معاشرت با صالحان


يكي از مسايل قابل طرح و مفيد ديگر براي جوانان، مسئله دوستي و معاشرت با صالحان است. ما قبلاً توضيح داديم كه تأثير هم نشيني با نيكان در تربيت اخلاقي بسيار زياد است.

دوستان نيك هميشه براي دوستان خود مفيد هستند و در جامعه از جايگاه خاص و در درگاه الهي نيز از تقرب و مكان ويژه اي برخودارند.

امام علي(ع) در نامه به فرزندش امام حسن(ع) مي فرمايد: «از بهترين بهره هاي مرد، داشتن هم نشين خوب است؛ پس با نيكان بنشين تا از آنان به شمار آيي.» [1] .

هم نشيني صالح، با كردار و رفتار خود بر فرد اثر بگذارد و در تفسير نمونه نيز به جايگاه «صالحان و افراد شايسته و برجسته اي كه با انجام كارهاي مثبت و سازنده و مفيد و پيروي از اوامر انبياء به مقامات برجسته نايل شده اند» اشاره شده است. [2] .

در همين مأخذ آمده است:



[ صفحه 140]



«موضوع معاشرت خوب و هم نشين هاي باارزش، به قدري اهميت دارد كه حتي در عالم آخرت براي تكميل نعمت هاي بهشتي، اين نعمت بزرگ به مطيعان ارزاني مي گردد و علاوه بر همه افتخارات، هم نشيناني هم چون پيامبران و صديقان و شهيدان و صالحان خواهند داشت.» [3] .

با اين وصف در مورد دوستان صالح و جايگاه آنان جاي ابهامي باقي نمي ماند.

لذا اين عامل بسيار ارزش مندي است كه در گرايش افراد به اوامر الهي و پيامبران و اهل بيت(ع) و در مسير آنان قرار گرفتن، اثر مهم و ارزنده اي دارد.



[ صفحه 141]




پاورقي

[1] حرّاني، ابومحمد؛ تحف العقول، ص 131.

[2] تفسير نمونه، ج 3، ص 510.

[3] تفسير نمونه، ج 3، ص 511.


بازگشت