نماز، آيين مسلماني


آدمي با نيايش هويت مي يابد. خود را، هستي را، و خدا را درك مي كند. و به ويژگي هاي دروني اش، به چيستي اش، به طبايع گونه گونش، به نيازهايش، و بي نيازي معبودش پي مي برد. حقيقت خود را درمي يابد و مي فهمد كيست، از كجاست، از كيست، به سوي كجاست و هدفش در زندگي كدام است [1] .



نماز براي مسلمان همچون شناسنامه اي است كه ريشه ي تمامي تعلقاتش، وابستگي هايش، شرف و حيثيت و اصالتش، و تمامي آنچه به او و مسلماني اش معنا مي بخشد، در آن ثبت و ضبط گرديده و چونان پرچمي است در دست سپاه جان آدمي كه با كمك



[ صفحه 23]



آن، همواره دشمن وجودش را، در برابر ديده، و مي داند با كه، و براي چه مي جنگد و روي به كدامين سو مي نهند.

حرف اول و آخر مسلماني، تسليم و بندگي مطلق است. مشخصه اصلي هر مسلمان مؤمن، پرستش خداي بي شريك و نام عمومي تمامي مؤمنان حقيقي به رسالت نبي مكرم اسلام، «عبدالله»، يعني بنده ي خدا است. و اين نام، مدال افتخاري است بر سينه خداجويان واقعي كه نصيب هر كسي نمي گردد.

... و نماز، سرود ملي مسلماني و شعار هميشگي مؤمنان است كه فراتر از هر مليت و نژاد و قوميتي براي مسلمان هويت ساز و آبروبخش است و مسلماني به آن و با آن معنا مي يابد.

نماز، ملت است، دين است، شريعت است و عمل به آن، عين دين داري و شريعت مداري است.

نماز، عبادتي است كه خداوند براي بندگانش، با زبان رسولانش تشريع نموده تا آدمي را به خدا برساند و خداگونه كند [2] مرد خداگونه تاريخ، علي عليه السلام



[ صفحه 24]



مي فرمايد:

و اقام الصلوة فانها الملة... [3] .

و برپا داشتن نماز، كه آن، دين و آيين است.



[ صفحه 25]




پاورقي

[1] روزها فكر من اين است و همه شب سخنم

كه چرا غافل از احوال دل خويشتنم



زكجا آمده ام آمدنم بهر چه بود

به كجا مي روم آخر ننمايي وطنم!.

[2] در خصوص مفهوم «ملة» آمده: الملة كالدين و هو اسم لما شرع الله تعالي لعباده علي لسان الانبياء ليتلوصلوا الي جوار الله.(ملت همانند دين، اسمي است براي آنچه خداوند تعالي از زبان پيامبرانش تشريع فرموده تا به جوار خدا برسد. نديم مرعشي - معجم مفردات الفاظ القرآن [ملة].

[3] نهج البلاغه، ترجمه دكتر سيد جعفر شهيدي، خطبه 110، ص 107.


بازگشت