نقش امام جماعت در مساجد


امام جماعت در زمينه هاي مختلف عبادي، فرهنگي، سياسي به عنوان يك راه نما و هدايت گر نسل نوجوان و جوان و نيز به عنوان يكي از عوامل مهم اقبال به مسجد، نقش حساسي دارد.

او مي تواند يك نقش اساسي و كارآمد داشته باشد؛ چون بدون وجود او، مأمومين به فيض نماز جماعت نايل نمي شوند. بنابراين او مي تواند با ارشادات و راه نمايي هاي خود نقش مؤثري داشته باشد.

از نظر ديني و فرهنگي نيز تنها عالم دين شناس و متعهد خواهد توانست مسجد را به كانون گرم مباحث علمي و ديني تبديل كند. مسجد در بعد اجتماعي و سياسي نيازمند امام جماعت دانشمندي است تا در سايه آگاهي از مباني ديني و برخورداري از هوش و انديشه سياسي، روشنگر افكار ديگران باشد و خطرها و آفت هايي كه بالقوه يا بالفعل مسلمانان را تهديد مي كند بازگو نمايد.

روحانيت به عنوان پرچمدار اسلام و مبلّغ و ترويج كننده احكام آن، همواره نقش به سزايي در گرايش و جذب همه اقشار جامعه و مخصوصاً نوجوانان و جوانان به نماز و دين داشته و اين نقش در ابعاد ديگر نيز بسيار مؤثر بوده است. تأثير روحانيت هم از بعد علمي و هم از بعد عملي به عنوان يك الگوي شايسته مطرح است. از جهت تأثير با وعظ و نصيحت و گفت وگو و بيان احكام نيز اين نقش براي روحاني مسجد مهم به شمار مي آيد.

يكي از روش هاي بسيار مطلوب كه در جلب توجه نوجوانان و ايجاد نگرش مثبت نسبت به مساجد بسيار مؤثر است دعوت دانش آموزان مدارس مختلف به همراه معلمان آن ها در مناسبت هاي خاص جهت



[ صفحه 158]



صرف نهار و اقامه نماز توسط امام جماعت مسجد مي باشد. [1] .

امام صادق(ع) وقتي مبلغان دين و شاگردان خويش را به تبليغ مي فرستاد مي فرمود: «نوجوانان را دريابيد! كه آنان به هر خير و صلاحي پيشتازند». [2] .

دليل اين توجه و سفارش هم، تمايل جوانان به كارهاي نيك است كه ضرورت توجه بيش تر در برنامه هاي فرهنگي و تربيتي نوجوانان و جوانان را دو چندان مي كند. پس اگر امامان مساجد و روحانيون هنگام تبليغ به نوجوانان و جوانان توجه خاص بنمايند، مي توانند در آن ها گرايش به نماز ايجاد كنند. [3] .


پاورقي

[1] افروز، غلامعلي؛ روش هاي پرورش احساس مذهبي نماز در كودكان و نوجوانان، ص 39.

[2] مجموعه روايت جوان، به نقل از كتاب الحديث، ج 1، ص 369.

[3] مجموعه روايت جوان، به نقل از كتاب الحديث، ج 1، ص 100.


بازگشت