كسي كه نماز نميخواند و ميگويد تا من معجزهاي نبينم نماز نميخوانم، چگونه ميتوان او را راهنمايي كرد؟


خداوند آنچه كه براي هدايتِ مردم لازم بود، انجام داده است. عقل و فطرت را در انسان قرار داده است. صدو بيست هزار پيامبر فرستاده و به آنان معجزهاي داده است. كتابهاي آسماني نازل فرموده است. بنابراين انسان ها هيچ عذري ندارند. با وجود همة اسباب هدايت، انسان مختار است و بناي خداوند بر اين است كه انسان ها از روي اختيار راه هدايت را برگزينند. اِنّا هَدَينـَهُ السَّبيلَ اِمّا شاكِرًا واِمّا كَفورا; (انسان، 3) ما راه را بدو نموديم، يا سپاس گزار خواهد بود و يا ناسپاس. اين گونه نيست كه خداوند براي هر شخصي يك معجزه ايجاد كند تا او از اين راه هدايت شود. پس اين انتظار كه تا من معجزهاي نبينم، نماز نميخوانم، انتظار صحيحي نيست.

برخي از راههاي جذب و تشويق جوانان به تلاوت قرآن، انجام واجبات ديني، مثل نماز و... عبارتاند از:

1. محبت ورزيدن به آنها;

2. بالا بردن سطح آگاهي و شناخت آنها به طور غير مستقيم، نسبت به قرآن،، عمل به واجبات و دعوت آنها به مساجد و محافل ديني;

3. زبان نرم و گويا، همراه با حكمت و موعظه و گفت و گوي جذاب و منطقي، ميتواند راهگشا باشد; قرآن كريم ميفرمايد: ادْعُ إِلَيَ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَ جَـَدِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَن;(نحل،125) به راه پروردگارت، با حكمت و پند پسنديده فراخوان و به روشي كه آن ]روش[ بهتر است، با آنان مناظره كن;

4. فراهم كردن امكانات دلپذير و برنامههاي متنوع و تفريحي سالم و آموزنده;

5. آگاهي دقيق از شرايط و مراحل امر به معروف و نهي از منكر;

و... .

تهاجم فرهنگي از جمله ابزارها و روشهايي است كه همواره از سوي دشمنان اسلام به كار گرفته ميشود. دين مقدس اسلام، برنامهاي جامع و عملي را در راستاي مبارزه با فرهنگهاي انحرافي پيشبيني كرده است كه برخي از آنها عبارتاند از: پرستش خداوند به جاي اطاعت از شيطان; (يس، 60ـ61) حفظ روحيه دشمن ستيزي; (فتح،29) تقويت و تعميق باورهاي ديني; (انعام، 71; اسرأ، 36) اقامه و احياي فرايض ديني، مثل نماز در جامعه;(عنكبوت،45)

احياي فرهنگ امر به معروف و نهي از منكر در جامعه و وجوب آن بر تمام افراد اجتماع; (آلعمران، 104)

عبرتآموزي از امتهاي گذشته.(يوسف، 111; حشر،2)

البته آن چه موجب محكم شدن سد در مقابل دشمن ميشود و ميتواند از نفوذ او جلوگيري كند، عمل نمودن به دستورهاي قرآن و احكام اسلام است.(ر.ك: تفسير نمونه، آيت الله مكارم شيرازي و ديگران، ج 11، ص 455ـ467، دارالكتب الاسلامية، تهران.)

بنابراين، بايد با انجام مراحليـ كه به برخي از آنها اشاره شد ـ جوانان و نوجوانان را به طرف مسائل معنوي، قرآن، نماز و ساير ارزشهاي ديني و اخلاقي، دعوت نمود و با به كار گرفتن شيوههاي جذاب و فرهنگي مؤثر، آنها را در مقابل خطر آفت تهاجم فرهنگي و انحرافات اخلاقي بيمه نمود و با تربيت صحيح و اسلامي، آنها را از انحرافات و سقوط در گناهان نجات داد.(ر.ك: فرهنگ و مقاومت فرهنگي، مهدي نويد / تهاجم فرهنگي، آيت الله مصباح يزدي، مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني;.)



فرهنگ ومعارف قرآن

بازگشت