دعاهاي مخصوص


اينك بعضي از روايات پيرامون آداب و دعاهاي وقت دخول در توالت تا هنگام خروج از آن را كه شايسته است شخص عارف از آن غفلت نورزد، ذكر مي كنيم:

1- هنگام وارد شدن، پاي چپش را پيش از پاي راست در توالت بگذارد، و آنچه را كه در روايت آمده بگويد، كه امام صادق عليه السلام فرمود: «هنگامي كه وارد توالت شدي و خواستي غايط كني، بگو:

«بسم الله و بالله، أعوذ بالله من الخبيث المخبث الرجس النجس الشيطان الرجيم. ان الله هو السميع البصير العليم.»

- به نام خدا، و به وسيله ي خدا، به خدا پناه مي برم از پليد پليد كننده و آلوده ي ناپاك، شيطان رانده شده، به راستي كه خداوند شنوا و بينا و آگاه است.

2- و اگر روايتي را خواستي كه الفاظش كمتر از اين باشد، بگو آنچه را كه روايت شده كه امام صادق عليه السلام فرمود: «هنگامي كه وارد توالت شدي و خواستي غايط كني، بگو:

«بسم الله و بالله، أعوذ بالله من الرجس النجس الشيطان الرجيم، ان الله هو السميع العليم.»

- به نام خدا، و به وسيله ي خدا، به خدا پناه مي برم از پليد نجس، شيطان رانده شده، براستي كه خداوند شنوا و آگاه است.

3- و اگر باز روايتي را خواستي كه الفاظش كمتر از اين باشد، بگو آنچه را كه امام صادق عليه السلام در رابطه با حكم هنگام رفتن به توالت فرمود: «وقتي انسان داخل توالت شد، بگويد:

«بسم الله».

- به نام خدا.

و وقتي براي تخلي نشست، بگويد:

«أللهم، اذهب عني الأذي، و هنئني طعامي.»



[ صفحه 105]



- خداوندا، مايه ي رنج و آزار را از من برطرف نما، و خوراكم را گوارا فرما.

و هنگامي كه تخلي نمود، بگويد:

«ألحمد لله الذي أماط عني الأذي، و هنأني طعامي.»

- سپاس خدايي را كه مايه ي رنج و اذيت را از من دور نمود، و خوراكم را گوارا فرمود.

سپس فرمود: فرشته اي بر بندگان گمارده شده كه وقت تخلي نمودن، او را متوجه كثافاتي كه خارج شده مي كند و به او مي گويد: اي فرزند آدم، آيا به آنچه از شكم و اندرونت بيرون آمده نمي نگري، پس جز چيز پاكيزه در آن داخل مكن، و عورتت را در حرام داخل مكن.»

4- وقتي كه خواست خودش را بشويد، آنچه را كه جدم ابي جعفر طوسي - رضوان الله عليه - روايت نموده بگويد، كه فرمود: «هرگاه خواست خودش را شستشو دهد، بگويد:

«أللهم، حصن فرجي، و استر عورتي، و حرمهما علي النار، و وفقني لما يرضيك عني، يا ذاالجلال و الاكرام.» [1] .

- خداوندا، شرمگاه و عورتم را محفوظ و پوشيده بدار، و آن دو را بر آتش [جهنم] حرام فرما، و مرا به آنچه تو را از من خشنود مي سازد، مؤفق گردان. اي صاحب بزرگي و بزرگواري.

5- وقتي غايط كردي، بگو آنچه را كه در روايت آمده كه امام صادق عليه السلام فرمود: «وقتي از غايط فارغ شدي، بگو:

«ألحمد لله الذي أماط عني الأذي. و أذهب عني الغائط، و هنأني، و عافاني، و الحمدلله الذي يسر المساغ، و سهل المخرج، و أمضي الأذي.»

- سپاس خدايي را كه مايه ي رنج و اذيت را از من دور و غايط را از من برطرف نمود، و خوراكم را گوارا نموده و تندرستي عنايت فرمود. و ستايش خداوندي را كه خوراكم را گوارا گردانيد، و بيرون آمدن آن را راحت نمود، و مايه ي رنج و اذيت را بيرون راند.



[ صفحه 106]



6- هنگامي كه خواستي از توالت بيرون بيايي، دست به شكم بمال، سپس آنچه را كه جدم ابي جعفر طوسي - رضوان الله عليه - روايت نموده، بگو:

«ألحمد لله الذي هنأني طعامي و شرابي، و عافاني من البلوي».

- سپاس خداوندي را كه خوراكي و نوشيدني را براي من گوارا فرموده، و از گرفتاري [و بيماري] عافيت و تندرستي عنايت نمود.

7- هنگام بيرون آمدن از توالت پاي راست خود را پيش از پاي چپ بيرون بگذارد و بگويد:

«ألحمد لله الذي عرفني لذته، و أبقي في جسدي قوته، و أخرج عني أذاه، يالها نعمةً، يالها نعمةً، يالها نعمةً، لا يقدرون القادرون قدرها.» [2] .

- ستايش خدايي را كه لذت غذا را به من شناسانيد، و نيرويش را در جسمم به جا گذاشت، و مايه ي رنج و اذيت آن را از من بيرون راند. چه نعمت بزرگي، چه نعمت بزرگي، چه نعمت بزرگي، كه اندازه گيران نمي توانند اندازه ي عظمت آن را مشخص سازند و بدانند.


پاورقي

[1] مصباح المتهجد، ص 7- با اين تفاوت كه به جاي «لما يرضيك عني» آمده است: «لما يقربني منك»: (يعني به آنچه مرا به تو نزديك مي گرداند).

[2] مصباح المتهجد، ص 7.


بازگشت