مختصري در باب زندگي مرحوم حاج علي آقا نجفي كاشاني


بسمه تعالي

مرحوم آيت الله حاج شيخ علي آقا نجفي (ره) در سال 1300 هجري شمسي در كاشان چشم به جهان گشود. والد بزرگوار ايشان مرحوم آيت الله حاج شيخ مهدي نجفي (ره) از علماي بزرگ كاشان و از شاگردان مرحوم آيت الله آخوند خراساني رحمت الله عليه (صاحب كفايه) بودند و مانند خود ايشان در زهد، تقوي، قناعت نفس، و مناعت طبع ضرب المثل بودند.

ايشان پس از ورود به حوزه علميه پربركت نجف، در مدرسه آخوند بزرگ با عزمي جزم و جديتي كم نظير به تحصيل علوم ديني مشغول شدند.

او با استفاده از محضر اساتيد عظمي و مراجع بزرگوار و جديت و كوشش بي نظيرش توانست دوره ي سطح و خارج را در مدت ده سال به پايان برساند.



[ صفحه 222]



از صفات بارز ايشان دقت فراوان در كارهاي علمي بود. از هيچ كلمه اي بدون كنكاش و دقت و عمق نظر نمي گذشت. در هنگام ارائه يك درس آنقدر مطلب را عميق مي گفت كه معلوم بود خودش چقدر به اعماق مطلب فرورفته و پي برده است.

نظم علمي، آرامش، متانت، دقت و بيان رسا از مشخصات تدريس ايشان بود. بدون يك دقيقه تأخير در درس حاضر مي شد، با بسم الله و درود بر پيغمبر (صلي الله عليه وآله وسلم) و ائمه ي اطهار عليهم السلام، يكي دو سطر كتاب را از رو مي خواند سپس با بياني رسا و زباني گويا، تمام مطالب درس را شمرده و سنجيده و فهميده به ترتيب شرح مي داد.

در استفاده از وقت و غنيمت شمردن فرصت ها، آسايش و خواب و خوراك را فدا مي كرد تا به اهداف بلند و الهي خويش دست يابد.

از خصوصيات برجسته ي ديگر مرحوم استاد تبحر عجيبي بود كه در شكافتن و بيان احاديث ائمه ي معصومين عليهم السلام داشتند، به حق، غواص در كتاب شريف بحارالأنوار، وسائل الشيعه و كافي بود او تنها به روايت حديث اكتفا نمي كرد. بيشتر اهل درايت بود تا روايت. لذا گاهي روي يك روايت و يا جمله اي كوتاه از يك روايت، ساعتها توضيح مي دادند.

آن مرحوم گذشته از حديث شناسي و علوم مربوط، در فقه و اصول، ادبيات و معاني بيان و... استاد و يكي از مفسرين بزرگ معاصر بودند.

درس تفسير مرحوم استاد، از ويژگيهاي خاصي برخوردار بود. او به حقيقت بين مسجد و قرآن، نماز و قرآن، مردم و قرآن، زندگي و قرآن را پيوند زد. در اين راستا، ايشان با اراده اي استوار تصميم گرفتند از اول تا به آخر قرآن را هر شب بعد از نماز مغرب و عشاء به طور مشروح تفسير كنند



[ صفحه 223]



كه در طي حدود دوازده سال به اين افتخار نائل آمدند.

براي دومين بار نيز به حول و قوه الهي و با لطف و مرحمت اهل بيت عليهم السلام موفق شدند مجددا دوره ي تفسير را در طول مدت هيجده سال بيان كنند.

تفسير ايشان نقد و بررسي تفاسير بود. نظريات مفسران شيعه و سني را به گونه اي واضح مطرح و به بررسي آنها پرداخته، تا ابعاد مختلف مسئله روشن نمي شد از آن نمي گذشتند. از خود آيات قرآن براي تفسير آيه اي ديگر نيز استفاده مي نمودند. مقيد بودند ديدگاههاي معصومين عليهم السلام را در تفسير آيات مطرح و روي آنها تأكيد كند به طوري كه شنونده در يك آن هم احساس انس به قرآن و هم احساس قرب به اهل بيت را مي نمود.

او در خلال تفسير قرآن، اخلاق اسلامي، سير و سلوك ايماني را به مردم مي آموخت، زبان شيوا و بيان گرم و همدلي با جوانان و همراهي با مسائل آنان بود كه آنها را مجذوب مي كرد.

از بيت مرحوم استاد، فرزند بزرگوارشان، شهيد مهدي نجفي (ره) در لباس مسئوليت فرهنگي ستاد پشتيباني جهاد جنوب، در عمليات بيت المقدس جان خويش را به محبوب عطا كرد.

و سرانجام مرحوم آيت الله نجفي بعد از عمري تبليغ و تفسير قرآن و امر به معروف و نهي از منكر و بيان حقايق و معارف اسلامي و ارشاد جوانان و روشنگري مؤمنان در عصر روز پنجشنبه 23 مرداد ماه 1365 شمسي مصادف با شب عرفه به نداي ارجعي الي ربك راضية مرضية لبيك گفته و دار فاني را وداع و به جوار رحمت بيكران حق شتافت.

(رضوان الله تعالي عليه)



[ صفحه 224]



تأليفاتي كه توسط خود ايشان به چاپ رسيده عبارتند از:

1 - پيرامون شراب. 2 - لنگرهاي زمين. 3 - مولودي اندر خانه كعبه. 4 - بعثت محمد (صلي الله عليه وآله وسلم) و قرآن در بحران جاهليت. 5 - زمان چيست و چگونه مي گذرد. 6 - صدق بزرگترين فضيلت. 7 - سرانجام كافر. 8 - يك خرق عادت شگفت يا معجزه اي بزرگ. 9 - اشتباه عمدي. 10 - افسانه ها يا كرامتهاي خيالي در سه جلد. 11 - برداشتي از نماز.

نوشته هاي چاپ نشده عبارتند از:

1 - فضائل ثلاثة: زندگينامه اباذر، سلمان و مقداد. 2 - ملتقطات: يادداشتهاي پراكنده در موضوعات مختلف. 3 - قرآن چه كتابي است. 4 - از اينجا و آنجا. 5 - تفسير سوره هاي كهف، مريم، طه و انبياء به زبان عربي. 6 - دفتري مشتمل بر مجموعه اي از احاديث و موضوعات دسته بندي شده كه به ترتيب الفبا تنظيم شده است. 7 - جزوات متعدد ديگر كه ناتمام مانده است.

از دو دوره جلسات تفسير ايشان فقط حدود پانصد جلسه از جزء سي ام قرآن به صورت نوار به جاي مانده است. اين مجموعه نيز به نوبه خود دائرةالمعارفي است كه اميد است انشاءالله مورد استفاده قرار گيرد.

و السلام علي من اتبع الهدي.


بازگشت