حرف (ت)


تاجور، محمّدامين استان: خراسان

عنوان اثر: بازي عشق شهرستان: سبزوار

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، حاوي 3 داستان كوتاه است:

- داستان اوّل؛ بازي عشق

- داستان دوم؛ سوّمين نماز

- داستان سوّم؛ معراج مؤمن

«باشد پدر جان!... مي دانم طاقتش را داري ... برايت مي گويم ... آن شب وقتي ديدم او برخاست و بيرون رفت، من هم به دنبالش روانه شدم. بايد خيلي آهسته مي رفتم تا متوجّه حضورم نشود. وقتي نزديكش رسيدم، ديدم در گودالي كه محلّ شهادت «رضا فاطمي» بود، نشسته است. رضا، نزديك ترين دوست حيدر بود. شنيدم چيزي نجوا مي كرد ...»

فراز پاياني داستان، خواندني تر است و پرده از نجواي «حيدر» برمي دارد:

«خوشا به حالت پدر جان! كه صاحب چنين فرزندي بودي. از همان وقت كه ديدم از شهادت حيدر، خبر داري و سياه نپوشيده اي، دانستم كه طاقت شنيدنش را داري ... راستي! هديه اي برايت دارم. ارمغاني برايت آورده ام ... بگير! اين پيشاني بند حيدر است. براي تو آورده ام. خواهش مي كنم چفيه اش را از من نخواه؛ آن را پس نمي دهم. چفيه ي مرتضي و علي را خودت برداشتي، چفيه ي حيدر، مال من باشد ... راستي! تا به حال توجّه نكرده بودم كه تو هَم نام سه پسرت را «علي» گذاشته اي. خوشا به سعادتت. مباركت باشد شهادت سوّمين فرزند!»



[ صفحه 272]



تاجيك، محمّدرضا استان: تهران

عنوان اثر: ستارگان زمين شهرستان: ورامين

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي - ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«جبهه، يك مكتب بود؛ درس هاي آن، ايمان، تعبّد، توكّل، فداكاري، و امتحانش صبر و اخلاص. سفر جهاد، گذشتن از خاك و رسيدن به افلاك و فدا كردن جان براي جانان است. ارزشي كه اسلام به شهادت داده، در هيچ مكتبي مشاهده نمي شود. و شهيدان، نَفْس خود را زير پا گذاشتند و تن را نردبان جان ساختند، تا شهد شهادت را بنوشند. دلسوختگان شب زنده دار، صدّيقان سحرخيز و صادقان عاشقي بودند كه نماز را رحمت الهي و كتاب هستي و مؤثّرترين و پايدارترين درس زندگي و چشمه ي جوشان معرفت مي دانستند.

آنان كه با نماز از وابستگي ها رهيدند و به حريّت و آزادگي رسيدند و منادي وارستگي ها شده، پيمان و تسليم و معيار حق جويي و شكوفايي جوانه هاي وجود را پديدار كردند. سوره ي هجرت و جهاد خواندند و نماز عشق را با سلام شهادت به پايان رساندند و به كوي دوست، پر كشيدند. در نماز عشق، خدا را خواندند و در سجده ي خود، بهشت را طلبيدند و بهشتي شدند. با گوش دل، نداي دوست شنيدند و با پاي جان به ضيافت حق شتافتند و حسين گونه با خدا معامله كردند و سرافراز شدند. شهيداني كه از زمزم يقين و كوثر عشق، سيراب شدند و پيماني را كه با مولايشان بسته بودند با خون، امضا كردند ...»

محاصره، فرمانده بيداردل، امام جماعت جوان، شهادت در حال سجده، مهماني خدا، عذرخواهي از نمازگزاران، ميان آب، اذان در وسط آب، نماز مقبول، شكنجه براي نماز و ... عناوين برخي خاطرات كوتاه «ستارگان زمين» است؛ حكاياتي كه هماره زنده خواهد ماند.



[ صفحه 273]



تاجي نژاد، مليحه استان: فارس

عنوان اثر: شهيدان نماز شهرستان: داراب

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، حاوي 3 داستان كوتاه است:

- داستان اوّل؛ شلمچه، باند پرواز از زمين

- داستان دوم؛ معلّم روستا

- داستان سوّم؛ مسافر عاشق

«در نظر من، همه ي آن ها كه شهيد شدند به خاطر نماز و براي زنده كردن آن، كشته شدند و بي ترديد، همه ي آن ها كه در نماز به شهادت رسيدند و آنان كه به خاطر نماز، شهيد شدند، جملگي شهيدان نمازند. مولاي ما امام علي (ع) از برجسته ترين شهيدان نمازند كه در سَحَرگاه خوب ترين ماه خدا به اين افتخار، نايل آمدند.»

فرازهايي از داستان نخست را مي خوانيم:

«خرّمشهر، زير گام هاي ابرمردان جنوب، استقامت مي يافت و خمپاره هاي پياپي دشمن، خاك هاي آن را خونين مي كرد ... تعدادي از بچّه ها تازه به منطقه اعزام شده بودند؛ با اين كه منطقه ي جنگي بود، ولي بچّه ها كارشان را خوب بلد بودند: هماهنگ با هم كار مي كردند، مي رفتند، مي آمدند، انگار نه انگار كه خمپاره هاي دشمن مدام به طرف آن ها پرتاب مي شد.»

علي، مرتضي و محمّد، قهرمانان شلمچه بودند:

«علي، دفترچه را بست. چفيه ي مرتضي را روي صورتش انداخت و رفت لابه لاي نخل ها: مرتضي! محمّد! من طاقت اين جدايي را ندارم، چرا بي وفايي كرديد؟ هميشه سه تايي مون با هم بوديم. من، بي وفا بودم يا شما؟!»



[ صفحه 274]



تال، حسن استان: كرمانشاه

عنوان اثر: در ساحل نماز شهرستان: سرپل ذهاب

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«بي شك، نماز والاترين شعار مسلماني و بهترين وسيله و مدرك جهت نشان دادن بندگي است. عظمت اين فريضه و تأكيد فراوان قرآن بر اقامه يعني برپاداشتن آن، به مفهوم عمومي كردن آن در سطح محلّه، خيابان، شهر، استان و جامعه و جهان بر كسي پوشيده نيست. در اين مقال و مقوله، گويندگان سخن ها گفته، و نويسندگان كتاب ها نگاشته اند؛ هر چند هنوز هم ژرفاي اين درياي پرفيض، مجهول مانده، شناخت كامل و حتّي نسبي آن، مجالي گسترده مي طلبد.»

نماز و تربيت، نماز بهترين الگوي تربيتي، نماز اعتلاي اخلاق فاضله، نماز پيروزي در عرصه ي انسان سازي، و ... عناوين برخي از موضوعات اين نوشتار، و با الهام از آثاري هم چون قرآن، نهج البلاغه، رساله ي نوين، نماز در نهج البلاغه، اسرار نماز،ديوان صائب تبريزي، اخلاق در خانه، زندگي در پرتو اخلاق، الهي نامه، صلوةالخاشعين، مجموعه شعر در ياس آرزو، تحف العقول، بچّه ها را چگونه تربيت كنيم؟، گل هاي جاويد، كيمياي سعادت، سيماي نماز، ديوان شهريار و برخي آثار ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.

«تمايل به كسب فضايل اخلاقي و سجاياي انساني، جزو سرشت ماست و به عبارت ديگر، ميل به خوبي ها و تنفّر از بدي ها در ما، ريشه ي فطري دارد. هيچ فردي امين بودن را بد و خيانت را نيك نمي شمارد ... يك نمازگزار بايد متخلّق به خُلقيات پسنديده و فاضل و عالي باشد و از هرگونه رذيلت دوري جويَد ...»



[ صفحه 275]



ترابي، لعيا استان: تهران

عنوان اثر: نماز از ديدگاه امام علي (ع) شهرستان: تهران

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

عبادت چيست؟، ره آورد نماز، ستون خيمه ي دين، داروي تكبّر، اوقات نماز، نماز جماعت، نماز و حق شناسان، نماز خواندن به قصد آخرين نماز، برترين عبادت، نماز و توبه، روان شناسي عبادت كنندگان، و مبحثي پيرامون ذكر، برخي عناوين مطالب اين نوشتار است كه با الهام از تفسير نمونه، اسرار الصّلوة، اسرار عبادات، ترجمه ي نهج البلاغه، معارف نهج البلاغه در شعر شاعران، نشان از بي نشان ها، هزار گوهر و برخي منابع ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.

«انسان از لحظه اي كه قدم در اين جهان فاني نهاد، بر اساس فطرت، شروع به سفر كردن نمود؛ سفري بي نهايت؛ داراي منزل هايي پرخوف و خطر و بي غايت، امّا بيش تر مسافران از انتهاي راه و كسب اسباب نجات از مهالك غافل اند.»

«ترابي» در اين اثر پژوهشي به پرسش هايي مهم پاسخ مي دهد؛ پرسش هايي از مبدأ، هدف و مقصد. وي با روش تحقيق و تأليف آشناست و اندكي كوشش و مطالعه ي بيش تر، آثار وي را جاودانه خواهد ساخت.«نماز، معرّف شخصيّت مسلمان است. هيچ يك از واجبات در شبانه روز به اندازه ي نماز، تكرار نمي شود. از آن جا كه حقيقت دين به يك معنا همان عبوديّت و بندگي فروتني در برابر خداي سبحان است، و نماز بهترين نشانه ي عبوديت و بندگي محسوب مي گردد، به حقيقت مي توان حكم نمود كه نماز، حقيقت دين و ستون و خيمه ي آن است.»



[ صفحه 276]



ترابي جفرودي، سعيده استان: گيلان

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: بندرانزلي

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

3 داستان كوتاه؛ داستان نخستين؛ با آغازي چنين:

«ساعت ديواري، شش بار نواخت و مرا از افكار مغشوشم بيرون آورد. خودكارم را روي كتاب شيمي ام گذاشتم و به آرامي برخاستم. سرم گيج مي رفت. خيلي ضعيف شده بودم. به كنار پنجره ي اتاق رفتم. آسمان به رنگ سرخابي بود و خورشيد در حال غروب كردن. دوست داشتم هاي هاي بگريم؛ آن قدر تا تمام دردها و بغض هاي نهفته ام خالي شود، ولي چشمه ي اشكم خشك شده بود. گريه ديگر دواي دردم نبود؛ حتّي همدم تنهايي ام نيز ...»

«فاطمه» قهرمان داستان «ترابي» ما را به گذشته برمي گرداند؛ به روزگار دردهاي بي شمار مادر؛ ايّام خشم و ناراحتي پدر؛ آن گاه كه وي راز بيماري مادر را به فرزندانش باز گفت؛ و آن گاه كه برادرش «مهدي» راز گريه اش را براي فاطمه گفت: مرگ پدر، و چندي بعد راحت شدن مادر! و فاطمه به نماز، پناه برد، و دعا:

«خداوندا! روح پدر و مادرم را در آن دنيا، شاد گردان و آرامشي لذّت بخش نصيبشان فرما. خدايا! دوستت دارم ... چشم هايم را بستم و باز هم نفس عميقي كشيدم؛ انگار تمام غم هاي خود را با راز و نياز با خدا از ياد بردم. سبك شده بودم. گويي در اوج آسمان بودم و ستارگان برايم دست تكان مي دادند. مي دانستم خدا هميشه با من است. سنگيني نگاهي را بر خود احساس كردم. سرم را برگرداندم. مهدي بود، كه با تبسّمي زيبا به من خيره شده بود و آرام مي گفت: خدا را شكر. آفرين فاطمه! دوستت دارم ...»



[ صفحه 277]



ترابي گزين، راضيه استان: همدان

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: همدان

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

نماز به زبان عربي، آمادگي براي نماز، اركان نماز، نماز و شهادت، نماز و عفّت، نماز جماعت، نماز جمعه، نماز شب، نماز از ديدگاه رهبري، نماز از ديدگاه پيامبر (ص) و علي (ع)، نماز از ديدگاه جوانان، آموزش نماز به كودك، آثار تربيتي نماز در اخلاق، نقش نماز در زندگي انسان، ترك نماز، و سبك شمردن نماز، عناوين برخي از موضوعاتي است كه «ترابي گزين» با الهام از آثاري هم چون طهارت روح، پرستش آگاهانه، سجّاده ي عشق و تفسير نماز، گردآورده، با نامه اي صميمانه به مسوولان ستاد اقامه ي نماز، همراه كرده است. «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» نيز عنوان پژوهش زيباي وي در مسابقه ي پيشين بود.

اميدواريم وي در تمامي مسابقات، حضوري فعّال داشته باشد؛ با همان انگيزه ي خدايي و هميشگي اش.



[ صفحه 278]



تركاشوند، علي رضا استان: كرمانشاه

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: كنگاور

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه در 3 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ اهمّيّت نماز

- فصل دوّم؛ نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان

- فصل سوّم؛ نماز، معراج انسان

«نوشتن يك كتاب در يك يا دو، حتّي چند ماه، كاري است دشوار و به تحقيق، پژوهش و مطالعه ي فراوان، نياز دارد، تا كتابي جامع و كامل گردد، آن هم در مبحث گسترده ي نماز ... در اين كتاب سعي كرده ام مسايل معنوي و باطني نماز را - كه در هويّت انسان نقش بسزايي دارند - به گونه اي از منابع روايي و آثار گوناگون گردآوري كنم. در طول مجموعه نيز كوشيده ام از تكرار بپرهيزم. نماز، اساسي ترين و كامل ترين عبادتي است كه هر مسلمان بايد آن را به نيكي به جا آورد؛ زيرا نخستين پرسش در قيامت است ...»

«تركاشوند» نوشتار خويش را چنين مي آغازد و با الهام از منابعي ارزش مند، در قالب فصول و بخش هايي مفيد و خواندني، به تبيين موضوع برگزيده اش مي پردازد.



[ صفحه 279]



تركي، اكرم استان: تهران

عنوان اثر: ترانه هاي سرسبز شهرستان: تهران

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1357

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع ابتدايي

---

«نمازي كه من دوست دارم» در قالب ادبي - تحليلي و داستان بلند «نماز» با موضوعاتي گونه گون، حاصل تلاش عاشقانه ي «تركي» در مسابقات پيشين بود؛ و اينك:

«بادي در برابر تو، خضوع و فروتني كرد

اي معبود و محبوب!

و تو را بايد تعظيم و تكريم كرد

اي ناب و ناياب!

نشانه ي خانه ات را مي جويَم

اي ميزبان!

تا بر مائده هاي معنوي ات بنشينم

اي مبدأ وجود!

با تو خلوت كنم و سر بر آستانت بسايم

اي معشوق ازلي و ابدي!

مرا فراخوان، مرا بخوان

اي سرچشمه ي هستي!

تا با حضور در خلوتگه يار، زخم هاي درونم را التيام بخشم

اي خداوند تبارك و تعالي!»

داستان زيباي «چادر پاره» نيز عنوان اثري ديگر از وي با همين موضوع است.



[ صفحه 280]



تعبّدي جهرمي، زهرا استان: فارس

عنوان اثر: حديث محرابيان شهرستان: جهرم

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«در ميان غوغاي مستانه ات چه مي توان يافت؟ ناله هاي شبگيرت چه مي گويد؟ آيا خبر از رازي بزرگ مي دهد، يا عشقي نامنتها؟ زاده ي كدامين دياري، كه بوي مهرباني مي دهي و تبسّمت معنادار و شيرين است؟ دست هاي توانمند كدامين وجود، تو را در آغوش خود پرورش داد، كه تو، دل دادن را بر دنياي مادّي ما ترجيح دادي؟ آري، شهادت برايت نوشيدن شهد گواراي عشق بود و تو، دلداده اي عاشق پرواز، كه راه رفتن بر روي دنياي خاكي ما را دوست نمي داشت. دنياي خاكي، گنجايش وجودت را نداشت و به راستي كه شهادت، تو را گلچين كرد. بيا و نسيم دلگشاي عشق را بر من بنواز. دست هاي مرا بگير و با خود به وادي عاشقان ببر، تا از بوي شقايق هاي عاشق، مدهوش شوم. سرزميني كه تو در آن سكني گزيدي از تصوّرات خاكي من بيرون است. اسيران خاك را، چه به زيبايي هاي سرزمين تو! شگفتا! كه پروردگار، جان تو را نه در بستر تنگ و تاريك، بلكه هنگام سخن گفتن با خود به پرواز درآورد و به سوي خود روانه ساخت؛ اين زيباترين دلداوگي است.

تو با تمام وجود، خواستار وصال يار بودي و با شوق، دعوت حق را لبّيك گفتي و به سرزمين ملايك، سفر كردي؛ آن جا كه ديار حيات است و جايگاه فرشته و شان ...»

مرگ سرخ، اوّلين شهيد محراب، شهيد سيّد محمّد خلخالي، شهيد سيّد ابوالفضل موسوي، شهيد مهدي ابراهيمي، نگين محراب و ... از جمله عناوين «حديث محرابيان» است كه با مقدّمه اي زيبا آغاز مي شود و با حرف آخر، پايان مي گيرد.



[ صفحه 281]



تعبّدي جهرمي، مريم استان: فارس

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه شهرستان: جهرم

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

يكتاپرستي، عبادت علي (ع)، كارگزاران دولت، نماز و تواضع، زيبايي هاي نهج البلاغه، نماز در نهج البلاغه، نماز بر پايه ي يقين و ولايت، پيشوا و ملّت، و ميانه روي در نماز، برخي عناوين موضوعات اين نوشتار است كه از آثاري هم چون تفسير نماز، نماز در نهج البلاغه، سخنان علي (ع)، از كعبه تا محراب، جوان و سازندگي، و برخي منابع ديگر گردآوري شده است.

«نماز، حقيقتي است كه حقّانيت را نويد مي دهد و ايثار و متانت و سخاوت را به طبيعت انسان ارزاني مي دارد. نماز، عشقي را در خود گنجانده كه ديده هاي همگان را به سوي دادار فلك و گرداننده ي چرخ و گيتي معطوف مي دارد و براي عاشقان كوي حقيقت جويي، راه اعلي عليّين را همواره مي سازد و نواي «اللَّه اكبر»ش را به گوش همگان مي رساند.

مي خواهم از نماز كسي بگويم كه در برابر معبودش دنياي مادّي را نمي بيند و در آن معركه اي كه براي خود مي ساخت مي شد تيري به سختي از پايش درآورد و او متوجّه نشود. نماز كسي را مي گويم كه باب «خيبر» را به دوش مي اندازد تا يارانش عبور كنند. نماز كسي را بنازم كه در ميدان نبرد، كسي توان مقابله با او را نداشت، ولي در نماز با همان شجاعتش غش مي كرد و به زمين مي افتاد.»

«نماز؛ نمايشگاه عشق به معبود» عنوان اثري ديگر و مجموعه داستاني از «مريم تعبّدي» با 3 داستان كوتاه «جوان تارك الصّلوة»، «نماز، سدّ محكمي برابر گناهان» و «دست شفاي علي» است.



[ صفحه 282]



تفعّلي ماسوله، مجتبي استان: تهران

عنوان اثر: پنجه ي راز شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«پنجه ي راز» حاوي 5 داستان كوتاه است:

- داستان اوّل؛ تلخ تر از زهر

- داستان دوم؛ در تنگنا

- داستان سوّم؛ تمسخر بر بي كسي

- داستان چهارم؛ درمان روحي

- داستان پنجم؛ مأيوس، احمق مي شود

«علي كيست؟ علي چيست؟ چه كسي علي را شناخته، به سرّ وجودش پي برده؟ چه كسي از مناجاتش آگاه بوده، و چه كسي او را چون دُرّي در صدف كعبه پديد آورده است، جز خالق دانا و تواناي علي؟

علي (ع) مخلوق خالق؛ معشوق عاشق؛ علي (ع) مكشوف كاشف.

علي (ع) مصداق امر الهي؛ علي (ع) صاحب نور خدايي.

علي (ع) ناز و علي، راز و، علي، ساز و، علي (ع) دشمن آز است.

علي (ع) دشمن ظالم و يار و ياور مظلوم است.

علي (ع) نور سجود است؛ علي (ع) راز وجود است ...»



[ صفحه 283]



تقي زاده، زهرا استان: فارس

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه شهرستان: جهرم

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

يكتاپرستي، عبادت علي (ع)، كارگزاران دولت، نماز و تواضع، زيبايي هاي نهج البلاغه، نماز در نهج البلاغه، نماز بر پايه ي يقين و ولايت، پيشوا و ملّت، و ميانه روي در نماز، برخي عناوين موضوعات اين نوشتار است كه از آثاري هم چون تفسير نماز، نماز در نهج البلاغه، سخنان علي (ع)، از كعبه تا محراب، جوان و سازندگي، و برخي منابع ديگر گردآوري شده است.

«نماز، حقيقتي است كه حقّانيت را نويد مي دهد و ايثار و متانت و سخاوت را به طبيعت انسان ارزاني مي دارد. نماز، عشقي را در خود گنجانده كه ديده هاي همگان را به سوي دادار فلك و گرداننده ي چرخ و گيتي معطوف مي دارد و براي عاشقان كوي حقيقت جويي، راه اعلي عليّين را همواره مي سازد و نواي «اللَّه اكبر»ش را به گوش همگان مي رساند.

مي خواهم از نماز كسي بگويم كه در برابر معبودش دنياي مادّي را نمي بيند و در آن معركه اي كه براي خود مي ساخت مي شد تيري به سختي از پايش درآورد و او متوجّه نشود. نماز كسي را مي گويم كه باب «خيبر» را به دوش مي اندازد تا يارانش عبور كنند. نماز كسي را بنازم كه در ميدان نبرد، كسي توان مقابله با او را نداشت، ولي در نماز با همان شجاعتش غش مي كرد و به زمين مي افتاد.»

«نماز؛ نمايشگاه عشق به معبود» عنوان اثري ديگر و مجموعه داستاني با 3 داستان كوتاه «جوان تارك الصّلوة»، «نماز، سدّ محكمي برابر گناهان» و «دست شفاي علي» است.



[ صفحه 284]



تقي زاده ي ميداني، عبّاس استان: اصفهان

عنوان اثر: مفتاح الفلاح شهرستان: آران و بيدگل

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«قلم در راه جنون است و از مرز عقل، رهيده. از شور عشق، چنان واله و سوزان گشته، كه شعله به جان دفتر مي زند؛ نگارش گر چيست كه چنين در تب و تاب است؟! با لرزش و تپش بر صفحه ي سرد كاغذ مي لغزد و با زبان بي زباني گويا از عشق خود «نماز» مي گويد.

پس اي مسافر باغ ملكوت؛ اي ميهمان حضرت دوست، اي لاله ي روييده در كوير جهل، اي زاير بارگاه حضرت اجل! اگر طالب تماشاي بزرگ ترين باب رحمت خدايي، اگر خواهان روشنايي چشم دل خويشي، اگر منتظر شكوفايي گل نرگسي، اگر در صف تماشاگران خلوت رازي، اگر مسحور زيبايي زيباترين نمايش نيايشي، اگر مسافر مسير غيب مي شوي، اگر چو «گُل» ز «گِل» جوانه مي زني، براي حظّ دل، پي رهيدن از ديار گِل، بيا هم نشين و همسفر شويم. بيا تا بال بال هاي آيات و احاديث به درياي بي كران «نماز» سفري داشته باشيم ...»

اين مجموعه در 6 فصل تنظيم شده است و دربرگيرنده ي مطالبي هم چون عمق نماز، گريه در نماز، روح نماز، نماز و شناخت، نماز وداع، وقت رحمت، اوقات نمازهاي پنج گانه، توجّه به وقت نماز، اهمّيّت نماز، نماز جماعت و جمعه، برخي حقوق متقابل امام و مأموم، آثار و بركات نماز، و عواقب ترك نماز است كه با الهام از قرآن عزيز، نهج البلاغه، فروع كافي، كنزالعمّال، بحارالانوار، نماز چيست؟، اسرار نماز، پرتوي از نماز، از ژرفاي نماز، خصال، و برخي آثار ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.



[ صفحه 285]



تكزارع، مريم استان: تهران

عنوان اثر: نماز و رهبري اسلامي شهرستان: كرج

موضوع: نماز و رهبري اسلامي تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«الها! چه زيباست با تو سخن گفتن، و چه شيرين است به تو انديشيدن. خدايا، خداوندا، ايزدا، مهرپرورا، مهربانا، هستي بخشا، انديشه پرورا، خالقا، عشق آفرينا! پر و بالي خسته دارم. تقدير و سرنوشت، روحم را فرسوده، و قلبم را گداخته است. در تاريكي مطلق دست و پا مي زنم؛ رهايي ام ده.

معشوقا! شراب شهدت را آرزو كرده ام؛ جرعه اي از مي وصلت به من بنوشان، كه مستِ مستِ تو باشم و مستانه به درگاهت سر بسايم. اي هميشه خداي من! مرا درياب، كه بيش از پيش به تو محتاجم. اي پرواز آفرين! اي آن كه به نامت قلم مي زنم! اَشكم فرو مي ريزي ... اَشكم نثارت باد.»

نوشته ي بالا بخشي از مقاله ي «تكزارع» بود و تك نگاشتهاي زير نيز بخشي ديگر:

- نماز، معراج مؤمن است.

- نماز، بلندترين فريادهاست.

- نماز، آرام بخش روح و روان است.

- نماز، تشكّر از خداست.



[ صفحه 286]



تمدّني، سميّه استان: گيلان

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: رشت

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين نوشتار در 5 فصل تنظيم شده است و مطالبي گونه گون هم چون دوران كودكي و جواني نوزاد كعبه، شكل و شمايل حضرت علي (ع)، شخصيّت روحاني امام علي (ع)، مراتب قرب به خدا، زهد و تقوا، صفات ملكوتي آن حضرت (ع)، علم و دانش، بردباري و گذشت، مناقب و فضايل حضرت علي (ع)، علي بر كرسي قضاوت، انگيزه هاي عبادت، وصايا و شهادت حضرت علي (ع) و بسياري موضوعات ديگر را در برمي گيرد.

«اي دوستان! دنيا با تمام تجمّلاتش سرانجام روزي به پايان مي رسد؛ روزي ما را از خويش خواهد راند، و اين ما هستيم كه به آن وابسته ايم. پس عبادت را پيشه كنيد؛ زيرا عبادت، ما را از افتادن در دام هاي دنيا رهايي مي بخشد. از ميان تمامي عبادت ها، نزديك ترين راه را انتخاب كنيد و نماز بخوانيد؛ زيرا خوشبختي دو گيتي را به ارمغان مي آورد ...

تنها اوست كه در شب هاي تار زندگي به نداهاي غم آلود بندگانش گوش فرا مي دهد و آرزوها را برآورده مي كند. او ما را بارها و بارها به اوج رساند، امّا ما غافل بوده ايم. مگر نمي خواهيد چهره هايي زيبا و بانشاط داشته باشيد؟ مگر نمي خواهيد به سعادت برسيد؛ همان سعادتي كه هنوز براي انسان ها مجهول مانده و هيچ كس به معناي واقعي آن پي نبرده است؟

علي (ع) نخستين مظلوم جهان بشري است كه قدر و مقامش در طول دوران حيات و امامتش مجهول بود؛ در عصر ما نيز، و حتّي در جامعه ي شيعي ما هنوز چنان كه بايسته است، شناخته شده نيست!»



[ صفحه 287]



تواضعي، سميّه استان: خراسان

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: مشهد

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«خدا را، خدا را، در موضوع نماز در نظر بگيريد؛ كه نماز، ستون دين است.» نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان، از نگرش وي به خويشتن خويش، خدا و اسلام، نشأت مي گيرد. مهم ترين رازها از درون انسان، سرچشمه مي گيرد. حقيقت خودي و شناخت خود، وظيفه ي هر فردي است و بسي مشكل. انسان امروز تا اندازه اي توانسته كهكشان ها، اقيانوس ها، لايه هاي زمين، گياهان، حيوانات و عناصر شيميايي را بشناسد، امّا هنوز به همه ي ابعاد و پيداها و ناپيداهاي وجود خويش پي نبرده است.

علم و توان گسترده ي الهي،در جان آدمي پرتو افكنده، بزرگ ترين و ارزنده ترين پديده ي هستي اش ساخته است. بنابراين انسان بايد به خود بازآيد و نيروها و استعدادهاي عظيم دروني اش را بازشناسد و به كار اندازد.»

«تواضعي» با بهره گيري از آثاري هم چون ما و اقبال، خودسازي انقلابي، سرود اقبال، كوير، ديدار با محبوب، مقاله اي مبسوط و خواندني پيرامون موضوع «نماز و هويّت يابي انسان مسلمان» نگاشته و آن را به روح علّامه محمّد اقبال لاهوري (ره) تقديم كرده است. «صدا، صداي خداست» و «نماز؛ شاهرگ انسانيّت» عناوين مقالات ادبي و تحليلي وي با موضوعاتي گونه گون در مسابقات پيشين است. باشد تا هماره از وي بخوانيم؛ هر بار بسي زيباتر و پربارتر.



[ صفحه 288]



توسّلي، سعيده استان: تهران

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: تهران

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين اثر، پژوهشي مشترك و در 7 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ نياز انسان به عبادت

- فصل دوم؛ هويّت و تأثير نماز بر آن

- فصل سوّم؛ نماز و تربيت اجتماعي

- فصل چهارم؛ نماز در قرآن

- فصل پنجم؛ تفسير سوره ي حمد

- فصل ششم؛ نماز از ديدگاه بزرگان دين

- فصل هفتم؛ حقّ نماز

اين نوشتار، علاه بر فصول ياد شده، مطالبي گونه گون هم چون چند لحظه با حافظ، حديث عشق بخوانيم، سر مقاله و پژوهش و تحقيقي خواندني درباره ي فرهنگ نماز در جامعه در سطح شهر تهران، در قالب مصاحبه و گزارش را با پرسش هاي چنين، در برمي گيرد:

- آيا نماز مي خوانيد؟

- نماز در شما، چه تأثيري داشته است؟

- نماز در جامعه، چه آثاري دارد؟

- آثار نماز در دوران جواني چيست؟

- آيا نماز در پيشرفت جامعه، تأثيري دارد؟

كوشش عاشقانه ي پديد آورندگان اين پژوهش و نيز پژوهشگر جوان: «محمّدحسن توسّلي» را ارج مي نهيم و در انتظار ديگر آثار آنان مي مانيم.



[ صفحه 289]



توسّلي، فاطمه استان: اصفهان

عنوان اثر: فرصتي براي بازگشت شهرستان: كوهپايه

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: -

---

«خدايا! چقدر خسته ام. چقدر بي قرارم. نمي دانم چرا اين قدر دلم گرفته؟ چرا غمگينم؟ انگار قلبم مثل يك پرنده ي اسير، پرپر مي زند و عاجزانه تمنّاي آزادي دارد. اين روزها چقدر سرد و سخت شده اند. كاش مي دانستم چرا اين قدر بي قرار و پريشانم.

اين افكار، ذهنش را به سختي مشغول كرده بود؛ آن قدر كه متوجّه غروب آفتاب نشد. نگاهش به دريا دوخته شده بود، ولي افكارش به بياباني از ابهام و سردرگمي مي مانست. موج كف آلودي، خود را به سختي به تخته سنگ مقابلش كوبيد و ناله كنان به عقب بازگشت و او را از دنياي سؤالاتش بيرون كشيد. به خودش آمد. هوا رو به سردي مي رفت. احساس كرد، تمام بدنش يخ زده است. خواست برخيزد، امّا نمي توانست. باز هم سعي كرد ...»

«فرزين» همه چيز داشت: پول، ثروت، ماشين، خانه و خيلي چيزهاي ديگر،نمي دانست چرا انگار توي زندگي يك چيز كم دارد. «آنيتا» همسرش نيز سعي مي كرد مونس و همدم خوبي براي شويش باشد، امّا فرزين معتقد بود؛ يعني در دفترچه ي يادداشتش چنين نگاشته بود:

«اين روزها دلم گرفته و قلبم پژمرده شده است. روزها مي گذرند و دلم بي تاب و پريشان به دنبال گم شده اي مي گردد. چقدر عجيب است. كاش دستي اين غبار غم را از چهره ي قلبم مي زدود و آسوده ام مي نمود.»

«محمّد» شخصيّت ديگري است كه پا به عرصه مي گذارد و با دكتر فرزين، سخن ها مي گويد ... وي به تدريج به انديشه فرو مي رود ... خويشتن را مي يابد. آن گاه گم شده اش از راه مي رسد!



[ صفحه 290]



توسّلي، محمّدحسن استان: تهران

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: تهران

موضوع:نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1366

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

---

اين اثر، پژوهشي مشترك و در 7 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ نياز انسان به عبادت

- فصل دوم؛ هويّت و تأثير نماز بر آن

- فصل سوّم؛ نماز و تربيت اجتماعي

- فصل چهارم؛ نماز در قرآن

- فصل پنجم؛ تفسير سوره ي حمد

- فصل ششم؛ نماز از ديدگاه بزرگان دين

- فصل هفتم؛ حقّ نماز

اين نوشتار، علاه بر فصول ياد شده، مطالبي گونه گون هم چون چند لحظه با حافظ، حديث عشق بخوانيم، سر مقاله و پژوهش و تحقيقي خواندني درباره ي فرهنگ نماز در جامعه در سطح شهر تهران، در قالب مصاحبه و گزارش را با پرسش هاي چنين، در برمي گيرد:

- آيا نماز مي خوانيد؟

- نماز در شما، چه تأثيري داشته است؟

- نماز در جامعه، چه آثاري دارد؟

- آثار نماز در دوران جواني چيست؟

- آيا نماز در پيشرفت جامعه، تأثيري دارد؟

كوشش عاشقانه ي پديد آورندگان اين پژوهش و نيز پژوهشگر جوان: «محمّدحسن توسّلي» را ارج مي نهيم و در انتظار ديگر آثار آنان مي مانيم.



[ صفحه 291]



توسّلي، نجمه استان: تهران

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: تهران

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين اثر، پژوهشي مشترك و در 7 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ نياز انسان به عبادت

- فصل دوم؛ هويّت و تأثير نماز بر آن

- فصل سوّم؛ نماز و تربيت اجتماعي

- فصل چهارم؛ نماز در قرآن

- فصل پنجم؛ تفسير سوره ي حمد

- فصل ششم؛ نماز از ديدگاه بزرگان دين

- فصل هفتم؛ حقّ نماز

اين نوشتار، علاه بر فصول ياد شده، مطالبي گونه گون هم چون چند لحظه با حافظ، حديث عشق بخوانيم، سر مقاله و پژوهش و تحقيقي خواندني درباره ي فرهنگ نماز در جامعه در سطح شهر تهران، در قالب مصاحبه و گزارش را با پرسش هاي چنين، در برمي گيرد:

- آيا نماز مي خوانيد؟

- نماز در شما، چه تأثيري داشته است؟

- نماز در جامعه، چه آثاري دارد؟

- آثار نماز در دوران جواني چيست؟

- آيا نماز در پيشرفت جامعه، تأثيري دارد؟

كوشش عاشقانه ي پديد آورندگان اين پژوهش و نيز پژوهشگر جوان: «محمّدحسن توسّلي» را ارج مي نهيم و در انتظار ديگر آثار آنان مي مانيم.



[ صفحه 292]



توكّلي، سميّه استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز شهرستان: نجف آباد

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، حاوي 3 داستان كوتاه با موضوعات نقش نماز و هويّت يابي انسان مسلمان، شهيدان نماز، و پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان، با عناوين زير است:

- داستان اوّل؛ نماز و آثار نمادين آن

- داستان دوم؛ سيماي عشق

- داستان سوّم؛ شهيدان نماز

«روز عاشورا بود. خورشيد با پرتوهاي سوزان خود، سينه ي دشت را نوازش مي داد. آن روز از آسمان آتش مي باريد و خورشيد بي رحمانه مي سوخت و مي گداخت. همه ي بچّه ها خسته و ملول شده بودند. دشمنان عراقي هر لحظه به ما نزديك و نزديك تر مي شدند. فرمانده ما «حاج احمد» كه ما او را «حاجي» صدا مي زديم با تمام خستگي اش خَم به ابرو نمي آورد و به بچّه ها روحيّه مي داد ... با بدشانسي مواجه شده بوديم و مهمّات مان در حال تمام شدن بود. كلّي زخمي و شهيد داشتيم. حاجي با صداي بلند به بچّه ها مي گفت: فراموش نكنيد ما گُردان امام حسين (ع) هستيم؛ بنابراين نبايد روحيّه ي خود را از دست بدهيم؛ خدا با ماست و دست حسين (ع) پشتيبانمان ...»

چندي بعد، همگان از حاج احمد مي گفتند:

«حاج احمد، مرد بزرگي بود. در جبهه و ميان توپ و تانك هميشه نمازش را سروقت مي خواند. حاجي و بقيّه ي بچّه ها با برپا كردن نماز ظهر عاشورا ... آن ها ستارگان درخشان و فروزاني بودند كه در آن شب تار و غم انگيز ...»



[ صفحه 293]



تهمك، زهرا استان: مركزي

عنوان اثر: شهيدان نماز شهرستان: ساوه

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي - ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«بر گرده ي سيّاره اي كوچك، در دل آسمانت لايتناهي، زمين را جاذبه ي عشق در مدار شمس، نگاه داشته است و ما را نماز. امّا نماز هم نمازي است كه مجاهد راه خدا در جبهه مي خواند ... نماز، بلندترين فريادهاست و قامت ما به بلنداي نماز است؛ يعني قدرت ما را بايد در نماز جست. «اذان» به معناي اجازه نيز هست؛ يعني اكنون درهاي رحمت خاصّ خدا، باز شده و «اللَّه» اذن لقا داده است. چه نشسته اي؟ وقت نماز است. ما سنگر مي سازيم، ماسك مي زنيم، امّا مقام امن را در جاي ديگر مي جوييم؛ در آن مأمن حقيقي، عنداللَّه؛ آن جا كه بال فرشتگان در آتش غيرت مي سوزد و جز شهدا را به آن جا، بار نمي دهند.

جنگ ما با شيطان از محراب نماز، آغاز مي گردد. محراب از ريشه ي «حرب» است؛ يعني محراب نماز، ميدان جنگ است. نمازگزار با همان تكبيرةالاحرام نخستين، همه ي قدرت هاي ظاهري و مجازي را نفي مي كند و به مبدأ همه ي قدرت ها، ذات ذوالجلال متوجّه مي شود. محراب نماز، ميدان جنگ با قدرت هاي شيطاني است و پيروزي ما، در جبهه هاي نبرد، مديون اين مبارزه اي است كه حضرت رسول اكرم (ص) آن را جهاد اكبر گفته اند.»

سرلشكر پاسدار؛ حاج شيخ محمّد ابراهيم همت، شهيد محمّدعلي رجايي، شهيد محمود روحي، شهيد محمّد حسن صادقي، شهيد حميد دهلاويه، شهيد ابوالقاسم جوادي، شهيد ابوالفضل چراغي، شهيد روح اللَّه جعفري نادرآبادي و ... از جمله عناوين



[ صفحه 294]



مطالب خواندني در اين نوشتار است كه از آثاري آسماني، شب هاي هور، شاهدان دانشگاه، سفر سرخ، حديث ماندگار، چون كوه باشكوه، روح آسماني، بي كرانه ها، يك پلّه بالاتر، هاله اي از نور، در ميان آتش، پرواز در پرواز و بسياري كتاب هاي ديگر گردآوري شده است.



[ صفحه 295]



تيردست فيروزجايي، سميّه استان: مازندران

عنوان اثر: آيينه ي نماز شهرستان: بابلسر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«نماز، ياد خداست و تنها راه اطمينان و آرامش دل ها. دنياي امروز هزاران مشكل علمي و صنعتي و فنّي را حل كرده، امّا در ايجاد آرامش، رشد نكرده است. آيا هرچه در دنيا رشد صنعتي بيش تر مي شود، آمار فساد و دلهره و اضطراب كم مي گردد؟ آيا در خانواده هاي مرفّه، دغدغه و اضطراب نيست؟ آيا فرعون ها و قارون هاي تاريخ - كه مظهر زر و زور هستند - آرامش داشته اند؟ راه دوري نرويم؛ در جنگ تحميلي حدود صد وشصت و پنج موشك به دزفول اصابت كرد، امّا مردم آن ديار به خاطر داشتن ايمان، رواني نشدند؛ آيا اين جز در پرتو ايمان و توكّل بود؟»

«مينا» دختري ثروتمند است كه در يكي از سفرهايش با «زيور» آشنا مي شود؛ دختري فقير، بازمانده از تحصيل؛ با پدري بي كار و معتاد و مادري مهربان و ... مينا، داستان آشنايي خود را با زيور، به والدين خويش مي گويد و همگي به ياري آن دختر پريشانحال مي شتابند ...

«تيردست» با الهام و اقتباس از كتاب هاي بينش مقطع متوسّطه ،درس هايي از قرآن، مرواريد عرش، تعليمات ديني سال دوم راهنمايي، خطبه ي حضرت زهرا (س) و شسماره هاي مختلف مجلّه ي خانواده ي سبز، داستاني زيبا آفريده، آن را با دانستني هايي بسيار آميخته است.

وي داستان خويش را به مولا علي ابن ابي طالب (ع)، حضرت امام خميني (ره) و پدر و مادر مهربان خويش تقديم كرده، با عناويني هم چون آن گاه كه نماز مي خوانم، نماز ياور انسان، هويّت گم شده ي من در غرب، عشقم به نماز، چرا نماز بخوانيم؟ و ... زينت بخشيده است.



[ صفحه 296]



تيموريان، طوبي استان: تهران

عنوان اثر: سرزمين دل شهرستان: شهريار

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1357

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«علي» و «جواد» براي ساختن يك فيلم، راهي «اردبيل» شدند. گروه فيلم برداري و اعضاي ديگر، همه و همه آماده بودند. ناگهان «مرساد» هم از راه رسيد و با آنان همسفر شد. مرساد در سوئيس تولّد يافته بود. مادرش ايراني و پدرش از انگلستان بودند وي نيز 2 سال پيش مسلمان شده بود؛ يك مسلمان شيعه! و داستان، «سرزمين دل» داستان اوست، كه از ابتداي سفر براي علي و ... تعريف مي كند.

«تيموريان» نثر يكدست و خوبي دارد و خيلي راحت با مخاطبانش ارتباط برقرار مي كند. وي به خوبي توانسته با پرداخت و كشش داستاني و رعايت اصول نگارشي، داستاني زيبا پديد آورد و خوانندگان داستانش را پا به پاي خود، با فراز و نشيب هاي نوشتارش همراه سازد. او مي تواند در آينده اي نه چندان دور، آثاري زيباتر و جذّاب تر در اين وادي بيافريند.

«... رفتيم تا هر كدام به سوي زندگي خود برويم. فقط يك بار ديگر همراه مرساد، روي يكي از بلندترين تپّه ها رفتيم. من گفتم: انگار آخر دنياست. مرساد نيز گفت: آره، انگار خدا سايه اش را اين جا انداخته. و دوباره صداي پيرمرد كه نغمه مي خواند، من و مرساد را به حال خودمان فرو برد. خداحافظ اي كوه! خداحافظ اي دشت! اي زيباترين خلقت.»



[ صفحه 299]




بازگشت