سجده


هنگامي كه ذكر ركوع تمام شد سر برمي دارد و صاف مي ايستد آنگاه به سجده مي رود يعني پيشاني، دو كف دست،



[ صفحه 53]



سر زانوها و سر دو انگشت بزرگ پا (كه مجموعا هفت عضو مي شود) بر زمين پاك و مباح مي گذارد هنگامي كه بدن آرام گرفت يك مرتبه يا بيشتر بگويد.

سبحان ربي الاعلي و بحمده (منزه و پاك است پروردگار من كه برتر است و اكنون به ستايش او مشغولم)

نمازگزار به اين جمله ها در حالت سجود كه نمودار كاملتري از خضوع و فروتني است بار ديگر آهنگ توحيد و يكتاپرستي در



[ صفحه 54]



گوش جان زمزمه مي كند و مي گويد: ديگران در برابر غير خدا، در برابر صاحبان ثروت و قدرت به خاك مي افتند، من كه يك مسلمانم تنها در برابر خدا، خدائي كه برتر از همه است به خاك مي افتم و هرگز در برابر هيچ كس و هيچ چيز جز او به سجده نخواهم افتاد. اسلام آنچنان انسان را ارج مي دهد كه از سجده در برابر موجود فناپذير و نيازمند و محدود باز مي دارد و فقط سجده را در برابر وجود بي نهايت خداوند بي نياز و توانا لازم مي داند و براي غير خدا روا نمي دارد.

چيزي كه پيشاني بر آن مي نهد بايد از اجزاء زمين يا چيزي كه از زمين مي رويد باشد (به استثناي ميوه جات و گياهان خوردني و پوشيدني) براي سجده از همه چيز بهتر خاك است. [1] .



[ صفحه 55]



هنگامي كه سجده اول تمام شد بايد سر بردارد و بنشيند و دوباره به همان ترتيب سجده ديگر به جا آورد پس از آنكه سجده دوم تمام شد (ركعت اول نماز پايان مي يابد) سر بردارد و صاف بايستد و ركعت دوم را مانند ركعت اول به جا آورد (با اين فرق كه در آغاز ركعت اول تكبيرة الاحرام گفته مي شد ولي ساير ركعات را بايد با سوره حمد حمد آغاز كرد).

انسان با شنيدن يا خواندن آيه سجده هريك از چهار سوره والنجم 53، العقل 96، السجده 32، و فصلت 41 بايد فورا سجده كند. با شنيدن آيات مزبور از نوار ضبط يا صفحه گرام و امثال آن سجده واجب نخواهد شد.



[ صفحه 56]




پاورقي

[1] رسول اكرم صلي الله عليه و آله حتي در روزهاي باراني كه زمين غيرمفروش مسجد تر مي شد روي زمين سجده مي فرمود به طوري كه پيشاني مباركش گل آلود مي گشت (تفسير قرطبي ج 16 ص 293 صحيح بخاري ص 102 ج اول) اگر سجده بر پوشيدني جايز بود آن حضرت حتما پيشاني را لااقل در روز باراني بر روي پارچه اي مي نهاد. خباب بن الارت گفت ما از گرماي زمين كه هنگام سجده، پيشاني و كفهاي ما را مي سوزانيد به پيامبر (ص) شكاكيت برديم، آن حضرت شكايت ما را ناديده گرفت. (سنن بيهقي ج 2 ص 105) يعني اگر سجده بر پوشاك جايز بود مردم براي فرار از گرماي زمين پيشاني را بر آن مي گذاشتند) رسول اكرم (ص) فرموده هنگام نماز عمامه رابه يك سو زنيد (كنزالعمال ج 3 ص 213) و روايات ديگر از برادران سني، كه همه دلالت بر عدم جواز سجده بر پارچه و فرش دارد.

روايات بسيار از ائمه اطهار عليهم السلام رسيده كه سجده خضوع به درگاه باري تعالي است. بنابراين سزاوار نيست بر چيز خوردني يا پوشيدني سجده كرد. لذا پيروان اهل بيت مقداري از خاك پاك را به صورت مهر هميشه آماده دارند تا بر آن سجده كنند. بهتر ست از خاك قبور شهدا و انبياء و ائمه و بهتر از همه از تربت كربلا تهيه شود اينها عواملي است براي سازندگي انسان كه اهداف انبياء و اولياء به ويژه اهداف حسيني در مغز و افكار مسلمانان زنده گردد و چون حسين در برابر طغيان ستمكاران و جباران و براي دفاع از اسلام مقامت كند. طبق رواياتي در زمان پيامبر (ص) مسلمانان از تربت حضرت حمزه و ساير شهداء احد تسبيح درست مي كردند و از آن خاك براي سجده استفاده مي نمودند.

ميمونه بنت حارث گفت پيامبر صلي الله عليه و آله بر حصير نماز مي خواند (سنن داود ج 1 ص 153) در سجده يعني خضوع كامل به درگاه باريتعالي، اگر پيشاني را بر خاك بگذارد خضوع و خشوع را بيشتر مي رساند تا بر پارچه و فرش و به اتفاق جميع علماي اسلام سجده بر زمين و خاك بهتر از چيزهاي ديگر است و همه مسلمانان سجده بر زمين را جايز مي دانند اما همه آنها سجده روي فرش و غير زمين را جايز نمي دانند بلكه اختلاف نظر وجود دارد پس احتياط لازم آن است براي آنكه نماز به نحو اكمل انجام شود، به آنچه همه مذاهب بر آن متفقند و طبق روايات اهل البيت و سنت پيامبر صلي الله عليه و آله است عمل شود يعني سجده بر روي زمين طبيعي.


بازگشت