چكار كنم تا هنگام نماز حواسم جمع باشد و با دلي آرام و قلبي مملو از عشق به خدا به عبادت بپردازم؟


تحصيل حضور قلب در گرو اموري است:

1- اهميت دادن به نماز: اگر بواهيم در نماز حضور قلب پيدا كنيم بايد اهميت عبادت را به قلب تفهيم و تلقين كنيم. نماز به هر مقدار در نظر نمازگزار مهم جلوه كند به همان تناسب توجه و حضور قلب در نماز به وجود مي آيد، و اين يكي از امور فطري است.

2- عزم و اراده و مجاهدت: تا اراده و عزم بر فعل و ترك عملي تعلق نگيرد حركتي انجام نمي شود. براي حضور قلب در نماز لازم است عزم و تصميم جدي اتخاذ شود، سپس بايد بر اين خواستن، مداومت و مراقبت اصرار ورزيد.

3- شناخت آگاهي: از اسباب مهم حضور قلب، آگاهي نسبت به معبود و عبادت است. توجه انسان به خدا بستگي به ميزان شناخت و معرفت او از خدا دارد. شخصي مي گويد: به امام صادق(ع) عرض كردم: علي بن الحسين(ع) را ديدم كه در حال نماز رنگ به رنگ مي شد. حضرت فرمود: آري، او معبود را كه در برابرش ايستاده بود كاملاً مي شناخت.9

4- احساس نياز: هر وقت انسان احساس احتياج و نياز به عبادت پيدا كند با كمال اشتياق به طرف آن مي رود. امام خميني(ره) مي گويد: اگر ايمان به حيات آخرت پيدا كنيم و حس احتياج به زندگاني آن جا بنماييم و عبادت و خصوصاً نماز را سرماية تعيّش آن عالَم و سرچشمة سعادت آن نشئه بدانيم، البته در تحصيل آن كوشش مي نماييم.10

آب كم جو تشنگي آور به دست تا بجوشد آبت از بالا و پست

5- فهم معاني نماز: توجه به معاني نماز و تلقين به قلب، مانع حواس پرتي مي شود.

6- آمادگي: براي كنترل قوة خيال در نماز، بايد قبل از نماز آمادگي لازم را كسب نمود، مثل وضو با حضور قلب. رعايت آداب ديگر مانند رعايت نظافت و انتخاب مكان و وقت مناسب و نگاه كردن به محل سجده در حال قيام.

7- رفع موانع: براي تمركز حواس بايد موانعي مانند عوامل خارجي برطرف شود.

9 بحارالانوار، ج 84، ص 236.

10 آداب الصلاه، ص 45 و 46.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت