بيماري فشار خون


فشار خون Blood Pressure به نيرويي گفته مي شود كه توسط خون در جريان، به ديواره ي رگ ها وارد مي آيد و يكي از علائم اصلي حيات است. فشار يك مفهوم فيزيكي است، مقصود از فشار اشاره به «قدرت» يك مايع متحرك است.

فشار خون با جريان يافتن به شاهرگ ها و به رگ ها كم مي شود. تنظيم فشار خون در بدن توسط چند اندام مانند قلب، كليه، رگ انجام مي گيرد و علاوه بر رژيم غذايي به ويژه مصرف نمك، هورمون هايي مانند رنين، آنژيوتانسين، آدرنالين و آلدوسترون بر آن مؤثرند. افزايش فشار خون مي تواند اعضاي مختلفي از جمله قلب، عروق خوني، كليه ها و مغز را تحت تأثير قرار دهد.

در واقع همه ي افراد فشار خون دارند! خون براي گردش مؤثر در عروق بدن از نيرو و فشاري برخوردار است كه آن را به نقاط مختلف بدن مي رساند. اين افزايش فشار خون است كه بيماري تلقي مي شود.

غير از روش هايي دارويي براي جلوگيري از عوارض نامطلوب فشار خون روش هايي ديگر نيز پيشنهاد شده و بكار گرفته مي شود. از جمله اين روش ها مي توان به موارد زير اشاره كرد: 1. كاهش دادن اضطراب و استرس ها 2. كاهش يا عدم مصرف الكل 3. كم كردن وزن 4. انجام ورزش هاي سبك به طور منظم در شبانه روز.

از سويي نماز در دل شب كه كمترين ارمغان آن آرامش روحي و



[ صفحه 110]



رواني به شخص است و از سوي ديگر الزامي كه نمازگزار به عدم استفاده از مشروبات الكلي دارد، نماز شب عامل مهمي در پيشگيري از اين بيماري خطرناك خاموش است. كسي كه بناي بر سحر خيزي و تهجد دارد از پرخوري شبانه پرهيز نموده و ناخواسته گام در تناسب وزن و پيشگيري از چاقي مفرط برداشته است. اين نكات را كنار اين مسئله بگذاريد كه نماز با حركات موزون و قيام و قعود و ركوع و سجود، همان نرمش سبك روزانه اي است كه براي سلامتي و پيشگيري از اين بيماري نياز است. اين گونه است كه هر چهار درمان غير دارويي مذكور، براي كنترل و پيشگيري افزايش فشار خون، در پس اين عمل عبادي نهفته شده است.


بازگشت