نماز هديه به اموات


نماز شب اول قبر (وحشت)
مستحب است در شب اول قبر دو ركعت نماز وحشت براي ميت بخوانند، در ركعت اول سوره ي حمد و آيةالكرسي، و ركعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره ي قدر بخوانند، و بعد از سلام نماز بگويند:
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ- وَ ابْعَثْ ثَوَابَهَا إِلَي قَبْرِ فُلَانٍ»
و به جاي كلمه فلان، اسم ميت را بگويد. (1)

نمازي ديگر براي شب اول قبر
سيد بن طاووس از حضرت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم روايت كرده است كه فرمود:
«نمي گذرد بر ميت ساعتي كه سخت تر از شب اول قبر باشد، پس رحم كنيد بر مردگان خود به صدقه، و اگر نيافتي چيزي كه صدقه بدهي، پس يكي از شما دو ركعت نماز بخواند و در ركعت اول حمد يك مرتبه و سوره ي توحيد دو مرتبه، و در ركعت دوم حمد يك مرتبه و سوره ي تكاثر ده مرتبه، و سلام دهد و بگويد:
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ- وَ ابْعَثْ ثَوَابَهَا إِلَي قَبْرِ فُلَانٍ» پس حق تعالي مي فرستد همان ساعت هزار ملك به سوي قبر آن ميت با هر ملكي جامه اي و حله اي، و تنگي قبر او را وسعت دهد تا روز نفخ صور، و عطا نمايد به نماز كننده به عدد آن چه آفتاب بر آن طلوع كند حسنات، و بالا برده مي شود براي او چهل درجه.» (2)

برادران و خواهران! نماز وحشت هديه اي است از شما به كسي كه از دنيا رفته، اين نماز را براي آشنايان خود بخوانيد تا ديگران هم براي شما بخوانند.

نماز هديه به اموات
اگر كسي خواست، دو ركعت نماز بخواند و ثواب آن را به اهل قبور مؤمن آن قبرستان هديه نمايد.
مالك بن دينار مي گويد گفت: شب جمعه اي بر گورستاني وارد شدم و ناگهان نور درخشاني را ديدم. از روي تعجب گفتم: لا اله الا الله، گويي خداوند - عزوجل - اهل اين گورستان را آمرزيده است. ناگهان شنيدم كه هاتفي از دور ندا مي كند و مي گويد: اي مالك بن دينار، اين هديه ي مؤمنان به اهل قبور و برادران ايماني شان مي باشد. گفتم: سوگند به خدايي كه تو را به زبان آورد، از تو مي خواهم كه به من بگويي آن هديه چيست؟ گفت: مؤمني در اين شب برخاست و وضوي كامل گرفت و دو ركعت نماز خواند و در هر ركعت يك بار سوره ي فاتحة الكتاب و سوره ي قل يا أيها الكافرون، و سوره ي قل هو الله أحد قرائت نمود، و گفت:
«أللهم انّي قد وَهَبتُ ثوابها لِأهلِ المَقابِر مِنَ المؤمنين؛
- خداوندا، من ثواب آن را به مردگان مؤمنين هديه نمودم.»

از اين رو خداوند، ما را از شرق و غرب و از هر سو، نور و گشايش و شادماني عنايت فرمود.
مالك مي گويد: من همواره آن را در شبهاي جمعه مي خواندم، تا اينكه پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله را در خواب ديدم و ايشان به من فرمود: «اي مالك، در برابر نوري كه به امت من هديه نمودي، خداوند در ثواب آن تو را آمرزيد.»
سپس فرمود: «خداوند در قصري بهشتي كه «منيف» ناميده مي شود، خانه اي براي تو بنا نمود.»
عرض كردم: معناي «منيف» چيست؟ فرمود يعني «مشرف بر اهل بهشت.» (3)

پاورقي

1- وسائل الشيعة، ج 8، ص 168.
2- سفينة البحار، ج 2، ص 47.
3- ادب حضور، ترجمه فلاح السائل، سيد بن طاووس (ره)، ص167-168.

بازگشت