سخن ما


نماز در ميان عبادات داراي جايگاه ويژه اي است. عبادتي كه در آن انسان مراقب همه اعضاء و جوارح خويش و آنها نيز به نحوي در عبادت دخالت دارند - و همه اعضاء و جوارح در عين حال همراه قلب متوجه به پروردگار بزرگ و مهربان مي باشند - عبادتي كه با مقدمه طهارت ظاهر آغاز و به پاكي و طهارت و تربيت الهي منتهي مي گردد - امام خميني رضوان الله عليه - كه همه ي عرفا غبطه خلوت انس او با خدا را مي خورند - در بيان اين مطلب مي فرمايند - بدان كه نماز مقام عروج به مقام قرب و حضور در محضر انس است. و سالك را مراعات آداب حضور در محضر مقدس ملك الملوك لازم است. [1] .

و در جاي ديگر مي فرمايد: يكي تطهير از حب دنياست - كه در رأس كل خطيئات و منشأ تمام مفاسد است و تا انسان را اين محبت در قلب است ورود در محضر حق برايش ميسر نشود و محبت الهيه كه ام الطهارات است با اين قذارات صورت نگيرد. [2] در نماز سوره ي



[ صفحه 4]



حمد قرار داده شده است كه انسان به زبان خالق خود با او سخن مي گويد و هم به زبان حال خود و آنچه را كه براي سعادت دنيا و آخرت او ثمربخش است از او مي خواهد. در اين سوره ي مباركه به مسائل و معارف الهي به نحوي اشاره شده است. مسائل مبدأ و معاد - چگونه زيستن و زندگي كردن در دنيا - هدايت شدن به راه انبيا و اوليا ائمه معصومين عليهم السلام - و ثابت قدم ماندن - در صراط مستقيم - از عزم و تصميم داشتن تا قيام در راه حق كه نيت و قيام نماز بدان اشارت دارد.

اگر انسان در خلوت خود با خدا بتواند خويش را تحت تربيت الهي قرار دهد نه شيطان وسوسه گر و نه شياطين و خناسان بيرون هيچ يك نمي توانند از انسان در جهت اهداف غير الهي خود استفاده نمايند. سخن را با جمله اي نغز از امام خميني رضوان الله عليه به پايان مي بريم - مي فرمايد - يكي از مهمات آداب طيبه نماز و ساير عبادات كه از امهات آداب قلبيه است و قيام به آن از عظائم امور و مشكلات و دقايق است محافظت آن است از تصرفات شيطاني و شايد آيه شريفه كه فرمايد در وصف مؤمنين - الذين هم علي صلواتهم يحافظون [3] - اشاره به جميع مراتب حفظ باشد كه يكي از آن مراتب بلكه اهم مراتب آن حفظ از تصرف شيطان است. [4] .



[ صفحه 5]




پاورقي

[1] كتاب آداب الصلوة، ص 90.

[2] همان، ص 92.

[3] مؤمنون، 9.

[4] آداب صلوة، ص 20.


بازگشت