حكايت و تكرار اذان


ديگر از مسائل مربوط به اذان، حكايت اذان است كه وقتي مؤذن شروع به اذان مي كند انسان اذان او را با خود تكرار كند كه اين كار فوايد بسياري



[ صفحه 32]



دارد؛ از آن جمله، فقر و نيازمندي را از انسان برطرف مي كند. راوندي مي نويسد: شخصي به حضرت صادق (عليه السلام) شكايت از فقر و تنگدستي كرد. حضرت فرمود: «اذن كلما سمعت الاذان كما يوذن المؤذن». هر وقت صداي اذان را شنيدي مانند مؤذن اذان بگو [1] .

در مكارم الاخلاق و مجالس صدوق نيز مي نويسند: هركسي صداي اذان را بشنود و مانند مؤذن اذان بگويد، روزي اش زياد مي گردد.

سليمان بن عقيل نقل مي كند كه به حضرت موسي بن جعفر(عليه السلام) عرض كردم: چرا انسان بايد صداي اذان مؤذن را تقليد نمايد و هرچه او گفت بگويد اگرچه در حال تخلي (دستشويي) باشد؟ «قال: ان ذلك يزيد في الرزق» اين كار موجب افزايش روزي مي شود [2] .

ابوبصير گفت: حضرت صادق(عليه السلام) فرمود: اگر اذان را شنيدي و در آن موقع در حال تخلّي (دستشويي) بودي گفته مؤذن را حكايت كن و تكرار نما. مبادا ذكر خدا را[حتّي] در آن حال واگذاري «لان ذكر اللَّه حسن علي كل حال» زيرا ياد خدا خوب است در هر حال.

حضرت موسي(عليه السلام) در ضمن مناجات خود با خدا گفت: خدايا آيا تو دوري از من تا فرياد بزنم يا نزديكي تا آهسته مناجات كنم؟!

خداوند فرمود: موسي! من همنشين كسي هستم كه مرا ياد كند. «فقال موسي اني اكون في حالٍ اجلّك ان اذكرك فيها. قال يا موسي! اذكرني علي كل حال».

گفت: خدايا! من (گاهي) در حالي هستم كه مقامت را بالاتر از آن مي بينم كه در آن حال با تو سخن گويم. فرمود: يا موسي! در هر حال به ياد من باش.

اميرالمؤمنين (عليه السلام) فرمود: سه چيز است كه آن را ترك نمي كند مگر



[ صفحه 33]



شخص عاجز و ناتوان: 1- شخصي كه بشنود مؤذن اذان مي گويد ولي او حكايت اذان را ننمايد 2- كسي كه جنازه اي را ببيند و به صاحبان عزا سلام ندهد و دست به اطراف جنازه نياندازد (براي شركت در تشييع) 3- كسي كه امام را در حال سجده ببيند و تكبير نگويد و اهميتي به آن ندهد [3] .


پاورقي

[1] بحارالانوار ج84 ص174.

[2] همان ج84 ص177.

[3] دعائم الاسلام ج1 ص45 به نقل از بحارالانوار 84 ص179 (ممكن است منظور اين باشد كه براي درك جماعت اهميت ندهد).


بازگشت