صبر در روايت


ازجمله مواردي كه در اسلام مورد تأكيد فراوان واقع شده است «صبر» و پايداري است كه در خصوص آن آيات و روايات بسياري وارد شده و به مناسبت هاي مختلف، انسان ها به صبر سفارش و توصيه



[ صفحه 92]



شده اند. درباره اهميت «صبر» همين بس كه امام علي (صلي الله عليه وآله وسلم) مي فرمايد: «عَلَيْكُمْ بالصْبرِ؛ فانَ الصّبْر مِنْ الإيمانِ كالرّأسِ مِنَ الْجَسَدِ وَ لاخَيْرَ في جَسَدٍ لارَأْسَ مَعَهُ وَ لافي ايمانٍ لاصَبْرَ مَعَهُ؛» [1] ؛ «به صبر و شكيبايي رو كنيد كه صبر نسبت به ايمان مانند سر نسبت به تن است. نه در تن بي سر، ارزشي هست و نه در ايمان بدون صبر.»

روزي رسول خدا (صلي الله عليه وآله وسلم) از جبرئيل سئوال نمودند: «اي جبرائيل! معني صبر چيست؟» جبرائيل گفت: «اين كه در سختي صبر مي كني، همان طور كه در روزگار آسايش. در هنگام توان گري صبر مي كني، هم چنان كه در فقر و اين كه در بيماري و گرفتاري صبر مي كني هم چنان كه در زمان سلامت و عافيت. انسان صبور از بلايي كه به او مي رسد، نزد مخلوق زبان به شكوه نمي گشايد.» [2] .

پس از بررسي معناي لغوي و اصطلاحي صبر و توضيحاتي كه داده شد، در صدد بيان آثار صبر هستيم و اين كه اصلاً صبر چه كاربردي دارد و در زندگاني انسان و براي جوانان چه راهبردهايي مي تواند داشته باشد و يك جوان چه قدم هايي مي تواند در اين راه بردارد تا به حد مطلوب برسد؟


پاورقي

[1] دشتي، محمد؛ نهج البلاغه، حكمت 83.

[2] ابي جعفر، محمدبن علي بن الحسين بابويه القمي؛ معاني الاخبار، ج 1، ص 261، چاپ جامعه مدرسين.


بازگشت