تعقيبات مخصوص ماه رمضان


32. سيد ابن طاووس قدس سره، در كتاب «الإقبال» مي فرمايد: در ماه رمضان، پس از هر نماز واجب، چه شب باشد و چه روز، اين دعا را مي خواني:

يا علي يا عظيم، يا غفور يا رحيم، أنت الرب العظيم، الذي ليس كمثله شي ء، و هو السميع البصير، و هذا شهر عظمته و كرمته، و شرفته و فضلته علي الشهور، و هو الشهر الذي فرضت صيامه علي، و هو

اي والا، اي بزرگ! اي آمرزنده، اي مهربان! تويي آن پروردگار بزرگ كه همانند او چيزي نيست و او شنواي بيناست. و اين ماه، همان ماهي است كه بسيار بزرگش شمرده اي و گرامي اش داشته اي و ارجمندش ساخته اي و بر ديگر ماه ها برتري اش بخشيده اي. اين ماه، همان است كه روزه داري اش را بر من واجب ساخته اي. و



[ صفحه 45]



شهر رمضان، الذي أنزلت فيه القرآن، هدي للناس و بينات من الهدي و الفرقان، و جعلت فيه ليلة القدر، و جعلتها خيرا من ألف شهر، فيا ذا المن و لا يمن عليك، من علي بفكاك رقبتي من النار، فيمن تمن عليه، و أدخلني الجنة برحمتك يا أرحم الراحمين. [1] .

اين، ماه رمضان است كه در آن، قرآن را نازل كرده اي تا راهنماي مردم و نشانه هاي روشن از هدايت و فرقان [جدا كننده ي حق از باطل] باشد. و در اين ماه، شب قدر را قرار دادي؛ شبي كه آن را برتر از هزار ماه شمرده اي. پس اينك اي صاحب نعمت و منت كه كسي را بر تو منتي نيست، با آزاد كردنم از آتش، بر من نيز در ميان كساني كه بر آنان منت مي گذاري، منت گذار و وارد بهشتم كن، به حق رحمتت، اي مهربان ترين مهربانان.

33. پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: هر كس در ماه رمضان پس از نماز واجب اين دعا را بخواند، خداوند گناهان او را مي آمرزد و دعا اين است:

اللهم أدخل علي أهل القبور السرور، اللهم أغن كل

بار خدايا! شادماني را بر روح مردگان وارد كن؛ بار خدايا! همه ي نيازمندان را



[ صفحه 46]



فقير، اللهم أشبع كل جائع، اللهم اكس كل عريان، اللهم اقض دين كل مدين، اللهم فرج عن كل مكروب، اللهم رد كل غريب، اللهم فك كل أسير، اللهم أصلح كل فاسد من امور المسلمين، اللهم اشف كل مريض، اللهم سد فقرنا بغناك، اللهم غير سوء حالنا بحسن حالك، اللهم اقض عنا الدين، و أغننا من الفقر، إنك علي كل شي ء قدير. [2] .

بي نياز گردان؛ بار خدايا! همه ي گرسنگان را سير كن؛ بار خدايا! همه ي برهنگان را بپوشان؛ بار خدايا! بدهي همه ي بدهكاران را ادا كن؛ بار خدايا! گره از كار همه ي اندوهگينان بگشا؛ بار خدايا! همه ي غريبان را به وطن بازگردان! بار خدايا! همه ي اسيران را رهايي بخش؛ بار خدايا! همه ي فسادها را در جامعه ي مسلمانان، اصلاح كن؛ بار خدايا! همه ي بيماران را شفا ده؛ بار خدايا! نيازمندي ما را با بي نيازي خودت برطرف ساز؛ بار خدايا! حال بد ما را با نيك حالي خود، دگرگون كن؛ بار خدايا! بدهي ما را ادا كن و نيازمندي مان را به بي نيازي تبديل كن؛ كه تو بر همه چيز توانايي.



[ صفحه 47]



34. امام صادق و امام كاظم عليهماالسلام: از اول تا پايان ماه رمضان، پس از هر نماز واجب مي گويي:

اللهم ارزقني حج بيتك الحرام، في عامي هذا و في كل عام ما أبقيتني في يسر منك و عافية و سعة رزق، و لا تخلني من تلك المواقف الكريمة، و المشاهد الشريفة، و زيارة قبر نبيك، صلواتك عليه و آله، و في جميع حوائج الدنيا و الآخرة فكن لي. اللهم إني أسألك فيما تقضي و تقدر من الأمر المحتوم، في ليلة القدر من

بار خدايا! حج خانه ي خويش را در اين سال و در همه سالها، تا هر زمان كه مرا زنده مي داري روزي ام كن، در آسايش و تندرستي و وسعت روزي از سوي خودت، و جاي مرا در آن جايگاه هاي گرامي و حرمهاي شريف، خالي مگذار، و از زيارت مزار پيامبرت كه درود تو بر او و خاندانش باد محرومم مكن و در همه ي نيازهاي دنيا و آخرت، تو با من باش؛ بار خدايا! از تو درخواست مي كنم در آنچه حتمي و مقدر مي كني از دستور قطعي در شب قدر، از



[ صفحه 48]



القضاء الذي لا يرد و لا يبدل، أن تكتبني من حجاج بيتك الحرام، المبرور حجهم، المشكور سعيهم، المغفور ذنوبهم، المكفر عنهم سيئاتهم، و اجعل فيما تقضي و تقدر أن تطيل عمري في طاعتك، و توسع علي رزقي، و تؤدي عني أمانتي و ديني، آمين رب العالمين. [3] .

آن سرنوشتي كه چون و چرا و دگرگوني ندارد، كه مرا از حج گزاران خانه خويش، در شمار آوري؛ همانان كه حجشان پذيرفته، سعيشان پاداش يافته، گناهانشان آمرزيده و بدي هاشان ناديده گرفته شده است! و در سرنوشتي كه مقدر مي كني، اين را قرار بده كه عمرم را در فرمانبرداري ات دراز كني و روزي ام را بر من وسعت بخشي و امانت و بدهي هايي كه در عهده دارم بپردازي. آمين، اي پروردگار جهانيان.

35. امام صادق عليه السلام: در شبهاي ماه رمضان بعد از نماز مغرب اين دعا را براي طلب حج خانه خدا بخوان:



[ صفحه 49]



اللهم بك و منك أطلب حاجتي، اللهم من طلب حاجته إلي أحد من المخلوقين، فإني لا أطلب حاجتي إلا منك، أسألك بفضلك و رضوانك، أن تصلي علي محمد و آل محمد، و أن تجعل لي من عامي هذا إلي بيتك الحرام سبيلا، حجة مبرورة متقبلة زاكية خالصة لك، تقر بها عيني، و ترفع بها درجتي، و ترزقني أن أغض بصري، و أن أحفظ فرجي، و أن أكف عن جميع محارمك، حتي لا يكون شي ء آثر عندي من

خداوندا! حاجتم را با [توسل] به تو و از تو مي طلبم. خداوندا! هر كس حاجتش را از يكي از خلايق مي خواهد؛ اما من حاجتم را تنها از تو طلب مي كنم. تو را به احسان و رضوانت مي خوانم كه بر محمد و خاندان محمد درود فرستي و براي من از اين سال، راهي براي زيارت خانه ي خودت قرار دهي، براي حجي شايسته، قبول شده، پاك و خالص براي تو، كه چشمم را بدان روشن سازي و رتبه ام را بدان بالا بري و روزي ام كني كه چشم از [گناه] بر بندم و دامن از آلودگي برگيرم و از همه ي گناهان دست بدارم، تا آن كه هيچ چيز نزد من برگزيده تر و بهتر از



[ صفحه 50]



طاعتك و خشيتك، و العمل بما أحببت، و الترك لما كرهت و نهيت عنه، و اجعل ذلك في يسر و يسار و عافية، و أوزعني شكر ما أنعمت به علي، [و أسألك أن تجعل وفاتي قتلا في سبيلك، تحت راية نبيك مع أوليائك]، و أسألك أن تقتل بي أعداءك و أعداء رسولك، و أسألك أن تكرمني بهوان من شئت من خلقك، و لا تهني بكرامة أحد من أوليائك، اللهم اجعل لي مع الرسول سبيلا. [4] .

طاعت تو و پروا كردن از تو و عمل به آنچه واجب كرده اي و ترك آنچه براي تو ناخوشايند است و از آن نهي كرده اي، نباشد. و اين همه را در آساني و توانگري و تندرستي قرار بده و توفيقم بده نعمتي را كه به من داده اي، سپاس گويم؛ و از تو مي خواهم كه مرگم را كشته شدن در راهت، زير پرچم پيامبرت با دوستان خودت قرار دهي؛ و از تو مي خواهم كه دشمنانت و دشمنان پيامبرت به دست من كشته شوند؛ و از تو مي خواهم كه با خواري هر كدام از بندگانت كه بخواهي بر من اكرام كني و با اكرام هيچ يك از اوليايت، مرا خوار نسازي. خداوندا! راه مرا در [مسير و راه] پيامبر قرار بده.



[ صفحه 51]




پاورقي

[1] اقبال، ج 1 ص 79.

[2] بلد الأمين، ص 222.

[3] اقبال، ج 1 ص 79.

[4] اقبال، 1 / 78.


بازگشت