جامعيت سوره ي فاتحه


و اين تخصيص و ويژگي! اشاره به جامعيت سوره است. چنانكه؛ نامگذاريش به:

«أم الكتاب»، روشنگر اين جامعيت است! چنانكه؛ در حديث عياشي، از امام صادق عليه السلام، روايت شده!. [1] و در حديث ديگري - در [ثواب الأعمال] - از آن جناب، رسيده! [2] و نيز، علي بن ابراهيم، در تفسيرش روايت از آن حضرت دارد! [3] .

و نامگذاريش به:

«ام القرآن» - نيز، بدين سبب است. چنانكه؛ علي بن ابراهيم - در تفسيرش - از امام صادق عليه السلام، مي آورد! [4] و اين، از آن باب است كه؛ «ام» هر چيز، جامع و حاوي او است - بنياد و ريشه اي كه؛ آن چيز، شاخسار و فرع وي است -. و مكه را از آن جهت، «ام القري» مي نامند كه؛ زمين، از زيرش؛ گسترده و كشيده و منبسط گرديده!. و به پوست حاوي أجزاء مغز، «أم الرأس» مي گويند!. و آتشي كه؛ بر گنهكاران، محيط است، «أم الانسان» ناميده مي شود! چنانكه خدا فرمود: «فأمه هاوية» [5] .

و از اينها - تماما - نمايان است كه؛ در اين سوره، دروس عالي معارف الهي! و علوم سرشاري است كه؛ قرآن عظيم، به تفصيل، آن را بيان كرده! به نحوي كه اين سوره، مجمل و فشرده ي آن تفصيل است. و هر آنچه خداي تعالي! در كتابش وديعه نهاده - كتابي كه در آن، بيان هر چيزي است - در اين سوره، يافت مي شود!

و اين است؛ سر آنچه در حديث نبوي صلي الله عليه و آله و سلم، آمده است. فرمود:

«هر مسلماني كه؛ فاتحة الكتاب بخواند، پاداش او به اندازه اي است كه؛ قرآن، خوانده باشد!» [6] .

«و در «خصال» از پيامبر أكرم صلي الله عليه و آله، وارد است:

«كسي كه؛ فاتحة الكتاب، بخواند، خدا عزوجل! به عدد هر آيه - كه از آسمان، نازل شده - ثواب تلاوت آن را عطا كند!» [7] .

جامعيت اين سوره، معاني گوناگون! و وجود مختلفي را تثبيت مي كند، از آن جمله: اين است كه؛ - سراسر



[ صفحه 33]



قرآن، حاوي علوم و فرهنگ وجوه سه گانه ي [مبدأ و معاد، و آغاز بفرجام] است و نواحي سه گانه را شامل!. چنان كه؛ وجوه (گوناگون) علوم (و عرفان) را - تماما - در بردارد!.


پاورقي

[1] ألفاظ اين روايات، در فصل سوم - پاورقي 3 - ديده شود.

[2] ألفاظ اين روايات، در فصل سوم - پاورقي 3 - ديده شود.

[3] ألفاظ اين روايات، در فصل سوم - پاورقي 3 - ديده شود.

[4] در تفسير قمي، بر اين حديث، آگاه نشديم! (أما؛) رواياتي كه؛ از معصومين عليهم السلام، رسيده! و در آن، فاتحة الكتاب، به «أم القرآن» تعبير شده، - چندي از آنها را - در فصل سوم [پاورقي 4] بيان نموديم.

[5] قارعه، آيه: 9.

[6] مجلسي، در بحار (جلد 92 صفحه 259) روايت كرده:

«و شيخ أبوالحسن قرائت آموز، در كتابش - كه در قرائات (قرآن) است - از أبوبكر، أحمد بن ابراهيم، و عبدالله بن محمد، آورده. (و آن دو نفر) از ابراهيم بن شريك، از أحمد بن يونس، از سلام بن سليمان، از هارون بن كثير، از زيد بن أسلم، از پدرش، از أبوامامه، از أبي بن كعب، روايت كرده كه؛ رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:

«هر مسلماني كه؛ فاتحة الكتاب، بخواند! پاداش او، به اندازه اي است كه؛ گوئي، دو سوم قرآن، خوانده است! و پاداش او، به اندازه اي است كه؛ گوئي، به هر زن و مرد مؤمن، صدقه داده است!.»

اين خبر، از طريق ديگر، به همين ترتيب، روايت شده، جز اينكه در آن گفته: «گوئي، قرآن را خوانده است.».

[7] مجلسي، در بحار (جلد 92 صفحه 258) اين حديث را از «جامع الأخبار» روايت كرده، و در آن روايت است كه: «... به عدد هر آيه كه از آسمان، نازل شده! به آن آيه، ثوابش به او داده مي شود.».


بازگشت