انگشتر عقيق


سرش را به سوي آسمان بلند كرد.

گنبد طلايي رنگ، نور عشق و اميد را به دل ها مي تاباند.

به اميد سخاوتش پناه به شهر مولا آورده بود، مردم نيز از گوشه و كنار شهرها و روستاهاي دور افتاده و همچنين كشورهاي گوناگون به آنجا روي آورده بودند.

امام چون خورشيدي تابان، پروانه هاي دلسوخته را به دور خود جمع كرده بود.

يك هفته اي مهمان امام رئوف در خراسان بود و اكنون قصد بازگشت و وداع داشت.

سفر خوبي بود، به قدر كفايت توشه معنوي ذخيره كرده بود.

خواست سفرش را شيرين و خاطره انگيز كند.

«سوغات »، شيرين ترين وردي است كه بر زبانها جاري مي شود و بر خاطره ها مي گذرد؛ خصوصاً كه سنت مؤكد اسلامي و باعث ايجاد مهر و محبت و تحكيم پيوند برادري است.

اسوه اخلاق اسلامي، پيامبر اكرم فرموده بود:

«هر گاه يكي از شما به سفر رفت، هنگام بازگشت به سوي خانه و خانواده، حتماً برايشان هديه و سوغات تهيه كند، حتي اگر پاره سنگي باشد!»

چه بسيار كساني كه خاطره شيرين يك سفر را تنها از رهگذر هديه و سوغاتش در ياد خود نگه داشته اند.

به سوغاتي معنوي فكر كرد؛ سخن امام صادق (ع) را به ياد آورد كه به شاگردانش فرمود:

«چرا غافليد از عقيق سرخ، زرد و سفيد كه اينها سه كوهند در بهشت؛ كوه عقيق سرخ مشرف است به خانه پيامبر(ص)؛ عقيق زرد به خانه حضرت فاطمه (س)، و عقيق سفيد به خانه حضرت اميرالمؤمنين (ع) و از زير هر كوه نهري جاري است از برف سردتر، از عسل شيرين تر، از شير سفيدتر. هر سه نهر از كوثر سرچشمه گرفته و به يك جا مي ريزند و اين سه كوه همواره تسبيح، تقديس و تمجيد الهي مي كنند» عقيق اولين گوهري است كه اقرار به يگانگي خدا و نبوت پيامبر و ولايت امير مؤمنان علي (ع) كرده و خدا مقدر فرموده هر دستي كه در آن انگشتر عقيق باشد و به دعا بلند شود آن دست را رد و يا عذاب نكند و هيچ دستي نزد خداوند محبوب تر از دست مزين به انگشتر عقيق نيست.

از آنجا كه دو ركعت نماز با انگشتر عقيق بهتر از هفتاد ركعت نماز بدون انگشتر عقيق است، پس تصميم گرفت عقيق به دوستانش هديه دهد.

عقيق سنگي بسيار پربركت و سرشار از خواص كه در روايات اسلامي بر اهميت آن تاكيد زيادي شده است. در گذشته بسياري از ائمه معصومين و پيامبران از اين سنگ به عنوان نگين انگشتر استفاده مي نمودند.

عقيق سنگي سيليسي و نوعي دُرّ كوهي است. اين سنگ به رنگ هاي قرمز تيره، سفيد، گل سرخي، زرد، آبي، سياه، و ابلق دو رنگ است؛ ولي بهترين آن سرخ، زرد و سفيد است. مرغوبترين نوع عقيق به رنگ سرخ يا آلبالويي است، كه بيشتر نگين انگشتر مي كنند. عقيق زرد همان شرف الشمس است كه بر آن اسماي متبركه نوشته شده است. عقيق سفيد يا خاكستري كه ذرات سياه رنگ داخل آن مانند خال ديده مي شود. بنابرسخن معصوم(ع) معروف ترين و بهترين عقيق، عقيق كشور يمن است.

وَ قَالَ النَّبِيُّ (ص)

إِذَا خَرَجَ أَحَدُكُمْ إِلَي سَفَرٍ ثُمَّ قَدِمَ عَلَي أَهْلِهِ- فَلْيُهْدِهِمْ وَ لْيُطْرِفْهُمْ وَ لَوْ حِجَارَة

بحار الأنوار، ج 73، ص283.

حلية المتقين ج3، ص25.

امام صادق عليه السلام:

الْعَقِيقُ أَوَّلُ جَبَلٍ أَقَرَّ لِلَّهِ بِالْعُبُودِيَّةِ وَ الْوَحْدَانِيَّةِ وَ لِمُحَمَّدٍ ص بِالنُّبُوَّةِ وَ لِعَلِيٍّ ع بِالْوَلَايَةِ وَ قَدَّرَ اللَّهُ عَلَي نَفْسِهِ أَنَّهُ لَا يَرُدَّ كَفّاً رُفِعَتْ إِلَيْهِ بِالْعَقِيقِ وَ لَا يُعَذِّبُهَا.

ارشاد القلوب، ج21،ص 13.

أمير المؤمنين عليه السلام

مَا رُفِعَتْ إِلَي اللَّهِ كَفٌّ أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنْ كَفٍّ فِيهَا عَقِيقٌ.

بحارالانوار، ج 80، ص 187.

قَالَ النبي (ص)

صَلَاةُ رَكْعَتَيْنِ بِخَاتَمِ عَقِيقٍ أَفْضَلُ مِنْ سَبْعِينَ رَكْعَةً بِغَيْرِه

إرشاد القلوب إلي الصواب، ج 1، ص: 154.


بازگشت