نماز قضا


نماز قضا

1370 كسي كه نماز واجب خود را در وقت آن نخوانده بايد قضاي آن را بجاآورد، اگرچه در تمام وقت نماز خواب مانده يا به واسطه سستي، نماز نخوانده باشد ولي نمازهاي يوميه اي را كه زن در حال حيض يا نفاس نخوانده قضا ندارد.

1371 اگر بعد از وقت نماز بفهمد نمازي را كه خوانده باطل بوده بايد قضاي آن را بخواند.

1372 كسي كه نماز قضا دارد بايد در خواندن آن كوتاهي نكند ولي واجب نيست فورا آن را بجا آورد.

1373 كسي كه نماز قضا دارد مي تواند نماز مستحبي بخواند.

1374 اگر انسان احتمال دهد كه نماز قضايي دارد يا نمازهايي را كه خوانده صحيح نبوده، مستحب است احتياطا قضاي آن را بجا آورد.

1375 قضاي نمازهاي يوميه لازم نيست به ترتيب خوانده شود مثلا كسي كه يك روز نماز عصر و روز بعد نماز ظهر را نخوانده لازم نيست اول نماز عصر و بعداز آن نماز ظهر را قضا نمايد.

1376 اگر بخواهد قضاي چند نماز غير يوميه مانند نماز آيات را بخواند يا مثلا بخواهد قضاي يك نماز يوميه و چند نماز غير يوميه را بخواند لازم نيست آنها را به ترتيب بجا آورد.

1377 اگر كسي نداند كه نمازهايي كه از او قضا شده كدام يك جلوتر بوده لازم نيست به طوري بخواند كه ترتيب حاصل شود و هر يك را مي تواند مقدم بداند.

1378 اگر كسي كه نمازهايي از او قضا شده، مي داند كدام يك جلوتر قضا شده، احتياط مستحب آن است كه به ترتيب قضا كند و آنچه اول قضا شده اول بخواند و دومي را بعد و همين طور.

1379 اگر براي ميتي مي خواهند نماز قضا بدهند، و مي دانند آن ميت ترتيب قضا شدن را مي دانسته باز لازم نيست طوري قضا را بجا بياورند كه ترتيب حاصل شود.

1380 اگر براي ميتي كه در مساله پيش گفته شد بخواهند چند نفر را اجير كنند كه نماز بخوانند لازم نيست براي آنها وقت مرتب معين كنند كه با هم شروع نكنند در عمل.

1381 اگر بدانند كه ميت ترتيب قضا شدن را نمي دانسته يا ندانند كه مي دانسته، لازم نيست به ترتيب براي او قضا بجا بياورند.

1382 در مساله پيش اگر بخواهند چند نفر را براي به جا آوردن نماز ميت اجير كنند لازم نيست وقت معين كنند و مي توانند همه با هم شروع به قضا كنند.

1383 كسي كه چند نماز از او قضا شده و شماره آنها را نمي داند مثلا نمي داند چهار تا بوده يا پنج تا، چنانچه مقدار كمتر را بخواند كافي است و همچنين اگر شماره آنها را مي دانسته و فراموش كرده، اگر مقدار كمتر را بخواند كفايت مي كند.

1384 كسي كه نماز قضا از همين روز يا روزهاي پيش دارد مي تواند قبل از خواندن نمازي كه قضا شده، نماز ادايي را بخواند و لازم نيست نماز قضا را جلو بيندازد.

1385 كسي كه مي داند يك نماز چهار ركعتي نخوانده و نمي داند نماز ظهر است يا عصر ست يا عشا، اگر يك نماز چهار ركعتي بخواند به نيت قضاي نمازي كه نخوانده كافي است.

1386 اگر از روزهاي گذشته نمازهاي قضا دارد و يك نماز يا بيشتر هم از همان روز از او قضا شده، اگرچه لازم نيست نمازهاي قضا را پيش از نماز ادا بخواند حتي اگرچه وقت داشته باشد و ترتيب بين نمازهاي قضا را هم بداند ولي احتياط استحبابي آن است كه نمازهاي قضا مخصوصا نماز قضاي همان روز را پيش از نماز ادا بخواند.

1387 تا انسان زنده است اگر چه از خواندن نماز قضاهاي خود عاجز باشد ديگري نمي تواند نمازهاي او را قضا نمايد.

1388 نماز قضا را با جماعت مي شود خواند، چه نماز امام جماعت ادا باشد يا قضا، و لازم نيست هر دو يك نماز را بخوانند مثلا اگر نماز قضاي صبح را با نماز ظهر يا عصر امام بخواند اشكال ندارد.

1389 مستحب است بچه مميز يعني بچه اي كه خوب و بد را مي فهمد به نماز خواندن و عبادتهاي ديگر عادت دهند بلكه مستحب است او را به قضاي نمازها هم وادار نمايند.


بازگشت