لذت بردن اوليا از نماز


در حالات آيت الله حاج ميرزا جوادآقا ملكي استاد اخلاق امام خميني رحمه الله نقل شده شب كه مي شد، از عشق خداوند ديوانه مي شد و در صحن خانه ديوانه وار قدم مي زد و اين شعر را ساعتي زمزمه مي كرد:



گر بشكافند سرا پاي من

جز تو نيابند در اعضاي من [1] .



مرحوم حاج آقا حسين قمي رحمه الله عليه فرمودند: به من گفتند كه «آقاي حاج ميرزا جواد ملكي تبريزي جوياي حال تو شده است، چون مي دانستم ايشان كسالت دارد با عجله به محضرش رسيدم، استحمام كرده و خضاب بسته و پاك و پاكيزه در بستر بيماري افتاده و آماده اداي نماز ظهر و عصر



[ صفحه 143]



است. در ميان بستر شروع به گفتن اذان و اقامه كرد و دعاي تكبيرات افتتاحيه را خواند و همين كه به تكبيرةالاحرام رسيد و «الله اكبر» گفت، روح مقدسش از بدن اقدسش به عالم قدس پرواز كرد.

آري! اي عزيز، اين است معناي «الصلاة معراج المؤمن» و اين است معناي روايتي كه در تفسير «قد قامت الصلاة» فرمود: «أي حان وقت الزيارة»؛ [2] «وقت ديدار فرا رسيده است.» [3] .

يكي از شاگردان او مي گويد: «در شب وفات ميرزا جواد آقا، نزديك سحر من در حالتي بين خواب و بيداري ديدم درهاي آسمان به روي من گشوده و حجاب ها مرتفع شده است و تا زير عرش الهي را مشاهده كردم و آن مرحوم را ديدم كه ايستاده و دست به قنوت گرفته و مشغول تضرع و مناجات و گريه است و از مقام و نزديكي او به خداوند سبحان تعجب مي كردم كه ناگهان شنيدم كسي دم منزل، در مي زند، فورا برخاستم و در را باز كردم ديدم يكي از دوستان است.

گفت: فلاني! بيا منزل آقا، گفتم مگر چه خبر است؟ پاسخ داد: به شما تسليت مي گويم، آقا از دنيا رفت». [4] .

آري:



بلبلان را آرزويي جز گل و گلزار نيست

عاشقان را لذتي جز لذت ديدار نيست



آقاي ميرزا حسين ميرزا خليل رحمه الله عليه در سن نود سالگي مي فرموده است:



[ صفحه 144]



«غذا خوردن براي من مانند اين است كه انبان و كيسه اي را پر مي كنم و هيچ از خوردن غذا لذت نمي برم، آنچه از آن لذت مي برم نماز است.»

شخصي مي گفت: مكرر مي ديدم ايشان بعد از نماز صبح در بالا سر حضرت امير عليه السلام در مصلي مي ايستاد و تا طلوع آفتاب به نماز مشغول مي شد. [5] در روايت وارد شده:

«لو علم المصلي ما يغشاه من حلال الله لما انفتل عن صلاته». [6] .

«اگر نمازگزار مي دانست كه از جلال الهي چه چيزهايي او را فراگرفته است، هرگز از نماز روي برنمي گرداند.»


پاورقي

[1] هزار و يك كلمه، ج 3، ص 16.

[2] بحارالانوار، ج 84، ص 134.

[3] رساله لقاءالله.

[4] سيماي فرزانگان، ص 70، به نقل از گنجينه دانشمندان، ج 1، ص 233.

[5] نكته هاي ناب از آيت الله العظمي بهجت، ص 43.

[6] وسائل الشيعه، ج 4، ص 32 و ص 289.


بازگشت