نيت


در نيت مباحثي مطرح است كه بعضي از آنها عبارتند از:
الف) نيت چيست؟
«نيت» قصد و توجه نسبت به انجام عمل است و لازم نيست نيت را از قلب خود بگذراند يا مثلا به زبان بگويد كه چهار ركعت نماز ظهر مي خوانم قربة الي الله و بنابر احتياط واجب نيت نماز را به زبان تلفظ نكند به خصوص نماز احتياط كه هنگام شك خوانده مي شود. (1)

ب) آنچه در نيت معتبر است
1. مشخص نمودن نمازي كه بنا دارد بخواند: اگر در نماز ظهر يا عصر نيت كند كه چهار ركعت نماز مي خوانم و معين نكند، ظهر است يا عصر، نماز او باطل است و نيز كسي كه مثلا قضاي نماز ظهر بر او واجب است، اگر در وقت نماز ظهر بخواهد آن نماز قضا يا نماز ظهر را بخواند، بايد نمازي را كه مي خواند، در نيت معين كند. (2)
2. استمرار نيت: انسان بايد از اول تا آخر نماز به نيت خود باقي باشد، پس اگر در بين نماز به طوري غافل شود كه اگر بپرسند چه مي كني، نداند چه بگويد، نمازش باطل است. (3)
3. اخلاص: (4)
انسان بايد فقط براي انجام امر خداوند عالم نماز بخواند. (5)

ج) براي فهماندن چيزي به ديگري در نماز چه بايد كرد؟
مسأله: اگر كلمه اي را به قصد ذكر بگويد؛ مثلا به قصد ذكر بگويد «الله اكبر» و در موقع گفتن آن، صدا را بلند كند كه چيزي را به ديگري بفهماند اشكال ندارد؛ ولي چنانچه به قصد اين كه چيزي به كسي بفهماند بگويد، اگر چه قصد ذكر هم داشته باشد، نماز باطل مي شود. (6)

پاورقي

1- العروة الوثقي، ج 1، فصل في النية و مسأله 6 و توضيح المسائل مراجع، مسأله 943.
2- توضيح المسائل مراجع، مسأله 944.
3- توضيح المسائل مراجع، مسأله 945.
4- توضيح المسائل مراجع، مسأله 946.
5- درباره ي اخلاص مطالب مختلف بسيار مهمي مطرح است كه بخشي از آن در كتاب درآمدي بر فقه اسلامي ص 126 - 117 و كتاب احكام عمومي (2)، ص 24 به بعد از آثار نويسنده آمده است.
6- توضيح المسائل مراجع، مسأله 1134 و العروة الوثقي، ج 1، في النية، مسأله 13؛ احكام و روح نماز، محمد وحيدي، ص69-70.

بازگشت