چرا فاصله بين نماز مغرب و عشاء در نماز جماعت كم است. آيا خواندن نافله ثواب بيشتري دارد يا نماز جماعت؟ اگر وقت كم است، نافله نماز مغرب را بخوانم يا نماز غفيله را؟


خواندن نماز جماعت ثواب بيشتري نسبت به نماز نافله دارد. امام صادق(ع) در فضيلت نماز جماعت فرمود: نماز جماعت بيست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.(1)

در توضيح المسائل مراجع آمده است(2): در روايتي وارد شده است كه اگر يك نفر به امام جماعت اقتدا كند، هر ركعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد. اگر دو نفر اقتدا كنند، هر ركعتي ثواب ششصد نماز دارد. هر چه بيشتر شوند، ثواب نمازشان بيشتر مي شود تا به ده نفر برسند؛ عده آنان كه از ده گذشت، اگر تمام آسمانها كاغذ و درياها مركّب و درختها قلم و جن و انس و ملائكه نويسنده شوند، نميتوانند ثواب يك ركعت آن را بنويسند.

نماز جماعت از مهمترين مستحبات و از بزرگترين شعاير اسلامي است. در روايات فوق العاده بر آن تأكيد شده است. سزاوار است انسان تا مي تواند نمازش را با جماعت بخواند.(3) از طرف ديگر در روايات زيادي بر اقامه نمازهاي مستحبي مخصوصاً نافلههاي شبانه روز تأكيد شده است.(4)

در جايي كه شخص فقط بتواند از بين نماز جماعت يا نماز مستحبي شبانه روز يكي را انجام دهد، انجام دادن نماز جماعت برتر است و از ثواب بيشتري برخوردار است.

اما در مورد ترديد در نماز غفيله و نماز نافله در صورت كمبود وقت، عدهاي از فقها مي گويند: چون نماز غفيله دليل و روايت جداگانه دارد، اعتبار آن بيشتر است.(5) و روايات مورد استناد در اين خصوص داراي اعتبار هستند.(6)

اما بر اساس نظر جمع ديگري از فقها آنچه اعتبار دارد، انجام نافلههاي نماز مغرب است كه چهار ركعت مي باشد، چون روايات تصريح دارد بعد از نماز مغرب بيشتر از چهار ركعت نافله نخوانيد.(7)

از اين رو بر اساس نظر گروه دوم، نماز غفيله را فقط به عنوان دو ركعت نافله مغرب مي توان انجام داد و عنوان مستقلي ندارد و به تنهايي و به عنوان نماز غفيله استحبابي ندارد.

در هر حال، انجام نماز غفيله به نيت نافله نماز مغرب مورد قبول همه مي باشد و در صورت تنگي وقت ميتوانيد آن را با نافله مغرب با هم در يك نماز نيّت كرده، بخوانيد.(8)

پي نوشتها:

1. ميزان الحكمه، ج 2، ص 1648، ح 10723.

2. توضيح المسائل مراجع، ج 1، ص 795، مسئله 1400.

3. همان، مسئله 1399.

4. وسائل الشيعه، ج 4، ص 70، ابواب عدد الفرايض، باب 17 به بعد.

5. عروة الوثقي، مسئله 1177؛ جواهر الكلام، ج 7، ص 75.

6. مستمسك العروة، ج 5، ص 20.

7. وسائل، ج 4، ص 47، باب 13 از ابواب اعداد الفرايض، ح 6، 7 و 15.

8. آيت اللَّه بهجت، توضيح المسائل مراجع، ج 1، ذيل مسئله 775؛ ايت اللَّه مكارم، استفتائات جديد، ج 1، سؤال 106.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت