چرا در دوران صدر اسم (ص) و ديگر امامان معصوم نمازهاي يوميه را جدامي خواندند, ولي در اين دوره از تاريخ اسم مثً نماز ظهر و عصر را بفاصله و پشت سرهم مي خوانيم ؟


با سم و سپاس از اين كه پرسش هاي ديني خود را با ما درميان گذارده ايد. اينك پاسخ به پرسش هاي شما:

در مورد اوقات نمازهاي پنجگانهء يوميّه مي گوييم : پنج نماز مذكور بهتر است در پنج وقت خوانده شود. دراين شكي نيست و همهء مسلمانان اين را قبول دارند. در عين حال مسئله اي ديگر در اين جا هست و آن اين كه دو نظر ظهر و عصر هر كدام , يك وقت اختصاص و يك وقت مشترك دارند و مانند اين دو, نماز مغرب و عشااست .

در زمان پيامبر و امامان غالباً اين پنج نماز در پنج وقت جداگانه خوانده مي شد, يعني هر يك از اين پنج نماز را در وقت فضيلت خود مي خواندند.

(وقت فضيلت نماز ظهر حدوداً يك ساعت اول ظهر, وقت فضيلت نماز عصر حدوداً يك ساعت بعد ازاذان ظهر به مدت يك ساعت , وقت فضيلت نماز مغرب از غروب تا ناپديد شدن سرخي آسمان در سمت مغرب , وقت فضيلت نماز عشا از موقع ناپديد شدن سرخي مذكور تا يك سوم از شب و وقت فضيلت نمازصبح , از اذان صبح تا روشنايي هوا).()

( پــاورقي )) - ر. ك : توضيح المسائل مكارم شيرازي , ص 144 مسئله 695

مراجع تقفيد به پيروي از همين سنت پيامبر(ص) و امامان فتوا داده اند كه مستحب است نمازهاي يوميه در پنج وقت و آن هم در وقت فضيلت خود خوانده شود.()

( پــاورقي )) - همان , مسئله 694

اما رواياتي وجود دارد كه در برخي موقعيت ها پيامبر(ص) و امامان نمازهاي پنجگانه را در سر وقت ;يعني بين نماز ظهر و عصر, نيز بين نماز مغرب و عشا فاصله نمي انداختند.()

( پــاورقي )) - شيخ طوسي , الخلاف , ج 1 ص 232- 231

بنابراين پنج وقت خواندن نمازهاي يوميه (در اوقات فضيلتشان ) مستحب است , نه واجب . و در سر وقت خواندن جايز است , نه حرام . حال چرا ما ايرانيان معمولاً در سر وقت به جا مي آوريم , شايد تنبلي ما باشد, ليكن دقت كنيد كه اين كار حرام و خلاف دستور اسلام نيست . اگر كسي بتواند خود را مقيد كند كه در پنج وقت آن رابه جا آورد آن هم در وقت فضيلت , بهتر و مستحب است .

در روايت آمده است كه پيامبر(ص) حتي بدون عذر نماز ظهر و عصر را با يك اذان و دو اقامه جمع كردند,نيز نماز مغرب و عشا را و آن گاه امامان بعد از نقل اين روايت فرمودند اين كار براي تسهيل امور مسلمانان است .() براساس اين روايات يعني پيامبري كه تمام مستحبات را انجام داده , اين مسئله را در برخي از موارد به ( پــاورقي )) - جامع احاديث شيعه , ج 4 ص 23 پرسش ها و پاسخ ها محمد مظفري , ح 2 ص 13- 18

جا نياورده است . با وجود اين گونه روايات است كه برخي از فقيهان شيعه استحباب نماز در پنج وقت و به صورت جداگانه را به صورت مطلق فتوا نداده و در آن تأمل نموده اند.()

( پــاورقي )) - آيت الله صافي گلپايگاني , معارف دين , ج 1 ص 268



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت