آنچه از اخبار مذكور استفاده مي شود اين است.....


آنچه از اخبار مذكور استفاده مي شود اين است كه نماز شخص غافل پذيرفته نيست مگر به اندازه اي كه حضور قلب داشته باشد و حال آنكه فقها حضور قلب را شرط صحت نماز نمي دانند مگر در نيت و تكبيرة الاحرام پس اين دو مطلب چگونه سازگارند

فرق است ميان قبولي عبادت با كفايت كردن در انجام تكليف، زيرا مراد از قبولي در عبادت نزديكي و قرب بنده است به خدا و حصول ثواب آخرت.

و از اين رو آنچه كفايت مي كند اين است كه بنده تكليف را بجا آورد اگر چه ثوابي بر آن مترتب نباشد و او را به خدا نزديك نكند و مردم در انجام تكليف مختلفند زيرا تكليف به قدر توانايي و طاقت است و بنابراين تكليف كردن همه مردم به حضور قلب در همه نمازها ممكن نيست كه اين را جز اندكي قدرت ندارند. و چون شرط فراگرفتن حضور قلب در همه ي نماز بالضروره ممكن نيست، لذا راهي نمي ماند مگر اين شرط كه كلمه حضور قلب را



[ صفحه 29]



گرچه در يك لحظه بتوان بر آن اطلاق كرد و سزاوارترين لحظه، لحظه تكبير اول و توجه به آن است. پس تكليف به اين مقدار اقتصار و اكتفا مي شود.

و با اين وصف اميدواريم كه حال نمازگزار غافل در همه نماز خود مثل كسي كه نماز را به كلي ترك مي كند نباشد، زيرا وي في الجمله و ظاهراً قدم در راه انجام تكليف نهاده و يك لحظه دل را حاضر كرده و چگونه چنين نباشد و حال آن كه كسي كه در فراموشي با حدث و بدون وضو نماز گزارد و نماز او نزد خدا باطل است و ليكن به حسب فعلش و به اندازه قصور و عذرش مزدي دارد.


بازگشت