نماز عيد فطر و قربان


نماز عيد فطر و قربان


مسأله - نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام7 و در زمان غيبت ايشان از مستحبّات مؤكّد است و مي توان آن را به جماعت يا فرادي خواند.
مسأله - وقت نماز عيد فطر و قربان از اوّل آفتاب روز عيد است تا ظهرهمان روز.
مسأله - نماز عيد فطر و قربان دو ركعت است كه در ركعت اوّل بعد از خواندن حمد و سوره، بايد پنج تكبير بگويد، و بعد از هر تكبير يك قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تكبير ديگري بگويد و به ركوع رود و دو سجده بجا آورد و برخيزد و در ركعت دوّم چهار تكبير بگويد و بعد از هر تكبير قنوت بخواند و تكبير پنجم را بگويد و به ركوع رود و بعد از ركوع دو سجده كند و تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد.
مسأله - در قنوت نماز عيد فطر و قربان هر دعا و ذكري بخوانند كافي است ولي بهتر است اين دعا را بخوانند:
»اَللَّهُمَّ اَهْلَ الْكِبْرِياءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوي وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْأَلُكَ بِحَقِّ هذَا الْيَومِ الَّذي جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمينَ عيداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَ الِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ كَرامَةً وَ مَزيداً اَنْ تُصَلِّيَ عَلي مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَني في كُلِّ خَيْرٍ اَدْخَلْتَ فيهِ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَني مِنْ كُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ الَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ اَللَّهُمَّ اِنّي اَسْأَلُكَ خَيْرَ ما سَأَلَكَ بِهِ عِبادُكَ الصَّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِكَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُكَ الُْمخْلَصُونَ«.
{P - خداوندا اي اهل بزرگي و بزرگواري و اي اهل بخشش و جبروت و اي اهل چشم پوشي و مهرباني و اي اهل پرهيزگاري و گذشت، از تو سؤال مي كنم به حقّ اين روز - كه آن را براي مسلمانان عيد قرار دادي و براي محمدصلي الله وعليه وآله وسلم ذخيره و شرف و بزرگواري و فزوني مقرر داشتي - كه بر محمد و آل محمد درود فرستي و مرا در هر خيري - كه آنان را داخل كرده اي - داخل فرمايي و از هر بدي - كه آنان را خارج نموده اي - خارج فرمايي. بار الها به تحقيق از تو سؤال مي كنم بهترين چيزي را كه بندگان صالح تو در خواست كردند و به تو پناه مي برم از آنچه كه آنان به تو پناه بردند. P}
مسأله - بايد بعد از نماز عيد فطر و قربان، اگر به جماعت خوانده مي شود، دو خطبه نظير خطبه هاي نماز جمعه خوانده شود.
مسأله - نماز عيد سوره مخصوصي ندارد ولي بهتر است كه در ركعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در ركعت دوّم سوره غاشيه (سوره 88) را بخوانند يا در ركعت اوّل سوره اعلي (سوره 87) و در ركعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
مسأله - بعد از نماز مغرب و عشاء شب عيد فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عيد و نيز بعد از نماز عيد فطر مستحب است اين تكبيرها را بگويد:
»اَللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ وَللَّهِِالْحَمْدُ اَللَّهُ اَكْبَرُ عَلي ما هَدانا«.
مسأله - مستحب است انسان در عيد قربان بعد از ده نماز كه اوّل آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است تكبيرهايي را كه در مسأله پيش گفته شد بگويد و بعد از آن بگويد:
»اَللَّهُ اَكْبَرُ عَلي ما رَزَقَنا مِنْ بَهيمَةِ الْاَنْعامِ وَالْحَمْدُللَّهِِ عَلي ما اَبْلانا«.
ولي اگر عيد قربان را در مني باشد، مستحب است بعد از پانزده نماز كه اوّل آنها نماز ظهر روز عيد و آخر آنها نماز صبح روز سيزدهم ذي حجّه است، اين تكبيرها را بگويد.
مسأله - در نماز عيد فطر و قربان، دوازده مورد مستحب است:
1 - نماز را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند.
2 - پيش از نماز غسل كنند.
3 - عمامه سفيدي بر سر بگذارند.
4 - دعاهايي كه پيش از نماز و بعد از آن در كتابهاي دعا ذكر شده، بخوانند.
5 - در مكّه، نماز را در مسجد الحرام و در غير مكّه ،در صحرا بخوانند و اگر صحرا نمي روند، زير آسمان بخوانند.
6 - نماز را روي زمين بدون فرش بخوانند.
7 - پياده و پابرهنه و با وقار به نماز عيد بروند.
8 - از غير آن راهي كه رفته اند، برگردند.
9 - براي قبولي اعمال برادران و خواهران ديني خود دعا كنند.
10 - در حال گفتن تكبيرها دستها را بلند كنند.
11 - نماز را بلند بخوانند.
12 - تناول كردن مقدار كمي از تربت حضرت سيّد الشهداء7 - كه براي هر دردي شفاست - .
البته در نماز عيد فطر، يك مورد ديگر نيز مستحبّ است و آن اينكه پيش از نماز، »زكات فطره« را بدهند و افطار كنند و بهتر است افطار با خرما يا شيريني ديگري باشد.
مسأله - ظن و شك و سهو در نماز عيد فطر و قربان حكم ظن و شك و سهو در نمازهاي مستحبّي را دارد.
مسأله - در نماز عيد هم مثل نمازهاي ديگر مأموم بايد غير از حمد و سوره چيزهاي ديگر نماز را خودش بخواند.
مسأله - اگر مأموم موقعي برسد كه امام مقداري از تكبيرها را گفته، بعد از آنكه امام به ركوع رفت بايد آنچه از تكبيرها و قنوتها را كه با امام نگفته خودش بگويد، و اگر در هر قنوت يك »سبحان اللَّه« يا يك »الحمدللَّه« بگويد كافيست.
مسأله - اگر در نماز عيد موقعي برسد كه امام در ركوع است مي تواند نيّت كند و تكبير اوّل نماز را بگويد و به ركوع رود.


بازگشت