احكام و مسايل نماز شب


مسأله 1: وقت نماز شب از نصف شب است تا طلوع فجر و افضل آن است كه در ثلث سوم شب و نزديك طلوع فجر خوانده شود.

مسأله 2: مستحب است نماز شب را بلند بخوانند تا اگر امكان دارد با شنيدن صداي كسي كه مشغول نماز شب است ديگران نيز بلند شوند و بخوانند و از اين فيض عظمي بهره مند شوند و از كاروان عابدان و زاهدان و سالكان، عقب نمانند؛ البته به شرط اين كه نماز شب خوان احتمال دهد كه با صداي بلند او كساني بلند خواهند شد و مزاحم كسي نيست و موجب ريا و سمعه هم نباشد.

مسأله 3: با اين كه افضل است ايستاده خوانده شود اما اگر براي كسي مشكل است يا حال ايستاده خواندن را ندارد مي تواند نشسته بخواند. حتي نماز شب را در حال راه رفتن و داخل ماشين و... هم مي شود خواند. چنان چه امام خميني در بازگشت از پاريس نماز شبش را در هواپيما خواند



[ صفحه 230]



و مرحوم تربتي هم نماز شبش را در حال مسافرت در حال راه رفتن مي خوانده است.

مسأله 4: اگر چه دو ركعت نشسته به جاي يك ركعت ايستاده است و كسي كه نماز شب را نشسته مي خواند لازم است دو برابر بخواند حتي نماز وتر را دو تا يك ركعتي بخواند اما الزامي هم در كار نيست بلكه 11 ركعت نشسته بخواند قبول است. حتي اگر حال ندارد همه 11 ركعت را بخواند دو ركعت شفع و يك ركعت وتر را بخواند و اگر براي اين هم حال يا وقت ندارد تنها يك ركعت وتر را بخواند.

مسأله 5: اگر كسي از خواب بلند شد و ديد تنها براي شفع و وتر وقت دارد نمي تواند همه 11 ركعت را شروع كند اما اگر 4 ركعت از 11 ركعت را خواند بعد فهميد هنگام طلوع فجر است مي تواند بقيه نماز شب را بعد از طلوع فجر ادامه دهد بعد نافله نماز صبح و خود نماز صبح را بخواند.

مسأله 6: نماز شفع قنوت ندارد، اگر كسي مي خواهد در نماز شفع قنوت بگيرد بايد به قصد ثواب و رجا قنوت بگيرد.

مسأله 7: مسافر يا كسي كه برايش سخت است بعد از نصف شب براي نماز شب بلند شود، مي تواند در اول شب آن را انجام دهد.

مسأله 8: كسي كه نماز شب را تا طلوع فجر صادق نخوانده مي تواند بعد از نماز صبح تا بعد از طلوع آفتاب قضاي آن را به جا آورد و اين اهميت بيش از حد نماز شب را مي رساند.

مسأله 9: همه نمازهاي مستحبي، دو ركعتي خوانده مي شود، غير از نماز وتر كه يك ركعتي است.

مسأله 10: وقت نافله صبح هم به اندازه 11 ركعت نماز شب از نصف گذشته است تا از طلوع آفتاب و حمره مشرقيه به اندازه اداي نماز صبح وقت باقي مانده باشد اما بهتر است قبل از طلوع فجر اول خوانده نشود



[ صفحه 231]



بلكه بعد از طلوع فجر صادق و قبل از نماز صبح بخواند و به دنبال آن نماز صبح را بخواند.

مسأله 11: براي به دست آوردن نصف شب (كه ابتداي وقت نماز شب است) از غروب آفتاب و يا اذان مغرب تا اذان صبح را جمع كرده تقسيم بر دو كنند نصف شب شرعي به دست مي آيد.

بازگشت