مسجد، پايگاه حمايت از رزمندگان


مسجد افزون بر آن كه پايگاه تربيت نيروهاي جهادگر و تشكل و اعزام آنان به جبهه هاي نبرد بود، به هنگام جنگ در چهره هاي گوناگون از رزمندگان جبهه ها پشتيباني مي كرد. امام خميني قدس سره بر پايه ي همين شناخت دقيق از موقعيت و نقش مسجد در زمينه ي حمايت همه جانبه از رزمندگان اسلام مي فرمايد:
«اگر حرم و كعبه و مسجد و محراب، سنگر و پشتيبان سربازان خدا و مدافعان حرم و حرمت انبيا نيست؛ پس مأمن و پناهگاه آنان در كجاست؟» (1)
اساسا جهاد و دفاع در بينش اسلامي از آن رو كه يك تكليف همگاني است، همواره حمايت و پشتيباني همه جانبه ي مردم را مي طلبد. براي تحقق اين مهم، لازم است مردم تا آن جا كه ممكن است نسبت به مسايل جبهه ها و سپاهيان اسلام آگاهي داشته و در جريان امور باشند. مردم هر چه بيشتر در جريان مشكلات و همچنين فداكاري هاي سربازان اسلام قرار گيرند، حمايت و پشتيباني بيشتري از آنان مي كنند. در اين زمينه، مسجد از آن رو كه جايگاه حضور مؤمنان و دلسوختگان دين است، مي تواند نقش سازنده اي را در جهت حفظ روحيه ي آمادگي و همكاري مردم با جبهه هاي نبرد ايفا نمايد. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله در همين راستا بهترين بهره برداري ها را از مسجد مي نمود. آن حضرت به منظور اين كه مردم در جريان ايثارگري ها و رشادت هاي سپاهيان اسلام قرار گيرند، تلاش هاي صادقانه ي آنان در جبهه ها را براي مردم تشريح مي نمود. بلكه گاه از علم غيب الهي نيز استفاده مي كرد و مؤمنان حاضر در مسجد را در جريان آخرين رويدادهاي جبهه قرار مي داد. پيامبر صلي الله عليه و آله در جنگ موته در همان زماني كه نبرد ادامه داشت، از مدينه و بر فراز منبر مسجد خويش، مسلمانان را در جريان آخرين رويدادهاي جبهه قرار داد و چگونگي شهادت سرداران رشيد اسلام، زيد بن حارثه، جعفر بن ابي طالب و عبدالله بن رواحه را براي حاضران در مسجد تشريح نمود. (2)
گاهي اخبار مسرت آور پيروزي توسط پيامبر صلي الله عليه و آله از فراز منبر به آگاهي مسلمانان مي رسيد و آن حضرت براي كساني كه در به دست آوردن پيروزي، از خود رشادت نشان داده بودند، دعا مي كرد. در سريه ي (3)
«ابن عتيك»، رزمندگان پيروز اسلام، خبر موفقيت خود را در حالي كه پيامبر صلي الله عليه و آله بر فراز منبر براي مردم سخن مي گفت، به وي اطلاع دادند و آن حضرت در حضور مردم براي آنان دعا فرمود. (4)

پاورقي

1- روح الله موسوي (امام خميني)، صحيفه ي نور، ج 20، ص 112.
2- محمد بن عمر واقدي، مغازي، ترجمه ي محمود مهدوي، ص 581.
3- سريه در اصطلاح كتاب هاي سيره و مغازي، جنگ هايي را گويند كه پيامبر خود در آن حضور نداشته اند.
4- محمد بن عمر واقدي، مغازي، ترجمه ي محمود مهدوي، ص 293؛ كوي دوست ، رحيم نوبهار، ص194-195.

بازگشت