تتميم در دعوت به اعراض از دنيا و تقويت «عزم» كه اولين شرط سلوك است


پس،اي طالب حق و سالك الي الله، چون طائر خيال را رام نمودي و شيطان واهمه را به زنجير كشيدي و خلع نعلين حب زن و فرزند و ديگر شئون دنيوي را نمودي و با جذوه ي نار عشق فطرة اللهي مأنوس شدي و اني آنست نارا [1] گفتي و خود را خالي از موانع سير ديدي و اسباب سفر را آماده كردي، از جاي برخيز و از اين بيت مظلمه ي طبيعت و عبورگاه تنگ و تاريك دنيا هجرت كن و زنجيرها و سلسله هاي زمان را بگسلان و از اين زندان خود را نجات ده و طائر قدس را به محفل انس پرواز ده.



«تو را ز كنگره ي عرش مي زنند صفير

ندانمت كه در اين دامگه چه افتادست» [2] .



پس، «عزم» خود را قوي كن و اراده ي خويش را محكم نما كه اول شرط سلوك عزم است و بدون آن راهي را نتوان پيمود و به كمالي نتوان رسيد. و شيخ بزرگوار، شاه آبادي، [3] روحي فداه آن را مغز انسانيت تعبير مي كردند.



[ صفحه 53]



بلكه توان گفت كه يكي از نكات بزرگ تقوي و پرهيز از مشتهيات نفسانيه و ترك هواهاي نفسانيه و رياضات شرعيه و عبادات و مناسك الهيه، تقويت عزم و انقهار قواي ملكيه در تحت ملكوت نفس است، چنانچه پيش از اين ذكر شد. و ما اكنون اين مقاله را با تحميد و تسبيح ذات مقدس كبريا جل و علا و نعت و ثناي سيد مصطفي و نبي مجتبي و آل اطهارش عليهم سلام الله ختم مي كنيم و از روحانيت آن ذوات مقدسه استمداد مي كنيم براي اين سفر روحاني و معراج ايماني.



[ صفحه 55]




پاورقي

[1] قسمتي از سخن موسي (ع) با خانواده اش. اذ را نارا فقال لاهله امكثوا اني آنست نارا... (طه / 10، نمل / 7).

[2] شعر از حافظ است.

[3] مرحوم آيةالله ميرزا محمدعلي اصفهاني شاه آبادي، فقيه، اصولي، عارف و فيلسوف برجسته، فرزند مرحوم آيةالله ميرزا محمدجواد حسين آبادي اصفهاني، به سال 1292 ه-. ق در اصفهان متولد گشت. پس از طي مراحل علمي مقدماتي در اصفهان و تهران به حوزه هاي مقدسه ي نجف و سامراء مشرف شده از محضر اساتيد بزرگي، چون مرحوم صاحب جواهر، آخوند خراساني و شريعت اصفهاني، بهره جست و بزودي به درجه ي اجتهاد نايل گرديد. وي در فقه، فلسفه و عرفان به مقام والايي دست يافت و به تدريس اين علوم پرداخت و حوزه ي درس او از قويترين حوزه هاي درسي سامراء گرديد. پس از مراجعت از عراق، نخست در تهران اقامت نمود، سپس به قم مشرف شده و مدت هفت سال در شهر مقدس قم رحل اقامت افكند. در طول اقامت ايشان در قم، حضرت امام خميني رضوان الله و سلامه عليه از درس اخلاق و عرفان وي بهره ي فراوان جستند. امام امت در مواضع متعدد در اين كتاب و كتب و رسالات ديگر با احترام و تجليل فراوان از آن استاد عاليقدر ياد نموده و افاضاتش را نقل فرموده اند. مرحوم شاه آبادي علاوه بر تدريس علوم و فنون مختلف و تربيت شاگردان برجسته، تأليفات متعددي در زمينه هاي مختلف از خود به جاي گذاشته است. آن بزرگ مرد علم و عمل در سال 1369 ه-.ق در سن هفتاد و هفت سالگي در تهران به ملأ اعلي پيوست و در جوار حضرت عبدالعظيم الحسني، در مقبره ي مرحوم شيخ ابوالفتوح رازي، مدفون گرديد. حشره الله مع النبي محمد و آله الطاهرين.


بازگشت