نماز جمعه


چشمه هاي بي شمار فيض و عبوديت (نمازهاي جماعت) هفته اي يك بار به اقيانوس بيكران انسان هاي مؤمن تبديل مي گردد و در اين مجمع بزرگ، مؤمنان دين باور و تعهد شناس با قلوبي آكنده از تقوي و توجه به خدا، به اقامه ي نماز جمعه مي پردازند.

نماز جمعه دو ركعت است كه حتما بايد به صورت جماعت خوانده شود و قبل از نماز، امام جماعت به عنوان خطيب جمعه، دو خطبه ايراد مي كند، كه در آن، علاوه بر توصيه به پرهيزكاري و نيكوكاري، به وارسي مسايل سياسي - فرهنگي جهان اسلام مي پردازد.

وقت نماز جمعه از زوال ظهر تا يك ساعت پس از اذان ظهر است و حداقل افرادي كه مي توانند به نماز جمعه رسميت دهند، پنج نفر هستند. [1] .



[ صفحه 149]



پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم نماز جمعه را حج مساكين [2] ، موجب آمرزش گناهان [3] و اين اجتماع عظيم را سرزنش و توبيخي مجسم براي منافقان معرفي كرده است. [4] .

هر كس اين فريضه ي بزرگ را، سه هفته بدون عذر ترك كند، خداوند مهر نفاق را بر قلب او خواهد زد. [5] .

اسلام، همه ي قشرها را به شركت در نماز جمعه دعوت كرده است. امام علي عليه السلام زندانيان را با مراقبت، يا تحت ضمانت خانواده هايشان در نماز جمعه شركت مي دادند. [6] .

امام صادق عليه السلام مي فرمايند: مسافري كه با اشتياق و ايمان به نماز جمعه روي آورد، پاداش مي برد. [7] .

در روايت ديگر پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم ضمن نفرين تاركان نماز جمعه چنين فرمود:

«فمن تركها في حياتي او بعد موتي استخفافا او جحودا لها فلا جمع الله شمله و لا بارك في امره الا و لا صلاة له، الا و لا زكوة له، الا و لا حج له، الا و لا صوم له، الا و لا بر له حتي يتوب؛ [8] .



[ صفحه 150]



هر كس نماز جمعه را در زمان حيات من، يا پس از مرگم از روي استخفاف و انكار ترك كند! خدا، پراكندگي را از زندگي او نزدايد و بركت را در كارش قرار ندهد، و بدانيد نماز و زكاتش پذيرفته نخواهد بود؛ روزه اي نخواهد داشت و كار نيكي براي او نيست، مگر آن كه توبه كند.»

حضور مسؤولان و كارگزاران كشور در نماز جمعه الزامي است. امام باقر عليه السلام مي فرمايد: «بر هفت گروه واجب است در نماز جمعه شركت كنند؛ كه از جمله به حضور حاكم اسلامي، قضات و كارگزاران اشاره كرده اند. [9] .

امام جمعه، همچون حاكم و قاضي توسط رهبر جامعه ي اسلامي به اين سمت منصوب مي گردد؛ همان گونه كه رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم اين مهم را شخصا انجام مي دادند. [10] .

در رواياتي فراوان تأكيد گرديده: آن گاه كه امام به خطبه مي ايستد، بر مأمومين لازم است سكوت را رعايت كنند و حالت نمازگزار داشته باشند. [11] .

امام جمعه نيز بايد با ظاهري آراسته و خوشبو در جايگاه نماز، حاضر گردد. [12] .



[ صفحه 151]




پاورقي

[1] خصال، ج 1، ص 139.

[2] بحارالانوار، ج 89، ص 199.

[3] وسائل الشيعه، ج 5، ص 3.

[4] بحارالانوار، ج 89، ص 138.

[5] وسائل الشيعه، ج 5، ص 6.

[6] مستدرك الوسائل، ج 6، ص 27.

[7] بحارالانوار، ج 89، ص 166.

[8] وسائل الشيعه، ج 7، ص 302.

[9] وسائل الشيعه، ج 7، ص 176.

[10] بحارالانوار، ج 89، ص 244.

[11] همان / 256.

[12] همان / 257.


بازگشت