حرف (غ)


غزالي پور، زينب

استان: خراسان

شهرستان: مشهد

تاريخ تولد: 1360

ميزان تحصيلات: ديپلم

عنوان اثر: نماز

موضوع: گوناگون

قالب: ادبي

«دوباره گيسوان شب، به روي شانه هاي من

و دست گرم ثانيه، تبسمي براي من

به سجده گاه عاطفه، گره زدم كمند دل

براي اين نماز شب، شكسته قفل پاي من

صبا! به مهر ما بگو، كه ديرتر طلوع كند

سوار زورق كج است، نگاه آشناي من

و من اسير ظلمت ستاره ها و كوچه ام

هنوز مي رسد ولي، نداي چنگ و ناي من

بيا كنار بستر اميد من، كمي بمان

ترانه اي براي تو، سروده ديده هاي من»

آن گاه كه نماز مي خوانم، نوبت مستي، تفسير پرواز، شراب آهنگ، روح عشق، طرح و رنگ، قربت پنجره ها، نماز وصل، سرود رسيدن، طلوع نور، ترانه ي اميد، نماز عشق، و نماز وصل، عناوين قطعه هاي ادبي و اشعار «غزالي پور» در قالب هاي مختلف شعري، و نشانگر ذوق و افرا و در سرودن است.

«زمين، بوم عشق

هوا، مست خون اساطيري گرم تو

و رنگ



[ صفحه 162]



اشك من

و طرح

عزم تو

بيا و به تكرار نقش طلوع

و زيبايي سجده هاي شفق

وضو كن

تو اينك، به اندازه ي عمق عشق

خطر كرده اي...

تو تفسيري از عشق نيلوفري

زماني بپيچي به پاي دلم

و من بشكفم»

اين مجموعه با اندكي حك و اصلاح- به ويژه در شعر شراب، آهنگ- دفتري خواندني خواهد شد.



[ صفحه 163]



غزنوي، سوسن

استان: فارس

شهرستان: فسا

تاريخ تولد: 1363

ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

عنوان اثر: نماز

موضوع: آثار و جنبه هاي روحي و معنوي نماز

قالب: ادبي

نعمه ي عشق، كوير بي نماز، اين جا چه كم است؟، لاله هاي سرخ نماز، وارثان دوستي ها، باغ سبز عبادت، نماز صبح، پيغام يار آسماني، و درياييان، عناوين مقالات ادبي «غزنوي» در اين مجموعه است.

«اشك از چشم ها، جاري گشت، آن گاه كه كبوتر خونين بال عشق را، بازمانده از پرواز ديدند. ناگاه كبوتر به دريا فرود آمد و تمامت دريا، رنگ خون شد.

مرجان ها به اطرافش گرد آمدند، اما اشك هايشان مجال ديدارشان نمي داد.

دريا، آرام بود. و درياييان، غرق در سپيدي و پاكي كبوتر...

كبوتر، خسته و دلشكسته، ديده گشود و در صحنه ي چشم هايش درياييان را نظاره كرد. خاطره ي اروندرود و كرخه در ذهنش جان گرفت. چشم هايش آرام بسته شد.

ماهي ها، دسته- دسته به سوي كبوتر- كه از بال هايش نور مي تراويد- كوچيدند. انگار دريا، در يك نقطه جمع شده بود.

بوي گل محمدي، عروس دريا را نيز به سوي كبوتر كشاند. بر روي پيشاني اش، بر پارچه اي سبز رنگ نگاشته شده بود: «حي علي الصلوة»!

ناگهان بال هاي كبوتر در مرهمي از نگاه درياييان، پيچيده شد و كبوتر به سوي خانه اي زيبا و آشنا، و قبله اي به رنگ گل سرخ، استوار چون سرو ايستاد. آن گاه درياييان، نماز عشق را به او اقتدا كردند.»



[ صفحه 164]



غلامي، خديجه

استان: قم

شهرستان: قم

تاريخ تولد: 1360

ميزان تحصيلات: ديپلم

عنوان اثر: محراب عشق

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع)

قالب: تحليلي- ادبي

اين پژوهش در 7 فصل تنظيم شده است:

- فصل اول؛ رابطه ي علي (ع) با نماز

- فصل دوم؛ رابطه ي نماز با امور اجتماعي از ديدگاه حضرت علي (ع)

- فصل سوم؛ استدلال علي

- فصل چهارم؛ عبادت علي (ع) از زبان ديگران

- فصل پنجم؛ مسجد و آداب آن

- فصل ششم؛ داستان

- فصل هفتم؛ احاديث

«مي خواهم بنويسم، اما قلم مي لرزد. دستانم مي لرزد و صفحه ي كاغذ تحمل نمي آورد. چگونه يك دنياي خوبي را در چند صفحه كاغذ، خلاصه كنم؟ چه بنويسم از كسي كه ميعادگاه خويش و خداي را، محراب قرار داد و در زيباترين و جلوه انگيزترين نگاه مبهم عشق، دنيا را وداع گفت؟

تو بگو، من چه بنويسم، تا كتاب بي مايه ام ارزش پيدا كندا و عشق را با زيباترين جوهر عبادت بسرايد؟ چگونه بنويسم از كسي كه همه ي خوبي ها و زيبايي هاي عبادت از او سرچشمه مي گيرد؛ در مقابلش به سجده مي افتد و خاكبوس قدم هايش مي شود؟»

«غلامي» با آوردن داستان هايي كوتاه و اشعاري زيبا، به نوشتارش جلوه اي ادبي بخشيده است. «محراب عشق» با مقدمه اي اديبانه آغاز مي شود و با فهرست منابع و مآخذ، پايان مي يابد.



[ صفحه 165]



غلامي، سيده زهره

استان: گيلان

شهرستان: بندر انزلي

تاريخ تولد: 1352

ميزان تحصيلات: كارشناسي

عنوان اثر: نغمه هاي آزادگان

موضوع: گوناگون

قالب: داستان كوتاه

اين مجموعه، شامل 5 داستان كوتاه است:

- داستان اول؛ پرستوها

- داستان دوم؛ هديه ي الهي

- داستان سوم؛ معلم

- داستان چهارم: ذكر

- داستان پنجم: يا امام رضا (ع)!

«دم غروب بود. دلم خيلي گرفته بود. از دوران كودكي، وقت غروب، تمام غصه ها در دلم جمع مي شدند. حالا وقتي از پشت آن سيم هاي خاردار اردوگاه به غروب خورشيد و سرخي اش نگاه مي كردم، بغض، گلويم را مي فشرد. دلم مي خواست گريه كنم. همان طور كه دست هايم را زير چانه گذاشته بودم، روي خاك، نشسته و به ديوار تكيه دادم. تصويري از خانه در نظرم مجسم شد. چشم هايم را بستم، تا بهتر بتوانم آن تصاوير را ببينم. شاليزار سبز روستايمان را مي ديدم و پدر را، كه با لباسي گل آلود از سركشي شالي مي آمد؛ با صورتي قرمز و عرق ريزان، اما مهربان.

وقتي از مزرعه برمي گشت و كمي از آن جا فاصله مي گرفت، دوباره به پشت سرش نگاه مي كرد، تا دسترنج خودش را ببيند. با يك دست، بيلي را كه روي زمين گذاشته بود، نگه مي داشت و دست ديگر را بر كمر مي زد و به برگ هاي سبز شالي كه با وزش باد، موج برمي داشت، نگاه مي كرد. نفس عميقي كشيدم. بعد مادر را ديدم... در تصوير ذهني ام به دنبال صديقه مي گشتم. او بيش تر كنار مادر بود... خدايا! كاش مي توانستم با



[ صفحه 166]



تصويرها، از اين اردوگاه، پرواز كنم.»

و سرانجام چنين شد:

«حال به خانه مي رفتم. اگرچه تابستان بود و مزارع، درو شده، ولي مي توانستم بوي شالي را احساس كنم؛ بوي خاك، بوي نم و طراوت، بوي صفا، و بوي پدر و مادر. وقتي به آن جا رسيدم، با چشم هايم، تمام خانه را جست و جو كردم. صديقه را يافتم. خيلي بزرگ شده بود، ولي مادر، او را نديدم. پدر نيز نبود. يعني مي خواستند مرا غافلگير كنند؟... صديقه گريه كرد. به همه چيز فكر مي كردم، جز مرگ...»

«نغمه هاي آزادگان»، قابليت بازنويسي دارد و آن گاه مجموعه اي درخور انتشار خواهد بود. در بخشي از مقدمه مي خوانيم:

«اين مجموعه ي داستاني، تقديم به عقيله ي بني هاشم حضرت زينب (س) و سجاد و ساجدين امام زين العابدين (ع) كه در دوران اسارت خود، يزيد و يزيديان را رسوا كردند و پيام شهادت راست قامتان عاشورا را به گوش تمام نسل ها رساند و كاخ استبداد ظالمان را با زنده نگاه داشتن ياد حسين (ع) تا قيام قيامت، ويران كردند...»



[ صفحه 167]



غلامي، طاهره

استان: مازندران

شهرستان: آمل

تاريخ تولد: 1362

ميزان تحصيلات: ديپلم

عنوان اثر: نماز

موضوع: گوناگون

قالب: ادبي

«چشم هايم گريان

بغض هايم انبوه

و غمي سخت، در آن

ريشه دوانده، چون كوه.

زندگي در گذر است...

من به خود مي گويم

كاشكي،

دلم از آن تو بود»

غروب نوميدي، رهايي، پيمان و ستايش، زورق اميد همين نزديكي است، ياد او، مرگ مهرباني، مولاي من، لمس مهرباني، عناوين برخي دلنوشته هاي نگارنده است. برخي فرازهاي مجموعه، نشانگر ذوق وافر وي در سرودن و نيز پرداختن به نثر ادبي است.

«كسي نيست بتواند بزرگي ات را، وصف كند؛

تو كه سخنت حق است.

مولايم! گويند هر كه عاشق باشد، معناي عشق را مي فهمد!

من كه در عشقت عاشق ترينم،

چرا از وصف درمانده ام؟!»



[ صفحه 168]



غلامي، فيروزه

استان: سمنان

شهرستان: شاهرود

تاريخ تولد: 1356

ميزان تحصيلات: دانشجو

عنوان اثر: نرگس؛ دختر جمكران

موضوع: گوناگون

قالب: داستان بلند

«احساس عجيبي داشتم. دلم مثل سير و سركه مي جوشيد. هر چه سعي مي كردم به خودم آرامش بدهم، نمي توانستم. انگار قرار بود اتفاقي بيفتد. همه ي نمازگزاران با آرامش خاصي نماز مي خواندند. نگاهي به زهره انداختم؛ او هم سر بر سجده گذاشته و مشغول راز و نياز كردن با خداي خويش بود. سرم را به ديوار تكيه داده، چشمانم را بستم و به فكر فرورفتم. به فكر دوران كودكي، مسجد، نماز، و اين كه با چه ذوق و شوقي به مسجد مي رفتم و از ترس اين كه مبادا پدر بفهمد و تنبيهم كند، علت دير آمدنم به خانه را، شركت در كلاس هاي تقويتي در مدرسه، بهانه مي كردم. اما دست تقدير، بر من چه ها روا داشته بود، كه بايستي امروز با اصرار زهره به اين مكان مقدس بيايم.

دنياي من و زهره، كلي با هم تفاوت داشت و ما با وجود اين تفاوت ها زندگي خوبي را آغاز نموده بوديم. او از يك خانواده ي بسيار متدين و مذهبي و خودش بسيار مقيد به اصول و ضوابط اسلامي بود و من از خانواده اي بودم كه كم ترين توجهي به معتقدات اسلامي نمي كردند و حتي به خاطر رفتن به مسجد، توسط پدرم تنبيه شدم. به ياد دوستم مجيد افتادم كه دو تايي با هم به مسجد مي رفتيم و در آن جا، نماز مي خوانديم. به ياد ماهي هاي قرمز و كوچه حوض بزرگ مسجد افتادم كه با مجيد، ساعت ها با آن ها بازي مي كرديم...»

داستان «دختر جمكران»، داستان «فرهاد» است. او در خانواده اي ثروتمند و مرفه مي زيست كه كم ترين توجهي به مسايل معنوي نداشتند. دوستي وي با مجيد، به



[ صفحه 169]



تدريج به عشقي عميق، تبديل شد؛ عشق به خدا و مسجدي كه پدر مجيد، امامت آن را برعهده داشت.

چندي بعد، پدر مجيد توسط پدر فرهاد دستگير شد و فرهاد براي هميشه از دوستش جدا گرديد. خانواده ي فرهاد، همزمان با پيروزي انقلاب به خارج از كشور گريختند. فرهاد در دياري بيگانه با كوششي عاشقانه، پزشك شد، اما پيوسته به ياد وطن بود؛ هر چند معتقدات مذهبي و معنوي اش را از ياد برده بود!

چندي بعد، با اصرار فراوان به والدين خويش راهي وطن گرديد و در بيمارستاني مشغول كار شد. در آن جا، با «زهره» آشنا گشت و براي خواستگاري به منزل وي شتافت. فرهاد- ناخواسته- به منزل قديمي ترين و بهترين دوستش گام نهاده بود! مجيد و مادرش با ازدواج زهره و فرهاد موافقت كردند و آنان براي ديدار والدين فرهاد، به خارج از كشور سفر نمودند. پس از مدتي به ايران بازگشتند و هر دو در انتظار فرزند ماندند. اين انتظار سال ها به طول انجاميد، تا اين كه در رؤيايي راستين به آنان فرمان داده شد به «جمكران» بشتابند. و «نرگس»، دختر جمكران بود؛ هديه اي الهي براي زهره و فرهاد!

«من و زهره، هر ماه به همراه نرگس به قم مي رفتيم و در مسجد جمكران به زيارت مي پرداختيم... من و زهره مي خواستيم نرگس، دختر جمكران را هميشه به جمكران بياوريم و به او بگوييم كه دختر جمكران است؛ فرستاده اي از جانب خداوند مهربان و سرورمان آقا امام زمان (عج)...»



[ صفحه 170]



غلامي تنها، مالك

استان: فارس

شهرستان: فيروزآباد

تاريخ تولد: 1358

ميزان تحصيلات: كارداني

عنوان اثر: نقش نماز در هويت يابي انسان مسلمان

موضوع: نقش نماز در هويت يابي انسان مسلمان

قالب: ادبي- تحليلي

«.. چرخ آفرينش به حركت افتاد و نسيم عشق، وزيدن گرفت؛ گهواره ي لرزان زمين، با كوه هاي سنگ، كه برسان ميخ در او كوفته شده اند، استوار گرديد و صلاي دلكش زندگي و غوغاي آشنايي، در فضاي خاموش دنيا منعكس شد.

ارواح آشفته به اهتزاز درآمدند و افسردگان بي حس و حال، به تكاپو و حركت، گرم شدند.

باري، جهان پديد آمد و زندگي، صورت گرفت.

و خداست كه مي نگارد صورت شما را، در رحم مادران؛ هرگونه اراده كند. خداي، جز ذات يكتا نيست، كه به هر كار، خواهد، توانا و به همه چيز تواناست...»

آغازه ي مجموعه ي «غلامي» و «طاهري» چنين است؛ مجموعه اي اديبانه و خواندني، زيبا و به ياد ماندني:

«برانگيخته شدن براي تعليم و تربيت، براي فهميدن و فهماندن دين، چيزي ست كه حس مي شود، شنيده مي شود، ولي وصف نمي شود، و آن علم است كه شخصيت هر كس بسته به علم اوست. به شرط آن كه آن علم در هويت آن فرد و جامعه، تأثيرگذار باشد، و اگر علمي نداشته باشد، قصه اش، قصه ي «بلعم باعورا»ست كه همه چيز داشت، ولي علم نداشت. راه داشت، ولي راهنما نداشت و نتوانست استفاده كند و به عمل وادارد.

علم، چندان كه بيش تر خواني



[ صفحه 171]



چون عمل در تو نيست، ناداني

نه محقق بود، نه دانشمند

چارپايي، بر او كتابي چند

آن تهي مغز را، چه علم و خبر

كه بر او هيزم است، يا دفتر؟!

پس، اي بشر! اي در همه حال عاجز و ضعيف! اي در پادشاهي و گدايي يكسان! اگر خود به داد خويش نرسي، كسي به فريادت نخواهد رسيد و اگر با تفكر و انديشه ي خويش بيدار نشوي، اندرز كسي، بيدار و آگاهت نمي كند.

پس، اي علم من! معناي هستي من! در اين جا، هر كاري بدون علم برايم هر چه هست، خشك است، مجسمه است و خاك است و شن است؛ سرد و بي روح است:

سر و برگ گل ندارم، به چه رو، روم به گلشن؟»

گردآورندگان با الهام و بهره گيري از قرآن عزيز، نهج البلاغه، خسي در ميقات، گلستان سعدي، حج، راز نماز، عبادت عاشقانه، قصه هاي نماز، گفتارهاي معنوي، تفسير حمد، آداب الصلوة، كنترل غرايز، منطق الطير، و بسياري منابع ديگر، مجموعه اي خواندني فراهم كرده اند.



[ صفحه 172]



غلامي ديلمي، محمدصادق

استان: گيلان

شهرستان: سياهكل

تاريخ تولد: 1361

ميزان تحصيلات: ديپلم

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه

موضوع: نماز در نهج البلاغه

قالب: تحليلي

«... در ميان اين همه نوشته و آثار و كتاب، نوشته و كتابي كامل تر و جامع تر و مفيدتر از كتاب هايي كه توسط خداوند بزرگ براي انسان ها به وسيله ي پيامبرانش فرستاده، وجود ندارد. در ميان آن ها نيز قرآن كريم، كامل ترين و بهترين كتاب و معجزه ي خاتم الانبياء حضرت رسول اكرم (ص) است كه براي همگان راهنما و راه گشا است و چون از جانب پروردگار براي انسان ها فرستاده شده، هيچ گونه نقصي در آن وارد نيست.

هم چنين در ميان آثار و كتاب هايي كه توسط خلايق، نگاشته شده، مي توان نهج البلاغه را فراترين و كامل ترين آن ها دانست؛ زيرا نهج البلاغه كتاب هدايت، انسان سازي و پيام مولاي متقيان علي (ع) است به همه ي انسان ها در تمامي زمان ها... اميرالمؤمنين حضرت علي (ع) در نهج البلاغه درباره ي مباحث و موضوعات بسياري سخن گفته اند، كه يكي از جالب ترين و لطيف ترين مباحثي كه در اين كتاب باعظمت و بي نظير مشاهده مي شود، مبحث «نماز» است؛ كه هر چند حجم زيادي را به خود اختصاص نمي دهد، اما معاني و مفاهيم وسيعي را شامل است و اين امر، اهميت و ضرورت نماز را از ديدگاه حضرت علي (ع)- كه نخستين نمازگزار بعد از رسول اكرم (ص) بوده اند. مي رساند.»

اهداف پژوهش پس از مقدمه و فصل نخستين چنين آمده است:

- پيدا كردن و شناختن سخنان گهربار حضرت علي (ع) درباره ي مقوله ي نماز در كتاب نهج البلاغه.



[ صفحه 173]



- موضوع بندي سخنان حضرت علي (ع) درباره ي نماز در نهج البلاغه، به گونه اي كه قابل فهم براي همگان باشد.

- توضيح و تفسيري گويا و روان و دور از تكلف و در عين حال متقن و با استفاده از منابع معتبر درباره ي موضوعات و عناوين نماز در نهج البلاغه، به طوري كه قابل استفاده براي قشر نوجوان و جوان باشد.

- ترويج و گسترش فرهنگ نماز در بين جوانان و نوجوانان ايران اسلامي.

- آشنا نمودن قشر جوان و نوجوان با كتاب ارزش مند و گرانقدر نهج البلاغه، كه حاوي سخنان گهربار مولاي متقيان؛ حضرت علي (ع) است.

پرسش هاي پژوهش، نيز مبحثي ديگر است:

- معناي واژه ي «نماز» چيست؟

- سخنان حضرت علي (ع) درباره ي مقوله ي نماز، در كدام خطبه ها، نامه ها و كلمات قصار نهج البلاغه آمده است؟

- نماز در نهج البلاغه با چه عناوين و موضوعاتي مطرح است؟

اين پژوهش خواندني در 3 فصل تنظيم و با الهام از نماز و عبادت امام علي (ع)، داستان ها و حكايت هاي نماز، پرواز در ملكوت، نهج البلاغه در سخنان علي (ع)، نماز در آينه ي حديث، نماز در نهج البلاغه، نمازشناسي، فرهنگ نماز، ترجمه و تفسير نهج البلاغه، كتاب وحدت و برخي منابع ديگر، گردآوري شده است.



[ صفحه 174]



غني، سيده زهرا

استان: گيلان

شهرستان: لنگرود

تاريخ تولد: 1364

ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

عنوان اثر: نقش نماز در هويت يابي انسان مسلمان

موضوع: نقش نماز در هويت يابي انسان مسلمان

قالب: تحليلي

چرا عبادت؟، ريشه هاي عبادت، نقش عبادت، ابعاد عبادت، چگونه عبادت كنيم؟، اهميت نماز، ترك نماز، سبك شمردن نماز، نماز از ديدگاه عقل و وجدان، نمازهاي مردود، نمازهاي معصومين، آداب نماز، نماز و همراهايش، به استقبال نماز برويم، مقدمات نماز، طهارت، وضو در هر حال، غسل، تيمم و لباس نمازگزار، عناوين برخي مطالب اين پژوهش به نقل از آثاري خواندني است.

«يكي از مهم ترين پرسش هايي كه براي همگان مطرح است، اين است:

«براي چه منظور آفريده شده ايم؟»

به ديگر سخن، هدف آفرينش چيست؟ خداوند در قرآن مجيد به اين پرسش مهم، پاسخ مي دهد. هدف اصلي از خلقت آدمي، همان عبوديت و بندگي خداوند است كه مسأله ي علم و دانش و امتحان و آزمايش، هدف هايي هستند كه در مسير عبوديت قرار مي گيرند و رحمت بي پايان خداوند، نتيجه ي اين بندگي است. به اين ترتيب، روشن مي شود كه همه ي ما براي عبادت پروردگار، آفريده شده ايم.

اما مهم اين است بدانيم حقيقت عبادت چيست؟ آيا منظور از عبادت، صرفا انجام مراسمي مانند نماز و روزه و ركوع و سجود و قيام و قعود است؟ يا اين مراسم و عبادات، هنگامي ارزش مند است كه با اخلاص و نيت الهي همراه باشد؟ هر چند اين عبادات رسمي نيز همگي داراي اهميت هستند، ولي بايد حقيقت بندگي را پيدا كرد...»

اين پژوهش با «پيش گفتار» آغاز مي شود و با فهرست منابع و مآخذ، پايان مي گيرد.



[ صفحه 175]



غني پور، اعظم

استان: تهران

شهرستان: تهران

تاريخ تولد: 1353

ميزان تحصيلات: دانشجو

عنوان اثر: علي (ع) ماه محراب عبوديت

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع)

قالب: تحليلي

علي (ع) مرد تلاش و كوشش، زكات دهنده ي در حال ركوع، علي (ع) اولين سرباز اسلام، استغفار و توبه ي علي (ع) گذشت و فداكاري مولا، علي (ع) ناصح مقتدر، علي (ع) و صبر و حلمش، ادب و عفت بيان علي (ع)، ايثار در زندگي آن حضرت، سخاوت حضرت علي (ع)، عشق و محبت حضرت علي (ع)، ولادت آن حضرت، حج حضرت علي (ع)، علي (ع) قرآن ناطق، تربيت حضرت علي (ع) و علي (ع) اولين نمازگزار، عناوين برخي مطالب اين پژوهش خواندني است، كه با الهام از آثاري هم چون امر به معروف و نهي از منكر در نهج البلاغه، پيام قرآن، تقوا و متقين در اسلام، تفسير قمي، تفسير نمونه، تذكرة الخواص، جلوه هاي حكمت، جلوه ي ولايت، جشن ميهماني، جلوه ي تاريخ در شرح نهج البلاغه، داستان هاي نهج البلاغه، در مكتب امام اميرالمؤمنين علي (ع)، شرح دعاي سحر، علي (ع) كيست؟، الغدير، فرازي از زندگاني امام علي، نهج البلاغه چيست؟، نماز در نهج البلاغه، ينابيع الموده، وسايل الشيعه، ناسخ التواريخ، مستدرك الوسايل، محجة البيضاء، منتهي الامال، ميزان الحكمه، صوت العدالة الانسانيه، سيره ي ابن هشام، خصال و برخي منابع ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.

در بخشي از مقدمه ي مؤلف مي خوانيم:

«به راستي از كدامين صحيفه ي هستي بخشت سخن به ميان آوريم، كه هرچه بود و هر چه هست، به آن مبدأ و وجود پيوسته و به اين مبدأ شهود دلبسته. با كدامين كلمه، گلواژه ي قدرتت را به مفهوم نشانيم، كه به راستي بي نياز قدرت مندي و از هر چه نياز و



[ صفحه 176]



وابستگي، مبرايي.

اي خالق هستي!

ناتوانيم از به تصوير كشيدن لحظه لحظه ي قدرتت، و عاجز از به وصف درآوردن ثانيه ثانيه عظمت. مي دانستم، اما آنچه به دنبالش بودم، نمي يافتم. دوست داشتم، اما معناي عشق ورزيدن را نمي فهميدم. رنگيني رنگين كمان و خميدگي قامتش، سرخي لاله و لطافت وجود برگ برگش، نم نم باران و سبكي قطره هايش، هر يك امتداد نور بود و روشنايي.

اين ها همه زيباست، اما زيباتر از آن، عشق و محبت مولا، عبادتش، توجه اش به مبدأ هستي است كه مفسر عظمت خالقش بود. او موحدي بود سراپا همه خوبي، همه لطف. او اميري بود سراسر مهر، كه فقط متقيان، او را مولا مي خواندند و اوست همسر زهرا (س).»

از «غني پور» مقاله اي ديگر با عنوان «جلوه هاي نماز در نهج البلاغه» نيز به دست ما رسيده است.



[ صفحه 177]



غنيمتي، مريم

استان: زنجان

شهرستان: خرمدره

تاريخ تولد: 1363

ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

عنوان اثر: جايگاه مسجد در تمدن اسلامي

موضوع: جايگاه مسجد در تمدن اسلامي

قالب: تحليلي

اين پژوهش در 4 فصل تنظيم شده است:

- فصل اول؛ نقش عبادي مسجد در جامعه ي اسلامي

- فصل دوم؛ نقش فرهنگي- آموزشي مسجد در جامعه ي اسلامي

- فصل سوم؛ نقش فعاليت هاي نظامي مسجد در جامعه ي اسلامي

- فصل چهارم؛ نقش سياسي- اجتماعي مسجد در جامعه ي اسلامي

«مسجد، از نگاهي خانه ي خداست و از نگاهي ديگر، مجلس و جايگاه پيام آوران بزرگ الهي و خانه ي همه ي تقواپيشگان. در قاموس فرهنگ وحي، مسجد به ذات پاكي، متعلق است كه سرچشمه ي تمامي عظمت ها و بزرگي هاست. خداوندي كه خود، مسجد را بزرگ داشته، به بزرگداشت آن، فرمان فرموده، و آن را مركز پرستش خالصانه و توحيد ناب قرار داده است. آواي روح بخش يگانه پرستي از آن گاه كه «بلال» بر فراز ديوار كوتاه مسجد پيامبر (ص) بانگ اذان سر داد، تاكنون پيوسته از مأذنه ي مساجد مسلمانان طنين انداز است. اين سروش آسماني- همه روزه- جان و دل حق پرستان را جلايي تازه و صفايي نو مي بخشد و عطر دل انگيز سرور و شادي روحاني را، نه تنها در جمع خاك نشينان، كه در محفل و بزم فرشتگان الهي نيز مي پراكند. مسجد، كانوني درخشان است كه انوار تابناك الهي را، بر گستره ي زمين مي پراكند. مسجد، جايگاه دعا و بازگشت به سوي خداوند در توفان هولناك حوادث جانكاه و غم هاي طاقت فرساست.»



[ صفحه 178]



غنيمتيان، اعظم

استان: همدان

شهرستان: همدان

تاريخ تولد: 1363

ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

عنوان اثر: از خاك تا خدا

موضوع: گوناگون

قالب: داستان بلند

«آرتين، آن شب هم مثل شب هاي گذشته، دير به خانه آمد. شب از نيمه گذشته بود و او نگران از بازخواست پدر و مادر وارد خانه شد. وقتي چشمش به چراغ هاي خاموش افتاد، تا اندازه اي از نگراني اش كاسته شد. نفس راحتي كشيد و آرام وارد خانه شد. پاورچين پاورچين به طرف اتاق خود رفت، تا مبادا سر و صدايش پدر و مادر را از خواب بيدار كند. قبل از اين كه در اتاق را باز كند، صدايي از پشت سر، او را خطاب قرار داد:

- آرتين! كجا بودي؟

اين صداي نگران مادر بود. آرتين سكوت كرد و بدون آن كه چيزي بگويد، دستگيره ي در را فشرد. پدر كه از بي تفاوتي آرتين به شدت عصباني شده بود، در حالي كه چراغ هال را روشن مي كرد، خطاب به آرتين گفت:

- مثل اين كه نشنيدي مادرت چي گفت! مادرت پرسيد تا اين وقت شب كجا بودي؟ چه غلطي مي كردي؟

آرتين برگشت و با لحني عصباني در جواب پدر گفت:

- اين بار اول نيست كه دير مي آم خونه. فكر مي كردم بايد براتون عادي شده باشه...»

آري، «آرتين» مفهوم آزادي را خوب نمي فهميد؛ هم چون بسياري جوانان ديگر، كه آن را در بي بند و باري مي دانند؛ چونان كساني كه هوس هايشان را، عشق مي خوانند و... آرتين، پسري مسيحي بود، كه برادرش «دنيل» ظاهراً در جبهه ي نبرد عليه تجاوزگران بعثي به شهادت رسيده بود. او براي انديشيدن به زندگي سالم و آينده نياز به فرصت



[ صفحه 179]



داشت و با كسب رضايت والدين خويش راهي «همدان» و خانه ي عمه «ژاكلين» شد.

در راه، به مردي برخورد كه پاي چپش مي لنگيد و مدام دست خود را به سوي ماشين هاي در حال حركت تكان مي داد: سيد علي حسيني؛ او نيز از جبهه بازگشته بود، تا به مادر پيرش در همدان، سري بزند. حرف هاي «سيد» بوي عاشقي مي داد. چندي بعد آرتين پس از گرفتن رضايت نامه از والدينش و دو ماه آموزش نظامي به «اهواز» ره سپرد. او در جبهه با مردي آشنا شد كه هميشه چهره اش را با «چفيه» مي پوشاند. بچه ها او را «رضا» مي ناميدند، اما هيچ كس نمي دانست چرا صورتش را...

اصلا كسي جز «حاجي» او را درست نمي شناخت. رضا، طراح عمليات بود و به قول بچه ها مغزش خيلي خوب كار مي كرد. آرتين، احساس مي كرد چشم هاي رضا برايش بسيار آشناست!

سرانجام، آرتين پس از مدت ها عاشقانه زيستن در جبهه ها مسلمان شد. او را در آن جا «حاجي بلال» مي گفتند؛ هم او كه با لحني دل نشين، «اذان» مي سرود و خويشتن خويش را دريافته بود. او در دو جهان به خوشبختي رسيد و در واپسين لحظه هاي زندگي، چهره ي برادر را ديد!

«رضا، همان طور كه آرتين خواسته بود، او را با نام «بلال اميني» در بهشت زهرا به خاك سپرد و پس از جنگ در حالي كه هر دو پاي خود را از دست داده بود، نزد خانواده اش بازگشت.»



[ صفحه 180]



غياثي، محمدزاهد

استان: ايلام

شهرستان: ايلام

تاريخ تولد: 1356

ميزان تحصيلات: دانشجو

عنوان اثر: اسرار و آداب نماز در نهج البلاغه

موضوع: نماز در نهج البلاغه

قالب: تحليلي

«مجموعه ي حاضر- همان طور كه از نامش پيداست- پيرامون فلسفه و اهميت نماز در كلمات گهربار مولاي متقيان، حضرت علي (ع)، در نهج البلاغه گردآوري شده است. هر چند كه در نهج البلاغه، تمام خطبه ها، مواعظ و جملات نغز و دل نشين آن امام همام (ع) گردآوري نشده و نيز در آن از نماز، مطالب زيادي به چشم نمي خورد، لكن در همين اندازه نيز مي توان به توجه و توصيه ي ويژه و اكيد امام علي (ع) نسبت به نماز، پي برد. صاحب اين قلم نيز با وجود مشغله ي فراوان و زمان اندك، با دو هدف، دست به قلم برده؛ اول اين كه با اين اثر ناچيز و چه بسا پر اشتباه و داراي كم و كاستي هاي فراوان، در ساحت پرفيض كلام اميرمؤمنان (ع) وارد شود و جان تشنه ي خود را از كوثر گواراي آن، سيراب نمايد، و دوم آن كه مجموعه اي را در قالبي نو و جذاب براي نوجوانان و جوانان عزيز، گردآوري كند...

با همه ي مشكلات، دشواري ها و موانعي كه بر سر راه بود، بركات و كراماتي كه به اين جانب، عنايت شد، و تمام آن ها را در ذائقه ام شيرين نمود. مهم ترين و بهترين دست آورد اين فعاليت، انس با قرآن مجيد و نهج البلاغه بود؛ به گونه اي كه هيچ گاه تصور آن در مخيله ام نمي گنجيد؛ چرا كه از ابتداي كار، هميشه و در هر امري- هر چند كوچك و جزئي- چند آيه از قرآن كريم را تلاوت مي نمودم. در ميان جست و جو در نهج البلاغه نيز زمزمه ي كلام اميرمؤمنان (ع)، گاه اشك از چشمانم جاري مي كرد و گاه مرا به نزهت و صفاي علوي مي كشانيد. آن جا كه كلام مولا را خطاب به اهالي بي وفاي كوفه



[ صفحه 181]



مي خواندم، لحظاتي در كوچه پس كوچه هاي تنهايي، بر مظلوميت مولايم مي گريستم و آن جا كه به مواعظ و خطابه هايشان گوش فرا مي دادم، قوتي دوباره مي يافتم...»

عبادت علي (ع)، نخستين نمازگزار، كبرزدايي نماز، گناه زدايي نماز، قدرشناسان نماز، حق نماز، اقسام عبادت، روح نماز، نماز بر پايه ي يقين، نماز و توبه، اصلاح ذات البين برتر از نماز و روزه ي ساليان، نماز اول وقت، نماز در خانواده، نماز جماعت و رعايت حال ضعيفان در آن، اعتدال در نمازهاي مستحبي، ترس از خدا و نماز شب و اوصاف ياران پيامبر (ص) و علي (ع)، عناوين برخي مطالب اين پژوهش با الهام و بهره گيري از قرآن عزيز، نهج البلاغه، تعليم و تربيت در اسلام، داستان ها و پندها، نماز در نهج البلاغه، داستان دوستان، برداشت هايي از سيره ي امام خميني (ره)، آموزش دين و اخلاق براي همه، نماز و عبادت حضرت اميرالمؤمنين (ع)، وصايا و نصايح، در پرتو كلام معصوم، نماز در آيينه ي حديث، داستان هاي عرفاني، قلب قرآن، داستان هاي تفسير نمونه، داستان هاي كشف الاسرار و برخي منابع ارزش مند ديگر است.

در فرازي ديگر از مقدمه ي مؤلف مي خوانيم:

«از دوستان عزيز، آقايان: رحيمي، عزيزيان، شريفي، يعقولي و به ويژه استاد معظم و سرور معزز، حضرت حجت الاسلام و المسلمين جناب آقاي شمس الدين و اعضاي خانواده ي مهربانم كه با همكاري، راهنمايي و پيشنهادهاي خود، حقير را در تدوين اين اثر، ياري نمودند، تشكر مي نمايم و براي همه ي آنان آرزوي سعادت و عزت دنيوي و اخروي دارم.»



[ صفحه 182]



غياضي، سبا

استان: تهران

شهرستان: تهران

تاريخ تولد: 1365

ميزان تحصيلات: مقطع متوسطه

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه

موضوع: نماز در نهج البلاغه

قالب: تحليلي

جلوه هاي نماز علي (ع)، قدرشناسان نماز، نماز بر پايه ي يقين و ولايت، گناه زدايي نماز، كبرزدايي نماز، نماز مردان خدا، نماز در خانواده، حالات اويس قرني، نماز امام سجاد، شب هاي علي (ع)، امام هفتم و نماز در زندان، نماز در نظر مؤمن، امام رضا (ع) و نماز، اهميت حضور قلب در نماز، نماز و رهبري، قداست نماز، جامعيت نماز، ارزش و عظمت نماز، نماز شب، استجابت دعا هنگام شب، شب زنده داري حضرت زهرا (س)، خورشيد بي غروب، هماي رحمت و يا علي (ع)، عناوين برخي مطالب، حكايات و اشعار اين مجموعه به نقل از آثاري گران سنگ هم چون سيماي نماز، نماز در نهج البلاغه، ارزش و اهميت نماز به زبان ساده، تفسير نماز، و فضايل و آثار نماز شب است.

«نماز، گناهان را مانند ريزش برگ درختان، فرومي ريزد. نظر به اين كه انسان داراي دو جنبه ي بدن و روح، يا تن و روان است، شكي نيست همان گونه كه بدن، گاهي بر اثر آلودگي، نياز به نظافت و پاكيزگي دارد، روح و روان نيز بر اثر گناهان و خطاها، آلوده و مكدر شده، محتاج شست و شو و رفع كدورت است. از منظر امام علي (ع) يكي از مهم ترين و مؤثرين عامل وارستگي ها و شست و شوي گناهان و رفع و دفع كدورت ها و پليدي هاي روحي «نماز» است؛ زيرا خواه ناخواه نماز، انسان را به توبه و اصلاح گذشته دعوت مي كند. خداوند متعال نيز در قرآن كريم، «حسنات» را، عامل از بين برنده ي «سيئات» معرفي مي كند، كه نماز، از مهم ترين حسنات است.»

اين پژوهش با مقدمه ي مؤلف و فهرست مطالب آغاز مي شود و با فهرست منابع و مآخذ، پايان مي يابد.



[ صفحه 185]




بازگشت