نماز جماعت


اصل نماز واجب است و به جماعت خواندن، مستحب مي باشد.
عشق به عبادت، بايد انسان موحد و خداجوي را به نمازهاي مستحب و نافله و نماز شب بكشاند و تنها به واجبات، اكتفا نكند. پاداشي كه براي نماز جماعت است، به توصيف نمي آيد. آن هم حضور در جماعت مسلمين در مسجد كه خانه خداست. نماز جمعه، كه هفته اي يكبار برگزار مي شود، غير از جنبه ي عبادي و پرستش، جنبه ي اجتماعي و سياسي و فرهنگي هم دارد و صفوف مسلمانان را متحد و توطئه هاي تفرقه افكنان را خنثي و تبليغات سوء دشمنان را بي اثر مي كند. نماز جمعه و جماعت، رمز شكوه و عظمت مسلمين است.
نماز جماعت، زمينه ي شناخت افراد و نيازها و مشكلات، و همكاري براي حل مسائل مسلمين است. نماز جماعت، هر چند كوتاه و با تأخير خوانده شود، به مراتب از نماز به تنهايي، هر چند طولاني و در اول وقت باشد، ثواب و ارزش بيشتري دارد. در صفوف جمعه و جماعت، همه همدل و هماهنگ و در كنار هم متحد مي شوند. خودخواهي ها و خودمحوري ها در «جمع»، ذوب مي شود.
رحمت خداوند نيز به جمع مؤمنان، بيشتر شامل مي گردد.
در حديث آمده است: هر كه نداي نماز جماعت را بشنود ولي به آن اعتنا نكند، نمازش بي ارزش است. (1)
شركت دائم در نماز جماعت، انسان را از نفاق و دورويي بيمه مي كند. (2)
راه انسان شدن، كمال يافتن، بندگي كردن، مسلمان زيستن، خدا را بر خود سرپرست و حاكم دانستن و خدا را خالصانه پرستيدن.
نماز، انس ما با پروردگار ماست، آن را سست نگيريم.
نماز، سخن گفتن «بنده» با «خالق» است، آن را دوست بداريم.
نماز، غذاي روح ماست، فراموشش نكنيم.
حضور قلب و توجه، روح و جان نماز ماست، در نماز خدا را به ياد داشته باشيم. نماز، بازدارنده از فحشاء و منكر است، بيشتر از آن بهره بجوييم.
نماز، برترين عبادت، مهمترين فريضه و عاشقانه ترين نيايش و پرستش يك انسان با معبود خويش است، آن را يكي از اساسي ترين «كار»هاي خود بدانيم.
بدون نماز، روح خسته مي شود، اميدها سست مي گردد و دل و جان انسان، بي نشاط و فرسوده مي شود. ... اگر تاكنون نسبت به نماز، كوتاهي و سستي كرده ايم، راه حيران و توبه باز است، تصميم بگيريم، «امت محمد»، «شيعه ي علي»، «پيرو حسين» و «منتظر امام زمان» باشيم. اين پيشوايان، رسالت و جهاد و شهادت و غيبتشان، براي احياي دين و پيوند انسان ها با خدا است. (3)

از نكات اساسي مربوط به نماز، برپايي آن به صورت جماعت است، نماز جماعت پاداش بسيار، بركات فراوان و فوايد فردي آثار اجتماعي بسيار دارد.
شكوه مسلمانان و موحدان را مي رساند. ذوب شدن «فرد» در «جمع» در يك عبادت توحيدي است. مقدمه ي وحدت و عامل تقويت روح برادري است.
نماز جماعت، زمينه ي شناخت افراد و مشكلات و نيازهاي آنان است.
نماز جماعت، بهترين و بيشترين و پاك ترين و كم خرج ترين اجتماعات دنياست. خار چشم دشمنان اسلام است. عامل نظم، وحدت صفوف، وقت شناسي و مبارزه با فردگرايي و خودخواهي است. موجب شسته شدن كينه ها و كدورت ها و پيدايش روحيه ي اخوت ديني است.
مستحب است انسان صبر كند تا نماز را به جماعت بخواند.
نماز به جماعت، از نماز اول وقت فرادي با فضيلت تر است و پاداش جماعت، هرچند مختصر و كوتاه برگزار شود، از نماز فرادي كه طولاني بخوانند بيشتر است. (4)
در حديث آمده است: هرگاه عدد نمازگزاران در نماز جماعت، از ده نفر بيشتر شود، پاداشي نصيب نمازگزاران مي شود كه قابل بيان و شماره نيست.
در نماز جماعت، بايد فردي عادل و متقي و شايسته، امام جماعت شود و ديگران به او اقتدا كنند. اين شرط، هم ملاك بودن تقوا و عدالت را بيان مي كند و هم تبعيت از پيشگامان در صلاح و پاكي را مي آموزد.
تحقير نماز جماعت، تحقير خداست و تعظيم آن، بزرگداشت فرمان پروردگار است.
آنكه براي شركت در نماز جماعت، از خانه بيرون مي رود، يا در مسجد به انتظار برپايي نماز جماعت به سر مي برد، در طول اين مدت پاداش پرداختن به نماز را مي گيرد. (5)
در نماز جماعت، جمعيت هرچه بيشتر باشد، ثوابش افزون تر است.
در حديث آمده است: هركه نماز جماعت را دوست بدارد، خدا هم او را دوست مي دارد. (6)
رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: صف هاي جماعت، همچون صفوف فرشتگان در آسمان چهارم است. (7)

آئين اسلام، از بعد اجتماعي مهمي برخوردار است و با عنايت به بركات آثار وحدت و تجمع و يكپارچگي، در بسياري از برنامه هايش بر اين بعد، تكيه و تأكيد كرده است. برگزاري نمازهاي روزانه ي واجب نيز به صورت جماعت و گروهي، يكي از اين برنامه هاست. در اينجا به اهميت «نماز جماعت» و آثار گوناگون آن اشاره مي كنيم:

پاورقي

1- وسائل، ج 5 ص 375.
2- من لا يحضره الفقيه، ج 1 ص 377.
3- آشنايي با نماز، محسن قرائتي، ص69-70.
4- رساله ي امام خميني، مسئله 1402.
5- كنزالعمال، ج 8، حديث 22818.
6- مستدرك الوسائل، ج 1، ص 488.
7- مستدرك، ج 1، ص 488؛ راز نماز، محسن قرائتي، ص94-93.

بازگشت