» تلخيصي از كتاب هاي سيري در نهج البلاغه، گفتارهاي معنوي، طهارت روح، تعليم و تربيت در اسلام و... را، نوشتار كوتاه خود آورده اند تا فلسفه ي نماز را، به مخاطبان خويش بنمايانند. در بخشي از اثر تحقيقي آنان، چنين مي خوانيم:

«... نمازگزار، قلبي مطمئن دارد؛ اطمينان به بزرگ تر بودن خداوند از همه ي تعلّقات و جاذبه ها، از همه ي افراد و شخصيّت ها، از همه ي قدرت ها و امكانات. نمازگزار، خود را، وابسته به چنين منبع قدرتي مي داند كه جهانيان در قبضه ي قدرت اويند و پرورش يافته اش؛ هم او كه در عين قدرت مندي، رحمان و رحيم است و حكومتش به دنيا، محدود نمي گردد؛ بلكه مالك روز قيامت نيز مي باشد...»



[ صفحه 198]



اماني بابادي، مريم استان: اصفهان

عنوان اثر: آغاز صفاي دوعالم (نماز) شهرستان: فلاورجان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اماني» پژوهش زيبا و خواندني خويش را با «پيش گفتار»ي كوتاه و شيوا مي آغازد و با الهام از آثاري گران سنگ، به اهمّيّت نماز در آيات و احاديث، داستان هايي شنيدني درباره ي نماز و چرا نماز بخوانيم؟ مي پردازد.

«نماز، آبي برآتش گناهان است. هر نمازگزار، راز خود را با خدا نجوا مي كند و هم نشين و همدم او مي گردد. نماز خواندن ما، همسايه ي ديوار به ديوار شدن با مقام ابراهيم(ع) است؛ پس چرا اين فريضه ي مهم، را جدّي نگيريم و در برپايي اش سستي كنيم؟!

عطر خدايي را ببوييم و به خدا پناه آورده، سرود پاكي سردهيم. مهمان خدا شويم و در مسير تكامل، قرار گيريم.»

«اماني» ما را به دنيايي سرشار از صميميت مي برد؛ به آغاز صفاي دو عالم!



[ صفحه 199]



اماني وامرزاني، نجمه استان: خراسان

عنوان اثر: تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) شهرستان: مشهد

موضوع:تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام(ره) تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

اين كتاب،بررسي و تحليلي پيرامون نماز و تجلّي آن در زندگاني امام و نيز آثار معظّم له است و به عبارتي، تعبيرات و عقايد امام درباره ي نماز را، تبيين مي كند. نوشتار زيباي «اماني» در 5 فصل به رشته ي تحرير درآمده است.

نخستين فصل، اشاراتي به حيات پربار آفتاب جماران دارد. دوّمين فصل، يعني تجلّي نماز در زندگي امام(ره) از بخش هاي مختلفي تشكيل شده كه دربرگيرنده ي موضوعاي هم چون اهمّيّت دادن آن حضرت(س) به نماز، اهتمام ايشان به نماز شب، پافشاري حضرتش به نماز جماعت و... است.

«اماني» با روش تحقيق و تأليف آشناست و نوشتار پژوهشي وي، نمايانگر تسلّطش در اين مقوله و نيز عشق بي پايانش به پيام آور بزرگ انقلاب(ره) است. باشد بازهم از او بخوانيم و از آنچه به زيبايي مي نگارد.



[ صفحه 200]



امرايي، مريم استان: كرمانشاه

عنوان اثر: چرا نمازبخوانيم؟ شهرستان: كرمانشاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: شعر ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«امرايي» در نوشتار كوتاهش نماز را، رابطه ي آدمي و خالق، شكر نعمت هاي نامتناهي پروردگار، سبب دوري از گناهان بزرگ و كوچك و... مي داند و ما را به نمازي عاشقانه، فرامي خواند.

«مي نشينم با اميد و با نشاط

در كنار حوض پرآب حياط

خوب مي سازم وضو، بهر نماز

تا كنم، نزد خدا، راز و نياز...»

امرايي در شعر نمازش، فرازهايي دارد كه نشانگر ذوق وافر اوست؛ ذوقي كه بايد پرورش يابد؛ تا او بتواند بهتر و زيباتر بسرايد. حضور پيوسته اش در محافل شاعران بزرگ ديارش را، خواهانيم و در انتظار آثار برترش مي مانيم.



[ صفحه 201]



اميدوار، علي استان: يزد

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: ابركوه

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

مي ترسم اي آيينه! با خود آشنايم كن

از وحشت تنهايي و غربت، رهايم كن

در دست هاي هرزه ي مرداب، پوسيدم

دريا! بيا، مانند خود بي انتهايم كن

در حسرت يك گفت وگوي ساده مي ميرم

از پشت ديوار بلند شب، صدايم كن...

13 فصل از «اميدوار» در قالب نوشتاري پربار، فراروي مان است؛ با موضوعاتي هم چون هدف از آفرينش، فلسفه ي نماز، شرايط قبولي نماز، فرهنگ نماز و...

باشد بازهم از او بخوانيم؛ هرچند وي اثر خويش را «كوچك» پنداشته؛ امّا اين نيز از بزرگي و بزرگواري اوست.



[ صفحه 202]



اميدوار، كبري استان: گيلان

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: رشت

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، بزرگ ترين عبادت و سفارش همه ي انبياست. نماز، فريضه اي است كه خدا را به ياد انسان مي آورد و پيمان پروردگار با مردم است. نماز، سيماي مكتب است؛ دواي تكبّر و وسيله ي تشكّر و سپاس از نعمت هاي الهي. نماز، اعلام بندگي در برابر خدا و زير بار نرفتن در مقابل طاغوت ها و ستمگران است. نماز كليد بهشت، وسيله ي سنجش و شناخت مردم از بين بَرنده ي گناهان و پاك كننده ي دل و جان است.»

«اميدوار» با ياراني وفادار، هم چون «مژگان پورمحمّدعلي مزيني»، «ليلا كرفسي» و «سودابه رفيع پور» با الهام از آثاري ارزش مند، نوشتاري تحقيقي با موضوعاتي هم چون عبادت در اسلام، نماز در رأس همه ي عبادت ها، ترك نماز و گرفتاري دوزخ، فلسفه ي عبادت در قرآن و... پديد آورده اند.



[ صفحه 203]



اميدي، تاجماه استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: شهركرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اين مسابقه، بهانه اي بود تا به وسيله ي آن، نوشتاري تحقيقي فراهم آورم و نيز بر دانستني هاي خويش بيفزايم. اراده و علاقه را به كار گرفتم تا آنچه را تحقيق كرده و يا تجربه اندوخته ام بر روي كاغذ بياورم. موضوع هاي بسيار خوبي پيشنهاد كرده بوديد. ابتدا قصد نگارش و تبيين موضوعاتي ديگر را داشتم. چند روزي را- نيز- نوشتم، امّا ناگاه پرسشي در انديشه ام جان گرفت: چرا نماز مي خوانيم؟»

«اميدي» آن گاه نوشتن آغازيد و با الهام از آثاري زيبا، اثري خواندني آفريد. بي ترديد، آشنايي با روش نگارش و تحقيق، وي را در ارائه ي آثاري پربارتر، ياري خواهد كرد؛ تا باز هم بنويسد.

اميد اين كه «اميدي» اميدي جز پروردگار نداشته باشد!



[ صفحه 204]



اميدي، حميد استان: گيلان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: بندرانزلي

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:-

---

«يكي از پايه هاي اصلي و اساسي دين اسلام، نماز است. نماز، معيار سنجش ايمان افراد و ملاك شناخت پرهيزكاران است. نماز، پرچم برافراشته ي دين و نمازگزاران، امان يافتگان سايه ي الهي آن هستند. نماز، بزرگ ترين عبادت و برترين تكليف است...»

«اميدي» اين گونه مي آغازد و آن گاه به ارائه ي پاسخ به موضوع برگزيده اش مي پردازد:

«نماز، توجّه به نعمت هاي بي كران الهي و قدرت بي پايان اوست. نماز، نزديك ترين شيوه ي ارتباط با خالق يكتا و جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خداوند است. نماز، عالي ترين ذكر خدا، موجب آرامش و اطمينان قلب ها، مايه ي صفاي باطن و روشني بخش روح و روان است.»



[ صفحه 205]



اميدي، مجتبي استان: گيلان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: رشت

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«در بيان قرآن كريم، براي نماز خواندن، پايه ها و اهداف گوناگوني ذكر شده، كه يكي از آن ها «شكرگزاري» است. نماز، نشانه ي نعمت شناسي و تشكّر انسان در برابر نعمت هاي پروردگار است...

اگر كسي دوربيني به شما هديه دهد، هميشه سپاس گزار او هستيد. خداوند، دو چشم به شما بخشيده كه با آن، جهان باعظمت را، همراه مخلوقات زيبايش مي بينيد. چشم، چون از سلول هاي بسيار حسّاسي ساخته شده، خداوند، آن را پيوسته با آب شور (اشك) حفاظت مي كند و... آيا تشكّر از اين نعمت الهي، واجب نيست؟»

«اميدي» مطالبي زيبا از موضوعات گوناگون را از آثاري زيبا در نوشتار خود، گرد آورده است.



[ صفحه 206]



امير پورسرخي، محمّد استان: مازندران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شيرگاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

---

«نماز، ياد خدا و تشكّر از نعمت هاي اوست. نماز، غفلت ها را از بين مي برد. نماز، انسان را در برابر وسوسه هاي دشمنان و طاغوت ها بيمه مي كند؛ تا راه مستقيم را بپيمايد. نماز، روح توحيد را زنده مي كند و زمينه ي گرايش به مفاسد را، نابود مي سازد. نماز، ملاك صداقت و عامل ايجاد آرامش رواني است كه يك موجود سراپا نيازمند را به حقيقت تمام كمالات و بي نياز مطلق، اتّصال مي دهد.»

سخني كوتاه از گردآورنده ي اين اثر تحقيقي را مي خوانيم:

«از اين كه مسابقه ي خوبي برگزار كرده ايد و جوانان را از سرگرداني، رها ساخته ايد، تشكّر مي كنم. من براي اوّلين بار است كه در مسابقه ي شما شركت كرده ام...»



[ صفحه 207]



اميرپور سرخي، مليحه استان: مازندران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شيرگاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«هرگز با خود انديشيده ايد چرا بايد نماز بخوانيم؟ چرا بايد خداي ناديدني را، سپاس بگوييم و پيشاني را در سجده گاه او، بر خاك نياز بزنيم؟ چرا بايد دست تمنّا و تضرّع خود را- در حالت درماندگي و پريشاني- به سوي او دراز كنيم؟ هم او كه هرگزش نديديم و فقط در قلب خويش احساسش كرديم!

اين پرسش ها، در ذهنم نقش بسته، هربار، با تكرارشان به پاسخ هايي دست مي يافتم كه مرا لحظه به لحظه به معبودم نزديك تر مي كند.»

«امير پورسرخي» نوشتار پژوهشي خويش را با آيات عزيز قرآن و روايات درخشان امامان(ع) زينت مي بخشد و اين سان، مخاطبان جوان و همگان را به درك فلسفه ي نماز، وامي دارد.

باشد بازهم از او بخوانيم؛ هر بار، پربارتر و زيباتر.



[ صفحه 208]



اميرسالاري، ليلا استان: فارس

عنوان اثر: نماز شهرستان: جهرم

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، مجموعه ي همه ي كمالات است. نماز، سرچشمه ي همه ي خوبي هاست. نماز، اميد به آينده و برترين تشكّر است. نماز، دردها را تسكين و دل را روشني و به قلب و روح و روان، آرامش مي بخشد.

كسي كه بندگي خدا را پذيرفت، بنده ي شرق و غرب نمي شود و جز در برابر خدا، در برابر هيچ كس سر تعظيم فرود نمي آورد. نماز، انسان را به خدا نزديك مي كند و چه چيزي بهتر از نزديكي و حرف زدن با او...»

«اميرسالاري» خلاصه اي از آثاري ارزش مند- پيرامون نماز- را، فراروي مان مي نهد. وي از دانش پژوهان دبيرستان «علويه»ي ديار خويشتن است كه جوانان را، به كيش علوي مي خواند:

«بايد جواني را، پاس داشت و در راه خدا، گام گذاشت.»



[ صفحه 209]



اميرشكاري سليماني، طاهره استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرمان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات:پيش دانشگاهي

---

«...آري،نماز،موهبتي عظيم است كه آدمي را،به خوبي ها، فرامي خواند و از زشتي ها، بازمي دارد.

نماز مي خوانيم، تا در برابر خداوند، فروتني خود را بنمايانيم؛ زيرا نماز، انسان را، مي سازد و دل ها را به هم، پيوند مي دهد. نماز، ياد خداست و ياد خدا، موجب آرامش دل هاست.»

«اميرشكاري» مقاله اي كوتاه، براي مان نگاشته و آن را با آيات قرآن مجيد و روايات پيشوايان دين، آراسته است:

«نماز، هم چون باغي سرسبز؛ پر از لاله هاي سرخ است. نماز، زيباترين و دل نشين ترين لحظه اي ست كه زورق سجّاده ام را، از عطر گل هاي ياس، سرشار مي كند و...»



[ صفحه 210]



اميري، آبتين استان: هرمزگان

عنوان اثر: آغازي با نماز شهرستان: بندرعبّاس

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ مردم تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«عبادت، راهي است كه انسان را با خدا و معبودش پيوند مي دهد و او را از خاستگاه بشريت رهانيده، به سوي جايگاهي فراتر از محدوديت ها و سلسله مراتب زندگي خاكي، هدايت مي كند...

عبادت، آسان ترين كارهاست؛ نه جاي معيّني مي خواهد و نه قاعده ي مشخّصي؛ همين كه آدمي خالصانه به خداي خود، روي آورد و او را براي توفيق در امور خويش به ياري بطلبد، عبادت است.»

شرايط نماز چيست؟، آرامش درون و وجدان، روان شناسي نماز، تأثير نماز در سلامتي انسان، عامل كاهش جرايم و... عناوين برخي از مطالبي است كه «اميري» در نوشتار تحقيقي اش به تبيين آن ها پرداخته و اثري خواندني فراهم آورده است.



[ صفحه 211]



اميري، الهه استان: تهران

عنوان اثر: جوان ونيايش شهرستان: دماوند

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1363

قالب: شعر ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«اميري» از دبيرستان «قدسيه»ي دماوند در سروده ي خويش، نماز را، مايه ي رحمت، اساس دين و ريشه ي ايمان مي داند و جوانان را، به نيايشي عارفانه و نمازي عاشقانه، فرامي خواند:

«بيا، قدر جواني را، بدانيم

بيا، آواي دل، با هم بخوانيم

خداوندا! مرا، در خود، فنا كن

مرا با درد عشقت، آشنا كن...»

آري:

بيا اي دل! از اين جا، پَر بگيريم

بيا تا عاشقي، از سربگيريم



[ صفحه 212]



اميري، صدّيقه استان: كرمان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: زرند

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، اساسي ترين رشته ي الفت و عالي ترين عامل محبّت بين بندگان و حضرت حق است. نماز، نور دل و صفاي قلب و روح و جان و سلامت روان و فروغ ذات عباد صالح خداست. نماز براي ما جوانان، پناهگاهي است كه به وسيله آن، راه عشق و تقرّب را، زودتر مي پيماييم...»

آري، «راهي است راه عشق، كه هيچش كناره نيست» بايد گام در راه نهاد؛ اگر از بيراهه برويم به هيچ مي رسيم!

«اميري» پس از «پيش گفتار» خويش با الهام از كتاب هايي خواندني در 3 فصل به تبيين واجبات نماز، اهمّيّت حضور قلب، آرامش خاطر در پرتو نماز، درس هاي سازنده از مكتب نماز و برخي موضوعات ديگر مي پردازد و نوشتار تحقيقي خويش را با حكايات و داستان هايي كوتاه، زينت مي بخشد.



[ صفحه 213]



اميري، عاليه استان: مازندران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: سوادكوه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:ديپلم

---

«نماز، رابطه ي قلبي ميان نمازگزار و پروردگار متعال است. اگر انسان مي خواهد با خداي خويش سخن گويد. بايد نماز را به جاآورد و با او راز ونياز كند.

نماز بايد به صورت صحيح و كامل باشد؛ زيرا خواندن نماز به صورتي كه مفهوم و معناي اصلي الفاظي را كه مي خوانيم ندانيم، درست و صحيح نيست. نماز نبايد به صورت عادت و بدون فكر و انديشه- درمعاني واژه ها- خوانده شود؛زيرا روح نماز در واقع، همان توجّه قلبي و فكر كردن در مفاهيم آن است.» «اميري» از استان سرسبز مازندران، نوشتاري تحقيقي، پيرامون موضوع برگزيده اش را به مخاطبان جوان، ارائه كرده است. آشنايي با روش تحقيق و تاليف، ياريگر وي در پيدايش آثاري ارزش مندتر خواهد بود.



[ صفحه 214]



اميري، فرشته استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: بهترين ها و برترين ها شهرستان: شهركرد

موضوع:بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1353

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات:مقطع دبستان

---

از «اميري» در جوانه هاي جوان نيز خوانديم؛ وي «نماز» را «سرچشمه ي نور» مي دانست؛ چراغ هدايت و كليد سعادت!

اينك مجموعه اي از داستان هاي كوتاه او، با نام هايي هم چون بهترين سوغاتي، بهترين دوستان، بهترين روزهفته، بهترين تابستان من و... فراروي مان است؛ دَه داستان كوتاه و بلند، كه با مقدّمه اي كوتاه آغاز مي شود:

«... بر خود، لازم مي دانم از كوشش هاي استادان خوب و محترمي كه در ستاد اقامه ي نماز، مشغول به كار و گسترش فرهنگ نماز هستند- به ويژه حجج اسلام قرائتي و دكتر محمّديان- تشكّر كنم. شما بهترين مسابقه را طرح كرده ايد.»

و چنين بود كه «اميري» ديگر بار، عزم نوشتن نمود و از «بهترين ها و برترين ها» سرود.



[ صفحه 215]



اميري، مهدي استان: اصفهان

عنوان اثر:تجلّي نمازدر سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره) شهرستان: زرين شهر

موضوع: تجلّي نماز در سيره ي عملي وآثار نظري امام خميني(ره) تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين نوشتار، شامل يك مقدمه و 3 بخش است: نخستين بخش، خاطرات 20 نفر از دوستان، آشنايان و نزديكاني است كه از عبادت و نماز امام(ره) سخن گفته اند و 2 بخش ديگر، خلاصه اي از كتاب هاي اسرارالصّلوة و آداب الصّلوة پيام آور بزرگ انقلاب را، فراروي مان قرار مي دهد.

«يادم است كه اوايل جنگ بود. ناگهان صداي ضدّهوايي به گوش مارسيد. چون تا آن روز با صداي آن، آشنايي نداشتيم سراسيمه به اتاق امام رفتيم، ولي امام در ايوان اتاق، مشغول نماز خواندن و عبادت بودند؛ گويي اصلا صدايي نشنيده بودند و متوجّه ورود ما- نيز- به اتاق نشده بودند. ما كه هيجان زده از طرفي نگران هم بوديم، با ديدن حالت امام(ره) احساس آرامش كرديم.»

آري، ياد خدا، آرامش بخش دل هاست.



[ صفحه 216]



اميري ريگي، زهرا استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: كرج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«راستي، سميّه! تو نماز مي خواني؟

- آره، چطور مگه؟

- آخه، من نماز نمي خوانم؛ راستش به نظر من، نماز به دردم نمي خورد!» «زهرا» اين ها را، گفت و «اميري» داستان او و دوستش (سميّه) را، براي ما، باز گفت...

«من صبح ها، با صداي اذان، بلند مي شوم. به سوي آينه مي روم... وضو مي گيرم... سجّاده ام بوي گل محمّدي مي دهد. وقتي سر، بر مُهر مي گذارم، بوي بهشت به مشامم مي رسد. من در نمازم خدا را، مي بينم!»

اين ها را، هم «زهرا» نوشت و مقاله اش در مدرسه، اوّل شد. اين، آغاز زندگي و راه بندگي او بود و پايان داستان «اميري».



[ صفحه 217]



اميري گوشكي، نريمان استان: هرمزگان

عنوان اثر: نماز و آثارآن در دوره ي جواني شهرستان: بندرعباس

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«جواني، زيباترين فراز زندگي و بهترين فرصت سازندگي است. چشم دل جوان به نور فطرت، روشن است. دل او در طراوت و نشاط به سان گلشن سبز و خرّم است و عبادت، بهتر در او اثر مي كند.»

«اميري» نوشتارش را- پس از پيش گفتار و مقدّمه- با نماز و اهمّيّت آن مي آغازد و با بهره گيري از آثاري مانند از ژرفاي نماز، اخلاق اسلامي، آنچه يك جوان بايد بداند، انسان كامل، داستان ها و حكايت هاي نماز، كيمياي سعادت و برخي منابع خواندني ديگر در 4 فصل به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد. مؤلّف، معتقد است انسان در دوران جواني، بيش از هر روزگاري مي تواند به تكامل، دست يابد.

آري، چنين است؛ جواني را دريابيم!



[ صفحه 218]



امين، اكرم استان: گيلان

عنوان اثر: نيايش شهرستان: آستارا

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1365

قالب: شعر ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«دل من، كوچك نيست

دل من، هم تپش پنجره هاست

دل من، هم نَفَس آينه ها،

و هم آهنگ گل و چلچه هاست

دل من، روشني باغچه را،

به سراپرده ي ايمان شقايق مي بُرد

و به سوسن مي گفت:

زندگي، گفتن يك «تكبير است:

پي «قد قامت» يك نيلوفر!»

«امين» از مدرسه ي شهيد «علي انصاري» اين شعر را، براي ما فرستاده است.



[ صفحه 219]



اميني، پريا استان: كرمان

عنوان اثر: چرا نمازبخوانيم؟ شهرستان: بافت

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1366

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

اين كوتاه نوشتار، چكيده اي از كتاب «درس هايي از نماز» است كه در بخشي از آن، چنين مي خوانيم:

«نماز، شكر نعمت هاست. يكي از رازهاي نماز، سپاس گزاري در برابر نعمت هاي بي شمار خداوند است. هركس داراي قلب پاك و وجدان سالم باشد، در برابر كسي كه هديه اي به او مي دهد، يا به ياري اش مي شتابد، تشكّر مي كند و عمل او را با نيكي، جبران مي نمايد؛ پس در برابر كسي كه همه ي خوبي ها را، به ما داده است و بيش از همه، به ما احسان و انعام كرده، چگونه بايد قدردان بود؟ بهترين راه شكرگزاري، خواندن نماز است؛ هرچند با اين عمل نيز نمي توان حقّ عبادت و شكر نعمت هاي بي كران پروردگار عالم را، به جا آورد...»



[ صفحه 220]



اميني، زهرا استان: اردبيل

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: خلخال

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اميني» پس از «مقدّمه اي» زيبا- برگرفته از كتاب «نماز؛ نردبان عروج»- گزيده هايي از كتاب هاي گنجيه ي ذكر و راز، از ژرفاي نماز، چيست؟ صحيفه ي نور، تحف العقول و... را، در نوشتار خويش آورده است.

«اي نمازگزار! با كه سخن مي گويي و در برابر چه نيرويي ايستاده اي؟ نيرويي بزرگ و پر هيبت؛ ولي بخشنده و مهربان. بينديش؛ سپاس و ستايش تو، به درگاه خداوندي ست كه دل هاي بي قرار، به يادش آرام گيرند و جان هاي سعادت مند، به سويش، پر كشند.

نماز را، آن چنان بخوانيد كه احساس رضايت مندي و خرسندي كنيد.» نمازگزار، حضور قلب، برخيزيد، حقّ نماز، سخني ازنهج البلاغه و... عناوين برخي از بخش هاي اين نوشتار است.



[ صفحه 221]



اميني، سارا استان: خراسان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نيشابور

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، ركن اصلي دين است و بايد تمام مسلمانان، آن را بخوانند و برپا دارند. همان طور كه يك چادر صحرايي به واسطه ي ستوني كه در وسط آن قرار دارد، ايستاده، نماز نيز ستون دين است... اگر ما انسان ها بدانيم كه گرفتاري هاي ما با خواندن نماز، برطرف مي شود- البتّه نمازي كه واقعاً از روي خلوص نيّت و پاكي باشد- تصوير بهتر و زيباتري از نماز در ذهن خود، رسم مي كنيم.»

«اميني» گزيده اي از برخي آثار منتشر شده پيرامون نماز، را فراروي مان مي نهد و در نوشتار تحقيقي خويش از نمازهاي مردود، سبك شمردن نماز، جوان و نماز، حضرت علي(ع) و نماز، نماز و آثار تربيتي آن و... مي گويد. آشنايي با روش نگارش، تحقيق و تأليف- بي ترديد- راه گشاي وي در ارائه ي آثاري پربارتر خواهد بود.



[ صفحه 222]



اميني، سميّه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نمازبخوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اميني» با يارانش «زهرا گازري» «زهرا غلامي» و «زهره عابدي» نوشتاري تحقيقي پديد آورده اند و با بهره گيري از آثاري هم چون راز نماز، سيماي نماز، نماز در آيينه ي حديث، اخلاق نمازگزاران، حكمت و فلسفه ي نماز و... به تبيين موضوعاتي مانند درس هاي نماز، نماز وسيله ي رهايي از دوزخ، نماز امام علي(ع)، بي اعتنايي به نماز و بسياري عناوين ديگر پرداخته اند.

«نماز، ياد خداست؛ ياد آن كس كه از همه به انسان، نزديك تر است. نماز، گفت وگو با خالق است؛ گفت وگو با بزرگ ترين بزرگان. نماز، زينت انسان است؛ زينت انسان مومن...»

اين مجموعه، با بهره گيري از اشعار و داستان هايي زيبا، جلوه اي ادبي يافته است.



[ صفحه 223]



اميني، ليلا استان: زنجان

عنوان اثر: نماز و نياز شهرستان: ابهر

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، ستون دين است كه قلب آدمي را با خدا و صفات نيكوي الهي، ارتباط مي دهد و دين وقتي با عملي زنده توأم نباشد كه ميان بنده و آفريدگار، پيوند ايجاد كند و روح را به رستگاري بكشاند، مفهومي نخواهد داشت.

امروزه بسياري از روان شناسان دريافته اند دعا و نماز و داشتن ايماني استوار به دين، نگراني، تشويش، يأس و ترس را برطرف مي سازد.»

«اميني» با الهام از رساله ي نوين، تحرير الوسيله، نماز و راز و نياز با خدا و...- پس از مقدمه اي كوتاه- به تبيين اهمّيّت نماز، سجده در نماز، انواع نماز جماعت، سلام هاي نماز و موضوعاتي ديگر در باب عنوان برگزيده اش پرداخته است.

وي براساس آيات قرآن عزيز، هدف از آفرينش انسان را، عبوديّت و بندگي خدا مي داند و...



[ صفحه 224]



اميني، مرضيه استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: خوراسگان

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«تكليف دل را، روشن كنيد»، «لحظه اي در اوج احساس»، «عبادت در طبيعت»، «نيايش و ستايش»، «تلاطم درياي دل» و... از جمله متون ادبي «اميني» در دفتر دل و دل نامه اش است!

«نيايش يعني نياز به سوي او. نماز يعني نيايش؛ يعني ستايش و عشق؛ عشق حقيقي؛ عشق به معبود و ابديت.

سلام بر احياگر نماز. سلام بر حسين بن علي (عليهماالسلام) و هفتاد و دو يار باوفايش كه مستانه و عاشقانه، حقّ بندگي را، به جا آوردند و چه زيبا و شجاعانه از نماز، حمايت كردند.

حسين براي نماز جنگيد. حسين، نماز را زنده كرد. حسين، نماز را تفسير كرد؛ عشق را، تعبير كرد...»



[ صفحه 225]



اميني، مهري استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نماز و مفاهيم نمادين آن شهرستان: فرّخ شهر

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«برخورد با يك شخصيّت عظيم، انسان را به تواضع وامي دارد؛ ديدار با يك دانشمند بزرگ، آدمي را به تكريم و احترام وامي دارد؛ چون كه انسان در برابر عظمت و دانش آن شخصيّت و آن دانشمند، خود را كوچك مي پندارد! خداوند، مبدأ همه ي عظمت ها و جلال هاست. شناخت خداوند به عظمت و بزرگي، انسان ناتوان و حقير را به تعظيم وامي دارد.»

«اميني» نوشتارش را از آثاري ارزش مند گرد آورده است. بخشي از مقدّمه اش را نيز مي خوانيم:

«همواره دوست داشتم نويسندگي از كارهاي برجسته ام باشد، امّا متأسّفانه هيچ وقت فرصت نوشتن، پيدا نكردم، ولي با طرحي كه شما پياده كرديد، من و بسياري علاقه مندان، قلم به دست گرفتيم و نوشتيم...»

باشد باز هم بنويسند، بنويسند و بنويسند!



[ صفحه 226]



اميني زاد، آزاده استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: غريق بحر خدا شهرستان: بروجن

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين داستان به زندگي پسربچّه اي مي پردازد كه از دوران كودكي، نماز مي خواند و سرانجام به معشوق حقيقي پيوست. گفتني است برخي حوداث داستان براساس واقعيّت هاي زندگي نگارنده، شكل گرفته است.

«... چرا نمي توانم بنويسم؟ چرا نوشتن درباره ي نماز اين قدر مشكل است؟ خدايا! چرا قبول كردم مقاله ي نماز را بنويسيم؟ فكر كردي خيلي آسان است؟ پس حالا بايد آن قدر كاغذ، پاره كني؛ تا شايد بتواني يك جمله بنويسي!»

اين ها جملاتي بود كه مدام از ذهن «ليلا» مي گذشت و «اميني زاد» داستان خود را بر همين اساس، بنا نهاد.

روزنه ي اميد، برادر همراز، داستان هادي نوشته مي شود و... برخي از فصل هاي داستان «غريق بحر خدا»ست.



[ صفحه 227]



اميني زازراني، محبوبه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: فلاورجان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، خروش درياي درون است در گوش دنياي برون.

نماز، تجلّي روح تنهاست و تسلّي قلب ناشكيبا.

نماز، جوشش چشمه ي شوق است و پويش طريق عشق.

نماز، پشت پازدن به دنياست و دست شستن از مافيها.

نماز، شعر بلند رهايي است از محبس و قفس تنهايي.

نماز، روييدن از شاخه ي خزان است و پوييدن دشت زمان.»

نماز چيست؟، نماز در مكتب وحي، آمادگي براي نماز، همراهي با هستي، مراعات حقوق ديگران، قبولي نماز و بسياري مطالب ديگر، به كوشش گردآورنده از آثاري هم چون راز نماز، از ژرفاي نماز، پرستش آگاهانه و... در اين مجموعه به مخاطبان، ارائه شده است.



[ صفحه 228]



اناري، ندا استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: خورزوق

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«دل بستن به خدا و اُنس با او، عزّت و افتخاري نصيب انسان مي كند كه بيان آن ازعهده ي هركسي برنمي آيد. عبادت پروردگار كه در درجه ي اوّل با به جا آوردن نماز انجام مي شود، راهي براي آزادي انسان از بندگي هوس ها، طاغوت ها و شيطان هاي زمانه است. و به او مي آموزد كه تو، داراي مقام و ارزشي والايي؛ پس فقط بنده ي او، باش.»

گردآورنده، با مقدّمه اي ساده و زيبا مي آغازد و خلاصه اي از آثار حجّت الاسلام قرائتي را، برمخاطبان خويش آشكار مي سازد.

«نماز، كم ترين كاري است كه ما مي توانيم در مقابل معبودمان انجام دهيم. و بايد ارزش آن را واقعاً بدانيم كه خداوندي، به چنين مقام و بزرگي، به ما اجازه ي صحبت مستقيم با خود را داده.»



[ صفحه 229]



انصاري، فاطمه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: شهرضا

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

«هدف اصلي از انجام عبادات- از جمله نماز- بيداري فطرت پاك الهي است كه در نهاد هرانساني، نهفته است. هم چنين پرورش روح و جلوگيري از گناه و انحراف ازمسير حق و تقرّب به خدا...»

آغازه ي مقاله ي «انصاري» از مدرسه ي «عاطفه» اين گونه آغاز مي شود. وي آن گاه از اسرار نماز مي گويد و در اين راه از «قرآن» و «روايات» مدد مي جويد:

«قرآن، يكي از اسرار نماز را، ياد خداوند مي داند. انسان- صبحگاهان- آن گاه كه از خواب برمي خيزد، قبل از هرچيز به سراغ نماز مي رود و دل و جان خود را، با ياد خدا، صفا مي دهد و از او، ياري مي گيرد. سپس آماده ي تلاشي همراه با پاكي و صداقت مي گردد و باز نماز و...»



[ صفحه 230]



انصاري، محمّد استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز و سازندگي معنوي نوجوانان و جوانان شهرستان: شهرضا

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد:-

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع راهنمايي

---

مقاله اي 6 صفحه اي از «انصاري» فراروي مان است كه مؤلّف در آن به «نماز و نقش آن، در سازندگي روحي و معنوي نوجوانان و جوانان» پرداخته است.

وي ابتدا، از «روان شناسي جوان و نوجوان» مي آغازد؛ آن گاه به مقايسه ي نوجوانان ميهن اسلامي مان با نوجوانان كشورهاي غربي مي پردازد؛ و سرانجام آثار نماز را در جوانان، براي مان آشكار مي سازد:

«نماز، آدمي را، هدف مند مي كند؛ او را از پوچي و بيهودگي، رها مي سازد و تنهايي نوجوانان را، سرشار از ياد خدا، مي گرداند.»

وي مقاله اش را، با شعري زيبا، از استاد «شفق» پايان مي دهد.



[ صفحه 231]



انصاري، معصومه استان: فارس

عنوان اثر: نماز شهرستان: داراب

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد:-

قالب: تحليلي- ادبي ميزان تحصيلات: -

---

«سلام مرا از قعر يك احساس باراني، پذيرا باشيد. همه ي شب ها خواهران من اند؛ همه ي قدرها برادرانم و همه ي سَحَرها همزادم اند...»

نويسنده، مقاله ي خويش را، اين گونه- اديبانه- مي آغازد و دل هامان را از عشق و مهرباني، سرشار مي سازد؛ آن گاه به پژوهشي درباره ي «نماز» مي پردازد.

وي پرسش هايي از نماز را، با نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و... در ميان نهاده و پاسخ هاي آنان را، صادقانه براي مان نگاشته است؛ و در پايان نوشتار كوتاهش، پيشنهادهايي زيبا و كاربردي را، به مخاطبان خود- به ويژه دست اندركاران اقامه ي نماز- باز گفته است. باشد باز هم از او بخوانيم و قدر نوشتار زيبا و كوتاهش را، بدانيم...



[ صفحه 232]



انصاريان، محمّدحسين استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: شهرضا

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

در اين تأليف، با آثار و بركات نماز در دنيا و برزخ و قيامت، آشنا مي شويم كه مؤلّفي جوان از حوزه ي علميّه ي ديار خويشتن با ياري حجّت الاسلام شيخ حسن سبزواري پور، به تدوين و تأليف آن، همّت گماشته و در تبيين آن، از آيات قرآن و احاديث، مدد جسته است.

«انصاريان» معتقد است براي شناخت كامل «نماز» بايد به آثار آن، پي برد. وي در «مقدّمه»ي اثر تحقيقي اش از بي نيازي خداوند، سخن مي گويد و نيازمندي آفريدگان به الطاف آن يگانه مهربان؛ و از نماز در مكتب وحي، نماز از ديدگاه عقل و وجدان، رهايي ازگناهان، نماز از منظر معصومان.

براي «انصاريان» و همه ي طلّاب عزيز و جوان، آرزومند توفيقيم.



[ صفحه 233]



انصاري مقدّم، نصرت استان: سيستان وبلوچستان

عنوان اثر: نماز عاشقانه ي شبانه شهرستان: زاهدان

موضوع: جوان ونيايش تاريخ تولّد: 1356

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«شب است؛ پولك هاي نقره اي، سر بر سقف آسمان مي سايند و سكوت و خاموشي، شهر را در برمي گيرد.

امّا لحظه اي درنگ كن! آيا صدايي نمي شنوي؟ من در آن سوي سكوت شب، سروي مي بينم كه خدا را زمزمه مي كند. پيچك ها تا خدا، فرارفته اند و من صداي تكبير جيرجيرك ها را مي شنوم?!

اي شب! غزل عشق را در پرده هاي تو، پنهان مي بينم...»

«انصاري» آواي ماناي فرشتگان را از پشت ديوار بلند شب مي شنود و از معشوق خويش مي خواهد تا لحظه هاي خلوت عارفانه ي شبانه اش را، هرگز از وي دريغ نكنند!

متن هاي ادبي و داستان هاي كوتاه اين دفتر، صحيفه ي عشق است و فصلي ازعاشقانه ها.



[ صفحه 234]



انعام، سهيلا استان: تهران

عنوان اثر: نماز شهرستان: كرج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: ادبي- تحليلي ميزان تحصيلات:-

---

«انعام» با نوشتارش ما را «زير باران عشق» مي بَرد:

«مي خواهم از لحظه هاي باراني عشق بگويم؛ از لحظه هاي زيبايي كه باورت كردم. مي خواهم از لحظه هايي بگويم كه بهانه اي براي خنديدن، عشق ورزيدن و زيستن نداشتن؛ امّا ناگهان تو را، در اعماق وجود خسته ام يافتم؛ از نزديك، احساست كردم و ايمان آوردم به تمام مهرباني هايت...»

«نماز و آرامش روحي»، «نماز، صبر و مقاومت»، «اسلام، دين و منطق»، و... نام هاي برخي مقاله هاي «انعام» است كه وي در 20 صفحه، براي مان نگاشته و در آن ها به «آثار نماز» پرداخته است.

وي قلمي توانا دارد، كه در پرتو مطالعه ي آثار ادبي برتر امروز، مي تواند شيواتر و زيباتر شود.



[ صفحه 235]



انگوتي، مريم استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: بهترين نماز و برترين نمازگزاران شهرستان: ميانه

موضوع: بهترين نماز و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

اين نوشتار، حاصل تلاش عاشقانه ي «انگوتي» و بخشي فرد» است كه در 3 فصل «آداب نماز»، «اوصاف بهترين نماز» و «آيات و احاديث نماز» از آثاري هم چون آشنايي با نماز، راز نماز، پرتوي از اسرار نماز، نماز يا بهترين راه خودسازي و... گردآوري شده است.

«نماز جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است. آن كه بنده ي آفريدگار است و اين بندگي را، احساس مي كند و مي داند و باور دارد، در برابر او، مطيع فرمان است...»

دانش آموزان نمازگزار دبيرستان «زينبيه» در پايان نوشتارشان، از گفتار زيباي دبير «بينش ديني» خود (خانم لامعي) مدد جسته اند و خطّاطي دفتر تحقيقي شان را، به «فريبا اسماعيلي» سپرده اند.



[ صفحه 236]



اوجاقلو، الهام استان: زنجان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: زنجان

موضوع: چرا نمازبخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«آيا تا به حال از خودتان پرسيده ايد چرا نماز مي خوانيم؟ نماز، چه آثاري در زندگي ما دارد؟ آن ها كه نماز مي خوانند با آنان كه بي نمازند، چه تفاوتي دارند؟ هدف از خواندن نماز چيست؟ آيا با خواندن نماز، سود مي بريم؟ آيا بايد نماز را هميشه، در همه جا و در وقت معيّني خواند؟ اين ها- همه- پرسش هايي است كه انسان در خلوت از خود مي پرسد و به دنبال پاسخ قانع كننده اي براي خويش است.»

و «اجاقلو» با بهره گيري از آثاري ارزش مند، به بررسي نقش نماز در زندگي آدمي مي پردازد و مي كوشد تا جواب هايي منطقي و مستدل به مخاطبان نوشتار پژوهشي اش ارائه دهد.



[ صفحه 237]



اهراقي فرديني، هومن استان: تهران

عنوان اثر: سيري در نماز شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

از «اهرامي» نيز «اسرار و آثار نماز» را در «جوانه هاي جوان» خوانديم؛ و اينك وي با همّتي والاتر به تبيين موضوعاتي هم چون «تجلّي نماز در سيره ي عملي و آثار نظري امام خميني(ره)»، «چرا نماز بخوانيم؟»، «جوان و نيايش» و... پرداخته است.

اهرامي با الهام ازآثاري زيبا، هم چون آيينه ي جام، انسان كامل، راه بهشت، گنج هاي معنوي، حماسه ي حسيني، استعاذه، معماران تباهي، عدل الهي و بسياري منابع ديگر، پژوهشي خواندني فراهم آورده، در پيش گفتار خويش معتقد است «نماز، برترين عبادت و سرآغاز دوستي ومودّت است.»

كوشش عاشقانه ي اين پژوهشگر جوان را، پاس مي داريم و در انتظار آثار ديگرش مي مانيم.



[ صفحه 238]



ايرانشاهي، مهرنوش استان: تهران

عنوان اثر: نماز شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«در ميان همه ي موجودات، انسان اين افتخار را دارد كه در سايه ي بندگي و عبوديّت، رضاي الهي را تامين كند؛ گرچه هركاري كه انسان براي رسيدن به اين هدف انجام مي دهد «عبادت» است، امّا از ميان اين عبادت ها «نماز» برتري خاصّي دارد و نمونه ي پرستش به شمار مي آيد.»

گردآورنده،نوشتار خويش را- به نقل از اثري زيبا- اين سان مي آغازد و با بهره گيري ازمنابعي ارزش مند، به تبيين اهمّيّت نماز، ياد حق، وصف زيبايي هاي نماز، راه هاي تحصيل حضور قلب از زبان امام خميني(ره)، نماز از منظر دين و روان پزشكي و... مي پردازد.

«نماز، نشانه ي رحمت شناسي و تشكّر انسان در برابر نعمت هاي پروردگار است. نماز، سرچشمه ي همه ي خوبي هاست. نماز...»



[ صفحه 239]



ايران مهر، ريحانه استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: ملك شهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، هويت ايمان، حقيقت جهان، طريقت جان، قدرت انسان و مايه ي بهشت رضوان است. نماز، چشمه ي زمزمه ي روح، ساغر معنوي صبوح، فتح الفتوح، توبه ي نصوح، حضرت حق را ممدوح، اجمال قرآن را مشروح و «طوفان حوادث كشتي نوح است. روح آدمي ازنماز، قدرت مي گيرد؛ و انديشه ي محدود و نارسا در پرتو نماز او، بها يافته، افق ديد معنوي و انساني گسترده اي برابرمان گشوده است.»

گردآورنده، دفتر خويش را از نقل قول هاي مستقيم و زيبايي، سرشار كرده؛ كه هريك ابعادي از نماز را دربر مي گيرد.

آشنايي با روش هاي تحقيق و تاليف، راه گشاي وي در ارائه ي آثاري پربارتر و خواندني تر خواهد بود.



[ صفحه 240]



ايراني،نسرين استان: فارس

عنوان اثر: آينه در آينه شهرستان: كازرون

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1355

قالب: شعر ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ايراني» ما را به 385 بيت از اشعار خويش در قالب هاي بلند و كوتاه، مهمان كرده است. وي در مجموعه اش به موضوعاتي هم چون «جوان و نيايش»، «چرا نماز بخوانيم؟» و «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» پرداخته است.

به نظر مي رسد انتخاب قالب هايي چون «قصيده» و «مثنوي» و نيز پرداختن به موضوعي خاص، سراينده را از به كارگيري زبان شعري، دور كرده، هرچند وي سخت تحت تأثير زبان عزيزي، ابراهيمي و... است؛ و هرچند 3 سال دوري از شعر و شاعري نيز در اين مهم، بي تاثير نيست! امّا وجود فرازهايي از شعرهايش اميدم مي بخشد تا بگويم «ايراني» شعر را خوب مي شناسد و مي تواند بهتر و زيباتر بسرايد.



[ صفحه 241]



ايزديار، پروانه استان: تهران

عنوان اثر: نيماي خوش خوان شهرستان: كرج

موضوع: نماز و آثار آن در دوره ي جواني تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«ايزديار» اهل شعر است وادب؛ داستان كوتاه نيز، هم! وي در داستان كوتاهش ما را به «هجرت» فرامي خواند؛ كوچ از زشتي ها به سوي زيبايي ها. از «عشق» مي گويد؛ كه گاه فقط خلوت هاي ما را، غارت مي كند و بيش تر به «هوس» مي ماند و گاه نيز بوي «عرفان» مي دهد؛ و از «شهيدان» كه من هنوز مثل دريا، و شما هميشه هم چون پرنده ها، عاشق آن ها هستيم!

داستان ايزديار، حكايت هم آغوشي لبخند و بغض است و عشق، كه گاه، بوي غربت مي دهد! و قصه ي «بازگشت» كه خداوند آن را از جوانان بيش تر دوست مي دارد...

ايزد، يارش باد!



[ صفحه 242]



ايزدي، زينب استان: لرستان

عنوان اثر:چرا نمازمي خوانيم؟ شهرستان: بروجرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: كارداني

---

«آنچه مرا واداشت تا از نماز بنگارم، اين بود كه مي پنداشتم در حقّ نماز، كوتاهي شده؛ اين امانت الهي، جايگاه اصلي خود را در نسل جوان و آينده ساز كشور از دست داده است. حتّي آنان كه نماز مي خوانند فقط اذكار و اورادي بر زبان مي رانند، بدون اين كه به معاني آن واقف باشند و بدانند در مقابل چه كسي سر تعظيم فرود مي آورند!»

«ايزدي» پس از پيش گفتاري خواندني، با الهام از آثاري ارزش مند به تبيين موضوعاتي هم چون نماز و خودسازي، بررسي نماز در طول تاريخ، نماز و معاد، اهمّيّت نماز در سخنان امامان معصوم (ع)، نماز و قرآن، نماز از ديدگاه عقل و فطرت، آثار بهداشتي نماز و... مي پردازد و پژوهشي خواندني به مخاطبان جوان، ارائه مي كند.



[ صفحه 243]



ايزدي، محمّد مهدي استان: فارس

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نورآباد ممسني

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«ايزدي» در نوشتار خويش به بررسي موضوعاتي هم چون محتواي نماز، نمازهاي معصومان (ع)، آثار و فوايد فردي و اجتماعي نماز، جايگاه نماز در اديان غير وحياني، نماز از ديدگاه انديشه مندان و متفكّران و برخي مطالب ديگر، پرداخته و با بهره گيري از آثاري ارزش مند، پژوهشي خواندني فراهم ساخته است.

بخشي از مقدّمه اش را به نقل از اثري زيبا- مرور مي كنيم:

«بررسي و مطالعه ي تاريخ آفرينش انسان، نمايشگر اين حقيقت است كه همزمان با آفرينش و پيدايش انسان، نيايش و نماز- نيز- تولّد يافته است. به بيان ديگر، انسان در برخورد با حوادث ناگوار، نيايش و نماز را شناخت و اين واقعيّت غيرقابل انكار را پذيرفت كه بدون پيوند و ارتباط با جهان نور و رحمت هرگز نمي تواند به زندگي خويش ادامه دهد...»



[ صفحه 244]



ايزدي يزدان آبادي، سميّه استان: كرمان

عنوان اثر: جوان و نيايش شهرستان: زرند

موضوع: جوان و نيايش تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«... از همه بريده ام و به سوي تو- كه جايگاه ابدي همه ي انسان هاست با كوله باري از گناه مي آيم! نمي دانم چگونه به كويت روي آرم؛ اي اميد قلب ها! آيا قبولم مي كني؟

اي مهربان! تو ستوده اي و من، كسي را كه ستوده است از صميم قلب، مي ستايم و مي پرستم. فقط به تو مي انديشم؛ اي تنها معبود من!».

«ايزدي» مهربان ترين مهربانان را، اين گونه مي سرايد و از جوانان نيز مي خواهد فقط به او، دل بندند كه داناترين است؛ تواناترين و زيباترين. و به راستي كه «جوانان امروز» مردان سرنوشت ساز «فردا»يند؛ پس بهتر است برويم سهم دلتنگي خودمان را، از رودها بگيريم و در اين عصر بي پناهي، به دنبال پناهگاهي راستين باشيم!



[ صفحه 245]



ايل بيگي پور، شعله استان: چهار محال و بختياري

عنوان اثر: باغ سجّاده شهرستان: فارسان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1355

قالب: شعر ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«ايل بيگي» ما را به يك «غزل»، يك «چهار پاره» و يك «شعر سپيد» مهمان كرده است:

«سجّاده ام، امشب به هواي تو، غزل گفت

اي سبزترين حادثه ي فصل نيايش!

پرواز نموديم، در آن خلوت عشاق

گشتيم همه، مست از اين شور نوازش...»

با نگاهي اجمالي به اشعار «ايل بيگي» مي توان گفت او در قالب جوان «دوبيتي هاي پيوسته» موّفق تر، نشان مي دهد. باشد او نيز روزي به چارپاره سرايان خوبي، هم چون احمد عزيزي، حسين اسرافيلي، يوسفعلي ميرشكاك، سعيد بيابانكي، محمّدرضا عبدالملكيان و... بپيوندد.



[ صفحه 246]



ايلخاني، زهرا استان: خراسان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران شهرستان: بجنورد

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، يكي از مهم ترين عبادت ها و اركان دين است كه اگر مورد قبول،واقع گردد، اعمال ديگر نيز پذيرفته خواهد شد. همان طور كه اگر انسان، روزي پنج بار، خويش را در چشمه ي آبي بشويد، چركي در بدنش نمي ماند، نمازهاي پنج گانه نيز انسان را، از گناهان، پاك مي گرداند. هر نماز، سفري ست كوتاه و روحاني...»

و «ايلخاني» در اين سفر عرفاني، ره نماينده ي ماست. وي با استمداد از آيات عزيز قرآن و روايات تابناك معصومان، بهترين نمازها و برترين نمازگزاران را، به مخاطبان جوان و همه ي دلشدگان پروردگار مهربان مي نماياند و... به راستي چنين نمازي ست كه جاودانه مي ماند و فقط خدا مي تواند...



[ صفحه 247]



ايماني، آسيه استان: لرستان

عنوان اثر: سجده هاي خورشيد شهرستان: خرّم آباد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: شعر ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

---

«و سجّاده ها،

چه عاشق اند

كه زير انديشه ي يك تسبيح،

سكوت مي كنند

و ركوع، چه زاويه ي سرخي ست

كه هميشه

عمود بر نبض خورشيد مي تابد...»

از «ايماني» و شعرهاي زيبايش در «جوانه هاي جوان» نيز خوانديم و سخت معتقدم باز هم از او مي خوانيم؛ هربار زيباتر و پربارتر.

«دلم به من راست مي گويد

اي ابرهاي مه آلود!

فريبم ندهيد

فقط يك خلوت آبي شيشه اي ست

كه مرا در خواب خدا،

مي شكند!»

«بوي قنوت» نام شعري ديگر از وي است كه «ايماني» آن را به همه ي مادران نمازگزار و مؤمن، تقديم كرده است.



[ صفحه 248]



ايماني، آمنه استان: لرستان

عنوان اثر: سيب هاي شيعه شهرستان: خرّم آباد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: شعر ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«بين چشم هاي من و روح سبز تو،

فاصله اي ست؛

دلم از اين همه ارتفاع تو

بر آسمان، سجده مي كند

قضاوت كن!

... ديگر به كدام پنجره، شاعرانه شيدا شوم؟...»

«آمنه ايماني» نيز هم چون خواهرش از اهالي شعر و قلم است. در نخستين جلد از«جوانه هاي جوان»، تكبير زنجره ها»يش را، خوانديم؛ و آثار زيباي شان را- هم چنان- چشم بر راهيم.

باشد روزي، همگان شعرهاي شان را، به خاطر بسپارند!



[ صفحه 249]



ايمانيان، مرضيه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: نجف آباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اوّلين چيزي كه در روز قيامت از انسان، حسابرسي و سؤال مي شود، نماز است؛ اگر پذيرفته شود، بي هيچ ترديدي ديگر اعمال او نيز مقبول درگاه الهي واقع مي گردد و اگر نماز آدمي، مورد قبول نباشد، اعمال ديگرش- هر چند خوب باشد- پذيرفته نيست.»

«ايمانيان» نوشتارش را از آثاري خواندني، هم چون امام(ره) در سنگر نماز، چرا نماز بخوانيم؟، راز نماز، سيماي نماز و... اقتباس كرده، برداشت هاي خويش را- نيز- بر آن ها افزوده است.

وي دانش پژوه رشته ي «ادبيّات» است و بي گمان مي تواند در آينده اي نه چندان دور، در پرتو آشنايي با روش نگارش، بسي زيباتر بنگارد.



[ صفحه 250]



ايّوبي اصل، راضيه استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟ شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:-

---

«ايّوبي اصل» معتقد است تنها ياريگر آدمي- در جهان خلقت- در برابر انبوه مشكلات «نماز» است. نماز، سخن گفتن با خداي خويشتن است و مي تواند آدمي را، به اوج شكوفايي و تكامل برساند.

وي «نماز» را، پيمان ميان آفريده و آفريدگار مي داند؛ و صفابخش دل هاي شكسته و چشم هاي به خون نشسته.

«ايّوبي» قلمي روان و شيوا دارد و در مقاله اي كوتاه و خواندني از فلسفه ي نماز، سخن مي گويد:

«نماز، ما را از تباهي ها، بازمي دارد و پرده هاي ناداني و غفلت را، از برابر ديدگان انسان، كنار مي زند؛ خودبيني و غرور و جهل را،درهم مي شكند و به اعمال آدمي، ارج و بها مي دهد...»



[ صفحه 251]



ايّوبي اصل بي مانند، رؤيا استان: زنجان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: زنجان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«عبادت و پرستش گري، در اعماق فطرت بشر، ريشه دارد. اگر عشق به معبود يكتا در روح و جان آدمي، ريشه گسترانَد، آن گاه نام و ياد خدا، هميشه و هرجا آرامش بخش انسان خواهد بود.

انسان، نياز به اُنس به معبود و آرامش در سايه ي ياد او دارد و تنها مأمن و پناهگاه انسان، هنگام خطر، دامن كبريايي حضرت حق است.»

«ايّوبي» در تنظيم و گردآوري مطالب،نوشتارش عاشقانه كوشيده، با دقت و حوصله اي ستودني و همّتي والا، اثري زيبا پديدآورده، كه بي هيچ ترديدي در پرتو آشنايي با روش هاي نگارش و تحقيق، بسي پربارتر خواهد شد.

باشد باز هم از او بخوانيم؛ تا بدانيم چرا نماز بخوانيم!



[ صفحه 252]



ايّوبي زازراني، اعظم استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ شهرستان: فلاورجان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز از مهم ترين عبادت هاي همه ي اديان است كه از والاترين آثار تقرّب به خدا، تهذيب نَفْس و ساير ارزش هاي الهي، برخوردار است؛ به گونه اي كه مصونيت انسان در برابر هرنوع تفكّر و اخلاق باطل و در نهايت، وصول به رضوان پروردگار، با اين عبادت بزرگ، حاصل مي شود.

نماز، ملاك ارزش آدمي و معيار قبولي و رسميت تمام اعمال و عبادت هاي اوست كه اسلام، آن را به عنوان معراج مؤمن، ستون، چهره و رأس دين، معرّفي كرده است. نماز، حديث عشق و بهترين وسيله ي ارتباط مؤمن با حضرت دوست- كه همه چيز از اوست- و عاشقانه ترين حالات و زيباترين گفت وگوهاست...»

مؤلّف، در گردآوري مطالب خويش پيرامون «فلسفه ي نماز»، اهل توفيق بوده است.



[ صفحه 255]




بازگشت