شرط اوّل


شرط اوّل : آن كه مباح باشد.

*مسأله 875- كسي كه در ملك غصبي كه فضاي آن مباح باشد نماز مي خواند، اگرچه روي فرش وپتو و تخت و مانند اينها باشد كه متأثّر به حركات نمازگزار مي شود، نمازش باطل است، ولي نماز خواندن در زير سقف غصبي وخيمه غصبي، مانعي ندارد.

*مسأله 876- نماز خواندن در ملكي كه منفعت آن مال ديگري است، بدون اجازه كسي كه منفعت ملك، مال او مي باشد باطل است، مثلاً در خانه اجاره اي اگر صاحب خانه يا ديگري بدون اجازه كسي كه آن خانه را اجاره كرده نماز بخواند، نماز باطل است و همچنين است اگر در ملكي كه ديگري در آن حقّي دارد نماز بخواند، مثلاً اگر ميّت وصيّت كرده باشد كه ثلث مال او را به مصرفي برسانند، تا وقتي ثلث را جدا نكنند، نمي شود در ملك او نماز خواند.

*مسأله 877- كسي كه در مسجد نشسته، اگر ديگري جاي او را غصب كند و در آنجا نماز بخواند، نمازش باطل است.

*مسأله 878- اگر در جايي كه نمي داند غصبي است نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد يا در جايي كه غصبي بودن آن را فراموش كرده، نماز بخواند و بعد از نماز يادش بيايد، نماز او صحيح است ولي كسي كه خودش جايي را غصب كرده، اگر فراموش كند و در آنجا نماز بخواند نمازش صحيح نيست و بنابر احتياط واجب اعاده نمايد.

*مسأله 879- اگر بداند جايي غصبي است ولي نداند كه در جاي غصبي نماز باطل است و در آنجا نماز بخواند، نماز او باطل مي باشد در صورتي كه جاهل مقصّر باشد.

*مسأله 880- كسي كه ناچار است نماز واجب را سواره بخواند چنانچه حيوان سواري يا زين آن غصبي باشد نماز او باطل است و همچنين است اگر بخواهد بر آن حيوان نماز مستحبّي بخواند.

*مسأله 881- كسي كه در ملكي با ديگري شريك است اگر سهم او جدا نباشد بدون اجازه شريكش نمي تواند در آن ملك تصرّف كند ونماز بخواند.

*مسأله 882- اگر با عين پولي كه خمس آن را نداده ملكي بخرد، تصرّف او در آن ملك حرام ونمازش هم در آن بـاطل است در صورتي كه با امكـان و دسترسي بحاكم شرع جهت كسب اذن، اجازه نگرفته باشد وقصد اداء خمس را هم نداشته باشد ولي در زكاة بعيد نيست معامله صحيح باشد و خواندن نماز در آن ملك بلا اشكال ولي گناه بزرگي مرتكب شده است.

*مسأله 883- اگر صاحب ملك به زبان، اجازه نماز خواندن بدهد وانسان بداند كه قلباً راضي نيست، نماز خواندن در ملك او باطل است، و اگر اجازه ندهد وانسان يقين كند كه قلباً راضي است، نماز صحيح است.

*مسأله 884- تصرّف در ملك ميّتي كه خمس يا زكاة بدهكار است حرام ونماز در آن باطل است ولي اگر بدهي او را بدهند يا ضامن شوند كه ادا نمايند تصرّف ونماز در ملك او اشكال ندارد.

*مسأله 885- تصرّف در ملك ميّتي كه به مردم بدهكار است، حرام ونماز در آن باطل است، ولي اگر طلبكار ووصي ميّت يا حاكم شرع اجازه بدهند، تصرّف ونماز در ملك او مانعي ندارد.

*مسأله 886- اگر ميّت قرض نداشته باشد ولي بعضي از ورثه او صغير يا ديوانه يا غائب باشند، تصرّف در ملك او حرام ونماز در آن باطل است.

*مسأله 887- نماز خواندن در مسافرخانه وحمّام ومانند اينها كه براي واردين آماده است، اگر قرائني بر اجازه مالك به نماز خواندن باشد اشكال ندارد، ولي در غير اين قبيل جاها، در صورتي مي شود نماز خواند كه مالك آن اجازه بدهد، يا حرفي بزند كه معلوم شود براي نماز خواندن اذن داده است، مثل اين كه به كسي اجازه دهد در ملك او بنشيند وبخوابد، كه از اينها فهميده مي شود براي نماز خواندن هم اذن داده است.

*مسأله 888- در زمين بسيار وسيعي كه براي بيشتر مردم مشكل است، موقع نماز از آنجا به جاي ديگر بروند، بي اجازه مالك مي شود نماز خواند.



بازگشت