جايگاه مسجد در ميان مسلمانان


مسجد، مهم ترين پايگاه عبادي مسلمانان است و علاوه بر اين كه محلي براي عبادت است از جايگاه بسيار مهم و مقدسي نير برخوردار است. پس از گذشت چهارده قرن از عمر اسلام، باز مسجد هم چنان يك سنگر بسيار حساس و مهم به شمار مي آيد.



[ صفحه 156]



«مسجد عهده دار نقش هاي مهمي در عرصه هاي عبادي، تربيتي، فرهنگي، سياسي و نظامي است». [1] .

بعد از انقلاب اسلامي، مسجد براي جوانان به يك كانون فرهنگي تبديل شد و حتي در زمان جنگ عراق عليه ايران و دفاع مقدس، جوانان از راه جذب شدن به پايگاه هاي بسيج كه زير نظر مسجد مشغول به فعاليت فرهنگي و تربيتي و پشتيباني جنگ بود به جبهه اعزام مي شدند.

علاوه بر اين، امروز مسجد يك جبهه فرهنگي است و توجه مسلمانان را بيش تر از قبل به خود جلب كرده و در دل دشمنان اسلام خوف انداخته است.

امروز، مساجد از حالت ركودي كه در آن چند نفر سالمند نماز برپا مي كردند درآمده و به كانون هاي فعاليت تبديل شده است.

در حال حاضر، مساجد يك دوره فعال را طي مي نمايند و نياز به برنامه ريزي دقيق دارند. وقتي ما مي خواهيم جوانان، اهل مسجد و نماز خوان باشند، نياز است از دوران كودكي در اين زمينه براي آن ها سرمايه گذاري شود و در دوران نوجواني و جواني، نتيجه آن گرفته شود.

گرچه خانواده ها از جايگاه مهم و بسيار مؤثري در تربيت و ترغيب جوانان به نماز برخوردارند اما عوامل ديگري نيز هستند كه در جايگاه خود بي تأثير نيستند.

يكي از عوامل مؤثر در گرايش جوانان به نماز، مسجد است. علاوه بر محيط جغرافيايي و فيزيكي مسجد و فضاي آن، نظافت و تميزي مسجد، عوامل انساني و كارگزاران مسجد مانند امام جماعت و... نيز در گرايش جوانان به نماز نقش دارند.



[ صفحه 157]




پاورقي

[1] نوبهار، رحيم؛ مسجد نمونه، ص 10.


بازگشت