تحقيقي در مورد خواب صبح و سحر خيزي


جناب دكتر سيد كريم موسوي به منظور بررسي بيشتر و اثبات اينكه خواب صبح مي تواند عوارضي گوناگون بر روي جسم و روح افراد داشته باشد و برعكس تهجد و سحر خيزي فوايد مختلفي را براي افراد به ارمغان مي آورد تحقيقي نموده كه در ادامه از نظر شريفتان مي گذرد:

در اين تحقيق پرسشنامه اي شامل 9 سؤال به صورت بسته تهيه و در اختيار 200 نفر از اهالي شهرستان گناوه كه نيمي از آن مرد و نيمي ديگر از آن زن بوده اند در سنين مختلف (بالاي 12 سال) و تحصيلات مختلف (سيكل تا دكترا) قرار داده شد. اين پرسشنامه بدون درج نام و نام خانوادگي افراد و يا هر گونه علامت شناسايي بود از افراد خواسته شده بود كه آن را صادقانه و به طور محرمانه تكميل نمايند كه نتايج آن به شرح زير مي باشد.

در سؤال اول مدت خواب در شبانه روز سؤال شده بود كه 55 نفر (5 / 27 درصد) افراد گزينه ي الف (4 - 6 ساعت)،75 نفر (5 / 37 درصد) گزينه ي ب (6 - 8 ساعت)، 50 نفر (25 درصد) گزينه ي ج (8 - 10 ساعت) و 20 نفر (10 درصد) گزينه ي د (بيشتر از 10 ساعت) را انتخاب كرده بودند كه با توجه به اينكه 5 / 37 درصد افراد گزينه ي ب (6 - 8 ساعت) را انتخاب كرده بودند مي توان نتيجه گرفت كه بيشتر افراد در شبانه روز حدود 8 ساعت در خوابند يعني با توجه به گفتار قبلي حدود يك سوم عمر خود



[ صفحه 183]



را در خواب بسر مي برند.

در سؤال دوم از بيدار بودن افراد در بين الطلوعين پرسش به عمل آمده بود كه 110 نفر (55) پاسخ مثبت داده بودند يعني بيشتر افراد به سحر خيزي معتقد بوده و بين الطلوعين بيدار بوده اند.

در سؤال سوم از خوابيدن در ابتداي روز (صبح) سؤال شده بود كه 106 نفر (53) جواب منفي داده بودند يعني تقريباً نيمي از افراد در ابتداي روز بيدار بوده و نمي خوابند.

در سؤال چهارم از راضي بودن افراد نسبت به خواب خود سؤال شده بود كه 170 نفر (85) گزينه ي الف را برگزيده بودند كه نشان دهنده راضي بودن افراد از خواب خود مي باشد.

در سؤال پنجم در مورد خواب قيلوله (خواب ظهر) سؤال شده بود كه 140 نفر (70) افراد گزينه ب را انتخاب كرده بودند كه دليل بر اين است كه بيشتر افراد خواب قيلوله ندارند كه يكي از دلايل آن مي تواند وضعيت شغلي آن ها باشد.

در سؤال ششم از عوارض خوابيدن در صبح سؤال شده بود كه در اين تحقيق 155 نفر (5 / 77 درصد) از آن ها به تمام عوارض ذكر شده يا يكي از آن ها جواب مثبت داده بودند و تنها 45 نفر (5 / 22 درصد) آن ها گزينه هيچكدام را برگزيده بودند كه مي توان به اين نتيجه رسيد كه اكثر افراد به عوارض خواب صبح معتقد بوده و خود به يكي از عوارض ذكر شده يا تمامي آن ها مبتلا شده اند و شايد تعداد افرادي هم كه معتقد



[ صفحه 184]



به اين عوارض نبوده اند به خاطر تجارب كمتر آن ها باشد بنابراين در اين تحقيق عوارض خواب صبح كه در متن از آن ها بحث شده است به اثبات مي رسد.

در سؤال هفتم از فوايد سحر خيزي سؤال شده بود كه با توجه به گزينه هاي ده گانه تنها 20 نفر (10 درصد) به گزينه هيچكدام پاسخ مثبت داده بودند يعني فقط 10درصد افراد معتقد بوده اند كه سحر خيزي براي آن ها هيچ فايده اي ندارد. ولي بقيه افراد يعني 180 نفر (90 درصد) آن ها معتقد بوده اند كه سحر خيزي لااقل يك يا چند فايده براي آن ها دارد. كه بيشترين گزينه انتخابي گزينه 1 (خوشروئي) بوده است بنابراين با توجه به اين بررسي همانطور كه از فوايد سحر خيزي در متن كتاب بحث شده است اين موضوع كاملاً به اثبات مي رسد و اكثريت افراد سحر خيزي را براي روح و جسم خود مفيد مي دانند.

در سؤال هشتم از بهداشت خواب سؤال شده بود كه 145 نفر (5 / 72 درصد) جواب بلي را انتخاب كرده بودند يعني براي بهداشت خواب فرد اهميت قائل هستند.

در سؤال نهم نيز بهترين زمان براي خواب سؤال شده بود كه 185 نفر (5 / 92 درصد) بهترين زمان را شب و 15 نفر (5 / 7 درصد) بهترين زمان را ظهر دانسته بودند. پس در اين بررسي اكثريت افراد بهترين زمان را شب دانسته بودند و همانطوري كه مي دانيم بهترين زمان براي خوابيدن و استراحت نيز در شب مي باشد پس اين موضوع هم به اثبات



[ صفحه 185]



مي رسد.


بازگشت