نماز احتياط


[نماز احتياط آن است كه براي جبران كمبود نماز به خاطر خللي كه بر اثر شك ايجاد شده، خوانده مي شود و دستور آن اين است:] كسي كه نماز احتياط بر او واجب است، بعد از سلام نماز بايد فورا نيت نماز احتياط كند و تكبير بگويد و حمد را بخواند و به ركوع رود و دو سجده نمايد پس اگر يك ركعت نماز احتياط بر او واجب است، بعد از دو سجده تشهد بخواند و سلام دهد و اگر دو ركعت نماز احتياط بر او واجب است بعد از دو سجده، يك ركعت ديگر مثل ركعت اول به جا آورد و بعد از تشهد سلام دهد. [1] .

مسأله: چون اين نماز مردد بين اين است كه نافله است يا جزء نماز واجب يا به منزله ي جزء، بدين جهت سعي شده رعايت هر دو جهت در آن بشود؛ يعني هم رعايت استقلال و هم رعايت جزئيت؛ بنابراين، با توجه به استقلال آن، نيت، تكبيرة الاحرام و خواندن حمد و... در آن معتبر دانسته شده است و نبايد تسبيحات اربعه بخواند و با توجه به جزئيت آن، گفته شده كه بايد پس از سلام نماز فوري انجام شود و بين آن و نماز قبلي چيزي كه منافات با نماز دارد انجام نگيرد. [2] .

مسأله: نماز احتياط سوره و قنوت ندارد، و بايد نيت آن را به زبان نياورند و احتياط واجب آن است كه سوره ي حمد و بسم الله آن را هم آهسته بگويند. [3] .



[ صفحه 129]




پاورقي

[1] توضيح المسائل مراجع، مسأله 1215.

[2] العروة الوثقي، ج 1، في صلاة الاحتياط، مسأله 2.

[3] توضيح المسائل مراجع، مسأله 1216.


بازگشت