كيفيت غسل


كسي كه مي خواهد غسل جنابت كند، در صورتي كه غسلش به خاطر انزال مني (به شرط جهش در هنگام بيرون آمدن) باشد، بايد به نكات زير توجه كند:

1- واجب است كه ابتدا با بول كردن يا هر چيزي كه جانشين آن باشد، استبرا نمايد، و اين كار بر زنان واجب نيست.

2- سپس هر جايي از بدنش را كه نجس شده شستشو دهد.

3- مستحب است كه سه بار دستش را بشويد.

4- مستحب است هنگام غسل كردن بگويد:

«أللهم، طهرني، و طهر قلبي، و اشرح صدري، و أجر علي لساني ذكرك و مدحتك و الثنآء عليك. أللهم، اجعله لي طهوراً و شفآءاً و نوراً، انك علي كل شي ء قدير.»

- خداوندا، مرا پاكيزه بگردان، و قلبم را پاك نما، و سينه و دلم را بگشاي، و ياد و مدح و ثنايت را بر زبانم جاري گردان، خدايا، اين [غسل كردن] را براي من مايه ي پاكيزگي و بهبودي و نور قرار ده، به راستي كه تو بر هر چيز توانا هستي.

5- مستحب است پيش از غسل، مضممه و استنشاق نموده و آب در دهان و بيني بگرداند.

6- نيت غسل را مي تواند هنگام مضمضه و شستن دهان، و يا وقت شروع غسل بكند. و نيت آن به اين صورت است كه غسل جنابت مي كنم به خاطر واجب بودن آن، تا به اين وسيله حالت جنابت رفع، و هر چه با غسل كردن مباح مي گردد [1] برايم مباح و جايز گردد، در حالي كه منظورم از انجام آن عبادت خداوند سبحان از آن جهت كه شايسته ي عبادت است [2] مي باشد.



[ صفحه 120]



7- اگر خواست غسل را به صورت ارتماسي انجام دهد، كافي است تنها يك بار به گونه اي در آب فرو رود كه آب به تمام بدنش برسد.

8- اگر خواست به صورت ترتيبي غسل كند، ابتدا سرش را تا بيخ گردن شستشو داده و آب را به بن موهاي سر و ريش (اگر ريش داشته باشد) مي رساند، سپس سمت راست بدنش را از بالاي شانه ي راست تا پايين پاي راست شستشو داده، و بعد سمت چپ بدنش را از بالاي شانه ي چپ تا پايين پاي چپش مي شويد.

9- مقدار آبي كه براي غسل كفايت مي كند، عبارت است از كمترين مقداري كه در انجام غسل به صورتي كه شرح داديم بر بدن جاري گردد، به گونه اي كه «غسل» شرعي بر آن صدق كند.

10- ترتيب غسل، به ترتيبي كه ذكر نموديم واجب است، ولي موالات و پي در پي انجام دادن اعمال واجب نيست.

11- كيفيت تمام غسلها، خواه واجب باشد و خواه مستحب - به همين صورتي است كه ما از آب در بيني گرداندن تا آخر غسل بيان نموديم.

12- كيفيت غسل كردن زن مانند غسل حيض و استحاضه ي مخصوص [3] و نفاس به همين صورت است، و تنها فرق آن با غسل مردان اين است كه زن پيش از غسل نيازي به استبرا كردن ندارد.


پاورقي

[1] مانند نماز خواندن.

[2] يعني از آن جهت كه خداوند سبحان ذاتاً اهليت عبادت را دارد و به عبارت ديگر به جهت محبت و شكر و سپاسگزاري از او، او را عبادت مي كنم، نه از روي ترس از آتش جهنم، و يا ميل و رغبت به بهشت.

[3] ظاهراً مقصود از اين «استحاضه»، چنانكه بعداً ذكر مي شود - حالت دوم و سوم استحاضه است، زيرا اولي نيازمند يك غسل، و دومي نيازمند سه غسل است.


بازگشت