پاداش بي شمار


پيامبر گرامي اسلام فرمود:«چون بنده اي رو به قبله كند و نماز را با اخلاص تمام، و نيت ناب آغاز كرده، تكبيرةالاحرام گويد، آن گاه كه«أعوذ باللهِ مِنَ الشَّيطان الَّرجيم» گفت، به شماره هر تار مويي كه در بدن دارد خداوند ثواب يكسال عبادت را در ديوان اعمال او ثبت مي كند، و چون ركوع كند و تسبيح گويد مانند كسي است كه به وزن خود زر سرخ در راه خدا صدقه داده باشد.» [1] .

امام صادق (ع) فرمود:«صَلاةُ فريضَةٍ خَيْرٌ مِنْ عِشْرينَ حِجَّةٌ و حِجَّةٌ خيرٌ مِنْ بيتٍ مَمْلُوٌ ذَهَبَاً يَتَصَدَّقُ مِنْهُ حَتَّي يُفني؛ [2] .

يك نماز واجب از بيست حّج بالاتر است و يك حّج بهتر است از خانه اي كه پر از طلا باشد و همه ي آن در صدقه مصرف شود.»

در روايتي وارد شده است كه:«اگر يك نفر به امام جماعت اقتدا



[ صفحه 98]



كند، هر ركعت از نماز آنان ثواب 150 نماز را دارد و اگر دو نفر اقتدا كنند هر ركعتي ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بيشتر شوند ثواب نمازشان بيشتر مي شود تا به ده نفر برسند و عده ي آنان كه از ده گذشت، اگر تمام آسمانها كاغذ و درياها مركب و درختان قلم، و جن و انس و ملائكه نويسنده شوند، نمي توانند ثواب يك ركعت آن را بنويسند.» [3] .

اميرالمؤمنين (ع) فرموده است:«نماز همسايه ي مسجد نماز نيست مگر در مسجد. پرسيدند: همسايه ي مسجد كيست؟ فرمود: هر كسي كه صداي مؤذن را بشنود....» [4] .

رسول خدا (ص) فرموده:«مَنْ مَشَي اِلي مسجدٍ من مساجِدِ اللهِ فَلَهُ بِكُلِّ خُطْوَةٍ خَطاها حَتّي يَرْجعَ اِلي مَنْزلِهِ عَشْرُ حَسَناتٍ و يُمْحي عَنْهُ عَشْرُ سيِّئاتِ و يُرْفَعُ لَهُ عَشْرُ درجاتٍ؛ [5] .

هر كس به سوي مسجدي از مساجد خدا گام بردارد، به هر قدمي كه در رفت و برگشت برداشته باشد ده حسنه خواهد بود و ده گناه از نامه ي عملش پاك شود و ده درجه رتبه ي او را بالا برند.»

امام صادق (ع) فرمود:«اَيُّما مُسافِرٍ صَلّيَ الجُمْعةَ رَغَبةً فيها و حُبَّاً لها، أعْطاه



[ صفحه 99]



اللهُ أجْرَ مِائةَ جُمْعَةٍ للمُقيم؛ [6] .

هر مسافري كه نماز جمعه را از سر اشتياق و محّبت به جاي آورد، خداوند اجر صد نماز جمعه اي كه شخص غير مسافر مي خواند، به او عطا مي فرمايد.»

حضرت رسول اكرم (ص) فرمود:«مَنْ غَسَل يَوْمَ الجُمْعَة و اغْتَسَل فبكروا بتكرودَني فَانْصَتَ كانَ لَهُ بِكلِّ خطوةٍ كأَجْرِ عبادةِ سنةِ صيامِها و قِيامِها؛ [7] .

هر كس وضو بگيرد و در بامداد روز جمعه غسل كند و در صبح به مسجد برود و نزديك شود و (هنگام خطبه) ساكت باشد و گوش فرا دهد، مانند ثواب يكسال نماز و روزه براي او است.»

پيامبر گرامي (ص) فرمود:«مَن أذَّنَ أرْبَعينَ عاماً مُحْتَسِباً بَعَثَهُ اللهُ عَزَّوجَلَّ يَوْمَ القيامَةِ و لَهُ عَمَلُ أرْبَعينَ صِدّيقاً عَمَلاً مبرورا مُستقبلاً؛ [8] .

هر كس چهل سال براي خدا و به حساب خدا اذان بگويد، خداي عز و جل به روز رستاخيز او را مبعوث مي كند در حالي كه براي او عمل چهل صديق است؛ عمل مبرور و مستقبل (قبول شده) كه خدا با اشتياق و خوشنودي آن عمل را پذيرفته است.»

همچنان كه مؤذنان را فضيلت است كسي كه جواب مؤّذن را بگويد نيز ثواب بسيار دارد.

از صادق آل محمد (ع) روايت است كه فرمود: هر كه آواز مؤذن را



[ صفحه 100]



بشنود و بگو«مَرحَباً بِالقائِلين عَدلاً و مَرحَباً بِالصَّلوةِ و أهلاً؛ [9] .

حق تعالي بفرمايد تا هزار حسنه در ديوان عمل او بنويسد و هزار سيئه محو كنند و هزار درجه براي او عطا كنند.»

حضرت اميرالمؤمنين (ع) فرمود:«هر كسي يك دهم شب را به نماز به سر برد در حالي كه نيّتش فقط خدا و اجر الهي است، پروردگار به فرشتگان مي فرمايد: به عدد آنچه كه از برگ و دانه و درختان در اين شب روييده مي شود و به شماره ي تمام ني ها و شاخه هاي تازه، اجر و ثواب براي او بنويسند. و هر كس دو سّوم شب را به نماز بگذراند، به شماره شن هاي بيابان حسنات برايش است و كمترين حسنه اش سنگين تر از ده برابر كوه احد خواهد بود.» [10] .



[ صفحه 103]




پاورقي

[1] شرح و تفصيل كامل نماز و روزه، ص 47.

[2] وسائل الشيعه، ج 3، ص 26؛ من لايحضره الفقيه، ج 1، ص 134؛ التهذيب ج 1، ص 203؛ الكافي ج 1، ص 73 و صلوة الخاشعين، ص 34.

[3] مستدرك الوسائل، ج 1، ص 487؛ رساله توضيح المسائل امام (ره)، ص 189، مسأله 1400.

[4] حلية المتقين، ص 328.

[5] ثواب الاعمال، ص 676.

[6] ثواب الاعمال، ص 63.

[7] جمعه و نماز، شهيد دستغيب، ص 17، (به نقل از رساله شهيد ثاني، 17).

[8] پرواز در ملكوت، ج 2، ص 5.

[9] الرسالة العليه في احاديث النبويه، ص 56.

[10] ثواب الاعمال، ص 100 و 101.


بازگشت