كيفيت دفن اموات


وقتي تشييع كنندگان به قبر رسيدند - يعني همان جايي كه محل خوابيدن ميت بر خاك، و مجاورت با اهل قبور به جاي مجاورت با مردم است، و منزلگاهي است كه خويشان و برادران، انسان را تنها گذاشته و مي روند، و ياوران و همسايگان ياري نمي كنند، و انسان در آنجا تك و تنها، و در حالتي كه همگان او را رانده و دور نموده اند، مي ماند - اين امور را رعايت كنند:

1- جنازه ي ميت را اگر مرد باشد از پايين پا وارد قبر كنند.

2- پيش از گذاشتن در قبر سه بار جنازه را تا لبه ي قبر نزديك كنند و بعد وارد قبر كنند؛ زيرا روايت شده كه روح ميت با اين كار براي سؤال قبر و امور هولناكي كه روبرو خواهد شد، آمادگي پيدا مي كند.

3- اگر جنازه، زن باشد، در سمت قبله و جلو قبر قرار دهند.

4 و 5- سپس ولي ميت يا كسي كه ولي به وي دستور مي دهد، در حالي كه پا و سرش برهنه است از جاي پاهاي ميت وارد قبر شود.

6 - آنگاه وي ابتدا سر ميت را با تعظيم و احترام بگيرد، و به ياد آورد كه در برابر ديد و آگاهي خداوند - جل جلاله است - و اينكه او وكيل ميت در اين جايگاه است.

7- هنگام فروبردن ميت در قبر بگويد:

«اللهم، اجعلها روضةً من رياض الجنة، و لا تجعلها حفرةً من حفر النار.»

- خداوندا! اين قبر را بوستاني از بوستانهاي بهشت قرار بده، و آن را چاله اي از چاله هاي آتش جهنم مگردان.

8- نيز بگويد:

«بسم الله، و بالله، و في سبيل الله، و علي ملة رسول الله صلي الله عليه و آله. أللهم، ايماناً بك، و تصديقاً بكتابك، هذا ما وعد الله و رسوله، و صدق الله و رسوله. أللهم، زدنا ايماناً و تسليماً.»



[ صفحه 161]



- به نام خدا، و به وسيله ي خدا، و در راه خدا، و بر آيين رسول خدا صلي الله عليه و آله، خدايا، اين كار را از روي ايمان به تو، و تصديق كتابت انجام مي دهم، اين بود آنچه كه خداوند و رسولش وعده داده بودند، و خدا و رسولش راست گفتند. خداوندا، بر ايمان و تسليم ما بيفزاي.

9- سپس ميت را با حالت تسليم به پيشگاه خداوند - جل جلاله - سپرده و نزد او به وديعه بگذارد و در اين حالت هر چه كه خداوند - جل جلاله - بر قلب و كلامش جاري ساخت، بگويد.

10- سپس ميت را به پهلوي راست بدن و رو به قبله بخواباند.

11- بندهاي كفن او را از سمت راست و پاها بگشايد.

12- گونه ي ميت را از روي خاكساري و ذلت براي جلب رحمت و عطوفت مولايش كه پروردگار پروردگاران است، روي خاك نهد.

13- مقداري از تربت امام حسين عليه السلام را همراه او قرار دهد، زيرا در روايت آمده كه آن مايه ي ايمني از عذاب است، و چون اين منزل، منزل هولناكي است انسان نياز دارد كه تا نهايت امكان براي رهايي از آن [به ائمه ي اطهار عليهم السلام] توسل جسته و خود را از آن سلامت بدارد.

14- در حديث آمده است كه پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله فرمود: «نخستين مژده اي كه به مؤمن داده مي شود، اين است كه به او گفته مي شود: خوش آمدي، براستي كه خداوند تمام تشييع كنندگان تو را آمرزيد، و دعاي تمام استغفار كنندگان براي تو را استجابت فرمود، و گواهي تمام كساني را كه به نفع تو شهادت دادند، قبول نمود.» [1] .

15- سپس اموري را كه ميت در حال حياتش بدان معتقد بود (از آن جمله شهادت به يگانگي خداوند - جل جلاله - و رسالت رسول خدا- صلي الله عليه و آله - و امامت و



[ صفحه 162]



بزرگواري [و يا: خلافت و جانشيني] ائمه ي اهل بيت رسول خدا صلي الله عليه و آله) به او تلقين بكند.

16- بايد تلقين به وسيله كسي كه از اهل يقين است، و نيز به نيت اينكه جواب دو فرشته ي پرستش كننده در قبر است صورت بگيرد، تا اينكه خداوند - جل جلاله - به رحمت خويش به واسطه ي همين تلقين، ميت را از سؤال منكر و نكير كفايت فرموده و او را خشنود و چشم روشن گرداند.

17- سپس خشت روي قبر چيده و بگويد:

«أللهم، صل وحدته، و آنس وحشته، و ارحم غربته، و أسكن اليه من رحمتك رحمةً يستغني بها عن رحمة من سواك، و احشره مع من كان يتولاه.»

- خداوندا، با او ارتباط برقرار كن و از تنهايي نجاتش بده، و مونس وحشت و احساس تنهايي اش باش، و بر غربت او رحم آر، و از رحمت خويش چنان رحمتي به سوي او گسيل بدار، كه از رحمت غير تو بي نياز گردد، و با كساني كه دوستشان مي داشت محشور فرما.

18- وقتي چيدن خشت بر قبر را به پايان برد، از سمت پاهاي ميت از قبر خارج شود.

19- خاك روي قبر بريزد، و نيز تمام كساني كه حضور دارند با كف دست، خاك بر روي قبر بريزند، مگر كساني كه نسبتي با ميت دارند.

20- در حال ريختن خاك بگويند:

«انا لله، و انا اليه راجعون، ما وعد الله، و صدق [المرسلون]، أللهم، زدنا ايماناً و تسليماً.»

- همانا ما از آن خداييم، و تنها به سوي او بازمي گرديم، اين بود آنچه كه خداوند به ما وعده داده بود، و [فرستادگان] خدا راست گفتند، خدايا، بر ايمان و تسليم ما بيفزاي.

21- قبر را با خاك پر نموده و به اندازه ي چهار انگشت از زمين بلند نمايند.

22- قبر را مسطح درست كنند.

23- روي قبر آب بپاشند.



[ صفحه 163]



24- پاشيدن آب را از سمت سر قبر شروع نمايند، و سپس چهار سوي قبر را دور بزنند تا اينكه باز به سر قبر برگردند. و اگر چيزي از آب اضافه ماند، بر وسط قبر بريزند.


پاورقي

[1] در نگاه نخست به نظر مي رسد كه قسمت 14 به بحث مربوط نيست، ولي ممكن است مقصود اين باشد كه در اين هنگام بهتر است كه انسان براي ميت استغفار كند و به اهل خير بودن او شهادت دهد، لذا مؤلف بزرگوار قدس سره اين روايت را در اينجا ذكر فرموده اند.


بازگشت