كدام آيه كميت نماز را بيان ميكند؟


قرآن كريم وجوب نماز، اقامة آن، فلسفة وجوب نماز و برخي از شرايط آن، مانند طهارت، رو به قبله بودن اشاره كرده است. و نيز به اوقات نماز اشاره نموده است.

بعضي از آيات شريفه كه اشاره به وقت نمازهاي پنجگانه كرده است، عبارتند از: اسرأ، 78; هود، 114.

ترديدي نيست كه جزئيات اين موضوع (به سان بسياري از موضوعات ديگر) در اين آيات بيان نشده، بلكه خداوند متعال بر اساس حكمتها و مصالحي ـ كه در احكام الهي است ـ تنها به ذكر كليات آن بسنده كرده و بيان جزئيات و شرح آن را به پيامبر اكرمو امامان معصوم: سپرده است; لذا اين آيات در كنار رواياتي كه به دست ما رسيده است، زمان نمازهاي پنجگانه را دقيقاً مشخص ميكند.

بر اين اساس، زماني كه از طرف مشرق، سفيده در آسمان پهن شود (فجر دوم)، اوّل وقت نماز صبح آغاز ميشود و تا وقتي كه آفتاب طلوع كند، به پايان ميرسد. وقت نماز ظهر و عصر از هنگامي كه سايه شاخص بر روي زمين به آخرين درجه كمي خود برسد (اول ظهر)، شروع ميشود و تا موقعي كه به اندازه خواندن نماز عصر، به غروب آفتاب زمان داشته باشد، ادامه دارد. هنگام نماز مغرب و عشا از اول مغرب تا وقتي كه به قدر خواندن نماز عشا به نصف شب مانده باشد، ادامه دارد.(براي آگاهي بيشتر ر.ك: تفسير نمونه، آيةالله مكارم شيرازي و ديگران، ج 12، ص 221، دارالكتب الاسلاميه / توضيح المسايل، باب اوقات نماز، مسأله 736، 741، 729، 731 و 737 ـ عروةالوثقي، باب اوقات نماز، مسأله 2 و 10.)

ولي كميت نماز; يعني تعداد ركعات نمازهاي پنج گانه در قرآن ذكر نشده است.



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت