بهداشت جسم و نظافت لباس


آيا براي شما امكان دارد يك گزارش مقايسه اي از وضع بهداشت در پنج كشور اسلامي و پنج كشور غير اسلامي تهيه و ارائه كنيد.

چرا مسلمانان، موضوع بهداشت و نظافت را جدي نمي گيرند؟

فهرستي از رفتارهاي غير بهداشتي موجود در كشورهاي اسلامي خصوصا در مجامع ديني را در جدول زير بنويسيد:

جدول 10. رفتارهاي غير بهداشتي در مجامع اسلامي و ديني:

1.

2.

3.

آيا هيچ مكتبي را سراغ داريد كه روزانه پنج نوبت شست شوي دست ها و صورت و پاكيزگي لباس را براي مراسمي عبادي، واجب كرده باشد؟

اين تكليف، چه نقشي در بهداشت فردي دارد؟



[ صفحه 64]



بي ترديد، وضو و غسل، مقدمه ي نماز هستند و به طفيل ذي المقدمه به عرصه ي الزام و وجوب راه يافته اند و هرگز نمي توان چنين گفت كه: نماز، واجب و مفيد است؛ زيرا مقدمه ي آن موجب بهداشت جسم مي شود! ولي مي توان در كنار سلامت روح و بهداشت رواني نمازگزار به اين درآمد نيز اشاره كرد، كه نمازگزار از نوعي مواهب تبعي و جسمي نيز برخوردار مي گردد؛ چرا كه جسم او روزانه چندين بار در قالب وضو و غسل شست شو مي شود و مجبور است مواضع وضو را از هر گونه آلودگي و مانعي پاك سازد. همچنين بايد لباس هاي خود را پاكيزه و زينت ظاهري آن ها را فراهم نمايد [1] و هنگام نماز در حد توان، آراسته و معطر باشد. [2] تأثير اين نظم ظاهري در ساير بخش هاي زندگي نمازگزار نيز باقي مي ماند و او را شخصيتي آراسته و منظم معرفي مي كند.

يك پزشك متخصص مي گويد:

«قبض و بسطي كه عروق جلدي در قالب جريان آب در وضو بر آن ها مي يابند، موجب ازدياد حركت قلب و نشاط مبادلات جسمي مي گردد و حركات تنفسي، جذب اكسيژن و دفع كربن را آسان مي نمايد و سبب تمدد اعصاب مي شود. همچنين او را از ابتلا به بيماري هاي مختلف مصون مي دارد. همان گونه كه شست شوي اجباري دست ها براي وضو، روزانه حداقل پنج بار، عامل نظافت دستها و پيشگيري از ورود ميكروب هاي مختلف به دهان و ابتلا به بيماري گوارشي و ساير بيماري ها صعب العلاج مي شود.» [3] .



[ صفحه 65]



يكي از استادان دانشكده ي پزشكي دانشگاه قاهره، پايان نامه ي دكتراي خود را به بررسي تأثير شگفت انگيز نماز در صيانت از بيماري هاي عضلاني از جمله فراخي رگ هاي پا، اختصاص داده و كتابي در اين زمينه تدوين و در آن به طور مبسوط آثار طبي نماز بر عضلات پا را، بررسي كرده است. [4] .

و ديگر بار، بايد گفت: نماز، يك عبادت است، و يك امر روحاني و عبادي اصولا نيازي به چنين توجيهاتي ندارد.


پاورقي

[1] اعراف / 31؛ «يا بني آدم خذوا زينتكم عند كل مسجد».

[2] توضيح المسائل، مسأله ي 868؛ حضرت امام خميني رحمة الله عليه پوشيدن پاكيزه ترين لباس ها و جامه ي سپيد و استعمال بوي خوش را از مستحبات لباس نمازگزار، برشمرده اند.

[3] روح الصلاة في الاسلام / 82.

[4] معجزة الصلاة في الوقايه من مرض دوالي الساقين، عنوان كتاب فوق و دارالنشر للجامعات المصريه - مكتبة الوفاء آن را چاپ كرده است. دانشمندي ديگر به نام دكتر فارس علوان از دانشگاه جده، كتابي با عنوان «و في الصلاة صحة و وقايه» تدوين كرده است. اين كتاب از سري كتاب هاي «صحتك في عبادتك» از «دار المجتمع» است، كه به بررسي آثار نماز در سلامت جسم و بدن پرداخته و پژوهشي نسبتا جامع در اين باره ارائه كرده است.


بازگشت