حرف (آ)


آبار، طيّبه استان: كرمانشاه

عنوان اثر: وقتي نماز مي خوانم شهرستان: سنقر

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:

---

«عبادت چيست؟ عبادت، هدف آفرينش آدمي است و قرآن مي فرمايد: كارهاي انسان اگر براي رضاي خدا صورت پذيرد، عبادت است؛ اگرچه مانند كسب و كار، تحصيل علم، ازدواج و يا خدمت به مردم باشد. آنچه يك امر را عبادت مي كند آن است كه به انگيزه اي مقدّس انجام شود كه به تعبير قرآن «رنگ خدايي» داشته باشد ...

وقتي نماز مي خوانم، با خدا اُنس مي گيرم و احساس مي كنم جز او هيچ كس را ندارم. همه ي توجّه ام به سوي او جلب مي شود و مي دانم تنها اوست كه مي ماند. وقتي نماز مي خوانم، با او ارتباط برقرار مي كنم و هربار با ايستادن، سجده كردن و ... به او نزديك تر مي شوم. احساس مي كنم قلبم فقط به خاطر او مي تپد و چنان سبك مي شوم، گويي در حال پرواز هستم. وقتي نماز مي خوانم احساس مي كنم قلبم به خدا نزديك مي شود. خود را در كنار يگانه معبود خود مي بينم و دل و جانم را به آن يگانه ي بي همتا پيوند مي دهم.»

اين پژوهش با «مقدّمه»ي مؤلّف آغاز مي شود و مطالبي هم چون اهمّيّت نماز، ياد خدا، ارتباط با خدا، دوري از خودبيني، مبارزه با مشكلات، پيوند با خدا، صفاي دل، آرامش روحي، و توجّه به خدا را در بر مي گيرد.



[ صفحه 12]



آجرلو، علي رضا استان: مركزي

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه شهرستان: اراك

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اي مولاي ما، اي آن كه خانه زاد صاحب بيتي! در خانه اش زاده شدي؛ خانه اش را از اغيار پاك كردي، و در خانه اش به شهادت رسيدي. خطبه هاي غرّاي كتابت بر كالبد انسانيت، روح و بر دل هاي بشريّت، حيات مي بخشد. سخنانت در مقام خطابه، روان ها را جذب مي كند؛ چنان كه شمشيرت در معركه ي جنگ، جان ها را. تو اي رجل الهي و مرد نامتناهي! هماني كه دانشمندان به شاگردي ات بنازند، و عابدان محراب به پيروي از عبادتت، و شجاعان به شجاعتت، و زاهدان به زهدت، و فصيحان به بيان، و نويسندگان به قلم و كتابت.»

«آجرلو» در دوران سربازي خويش، چهار ماه از روزگار خود را به تأليف «نماز در نهج البلاغه» سپري كرده، پژوهشي زيبا و خواندني فراهم آورده است. ياري جويي از نماز، رسيدن به آرامش، سكّوي پرش به اوج، كسب فروتني، وارستگي از كبر، حفظ و حراست از بندگان، اهمّيّت نماز جمعه، عيد حقيقي، با ارزش تر از نماز و شناخت ارزش بخش عمل، عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه با الهام از منابعي فراوان همچون آشنايي با نهج البلاغه، از ژرفاي نماز، از علي (ع) آموز، تفسير الميزان، تفسير نمونه، تحف العقول، الغدير، جلوه هاي نماز در قرآن و حديث، سخنان علي (ع) سيري در نهج البلاغه، فرهنگ اشعار حافظ، فرهنگ آفتاب، غررالحكم، عارفانه ها، شرح نهج البلاغه، ديوان اميرالمؤمنين (ع)، در پيرامون نهج البلاغه، گناهان كبيره، ميزان الحكمه، كيمياي سعادت و برخي آثار ديگر به رشته ي تحرير در آمده است.



[ صفحه 13]



آخوند مهريزي، زهرا استان: يزد

عنوان اثر: نماز شهرستان: مهريز

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1364

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«از طرف دانشكده بايد تحقيقي انجام مي داديم. خسته از هرجا به دنبال موضوع تحقيق در خيابان ها و كتابخانه ها، لحظه ها را سپري مي كردم. گروه دونفري ما، با اين كه پر بود از عاطفه و محبّت، ولي هميشه براي موضوع تحقيق و بحث، سرگردان بود. اين كنفرانس در دانشكده ي ما بسيار مهم بود و اگر كسي نمره ي بالا مي آورد، درجه ي قبولي براي دانشگاه را كسب كرده بود. اين موضوع نه تنها براي من، بلكه براي تمام دانشجويان، مهم تلقّي مي شد. همه در جنب و جوش بودند.»

و «الهه» دوست صميمي نويسنده به سراغ وي مي آيد و ياورش مي شود. چندي بعد، اين تحقيق زيبا، آماده بود. فراز پاياني آن را از زبان نويسنده مي خوانيم:

«... ناگهان چشمان خود را با وحشت باز كردم. پنجره ي اتاقم بسته بود و اتاق به حال قبل، مرتّب بود. صداي اذان بلند شد. از جا برخاستم و با قلبي آكنده از درد، وضو ساختم. چادر سفيدي كه مادرم سال ها پيش برايم خريده بود، به سر كردم و شروع به نماز خواندن ... قلبم آرامش عجيبي داشت و اشك ها خود به خود بر روي گونه ام مي غلتيد. شروع به نوشتن تحقيق كردم. تمام خواب ها، حرف ها و نظريّاتم را درباره ي نماز و كتاب آسماني نوشتم و از آن روز بود كه نه ديگر خسته بودم و نه در كارها سرگردان.

صداي كف زدن دانشجويان بلند شد ...»



[ صفحه 14]



آدينه زاده، رحيم استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: اهر

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آن قدر گريه كردم و نام امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) را تكرار كردم، كه خوابم برد. خواب عجيبي ديدم. اتاق كوچكي داريم، كه همه نمازشان را آن جا مي خوانند. قرآن و كتاب هاي مذهبي را در كمد همان اتاق مي گذاريم. خواب ديدم آن اتاق، خالي از فرش و وسايل منزل است. با گچ سفيد، در كف اتاق، تصوير دو قبر - كنار هم - مشخّص شده بود و در اتاق، جز من كسي نبود. دستانم مي لرزيد و با صداي بلند مي گفتم: اين قبرها، مال چه كساني است؟ فقط صدايي مي شنيدم؛ صدايي زيبا: من حسين ام؛ همان كه دوستش داري. اين دو قبر، مال من و ابوالفضل (ع) است.

سرم را پايين انداختم. جواني با اندامي زيبا، كفني سفيد و عمامه اي سبز و روشن، سرش را روي زانويم گذاشته بود. روي قلبش خونين بود و خون از كفن اش بيرون زده بود. محاسني سياه، چشماني درشت با مژه هاي بلند و مشكي، ابرواني سياه و پرپشت، بيني كشيده و پيشاني نوراني و خونين، داشت. فرياد زدم: اين آقا كيست؟ همان صدا را شنيدم: او يار و ياور من، عبّاس (ع) است.

خم شدم. پيشاني اش را بوسيدم. باز همان صدا مرا متوجّه خود كرد: چه مي خواهي؟ زبانم بند آمده بود. در همان لحظه، صدايي ديگر در گوشم پيچيد: بلند شو؛ نزديك اذان صبح است. صداي پدر بود.»

و چندي بعد، رؤياي راستيني دگر:

«خواب ديدم بانويي سياه پوش، كه صورتش را پوشانده، روبه رويم ايستاده است.



[ صفحه 15]



فرمود: پسرم! مي داني چه كسي مي تواند خوابت را تعبير كند؟ عالم عصر شما «روح اللَّه» بود؛ پس از ايشان، «سيّدعلي» مي تواند ...»

«آن گاه كه نماز مي خوانم» حاوي 3 داستان و حكايت واقعي از «آدينه زاده» است. وي آرزومند است اين اثر، به محضر مقام معظم رهبري، ارسال شود؛ تا رؤياي راستينش تعبير گردد؛ ما نيز!



[ صفحه 16]



آدينه زاده، طيّبه استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: نماز شهرستان: اهر

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات: ديپلم

---

3 داستان كوتاه از «آدينه زاده» فرا رو داريم. وي در نخستين داستان خويش از «مريم» مي گويد؛ بيمار نااميدي كه در سَحَرگاهان از نماز شب، صفا مي گيرد. آدينه زاده در مقدّمه ي اين داستان چنين مي نگارد:

«اميدوارم داستان زندگي مريم و مريم ها، الگوي زندگي ما (خاكيان) قرار گيرد. بايد بياموزيم كه با خدا زيستن، يعني چه، و بدون خدا زيستن ... نماز، بال پرواز فرشتگان بهشتي است. اگر اين بال ها نباشد، پرواز ميسّر نيست.»

وي در داستاني ديگر، از هدايت آدمي به سوي صراط مستقيم، سخن مي گويد و داستان خود را به كساني كه به سوي حق بازگشته اند، تقديم مي كند.

«نماز، وسيله ي قدرداني از نعمت هاي الهي است. بايد با خداي خود نيايش كرد. بايد رازها و دردهاي دل را با او در ميان نهاد. نماز، روح دينداري است. آن گاه كه نماز مي خوانم در زندگي پر فراز و نشيب از هيچ مشكلي نمي هراسم. مي دانم او كه قدرتش ابتدا و انتها ندارد، ياري ام خواهد كرد.»

و باز هم «هدايت» و داستاني ديگر؛ واقعيّت هايي انكارناپذير!



[ صفحه 17]



آذر پيرا، ستّار استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: ملكان

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد:

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات:

---

«نماز، سرلوحه ي برنامه هاي تربيتي و پرورشي اسلام است، و نيز نويدي براي تمام انسان ها؛ كه اي انسان! از هجران غم مخور؛ كه نماز، معراج مؤمن است. نماز، راز است و برآوردن نياز و دريچه اي براي گفت و گو با كريم مطلق. نماز، سرودي است كه استعدادهاي انسان را زنده مي كند. نماز، عشق است و ...»

«آذر پيرا» نوشتارش را چنين مي آغازد و در فصولي چند، به تبيين «نماز» مي پردازد: «خداي عالَم، نماز را وسيله ي عروج عقول قرار داده، آن را موجب تهذيب نفس و كمال انسان مقرّر فرموده؛ از اين رو نماز، معراج مؤمن است و با آن مي توان سير آفاق و انفس را بهتر و مفيدتر انجام داد.

نماز فقط براي خواندن نيست، بلكه خداوند، نماز را وسيله ي آزمايش انسان ها و نيز طريق نيك بختي آنان قرار داده است. پس گمان نكنيد چون نماز مي خوانيد، رستگاريد! زيرا رستگاري فقط به جا آوردن نماز نيست، بلكه خوب خواندن و پاي بندي به مفاهيم آن است.

نمازگزار بايد بداند چه چيزهايي موجب پذيرفته شدن نماز مي شود؛ آن را از روي عادت نخواند، بلكه با تمام اصولش به جا آورد.»

در نوشتار زيباي «آذر پيرا» بسياري نكته ها نهفته، كه وي مي تواند با پرهيز از شتاب در نوشتن، ظاهري آراسته به آن داده، خواندني ترش سازد. به اميد روزي كه نوشته هاي پرمحتوايش را با قلمي پخته تر بخوانيم.



[ صفحه 18]



آستركي، علي استان: مركزي

عنوان اثر: نوبر احكام در كلام نوبر اسلام شهرستان: اراك

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«علي (ع) سخنگوي قرآن است و قرآن، سخنگوي علي. علي (ع) با قرآن است و قرآن با علي. علي، ناطق قرآن، نَه، قرآن، ناطق علي است. علي، زبان خداست. علي، مظلوم تر و مهجورتر از قرآن و قرآن، مهجورتر و مظلوم تر از علي است. نَه، نَه؛ مگر اين دو، جدا از هم اند، كه يكي مهجورتر از ديگري باشد؟! مهجوريت قرآن، مهجوريت علي است و مظلوميت علي، مظلوميت قرآن ...

كلام علي (ع) تفسير حقيقي كلام خدا و نهج البلاغه اش، نهج السّعاده و جلوه گاه معاني قرآن است. عطر سخنان علي (ع) در همه ي آفاق، منتشر است و آواي «سلوني»اش در همه ي اَدوار، پُرطنين. علي (ع) از «تسنيم» كلام خويش به هر تشنه ي خواهاني، جرعه جرعه مي نوشاند. سخنان علي (ع) آب حيوان براي جسم و جان مشتاقان در رسيدن به جوار قرب محبوب و آغوش دلدار است.»

اين مجموعه در 5 فصل، تنظيم شده است:

- فلسفه ي نماز - آثار نماز - آداب نماز - انواع نماز در نهج البلاغه - علي (ع) و نماز؛ و در برگيرنده ي مطالبي هم چون نمادِ بندگي، ياد خدا در وجوب نماز، اوقات نماز، نشاط و بهجت در نماز، نماز جماعت، نماز و اصلاحات، نماز و دنيا، عبادت اَحرار، اوّلين نمازگزار، زن و نماز و نماز و توبه است.



[ صفحه 19]



آسنجراني، زهرا استان: مركزي

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه شهرستان: اراك

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، فريضه ي الهي است؛ پس هر كه بر انجام آن سعي وافر كند، به فرمان پروردگار خود، سر نهاده و به «عهد» هميشگي با او وفادار مانده است. آن كه بر وحدانيت خدا، رسالت نبيّ خدا (ص) و ولايت وصيّ او (ع) شهادت دهد، خود را در زمره ي كساني مي يابد كه همگام با انبيا و اوليا، با خدا پيمان بسته، در عوضِ كسب رضايت خدا و بهشت موعودش، سر به بندگي و اطاعت بي چون و چراي او سپرده اند.

نماز، حق شناسي و سپاس گزاري است. اظهار عجز و ناتواني آدمي در برابر قادر تواناست. ابراز عشق و علاقه ي عبد به معبود و اقرار بندگي خود و خداييِ خداست. نماز، كوبنده ي شيطان، مايه ي خشنودي خدا و جلوه اي از حضور در برابر آفريدگار هستي است. نماز، والاترين فرايض، پشتوانه ي امّت، كارخانه ي انسان سازي و بالاترين ذكرهاست.»

نماز و توبه، اوقات نماز پنج گانه، امام جماعت و رعايت حال نمازگزاران، نماز در خانواده، اهمّيّت نماز اوّل وقت و ... عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه از آثاري هم چون راز نماز در نهج البلاغه و نماز در نهج البلاغه گردآوري شده است.



[ صفحه 20]



آسنجراني، مهديه استان: مركزي

عنوان اثر: نماز و رهبري اسلامي شهرستان: اراك

موضوع: نماز و رهبري اسلامي تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«نماز، محكم ترين رشته ي الفت، بين بندگان و خداست؛ و ريسمان اتّصالي كه همه ي هستي و موجوديت آدمي را، به ملكوت، پيوند مي دهد. نماز، صفابخش حيات جاودان، روشني بخش راه رهروان، تكيه گاه سالكان، راز و نياز عارفان، سرمايه ي بينوايان، دواي دردمندان، دليل گمراهان، اميد اميدواران و كليد گشاينده ي همه ي مشكلات و زداينده ي غم و اندوه است.»

نماز و نيايش مخلوقات، اسرار نماز، اقامه ي نماز در حكومت اسلامي، نمازِ مشركان، چرا بايد نماز را به زبان عربي خواند؟ اهمّيّت نماز از ديدگاه قرآن، نماز جماعت و روز عيد بزرگ توحيد، چرا نمازهاي يوميّه از نماز ظهر شروع مي شود؟ و عبرت از نمازها، عناوين برخي مطالب اين دفتر است، كه با «مقدّمه»اي كوتاه از مؤلّف آغاز مي شود:

«اين نوشتار، به دنبال تأكيدهاي مقام معظّم رهبري، مبني بر اهتمام و توجّه هرچه بيش تر اقامه ي نماز و گسترش فرهنگ نماز در جامعه ي اسلامي، نگاشته شد؛ باشد تا در اين كوشش فرهنگي بزرگ، سهمي هر چند اندك داشته باشيم.»

«آسنجراني» در دفتري ديگر، با عنوان «نماز» به تبيين بسياري موضوعات و عناوين پيشنهادي مسابقه، پرداخته، نوشتاري خواندني فراهم ساخته است.



[ صفحه 21]



آشنا، مريم استان: خراسان

عنوان اثر: نماز؛ جلوه ي ايمان شهرستان: نيشابور

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

«وقتي تنهاي تنها مي شوي، وقتي دوستانت - آن ها كه نيازمند ياري شان هستي - دُرُست در حسّاس ترين لحظه، رهايت مي كنند، وقتي زير سنگي كه به استواري اش قَسَم مي خوردي، ماري خزيده مي بيني، كه در تكان حادثه از خواب جهيده است.

وقتي در دست همان ها كه پشتوانه و دستگرمي محسوبشان مي كردي، خنجر مي بيني، وقتي امواج امتحان، خاشاك دوستي ها سطحي را مي روبد و لجن متعفّن خودخواهي و منفعت طلبي را عريان مي سازد، تنها يك اميد و ملجأ و پناهگاه مي ماند: و او غفّار است و غفور؛ رحيم است و حكيم؛ و او خداست.»

«نماز» جلوه ي ايمان» در برگيرنده ي مطالبي هم چون محتواي پرستش، آفاتس عبادت، شرايط صحّت عبادت، خدايان رنگارنگ، مسلمان كيست؟، نماز و معاد، نماز عشق، در پيشگاه خدا، ارتباط با خدا، اقامه ي نماز چيست؟، آثار كم توجّهي به نماز و برخي موضوعات ديگر است، كه در 3 بخش، تنظيم شده است:

- بخش اوّل؛ پرستش

- بخش دوم؛ عبادت

- بخش سوّم؛ نماز



[ صفحه 22]



آقا بابايي، عاطفه استان: تهران

عنوان اثر: مينا شهرستان: كرج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«آن روز، امكان قدم زدن و بيرون رفتن وجود نداشت. در واقع صبح، يكي دو ساعت در باغ خشك و بي برگ، قدم زده بوديم، ولي هنگام ظهر، باد شيرين و سرد زمستاني، ابرهاي تاريك و باران سنگيني را همراه خود آورد و بيرون ماندن از خانه را به نظر بزرگ ترها غيرممكن ساخت. از اين بابت خوشحال نبودم. من پياده روي هاي طولاني به خصوص در بعدازظهرهاي سرد را بسيار دوست داشتم. البتّه برگشتن به خانه در آن هواي تاريك، با دست و پاي يخ زده و قلبي محزون برايم دردآور و وحشتناك بود.»

داستان «مينا» چنين آغاز مي شود؛ با نثري روان و يكدست در طول داستان؛ داستاني زيبا از زندگي كسي كه چشم هايش مانند يك مسيحي دلباخته نبود و حركات و افكارش به يك مسيحي متعصّب، هيچ شباهتي نداشت. داستان «كريستي» كه مشغول مطالعه پيرامون اديان مختلف بود؛ ديني غير از مسيحيت! «الكساندر» و مادرش «بورژيانا» با افكار وي سخت مخالف بودند و از هر فرصتي براي آزارش استفاده مي كردند. «آقابابايي» با رعايت نسبي اصول نگارش و پرداخت و كشش داستاني، توانسته رماني خواندني بيافريند و فراز و نشيب هاي زندگي كريستي را بسيار زيبا به تصوير بكشاند. وي خواننده را پا به پاي افكار خود، همراه با حوادث داستانش پيش مي برد. اين داستان زيبا مي تواند با بازنويسي و اصلاح و تلخيص به صورت كتابي خواندني در آيد: كتابي به نام «مينا».



[ صفحه 23]



آقاجاني، سميّه استان: تهران

عنوان اثر: امام علي در آيينه ي نماز شهرستان: كرج

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1361

قالب:تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

سيره ي عبادي پيامبر (ص)، باده ي عشق، ايمان چيست؟، سپاس و ستايش خدا، عوامل داخلي تشتّت افكار، بيان حضور قلب، حالت انبيا (ع) در نماز، حرف هاي ناگفته و نكته هايي از نماز، و حديث هايي از امام علي (ع) عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است، كه با مقدّمه اي خواندني آغاز مي شود و با فهرست منابع و مآخذ، پايان مي گيرد.

برخي احاديث بخش پاياني اين مجموعه را مرور مي كنيم:

خوشا به حال كسي كه خاموش است، مگر زماني كه به ياد خدا باشد.

اي بندگان خدا! بي گمان در پيشگاه پروردگار، محبوب ترين بنده كسي است كه خداوند، او را در نبرد با نفس خويش ياري دهد.

قوي ترين مردم كسي است كه بر نفس خود، چيره گردد.

برترين مردم، سودمندترين آنان به مردم است.

چون خداوند، بنده اي را گرامي دارد، او را به محبّت خويش سرگرم سازد.

قانع، توانگر است؛ هرچند گرسنه و برهنه باشد.

هرگز به بهشت نخواهد رسيد، مگر كسي كه با نفس خود مجاهده كند.

آن كس كه قيمت و قدر خويش نشناخت، تباه گشت.

نفس را از لذّت هاي جهان بازداشتن، زهدي است ستوده.

منّت گذاشتن پي در پي، بخشش را از بين مي برد و تيره مي سازد.

فرمانبردار را ستم كردن، بزرگ ترين گناهان است.



[ صفحه 24]



آقاجاني، نرگس استان: اصفهان

عنوان اثر: مرد عشق شهرستان: كاشان

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1352

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

اين پژوهش در 9 بخش تنظيم شده است:

- بخش اول؛ عبادت غرق در زندگي حضرت علي )ع(

- بخش دوم؛ گزيده اي از سخنان گران بهاي امام علي (ع)

- بخش سوّم؛ فلسفه ي نماز چيست؟

- بخش چهارم؛ ترك نماز

- بخش پنجم؛ توبه

- بخش ششم؛ نماز شب

- بخش هفتم؛ دعا و نيايش

- بخش هشتم؛ قرآن و عبادت

- بخش نُهم؛ گزيده اي از احاديث



[ صفحه 25]



آقاجاني فشاركي، مهدي استان: اصفهان

عنوان اثر: عاشقانه به ياد او شهرستان: اصفهان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1352

قالب: شعر ميزان تحصيلات: حوزوي

---

«عشق، يعني اتّصالي بي كران

وحدت «ني» با «نيستان» جهان

عشق، يعني لحظه هاي پرتپش

انتظاري پُر اميد و، پُر كشش

عشق، يعني فارغ از دنيا شدن

با خداي مهربان، تنها شدن

عشق، يعني ترك سرماي قفس

پر كشيدن تا ستاره، يك نَفَس

عشق، يعني راه پُر فيض نبي (ص)

انطباق راه، با راه ولي (ع)

عشق، يعني انتظاري بي امان

جست و جوي لحظه ي بانگ اذان»

و «آقاجاني» در دنياي مظلوميت حضرت عشق، عاشقانه هايي چنين مي سرايد. آري:

عشق، گاهي بوي عرفان مي دهد

عاشقي، گاهي به ما، نان مي دهد!



[ صفحه 26]



آقاخاني، مهديّه استان: اصفهان

عنوان اثر: سيره ي عبادي امام علي (ع) شهرستان: شهرضا

موضوع: سيره ي عبادي امام علي (ع) تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«امام علي (ع) با عمل كردن به شريعت محمّدي، به طريقت محمّدي (ص) پاي نهاد و به حقيقت آن مقام، دست يافت و سرانجام، خود را به منزلت انسان كامل رساند. سيره ي عبادي امام علي (ع) در تمام خلقت از اوّل تا آخر، يكتا و بي همتاست. علي (ع) آيينه ي تمام نماي همه ي صفات پيامبر (ص) بود.

علي (ع) مولود جاهليت بود، ولي به كفر جاهليت، آلوده نشد. هيچ گاه در برابر بتي به سجده نيفتاد؛ و آن پيشاني بلند، جز در برابر خدا و براي خدا نسوده است. اهل سنّت نيز وقتي نام مقدّس علي (ع) را بر زبان جاري مي كنند، مي گويند: «كرّم اللَّه وجهه»؛ زيرا هرگز براي بت ها سجده نكرده است.»

«آقاخاني» بايد به «محتوا» و «ساختار» نوشتار خويش، بيش تر توجّه كند و در فصل بندي و ارتباط منطقي فصل ها با يك ديگر، بيش از پيش بكوشد. او در پرتو آشنايي با روش تحقيق و تأليف مي تواند آثاري شيوا و خواندني فراهم آوَرَد.



[ صفحه 27]



آقاسي، فاطمه استان: همدان

عنوان اثر: بوي خدا در جبهه و ... شهرستان: تويسركان

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان كوتاه ميزان تحصيلات:مقطع راهنمايي

---

لطف خداوند، سفر پيرمرد و شهاب الدّين، و بوي خدا در جبهه، عناوين داستان هاي كوتاه اين دفتر است، كه از استحكام و انسجام خوبي برخوردار است و درونمايه اي معنوي دارد. فرازي از داستان «سفر پيرمرد و شهاب الدّين» را مي خوانيم:

«در روستايي كوچك - نزديك دريا - پيرمردي زندگي مي كرد كه مردم، به او عشق مي ورزيدند. پيرمرد، كلبه اي كوچك داشت. روزها با قايق خود به دريا مي رفت و ماهي مي گرفت؛ و شب ها تا سَحَر به عبادت و راز و نياز مي پرداخت ...

در يكي از روزهاي گرم تابستان كه مرد دريا براي ماهي گيري به دريا رفته بود، با صحنه ي عجيبي روبه رو شد ...»

پيرمرد، صدفي زيبا مي يابد و در درون آن مرواريدي بي همتا. آن گاه با «شهاب الدّين» پسر كدخداي روستا، به سفري طولاني مي روند؛ شهري روحاني و سرشار از پند و تجربه و ...



[ صفحه 28]



آقا علي زاده، صغري استان: اردبيل

عنوان اثر: آن گاه كه نماز مي خوانم شهرستان: مشكين شهر

موضوع: آن گاه كه نماز مي خوانم تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي - ادبي ميزان تحصيلات: ديپلم

---

- نماز، يعني به سردي گراييدن و خاموش شدن نااميدي ها و ناكامي ها.

- نماز، يعني سرشار شدن از عشق.

- نماز، يعني تنفّس در هواي پاك و تازه.

- نماز، يعني شكوفايي عشق.

- نماز، خورشيد بي غروب دلدادگان حق است.

- نماز، كاشتن نهال اميد در دل هاي نااميد است.

- نماز، قاصد و پيام آور سعادت است.

اين نوشتار در 5 فصل تنظيم شده است.

- فصل اوّل؛ خصوصيّات نماز

- فصل دوم؛ بهترين درمان

- فصل سوّم؛ زندگي سبز

- فصل چهارم؛ حق به حقدار مي رسد

- فصل پنجم؛ تولّدي دوباره



[ صفحه 29]



آقايي، اعظم استان: اصفهان

عنوان اثر: مسجد در يك نگاه شهرستان: اصفهان

موضوع: جايگاه مسجد در تمدّن اسلامي تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

عبادت قبل از اسلام، مكّه و كعبه، تاريخچه ي مسجد، واژه ي مسجد، مسجد در مسير تاريخ، آيه ي منع مساجد، جبهه ي جهاد، و همايش وحدت، عناوين برخي موضوعات اين نوشتار است كه با مقدّمه اي چنين آغاز مي شود:

«نماز و خواندن آن به روزگاران پيش از اسلام مي رسد. در تمام احاديث، مورد قبول است كه پيامبر (ص) به پيروي از سنّت مرسوم ميان دينداران مكّه، هرسال چند روز براي عبادت به غار حرا مي رفت و بنابر احاديث معتبر، اين حركت پيامبر (ص) سال ها ادامه داشت تا اين كه وحي بر وي نازل شد.»

همّت گردآورندگان مجموعه ي زيباي «مسجد در يك نگاه» ستودني است، هرچند انديشه ي بسيار و كند و كاو بيش تر پيرامون موضوع مورد نظر، آگاهي جامع و كامل از منابع و مآخذ مربوط و كند و كاو در آن ها، و نيز در جست و جوي كارشناسان و متخصّصان وادي مسايل ديني و اعتقادي برآمدن مي تواند درستي محتواي كلام و نوشتار را تأييد كند. متأسّفانه بسياري از تحريف ها در مسايل تاريخي و ديني، راه يافته، گاه انديشه مندان نيز آن ها را از اصول و حقايق تاريخي و ديني مي پندارند! اين اوهام و خرافات به آساني خود را در هيأت آثار پژوهشي مي نماياند و برخي اذهان و انديشه ها را از درست نويسي - از لحاظ محتوا - باز مي دارد. بنابراين براي ارايه ي مطالب مورد نظر، مدارك و منابعي موثّق بايد داشت.

باشد باز هم از گردآورندگان اين پژوهش خواندني بخوانيم و در انتظار نگاهي ژرف تر و دقيق تر از آنان مي مانيم.



[ صفحه 30]



آقايي، اكرم استان: تهران

عنوان اثر: جادوي نياز شهرستان: كرج

موضوع: گوناگون تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان بلند ميزان تحصيلات: ديپلم

---

«اگر دنيا اين است، نمي خواهم؛ زيرا نمي توانم بيداد ديگران را، نظاره كنم! من اين دنياي عميق كبود گناه را، دوست ندارم. دوست ندارم بدوم به سوي پنجره اي كه بسته است. نمي خواهم پرستوي وجودم بي دليل، جان بدهد ...»

از آقايي، «آرامش در پرتو نيايش» را در جوانه هاي جوان خوانديم؛ 54 داستان كوتاه، همراه با پيام هايي دل نشين، برگرفته از روايات امامان معصوم (عليهم السّلام) و خاطرات خود. در كتاب «در باغ سبز» نيز وي ما را با داستاني تخيّلي به سوي حق، فرا مي خواند. و امّا در اين مسابقه نيز از همزباني و همدلي اش بي نصيب نمانديم؛ سرگذشت واقعي يك دختر! كه برخي وقايع آن، تخيّلي است!

«زهرا به اتاقش بازگشت؛ چشم هايش را شسته بود و جور ديگر نگاه مي كرد؛ چون خيلي وقت بود زيارت عاشورا را نخوانده بود. شروع كرد. حالا كم كم خورشيد، سينه ي آسمان را ترك مي كرد. از هتل به سمت خانه آمد. براي اين كه خدا را بخواند، براي اين كه همه را دعا كند؛ از تَهِ دل؛ و همه را دوست داشته باشد؛ از تَهِ قلب.»



[ صفحه 31]



آقايي، خديجه استان: اصفهان

عنوان اثر: سنگر به سنگر تا معراج شهرستان: خوراسگان

موضوع: پژوهشي درباره ي نماز رزمندگان و شهيدان نماز تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

---

اين پژوهش خواندني در 4 فصل تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ جهاد

- فصل دوم؛ مجروح و نماز

- فصل سوّم؛ اسارت

- فصل چهارم؛ نماز و شهادت

«كار روي اين مجموعه را وقتي شروع كرديم، كه با پرسش هايي پي درپي در ذهنمان مواجه مي شديم، دوست داشتيم بدانيم چرا وقتي شهيد «نوريان» همرزم شهيدش را به عقب مي آورد و با همان لباس خوني، دو ركعت نماز مي خواند، مي گويد: «احساس مي كردم كه تمام وجودم نماز مي خواند.»؟!

به راستي، شهيدان و رزمندگان اسلام، به چه منبعي وصل بودند؟ از كجا نيرو مي گرفتند، كه اين همه توپ و تانك هم، حريف آن ها نبود؟ و چرا جامعه ي ما، دارد بي خبر مي ماند و از اخبار مهمّ و جهاني «ملكوت»، خود را بي خبر نگه مي دارد؟ رمز آن همه وارستگي رزمندگان ما، در چه بود؟»

كوشش پديد آورندگان «سنگر به سنگر تا معراج» ستودني است:

«با شور و شوق زايدالوصفي به جمع آوري اندكي شتابزده ي هرآنچه يك مجاهد را به نماز و عبادت، ربط مي داد، پرداختيم. بخش ضميمه هم، حاصل تلاش هاي بيست ساعت ما، در بنياد شهيد اصفهان است. ارزيابي هاي ماورايي و جمع بندي هاي ملكوتي و رسيدن به فرمول هاي الهي اش را نيز مي گذاريم با آقا امام زمان(عج) كه دانش مندي در اين مورد، كار ايشان است و تربيت يافتگان درگاهشان.»



[ صفحه 32]



آموزگار، هادي استان: فارس

عنوان اثر: نماز در نهج البلاغه شهرستان: فيروزآباد

موضوع: نماز در نهج البلاغه تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي ميزان تحصيلات: دانشجو

---

«سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» و «چرا نماز بخوانيم؟» عناوين پژوهش هاي آموزگار، در مسابقات پيشين بود. امّا «نماز در نهج البلاغه» در 7 فصل، تنظيم شده است:

- فصل اوّل؛ امام علي(ع) و نماز

- فصل دوم؛ اهمّيّت نماز در نهج البلاغه

- فصل سوّم؛ فلسفه ي نماز در نهج البلاغه

- فصل چهارم؛ آثار و بركات نماز در نهج البلاغه

- فصل پنجم؛ حقيقت نماز در نهج البلاغه (شرايط كمال نماز)

- فصل ششم؛ انواع نماز

- فصل هفتم؛ پايان نامه

در فرازي از «مقدّمه»ي مؤلّف چنين آمده است:

«بهترين وسيله ي ارتباط ميان انسان با خدا، نماز است؛ وسيله اي كه محكم و دايم است. نماز، خلوتگه اولياي خدا، معراجگاه مؤمنان و گنجينه ي ذكر و راز و نياز است و هركه با آن بيش تر آشنا شود، جلوه و درخشش بيش تري در آن مي يابد و نيروي افزون تري مي گيرد ... .

آن گاه كه ديده مي گشاييم و به آيينه ي «نهج البلاغه» مي نگريم، نماز را چنين مي بينيم: بهترين نردبان تقرّب، شوينده ي روح و جان، زداينده ي تكبّر و خودخواهي، برترين وسيله ي تشكّر، پاسدار و نگهبان انسان، عامل رهايي و آرامش انسان و ....»



[ صفحه 35]




بازگشت