نماز عيد فطر


من همان كس هستم كه خدايم مرا در كنار تزكيه مال كه مقدمه تزكيه جان است، [1] قرار داد؛ چنانچه فرمود: آن كس كه تزكيه



[ صفحه 154]



مال كرد و خداوند را به عظمت ياد نمود (تكبير، تهليل و تحميد خدا را معتقدانه گفت) و نماز را بپا داشت رستگار است. [2] .

تذكر: خداوند بندگان خود را دوست دارد و راضي نيست كه فردي در سختي زندگي كند، به خصوص براي تغذيه.

خداشناسان به هيچ وجه نبايد از غذاي مستمندان غافل باشند و اصولا بعثت انبيا براي قسط و عدل بوده، هم قسط مادي و هم قسط روحي و معنوي. پس نبايد فردي از افراد از حداقل حقوق و امكانات ضروري محروم باشد. اين نكته قابل ذكر است كه هر انسان و هر شهروند بايد از تن پروري و تنبلي پرهيز كند و در صورت امكان به امر معاش بپردازد.


پاورقي

[1] خداوند براي اين كه ثروت ثروتمندان انباشته نشود و بهره اخروي از انفاق آن ببرند به عناوين مختلف تشويق به انفاق كرده مثلا كفاره خوردن هر روزه بدون عذر در ماه رمضان 60 روزه و يا 60 اطعام است و فديه آن (براي كسي كه قضاي ماه رمضان را تا سال بعد نگرفته و شرعا مي بايست قضا را بجا آورد و بجا نياورده باشد هر روز يك اطعام (يك وعده غذا) به فقير بدهد. و در شكستن نذر بايد شصت فقير را و يا در نقض سوگند، ده نفر را سير كردن يا لباس دادن، و كفاره قتل عمد 60 فقير را سير كردن و 60 روزه گرفتن است و قتل غيرعمد در صورتي كه 60 روزه را نتواند بگيرد 60 فقير را سير نمودن است. و همچنين مستحب است اگر كسي نافله ها را نخوانده به جاي هر دو ركعت فقيري را سير كند، بلكه دو فقير را. و در اول ماه مستحب است دو ركعت نماز بخوانند سپس مالي را به حسب استطاعت خود انفاق كنند كه اجري بزرگ دارد و....

[2] قد افلح من تزكي و ذكر اسم ربه فصلي (اعلي، 15)

تذكر: از همين آيه مي توان استفاده كرد كه در صورت امكان، زكات مال را قبل از نماز عيد بپردازند و اگر نشد كنار بگذارند و بعدا بپردازند و درباره تكبير روز عيد و نماز عيد در آيه 185 سوره بقره اشاره شده: «و لتكملوا العدة و لتكبرو الله علي ما هديكم و لعلكم تشكرون»

زكات فطره بر هر كس كه توانايي پرداخت داشته باشد واجب است بر هر نفر پرداخت سه كيلو از قوت غالب اهل محلي كه در آن زندگي مي كنند، يا پول آن را به محتاجان بدهند و لازم نيست محتاج بفهمد چنين پولي كه مي گيرد زكات است.


بازگشت