به دليل اين كه اكثر افراد داراي اديان مختلف و مذهب هاي متفاوت مثل شيعه و سنّي مي باشند وچون پدران آنان داراي اين دين بوده اند, فرزندان نيز همان دين را برگزيده اند, يا اين كه امكان آگاهي براي همه نيست , مثلاً يك شيعه به سبب تقليد, متفاوت از سنّي نماز مي خواند, آيا مقصّر فرزند است يا پدر؟


اديان الهي داراي دو بخش اند: اصول و فروع دين . اصول دين در تمامي اديان الهي يك نواخت است ,كه عبارتند از: توحيد و نبوت و معاد. در اسلام نيز همين سه اصل , اصول اعتقادي ما است . دو اصل ديگر, كه يكي عدل مي باشد, در بحث توحيد گنجانده مي شود و يكي ديگر, امامت و رهبري ديني است كه دنبالهء نبوت است . دراين سه يا پنج اصل , مكلف نمي تواند از ديگران , حتي از متخصصان فن تقليد كند, بلكه بايد يقين به اصول داشته باشد, يا بااستدلال ـ حتي ساده ـ يا با غير استدلال بنابراين وقتي فرزندان به حد تكليف و رشد عقلي رسيدند, بايدبه اصول پنج گانه , با استدلال و منطق , عقيده مند باشند.

خوشبختانه مقداري از بحث هاي اعتقادي در كتاب هاي دبستان و راهنمايي و دبيرستان و دانشگاه ها مورد بحث قرار مي گيرد و در بحث توحيد, استدلال هاي مختلف آورده و بعضي اشكالات مطرح و جواب داده مي شود.

در بخش دوم (فروع دين ) از قبيل نماز و روزه اگر انسان بتواند صاحب نظر و مجتهد باشد و احكام را با دليل بداند, بهتر است و تقليد بر او حرام است , اما چون فروع دين و احكام آن گسترده است و همه نمي توانند مجتهد وصاحب نظر شوند, بايد تقليد كنند; يعني از يك صاحب نظر و متخصص كه اصطلاحاً به او مجتهد يا مرجع تقليدمي گويند, تقليد نمايند. جوان مسلمان كه به اين صورت نماز مي خواند, به جهت تبعيت از پدر و مادرش نيست , بلكه به خاطر تبعيت از مرجع تقليد مي باشد كه متخصص در اين رشته است . اين كار اشكالي ندارد و تقليد ناپسندي نيست , چنان كه مردم در بسياري از امور دنيوي از متخصصان مربوطه تبعيت مي كنند, مثلاً براي مداوا به پزشك مراجعه مي كنند يا براي ساختن خانه به مهندس مراجعه مي كنند.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت