حرف (پ)


پاداش، زهره استان: اصفهان

عنوان اثر: آن هنگام كه نماز مي خوانم شهرستان: نجف آباد

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آغاز نماز با نام خدا است؛ پس هنگامي كه نماز مي خوانيم، از فكر و انديشه و نيز جسم و روان خويش براي دست يابي به رضايت پروردگار، بهره مي بريم و براي رسيدن به خوشبختي دنيوي و اخروي آن ها را وسيله قرار مي دهيم. از جسم: با حركت دادن زبان، دست و پا و ...؛ از روان: با ياد خدا و پرواز روح در آسمان عشق الهي باز داشتن دل از دورويي، و رسيدن به پاكي دل و خلوص؛ از فكر و انديشه: با انديشه به موضوعات و محتواي نماز، كه انسان را به هدف اصلي برپايي نماز، هدايت مي كند.

البتّه اين قوا، گرچه مهم ترين عوامل براي برپايي نماز است، امّا آن گاه كه نماز مي خوانيم، مي توانيم خدا را با چشم دل ببينيم. آري مقام انسان از فرشتگان بالاتر و والاتر است و اگر بر بُعد مادّي خويش پيروز گرديم، بي ترديد باب هاي معنويت ازروي لطف الهي،به رويمان گشوده خواهد شد.»

پديد آورندگان اين پژوهش، با الهام از آثاري هم چون اسرار عبادت، سيماي نماز، آداب نماز، نماز چيست؟، چهار صد سخن پيرامون نماز، امام (ره) در سنگر نماز، فرهنگ نماز، نماز در آيينه ي قرآن، سجّاده ي عشق، پرتوي از اسرار نماز، از ژرفاي نماز و برخي كتاب هاي ديگر، مقاله اي تحقيقي در باب «آن گاه كه نماز مي خوانم» پديد آورده اند. باشد هماره بهتر از گذشته بنگارند و جان ها را به وجد و سُرور وا دارند.



[ صفحه 242]



پاسباني، زهرا استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: نماز شهرستان: تبريز

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1359

قالب: شعر ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«دست ها را به اميد وصال تو، به افق نزديك مي كنم و سري به آسمان وجود هستي ات مي زنم. دلم به اوج شكوه نزديك مي شود و فقط نام خدا را مي يابم. نام او آغازگر هستي و پايان بخش آن نيز خواهد بود ...

زيباترين شكوه يك انسان نيازمند در برابر بي نياز، چيزي جز نماز نمي تواند باشد. نماز، يعني راز و نياز به درگاه بي نياز. غرق شدن و يافتن او در همين خميدن ها و راست شدن ها نيز نعمتي بس بزرگ است؛ نعمتي كه آن گاه قدرش را مي دانيم كه توانايي ركوع و سجود را از دست بدهيم و نشسته نماز بخوانيم. اگر چند ركعت نماز را، يافته باشيم، او را يافته ايم؛ همين بس است تا در راهش پيش رويم و بي گمان نجات خواهيم يافت.»

نماز علي، رخ علي، گم شده ي دل، باغ صفا، اسير عشق، هجران، اي كاش، و حسرت وصال، عناوين برخي اشعار اين مجموعه است كه با سخن دل، مقدّمه و كلام آخر مؤلّف و سراينده، همراه است. وي را به بيش تر خواندن اشعار كلاسيك فرامي خوانيم تا «وزن» و «قافيه» را به نيكي بشناسد.



دفتر شعر گشودم به تمنّاي دلم

تا كه چندي بنوازند به سوداي دلم



در سَحَرگاه به شكرانه ي جود و كَرَمش

دَري از نور گشودند، به سيماي دلم





[ صفحه 243]



پاشايي، بهرام استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: تبريز

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1355

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«نماز، منشور كم تيراژ و پربهاي عشق اله است. نماز: اعلام مجدّد شوق ديدار است و ضجّه ي تنهايي. آن گاه كه نماز مي خوانم، در افق زيبايي محو مي شوم. خالصانه ترين سپاس ها و سرسبزترين عشق ها را هديه ي عنايت دوست مي كنم. نماز، تكلّم راز است و قرائت سوره ي وصال؛ تكلّمي صميمانه با جاويد رحيم و بصير ...

آن گاه كه نماز مي خوانم، اسير نوازش نسيم عبوديّت مي شوم. آن گاه كه نماز مي خوانم و از شراب روحاني، جرعه اي مي خورم و مي سوزم، ديوار فاصله ها فرو مي ريزد و روح تشنه ي ديدار از زمين دلگير به آسمان دلپذير، عروج مي كند. تار دل كه از نامهرباني هاي خاكيان شكسته، بهتر مي نوازد و صداي تشهّد عشق، زبان خدا در ملكوت آسمان هاست. انسان عابد براي تمامي فصول تاريخ، ماندني است.

اي مصفّا! انتظار سرخت خانه ي چشمم را پر كرده است. انديشه ي وصلت، كلبه ي آرزوهايم را روشنايي بخشيده و چشمانم را، تو. اي شقايق صبر! هنوز در كوير تنهايي، جلوه مي نمايي؛ بيا و نگاهي به زخمي شكار عشقت بينداز و باران رحمتي ببار. در نمازي مي آيي و در روزترين روزها، معلّم كلاس عاطفه و احساسم مي شوي.



طلوع هر نگهت، خوش ترين پگاه من است

حديث عشق سَحَر، سوزناك آه من است...»





[ صفحه 244]



پاك فطرت ثاني، مرضيه استان: خراسان

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: فريمان

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«شخصيّت عظيم و بزرگوار و گسترده ي اميرالمؤمنين (ع) والاتر و منتوّع تر از آن است كه فردي بتواند در همه ي جوانب آن وارد گردد و توسن انديشه را به جولان آورد. شخصيّت افراد از نظر عكس العمل سازي در روح ها و جان ها يكسان نيست. به هر نسبت كه شخصيّت افراد، حقيرتر باشد كم تر خاطرها را به خود مشغول مي دارد و در دل ها هيجان ايجاد مي كند، و هر چه عظيم تر و توان مندتر باشد خاطره انگيزتر است.

شخصيّت هاي خاطره انگيز و عكس العمل ساز، بسيار بر سر زبان ها مي افتند، موضوع مشاجره ها و مجادله ها واقع مي شوند، سوژه ي شعر و نقّاشي و بسي هنرهاي ديگر مي گردند و قهرمان داستان ها و نوشته ها نيز. اين ها همه درباره علي (ع) به حدّ اعلي وجود دارد و در اين جهت، آن بزرگوار، بي رقيب و يا بسيار كم رقيب است.

علي (ع) مردي بود كه نسبت به تمام انسان ها محبّت داشت؛ دوست يا دشمن. او دوستاني دارد عجيب، فداكار و باگذشت. در علي (ع) هم خاصيّت فيلسوف است و هم ويژگي رهبر انقلابي و هم خاصيّت پيرطريقت و هم خاصيّتي از نوع خاصيّت پيامبران (ع). مكتب او نيز مكتب عقل و انديشه است و ...»

اين نوشتار با الهام از آثاري ارزش مند هم چون علي كيست؟، جاذبه و دافعه ي علي، آشنايي با نهج البلاغه، اميرالمؤمنين در عهد پيامبر (ص)، امام علي (ع)، مشعل و دژي و ... به رشته ي تحرير درآمده است.



[ صفحه 245]



پاك نيا، شيرين استان: خوزستان

عنوان اثر: نماز از ديدگاه نهج البلاغه شهرستان: آبادان

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

اين نوشتار در 16 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ اهمّيّت نماز

- فصل دوم؛ كبرزدايي نماز

- فصل سوم؛ نماز و مغفرت

- فصل چهارم؛ نماز، وسيله ي قرب به خدا

- فصل پنجم؛ نماز و صبر

- فصل ششم؛ كيفيت نماز

- فصل هفتم؛ اوقات نماز

- فصل هشتم؛ نماز اوّل وقت

- فصل نهم؛ ولايت، شرط قبولي نماز

- فصل دهم؛ انواع نمازگزاران

- فصل يازدهم؛ زن و عبادت

- فصل دوازدهم؛ ميانه روي در عبادت

- فصل سيزدهم؛ اصلاح بين مردم

- فصل چهاردهم؛ نماز جماعت

- فصل پانزدهم؛ نماز جمعه

- فصل شانزدهم؛ نماز و دعا

و با مدحي در وصف موعود، پايان مي پذيرد.



[ صفحه 246]



پالار، ربابه استان: مازندران

عنوان اثر: نماز شهرستان: بهشهر

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1355

قالب: شعر ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«آوازي از پلّه هاي شب

فرود مي آيد

سجّاده، پر مي كشد

به ايوان گلدسته ها

و مي خواند

بايد پرنده شد

و پرواز

تا خدا»

«پالار»، اشعاري در قالب هاي مختلف، همراه با طرح هايي زيبا براي مان ارسال كرده است.

«از مناره ي فوّاره، بالا مي روم

خيس از اذان و دعا

من از نياز برمي گردم»



[ صفحه 247]



پاينده، زهرا استان: يزد

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: بافق

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين نوشتار در 3 بخش تنظيم شده است:

- بخش اوّل؛ پرهيزكاري علي بن ابي طالب (ع)

- بخش دوم؛ مردي و مردانگي امام علي (ع)؛ فرزند مكّه

- بخش سوّم؛ سيره ي عبادي امام علي (ع)؛ خورشيد عالمتاب

«كعبه از ايّام گريه هاي اسماعيل و اضطراب هاجر، تا به امروز ايستاده مانده است و اين دل ها كه از وراي قرن ها هنوز برگرد كعبه، طواف مي كنند، تنها دل به مهر علي (ع) و فرزندان او دارند. اين دل ها برگرد كعبه ي ولايت، طيّ طريق مي كنند و مروه ي ولايت را پشت سر مي گذارند. از زمزم مهد ولايت مي نوشند و دشمن ولايت را سنگباران مي كنند. آري، كعبه بدون علي (ع) خاك و خشت و گِل است و با محبّت علي (ع) باغ و بهشت و گُل. كعبه بدون علي (ع) خانه اي متروك و تنهاست و با ولايت او، مأمن دل هاي آرزومند است. پس، لجاجت نيست كه علي (ع) مولود كعبه شده است ...»

اين نوشتار با الهام و بهره گيري از اسرار عبادات، چهارده معصوم (ع) و دانستني هاي نهج البلاغه، گردآوري شده و با طرح هايي زيبا، آراسته گرديده است. بيش تر خواندن و فراگيري روش هاي تحقيق و تأليف را به «پاينده» پيشنهاد مي كنيم، تا در آينده، به خلق آثاري پخته تر، همّت گمارد و چون دولت عشق، پاينده گردد.



[ صفحه 248]



پدرام، مهدي استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: تكاب

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

معمّاي هستي، عبادت برتر، اي انسان ها، در درون نماز، هويّت پاك، هويّت تبليغي نماز، اقتصاد نماز، هويّت در برون، احساس بزرگي، و وقتي نماز مي خواني، عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه با الهام و بهره گيري از آثاري ارزش مند هم چون خطّ سوّم، راهيان كوي دوست، جوان مسلمان و دنياي متجدّد، بينوايان، تصوير جهان در فيزيك جديد، مثنوي معنوي، ديوان حافظ و برخي منابع ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.

«تو اي انسان! مي دانم قلب تنها را مي شناسي ... به آن سجده هايت قَسَم، به آن ركوعت كه هم چون موجي عظيم، قايق طوفان زده ي نَفْست را درهم مي كوبي، به آن زمزمه هاي عاشقانه ات، به آن گريه هاي عارفانه ات، به آن سجودهاي مستانه ات، كه تو قلب فسرده ي عشقي، كه عالمي از نواي نايت ديوانه است.

اي انسان! مي داني وقتي كه نمازت را زمين ديد، آهسته به خود لرزيد؛ كه پشت عشق شكست. وقتي نمازت را ارغوان ديد، گريه اي از سر شوق بر لب چشمش آورد، كه سبكبالي سبكبال تر از پرستو، پاي به عرصه نهاد. همه جا خاموش است؛ زمين به عزلت نشسته و ماه به تنهايي مي خواند آواز. عشق به غرور نشسته است؛ زيرا كسي نيست كه تواند كشد اين بار گران را. ناگاه جرقّه اي مي زند. ملكوت مي لرزد و خليفه اي مي آيد از عرش. و تو همان نوزادي كه آمده اي مستانه بسرايي زيباترين شعرها را براي دوست.»



[ صفحه 249]



پروايي، مريم استان: تهران

عنوان اثر: نماز شهيدان و رزمندگان شهرستان: دماوند

موضوع: پژوهشي در نماز رزمندگان تاريخ تولّد: 1356

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«كم نيستند آنان كه خانه بر «آب» مي سازند و ديده بر «سراب» مي دوزند.

دنيا جاذبه اي قوي دارد و به تعبير روايات، لمس آن نرم است، امّا زهرش كُشنده.

راستي! به دنيا از چه زاويه اي مي نگري؟

زندگي را براي چه مي خواهي؟

و چرا مي خواهي بيش تر زنده بماني؟

لابد پس از سال ها فكر و مطالعه و شناخت و آموزش به اين نتيجه رسيده ايم كه حيات، تنها در خور و خواب و استراحت و لذّت خلاصه نمي شود؛ چرا كه انسان در محدوده ي مادّيات محدود نيست. با اين حساب، نقد عمر را صرف كنيم كه به چه چيزي دست يابيم؟

زندگي را مي بازيم، كه چه ببريم و به دست آوريم؟

امروز را به اميد فردا و كدام آينده و چگونه آخرتي مي گذرانيم؟

هيچ فكر كرده اي كه اگر همين امروز، فرصت ما تمام شود، آينده مان چه وضعي دارد؟»

فراز پاياني اين مجموعه را نيز مرور مي كنيم:

«امروز كربلا، سكوت هزار ساله ي خود را ديگر بار تكرار مي كند. راز عاشقي ياران، تازه مي شود. اين سرزمين، سرّ عشق مي سرايد ... به تصوير كشيدن حماسه ي آنان بسي مشكل است ... امروز بايد كربلايي شويم؛ همنوا با قاسم و اكبرها.»



[ صفحه 250]



پرويز برمچي، مريم استان: گيلان

عنوان اثر: نماز؛ زيباترين نغمه ي آسماني شهرستان: رشت

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1345

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: -

---

آثار اخلاقي نماز، اهمّيّت نماز، تبلور نماز در سيره ي عملي اميرمؤمنان (ع)، نماز جماعت، نماز و زكات، ارتباط با خدا، راه پيروزي بر مشكلات، تأثير نماز در تربيت فرد و جامعه، راز و نياز با معبود يكتا، و شعر نماز، عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه با الهام از قرآن عزيز، نهج البلاغه، سخنان پيامبر اسلام (ص)، پرتوي از اسرار نماز، راز نماز، از ژرفاي نماز، نماز از ديدگاه قرآن و حديث، صحيفه ي نور، فلسفه ي نماز در اسلام، عرفان اسلامي، احكام نماز و بسياري آثار ارزش مند ديگر، پيدايي گرفته است.

برخي فرازهاي برگزيده ي اين پژوهش زيبا را مرور مي كنيم:

- نماز بدون حضور قلب، نمازي است بي روح، و چراغي است بي نور، و الفاظي است بي معنا.

- نماز في حدّ ذاته، در تهذيب نفوس و تزكيه ي قلوب و ترقيّات بشر، به سعادت ابدي و كامراني سرمدي و ايجاد آسايش و آرامش خاطر، آثار مثبتي دارد كه آن آثار نزد خداوند تعالي محفوظ و موجب جزاي خير دنيا و آخرت است.

- نماز، حقيقتي است كه كيمياي حيات بدون آن بي سود است. بي خبران از نماز، بي خردانند و محرومان از اين مقام، اسير دست شيطان. ثروتمندان بي نماز، تهي دستند و فقيران با نماز، ثروتمندان بزم وجودند.

- نماز، معراج روح، عامل بازدارنده از فساد و موجب قرب به خداست.



[ صفحه 251]



- نماز، بزرگ ترين عبادت و مهم ترين سفارش همه ي انبيا (ع) است.

- نماز، عالي ترين محرّك انسان به سوي حقايق و واقعيّات است.

- نماز، سيماي مكتب است.

- پيامبر فرمود: نمازي كه زن در تاريك ترين گوشه ي خانه ي خود كند، از همه ي نمازهاي او نزد خدا محبوب تر است.



[ صفحه 252]



پناهي، اقدس استان: كهگيلويه و بويراحمد

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: ياسوج

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

سيره ي عبادي امام علي (ع)، درجات عبادت ها، تلقّي نهج البلاغه از عبادت، عبادت آزادگان، ياد حق، شب مردان خدا، واردات قلبي، درمان اخلاقي، آثار و بركات عبادت، محبّت امام علي (ع)، اطاعت خدا، اعتدال در عبادت، و مؤمن و مسلمان، عناوين برخي موضوعات اين پژوهش است كه بر اساس آثاري ارزش مند هم چون نهج البلاغه (جواد فاضل)، سيري در نهج البلاغه، چهل سخن، سجده ي دل يا قلب نمازگزار، نهج البلاغه (فيض الاسلام)، نهج البلاغه (مصطفي زماني)، تفسير آيات نماز و برخي منابع ديگر، پيدايي گرفته است.

«عبادت در اسلام به معناي پرستش خداوند يكتا، و ترك پرستش هر موجود ديگر، و از اصول تعليمات پيامبران الهي (ع) است. تعليمات هيچ پيامبري، خالي از عبادت خدا نبوده است. چنان كه مي دانيم در ديانت مقدّس اسلام نيز عبادت، سرلوحه ي همه ي تعليمات است. چيزي كه هست در اسلام، عبادت به صورت يك سلسله تعليمات جدا از زندگي كه صرفاً به دنياي ديگر تعلّق داشته باشد وجود ندارد؛ عبادات اسلامي با فلسفه هاي زندگي توأم و در متن زندگي، واقع است.

گذشته از اين كه برخي عبادات اسلامي به صورت مشترك و همكاري دسته جمعي صورت مي گيرد، اسلام به عبادت هاي فردي نيز آن چنان شكل داده، كه متضمّن انجام پاره اي وظايف زندگي است. از نظر اسلام، هر كار خير و مفيد اگر با انگيزه ي پاك خدايي، همراه باشد عبادت است.»



[ صفحه 253]



پناهي، الهه استان: اصفهان

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: نجف آباد

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1363

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«آن گاه كه نماز مي خوانم، احساس مي كنم هم چون شاپركي كوچك هستم؛ شاپركي كه بال هاي كوچكش را فقط به روي مهرباني ها مي گشايد. آن گاه كه نماز مي خوانم، به اوج آسمان پر مي گشايم و به سرزمين رؤياها سفر مي كنم. آن گاه كه نماز مي خوانم، همراه با روح نماز به دياري پرواز مي كنم كه در آن مردمانش با محبّت، عشق و دوستي هاي سبز آشنايند.

آن گاه كه نماز مي خوانم، احساس مي كنم خداوند، دو بال سپيد براي پرواز به من بخشيده، تا به هر كجا آرزوي قلب كوچكم است بال و پر گشايم. آن گاه كه نماز مي خوانم، احساس مي كنم تمام ستارگان آسمان برايم دست تكان مي دهند و من در روحاني ترين لحظه هاي زندگي ام به سوي آن ها پرمي گشايم. پروردگارا! هر لحظه عشقت را در دل كوچك من بيش تر و بيش تر كن. من آن گاه كه يادت را در دل مي پرورانم، آرامشي روحي و معنوي در وجودم پرتو مي افكند.

آن گاه كه نماز مي خوانم، احساسم آغوش پر از مهر و محبّت خود را مي گشايد و درانتظار مسافري از شهر عشق، لحظه شماري مي كنم. فرشتگان، دست در دست و پنجه در پنجه ي آفتاب به دنبالم در پروازند. آن گاه كه نماز مي خوانم، دستان پر نيازم را در دست هاي لطيف و مهربان فرشتگان خواهم نهاد و...»



[ صفحه 254]



پوراصغر، حسن استان: گلستان

عنوان اثر: حديث عشق شهرستان: گرگان

موضوع: نماز تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

اوّلين گفت وگو، اوّلين فرمان، طينت خداجوي، عبادت فطري، تعريف نماز، سيري در نماز، عبادت، نماز و اصول دين، نماز و فروع دين، تأثيرات نماز و ... برخي موضوعات اين نوشتار است كه حاوي هشتاد و سه آيه از سي سوره ي قرآن، در كنار حدود 50 بيت شعر از شاعران بنام ايران و نيز متوني ادبي از بزرگان عرفان اسلامي است.

مؤلّف در اين مجموعه كوشيده تا تأثير نماز را بر معتقدات و رفتار مسلمانان، با توجّه به نصّ قرآن و احاديث و روايات بازگويد. به ديگر سخن، وي درصدد پاسخ به اين پرسش است كه: «آيا نماز خواندن در زندگي انسان، تأثيري دارد؟». «پوراصغر» باالهام از منابعي ديني هم چون داروخانه ي معنوي و ... نيز برخي منابع ادبي هم چون ديوان حافظ، سخنان پير هرات، كلّيات سعدي، مناجات نامه، ديوان امام (ره) و ... پژوهشي خواندني فراهم آورده است كه در پرتو نگاهي دقيق تر مي تواند به كتاب «حديث عشق» مبدّل گردد.

اين مجموعه با مقدّمه اي كوتاه از نگارنده آغاز مي شود و با فهرست منابع، فهرست آيات قرآني و فهرست شاعران و اديبان، پايان مي گيرد.

«هدايت، بالاترين نياز انساني است كه آدمي بدون آن به لجّه ي تباهي و فساد فرو مي رود و در نهايت، مغضوب محبوب مي گردد و در آتش ابدي دوزخ، مأوا مي گيرد و نماز خود نيز همين هدايت است. پس بايد هدايت و اسباب آن را شناخت.»



[ صفحه 255]



پورده ي شيخي، طيّبه استان: كرمان

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: زرند

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آن گاه كه نماز مي خوانم، آرامشي عجيب سرتاسر وجودم را فرا مي گيرد؛ آرامشي لذّت بخش كه تنها هنگام نماز خواندن به من دست مي دهد. وقتي دست هايم را بالا مي برم و «تكبير» مي گويم، وجودم را از هر قيد و بند متعلّق به اين دنيا آزاد مي بينم و روحانيتي خدايي بر من حاكم مي شود.

زماني كه نام مقدّس «اللَّه» بر زبانم جاري مي شود، لبخندي بر روي لبانم نقش مي بندد و از اين كه به قدرتي شكست ناپذير، تكيه كرده ام احساس امنيّت و آرامش مي كنم. آن گاه كه نماز مي خوانم، تمام رنج ها و دردهاي دنيا را فراموش مي كنم و در تمام زندگي ام لحظه اي زيباتر از لحظه ي مناجات با خدا را سراغ ندارم. آن گاه كه نماز مي خوانم، فقط نور مي بينم. آري، فقط نور مي بينم.»

بر سجّاده ي نياز، زيباترين نگاه بر سجّاده ي نيايشگران جبهه، نماز عشق، نقش نماز و شهادت در هويّت سازي انسان مسلمان، و نماز خونين مرد عدالت، عناوين برخي مقالات و قطعه هاي ادبي «پورده» در اين نوشتار است.

«صداي توپ و تانك، فضا را پر كرده، و آتش جنگ شعله ور است. در هنگامه ي جنگ و آتش و زير سيل خمپاره و تير، گروهي به نماز ايستاده اند. خدايا! اين جا چه خبر است؟ اين ها چه كساني هستند، كه سجّاده شان خاك گرم بيابان است و مُهر سجده شان كلوخ هاي داغ؟ اين ها نيايشگران جبهه اند. اين ها عاشقان خدايند. اين ها سبكبالان ...»



[ صفحه 256]



پورسياهكوهي، فاطمه استان: كرمان

عنوان اثر: فرشته اي شبيه علي (ع) شهرستان: رفسنجان

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين پژوهش در 3 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ نگاهي اجمالي به شخصيّت اميرالمؤمنين (ع)

- فصل دوم؛ فلسفه ي عبادت

- فصل سوّم؛ سيره ي عبادي امام علي (ع)

و موضوعاتي گونه گون هم چون شناخت علي (ع)، يقين علي (ع)، شاهداني بر نماز علي (ع)، اخلاص علي (ع)، فضايل علي (ع) از ديدگاه پيامبر (ص)، علم علي (ع)، معرفت كردگار، عبادت كردگار، عبادت چيست و عابد كيست؟، اثر عبادت آزادگان از ديدگاه اميرمؤمنان و ... را دربرمي گيرد، كه با الهام از قرآن عزيز، نهج البلاغه، مفاتيح الجنان، تفسير سوره ي واقعه، قلب سليم، سيري در نهج البلاغه، طهارت روح، زندگاني اميرالمؤمنين (ع)، داستان راستان، حكايت ها و هدايت ها، پندهاي شنيدني، گفتارهاي معنوي، جاذبه و دافعه ي علي (ع) و بسياري آثار روايي ديگر به رشته ي تحرير درآمده است.

«پورسياهكوهي» نوشتار خويش را با «سخني با خوانندگان نوجوان» آغاز مي كند:

«من و تو از روزي كه پا به دنيا گذاشتيم و دست راست و چپمان را شناختيم، مي ديديم اطرافيانمان در وقت هايي خاص، يك سري حركات دلربا انجام مي دهند. وقتي كمي بزرگ تر شديم، ما نيز در كنار آنان مي ايستاديم و از كارهايشان تقليد مي كرديم. پس از مدتي ديگر دلمان مي خواست ما هم مانند آنان سخن گوييم و چيزي بر زبان جاري كنيم. وقتي با تشويق و استقبال نمازگزاران روبه رو مي شديم، با شوق و اشتياقي وصف ناپذير به آموختن جزئيات مي پرداختيم. از پدر و مادر مي پرسيديم آن ها چه مي كنند؟ آنان مي گفتند: نماز مي خوانيم ...»



[ صفحه 257]



پورشبان، زينب استان: اصفهان

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: نجف آباد

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1364

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«اميرالمؤمنين علي (ع) در مقطعي از تاريخ اسلام به خلافت رسيد كه نابرابري ها و بي عدالتي ها، گروهي از مسلمانان را به ستوه آورده، آنان را به قيام عليه خليفه ي وقت واداشته بود. انقلابي ها پس از كشتن خليفه، تمام آرزوهاي خويش را در شخصيّت علي (ع) مي جستند و اين تشخيصي صحيح بود؛ انقلابي ها پس از كشتن نخستين مرد مسلمان بود كه در موارد گوناگون، پاي بندي خود را به اسلام ثابت كرده بود، ولي نابساماني هاي اجتماعي و كژرفتاري هاي چندين ساله در جامعه ي اسلامي، عادت مردم به تبعيض، خوشگذراني و ... سبب شد گروهي عدالت امام را برنتابند و دشواري هاي فراواني در برابرش به وجود آوردند.

آن رادمرد الهي با وجود تمامي سختي ها، پاي بندي خود را به اصول اساسي اسلام، و استواري اش را در راه حفظ ارزش ها به اثبات رساند. عدالت طلبي، ظلم ستيزي، مردم داري، همراهي با بينوايان و ... از او شخصيّتي ممتاز و جاودانه ساخت؛ از اين رو حقيقت جويان را در طول تاريخ به خود جذب كرد و شيفته ي خويش نمود ...»

ابعاد شخصيّت بي نظير امام علي (ع)، علي و صفات برجسته ي پيامبر (ص)، بخش هاي زندگي علي (ع)، دلايل پيشگامي علي (ع) در اسلام، در جبهه هاي جنگ، دلايل امامت علي (ع)، عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه با مقدّمه اي كوتاه از گردآورنده و فهرست مطالب، همراه است.



[ صفحه 258]



پورطاهري، مصطفي استان: همدان

عنوان اثر: نماز و هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: ملاير

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

با توجّه به نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان، مؤلّف محترم كه دوران سربازي و روزگار خدمت مقدّس خويش را مي گذراند، مقاله اي خواندني و سودمند را با ياري و راهنمايي والدين خويش، امام جمعه ي شهر ملاير، نماينده ي وليّ فقيه در سپاه ناحيه ي ملاير، سرهنگ عزيزي، سرهنگ زهره وند، سرهنگ جعفري، سرهنگ رضيئي، سرهنگ شاه طاهري و نيز خواهران صبّاغ، كسبي و عظيمي و رياست محترم مكتب القرآن ملاير؛ حاج آقا ذهابي، فراهم آورده، با الهام از آثاري ارزش مند هم چون پرتوي از اسرار نماز، درس هايي از قرآن، ميراث كربلا، آثار و بركات نماز، شهداي محراب، هزار و يك نكته درباره ي نماز، اخلاق و عرفان، رمز سعادت، پرورش روح و برخي كتاب هاي ديگر به نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان پرداخته است. بخشي از مقدّمه ي اين نوشتار را مرور مي كنيم:

«به دور از اغواهاي حقير نفساني، لحظه اي با دل خلوت مي كنم و مي انديشم به لحظه اي كه بايد عروج كرد؛ به اوج آسمان ها؛ لحظه هايي كه با يك وضوي ساده مي توان آسمان آبي را شكافت و احساس قاصدك را فهميد. بايد وضو گرفت؛ دلم تنگ صحبت است. نرم نرمك صداي پاي اذان به گوش مي رسد كه پاي به صحن خانه مي نهد. مناره ها از دور، مرا فرياد مي زنند. گنبد آبي مسجد، مرا به ياد آسمان مي اندازد. مثل مرغ مهاجري كه بايد برود و تنها جاده ي آبي آسمان را دارد و با شوق، راه هجرت را برمي گزيند، بال و پر مي گشايم و به سرزمين سبز سجّاده، سفر مي كنم.»



[ صفحه 259]



پورعيني، طاهره استان: گيلان

عنوان اثر: پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان شهرستان: لنگرود

موضوع: پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اي بي نهايت، اي ناشناختي، و اي دست نيافتني!

من رهنوردي خسته ام و دلشكسته، كه ساليان در طلب تو، راه پيمودم و عاشقانه به سويت ره گشودم.

من مرغ هميشه در پروازم كه از بيشه ي عشق آمده ام و بال زنان، دشت ها، درياها، كوه ها، باديه ها را زيرپا نهادم و به شوقت نغمه ها سر داده ام. آگاهي كه هنوز جز مسافتي كوتاه نپيموده ام و تا روز ميعاد، شگفت راهي در پيش دارم.

بنده نوازا! هر لحظه ام باغ بود و نشناختم. زير هر گامم گنج بود و به آن نپرداختم. چه لحظه ها وقت نماز بود و من در حال نماز، نَه. حضور نازنيني چون تو بود و در من، شور نياز، نَه. و اينك، اينك شاخساري بي خوشه ام و رهنوردي بي توشه. رهنوردم، امّا پاي بسته؛ از اين همه، دلي دارم، امّا شكسته. گهگاه گمان بردم خود را ساخته ام، امّا دانستم كه خودسازي را نشناخته ام.»

مجموعه مقالاتي خواندني درباره ي نماز رزمندگان بر اساس آثاري هم چون جانماز معطّر، روزهاي آخر، فصل بلند غربت و ... به كوشش «پورعيني» در اين نوشتار گردآمده، با مقدّمه اي خواندني همراه گرديده است. داستان بلند «آشتي با خدا» نيز اثري ديگر از اوست.

«اميد آن دارم كه با اين اثر بتوانم گوشه اي از كرامات جبهه و بزرگ مردان و رزمندگان ايران را به تصوير بكشانم؛ آنان كه به نداي منادي حق، لبّيك گفتند و عاشقانه و خالصانه جنگيدند. در كنار جهاد في سبيل اللَّه، نماز را بارور كردند و هماره از صبر و صلوة، بهره گرفتند ...»



[ صفحه 260]



پورعيني ملاطي، فهيمه استان: سيستان و بلوچستان

عنوان اثر: شهيدان نماز شهرستان: ايران شهر

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1359

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: دانشجو

---

اين داستان بلند، داستاني تخيّلي با موضوعي اجتماعي است كه با الهام از حوادث واقعي اجتماعي به رشته ي تحرير درآمده است. راوي داستان، اوّل شخص مفرد، و شخصي به نام «علي خدابنده» است كه وجود واقعي ندارد. وي شخصيّتي متغيّر دارد و نيمي از داستان به زمان گذشته بازمي گردد ...

نويسنده ي داستان، اثر خويش را به شهيد «ناصر قامتي» و همه ي شهيدان نماز، تقديم كرده است.

ابياتي از غزل «سجّاده ي شهيد» را مرور مي كنيم:

«اي نورسيده به دوران، در باغ سبز عشق!

با راز سبز گل ايمان، چه مي كني؟

با نم نم سرشك مناجات نيمه شب

با غنچه هاي شكفته ي قرآن، چه مي كني؟

با لاله ي شكفته ي سجّاده ي شهيد

با بوي پاك لاله و ريحان، چه مي كني؟

فردا كه از شفاعت ياران، تهي شوي

با دردسر گشاده ي عصيان، چه مي كني؟»

مجموعه شعر «آن گاه كه نماز مي خوانم» اثري زيبا و خواندني و نوشتاري ديگر از «پورعيني» است.



[ صفحه 261]



پوركرمعلي، حيات استان: اصفهان

عنوان اثر: پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان شهرستان: رهنان

موضوع: پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان تاريخ تولّد: 1365

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«كدام واژه اي وجود دارد كه با آن بتوان شرح عشق رزمندگان را نگاشت؟ در كدامين قاموس، ثبت شده است؟ چه كسي مي تواند بگويد آن راهيان نور، پشت پنجره ي جنگ، چه ها ديده بودند؟ اين حاجيان «فكّه» تا صفاي دوست در «رمل» دويدند؛ از زمزم «فرات» سيراب شدند و قرباني گشتند. از ميان نَفْس، معبَر وصل گشودند و به نداي «ارجعي» لبّيك گفتند و به معراج رفتند.

اينان كساني بودند كه اگرچه در «غدير» نبودند، امّا از دل با علي (ع) بيعت كرده بودند و بر سر بيعت خود از جان و مال خويش گذشتند. آنان كه پس از هزار و چهارصد سال به نداي «هل من ناصر ينصرني» حسين (ع) كه از گلوي «پير خمين» برخاسته بود، لبّيك گفتند و به سپاهيان يزيد، يورش بردند و در اين راه از «علي اصغر» تا «حبيب بن مظاهر» را قرباني كردند.»

حديث عشق، نماز شب در فرودگاه، نياز باصفا، چه نماز شبي!، سجده گاه شهيد، آخرين نماز، استفاده از فرصت، حضور، راز و نياز در سكوت، قنوت آسمانيان، عطر مناجات، نماز در حال شنا، شوق وصال، آخرين سجده ي شكر، يك پرواز و دو زيارت، صفاي باطني، طريق وصل، سجده ي خونين، نماز شهادت، هديه ي تشويقي، لطف خدا، آرامش دروني، استمداد از خدا، و نوراني شدن چهره، عناوين برخي خاطرات رزمندگان از نماز و نام هاي داستان هاي كوتاه اين نوشتار است كه دل ها را به آسمان، پيوند مي دهد.



[ صفحه 262]



پوركرمعلي، مرضيه استان: اصفهان

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: رهنان

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«وقتي نماز مي خوانم، فارغ از تمام محدوديت هاي دنيوي، بال در هواي وصال مي گشايم و چونان كبوتران سفيدبال، در آسمان لاجوردي به پرواز درمي آيم.افسوس كه گهگاه اسير دانه و دام مي شوم. بارها آرزو مي كنم كاشكي هيچ دام و دانه اي اسيرم نمي كرد! گاه از لحظه هايي كه در انديشه ي گناه بودم، تعجّب مي كنم؛ انگار خودم نبوده ام؛ زيرا بعدها مي بينم نوع نگرش من درباره ي دنيا، با چنين كارهايي سازگار نبوده است. امّا چه مي توان كرد كه گاه، شياطين جن و اِنس، انسان را گرفتار مي كنند و بنا بر فرمايش مولاي متّقيان: گاهي دنيا، جيفه اي مي شود و ما، سگ هايي به دنبال آن.»

اين نوشتار زيبا، با چنين پيش گفتاري آغاز مي شود و موضوعاتي هم چون مقدّمات نماز، نماز شب، اوقات نماز، مفاهيم نمادين نماز، زندگي من و نماز، نماز جماعت و نماز جمعه، نماز در سيماي كشور اسلامي ايران، و نماز در جنبه هاي متفاوت را دربرمي گيرد.

از «پوركرمعلي» مجموعه داستاني خواندني نيز با 3 داستان كوتاه به دست ما رسيده است.

- داستان اوّل؛ اقامه ي نماز

- داستان دوم؛ به ياد روزهاي كودكي

داستان سوّم؛ سخنراني آن روز

- و اثري ادبي نيز، با عنوان: «معراج مؤمنين».



[ صفحه 263]



پورمحمّدعلي مزيّن، مژگان استان: گيلان

عنوان اثر: شهيدان نماز شهرستان: رشت

موضوع: شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين مجموعه، اثري مشترك از «مژگان پورمحمّدعلي» و «كبري اميدوار» است كه حاوي سال شمار و زندگي نامه ي امام علي (ع)، سال شمار و زندگي نامه ي آيت اللَّه دستغيب، سال شمار و زندگي نامه ي آيت اللَّه صدوقي، احاديثي از مولاي متّقيان درباره ي نماز، و سخناني از امام خميني (ره) است.

گردآورندگان، نوشتارشان را، از آثاري هم چون پرتوي از اسرار نماز، داستان راستان، استعاذه، ياران امام، نهج البلاغه، پيشتازان شهادت در انقلاب سوّم، و برخي نشريات مانند اطّلاعات هفتگي، پيام انقلاب، روزنامه ي ايران و ... گردآورده اند و آن را با مقدّمه و فهرست منابع و مآخذ، هم چنين تصاويري چند همراه كرده اند.

در بخشي از «مقدّمه» مي خوانيم:

«انسان همواره در برابر برخورداري از نعمت ها، زبان به ستايش مي گشايد. يادآوري نعمت هاي بي شمار خداوند مي تواند قوي ترين انگيزه براي توجّه به خدا و عبادت او باشد.

قرآن، فلسفه ي نماز را ياد خدا مي داند، و ذكر خدا را مايه ي آرامش دل ها. همانا نماز آدمي را از زشتي ها و منكرات باز مي دارد؛ زيرا نمازگزار ناچار است براي پذيرفته شدن نمازش، دستورهاي ديني را رعايت كند، كه رعايت آن ها خود زمينه اي قوي براي دوري از گناه و زشتي است.»



[ صفحه 264]



پيرحسين لو، طاهره استان: مركزي

عنوان اثر: نماز شهرستان: كميجان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«آه، خداي من! اين جا كجاست؟ و اين دليرمردان كيست اند؟ اينان كه خون سرخشان بر روي سجّاده ي نمازشان جاري مي شود، كيست اند؟ اينان كه وقتي از آسمان، خمپاره و گلوله مي بارد، باز از طريق اللَّه باز نمي گردند، كيست اند؟ گويي در دنيايي ديگر به سر مي برند؛ جسمشان هنگام راز و نياز در دنياي خاكي ماست و روحشان در عالمي ديگر.

سكوت اينان تنها با ذكر او مي شكفد. اينان نيك مي دانند كه ناجوانمردي است اگر به قرآن و عترت، ظلم كنند ...»

متوني ادبي و اشعاري كوتاه و بلند در قالب هاي گوناگون از «پيرحسين لو» فراروي مان است:

«من تو را مي شناسم

تو را از تقوا و زهدت

از اعتدالت

از ايمان و باورت مي شناسم

من تو را از خداكاري ات شناختم

و دانستم نام تو

يعني خدا در يك كلام!»



[ صفحه 265]



پيرزاده، احمد استان: مازندران

عنوان اثر: دولت عشق شهرستان: بابل

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجوي دكتري

---

«عشق، هنر و سعادتي است كه فقط خاصّان به آن دست مي يابند و دواي نخوت و ناموس خود را در آن مي جويند. عشق، ديده ي سير مي بخشد و جان دلير، و عاشق، همه چيز خود را مي بازد تا به معشوق برسد و چون به او رسيد همه چيز از او مي شود. همين علّت آن است كه چون تيغ از پاي عاشق مي كشند و او در حضور يار است هيچ احساس نمي كند؛ زيرا درد جسمي، در عالم خاكي است و او، پرّان در افلاك.

خدا را به خاطر خوف از عذاب يا آرزوي بهشت نمي پرستد، بلكه به خاطر زيبايي و آن كه شايسته ي پرستيدن است، مي پرستد و زيباترين روح پرستنده هم اوست. و ما جرعه نوش اين جام «الست» هستيم و به آن مفتخريم؛ او كه به فرموده ي خويش: «كوه بلند را، مانم كه سيلاب از تيغ من روان است و مرغ از پريدن به قلّه ام گريزان.»

«دولت عشق» دولت پاينده اي است كه اميرالمؤمنين و سيّدالعابدين است و برگ سبزي است تا ان شاءاللَّه فتح بابي باشد براي غور و تفكّر در شخصيّت والاي مولي الموحّدين.»

نگاهي گذرا به زندگي حضرت امير (ع)، مفهوم عبادت و حقيقت آن، انواع عبادت و اصول آن، عبادت و عابد در نظر حضرت امير (ع)، پايه هاي عبادت از ديدگاه امام علي (ع)، خصوصيّات فردي و سيره ي عبادي حضرت علي (ع)، توصيه هايي از اميرالمؤمنان در باب عبادت، نماز از نظر حضرت علي و ... از جمله عناوين موضوعات اين نوشتار است كه از آثاري ارزش مند هم چون ديوان امام علي (ع)، سرّالصّلوة، مناقب آل ابي طالب، كفاية الطّالب،غايةالمرام و ... گردآوري شده است.



[ صفحه 266]



پيروزهاشمي، فاطمه استان: مركزي

عنوان اثر: نماز شهرستان: ساوه

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1365

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«مادرم مي گفت: سيّد خانم، زني مؤمن و نوراني بود كه در محلّه ي ما به امانت داري و تقوا و گذشت، معروف بود. رفتار، كردار و گفتارش براي همه ي اهل محل، الگو بود. او صاحب خانه ي ما بود و آن قدر متواضع، باتقوا و شيرين سخن بود كه من او را مَحرم اسرار خود مي دانستم و مثل يك مادر به وي احترام مي گذاشتم. مادرم مي گفت: در كلام، نماز خواندن، خشوع و خضوع و حضور قلب وي حالات خاص و عجيبي ديدم ...»

و «پيروزهاشمي» داستان هايي واقعي از «سيّد خانم» در 3 فصل براي مان نگاشته است:

- داستان اوّل؛ نماز بالاترين و بزرگ ترين امانت

- داستان دوم؛ صدقه براي نماز

- داستان سوّم؛ فضيلت نماز شب

- داستاني كوتاه از اين زن مؤمن و آگاه را مرور مي كنيم:

«آن روز، وقتي عجله ي سيّد خانم را براي بيرون رفتن از خانه ديدم، متعجّب شدم. كمي نگران بود. تصميم گرفتم او را تعقيب كنم ... به در مسجد كه رسيد «انگشتر» خود را به درون صندوق مسجد انداخت و بازگشت. تعجّب كردم. در افكار خود غوطه ور بودم كه ناگهان دستي به شانه ام خورد. سيّد خانم بود. خيلي خجالت كشيدم. تا آمدم از او بپرسم، خودش زودتر گفت: هنگام نماز خواندن، حواسم به انگشتر بود و نفهميدم چند ركعت نماز خواندم. مي خواستم در نماز، حضور قلب داشته باشم ...»



[ صفحه 267]



پيكان پور، فتّانه استان: اصفهان

عنوان اثر: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان شهرستان: خوراسگان

موضوع: نقش نماز در هويّت يابي انسان مسلمان تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: حوزوي

---

اين نوشتار در 4 بخش تنظيم شده است:

- بخش اوّل؛ اهمّيّت نماز و نقش آن در هويّت يابي انسان

- بخش دوم؛ موانع دست يابي به هويّت

- آيات و احاديث نماز

- آداب نماز

و موضوعاتي گونه گون هم چون چرا نماز بخوانيم؟، نماز و تشريفات، نماز و دعا، مراتب و درجات اهل نماز، خضوع در نماز، لزوم تحصيل هويّت در انسان مسلمان، شناسايي قبله، نماز و نشاط، و ... را دربرمي گيرد. پديدآوردندگان اين مجموعه با بهره گيري از فرهنگ نماز، حضور قلب در نماز، داستان هاي نماز، پرواز در ملكوت و برخي آثار ديگر، پژوهشي گردآورده اند كه در پرتو آشنايي با روش هاي تحقيق، نگارش و تلخيص مي تواند مانا و ماندگار گردد.

بخشي از مقدّمه ي اديبانه ي اين نوشتار را مرور مي كنيم:

«خسته ام، دل شكسته ام؛ از اين همه تكرار. درهَم و افسرده ام، از اين بي عشقي و بي عاشقي! اكنون در حوالي بيابان ذهن، گام برمي دارم و از جاي پاي خود بر خاكريزها و سنگ هاي تكّه تكّه شده فيلم برداري مي كنم ...»



[ صفحه 271]




بازگشت