دختر 16ساله دبيرستاني هستم كه نامزدم نماز نمي خواند و به دنبال كار هم نمي رود. بيكاري او,خانواده ام مخصوصاً مرا بسيار نگران كرده است تا جايي كه به فكر طلاق افتاده ام . راهنماييم كنيد.


ازدواج و پيوند مقدس زناشويي رشته است آسماني و يكي از نعمت هاي بزرگ الهي مي باشد. خداوندانسان را به گونه اي آفريد كه بدون همسر ناقص است و تا همسر اختيار نكند, به كمال مطلوب نمي رسد. در اين راستاهيچ چيز ديگر جاي ازدواج و تشكيل خانواده را نمي گيرد.

دين مقدس اسلام براي ازدواج و انتخاب همسر اهميت ويژه اي قائل است و بر آن تأكيد فراوان دارد. پيامبرگرامي اسلام 6مي فرمايد: .()

(پـاورقي 1.شيخ حرعاملي , وسائل الشيعه , ج 14 ص 23.

در حديث ديگر فرمود: .()

(پـاورقي 2.همان , ص 60

هر پسر و دختري كه به سن رشد و بلوغ مي رسند, بزرگ ترين آرزويشان اين است كه ازدواج كنند و با تشكيل زندگي مشترك زناشويي به اين خواسته دست يابند. اين نعمت بزرگ نصيب شما هم شده است و با برطرف شدن مشكلِ بيكاري نامزدت , نگراني شما بر طرف خواهد شد.

چنان كه ازدواج محبوب خداوند است , طلاق نيز مبغوض خداوند مي باشد. درست است كه طلاق در اسلام جايزاست , اما جز در موارد ناچاري كاري ناروا و ناشايسته است . امام صادق 7مي فرمايد: .()

(پـاورقي 3.مصطفي حسيني دشتي , معارف و معاريف , معاده طلاق .

بنابراين به هيچ وجه صلاح نيست در فكر طلاق باشيد. چنان كه خودت نوشته اي در ته دل راضي به طلاق نيستي , بلكه لازم است در عين ابراز علاقه و محبت و برخورد درست نسبت به نامزد خود, در مورد بي نمازي ومشكل بيكاري اقدام نمايي .

عبادت عالي ترين كرنش در برابر خداوند است . در اهميت عبادت و نقش آن در سعادت انسان همين بس كه آفرينش هستي و بعثت پيامبران براي عبادت است . خداوند مي فرمايد:

و انس را نيافريديم , جز براي اين كه عبادتم كنند>.

هدف آفرينش هستي و جن و انس , عبادت خداوند است و كارنامهء همهء پيامبران و رسالت آنان دعوت مردم به پرستش خداوند بوده است . قرآن مجيد مي فرمايد:

رسولي بر انگيختيم كه خداي يكتا را بپرستند>. پس هدف از خلقت جهان و بعثت پيامبران عبادت خدا است . روشن است پروردگار عالم هيچ گونه نيازي به عبادت ما ندارد. و نتيجه و سود عبادت به ما بر مي گردد و هم چنان كه درس خواندن شاگردان به نفع خود آنان است و سودي براي معلم ندارد. در بين همهء عبادت ها نماز از اهميت و ويژگي خاصي برخوردار است . نماز تنها عبادتي است كه حتي در حال غرق شدن در دريا و جنگ ساقوا نيست , نمازبرترين فرياد آزادگي انسان از سلطهء قدرتمندان و اعلام بندگي در آستان خداوند است . نماز مهم ترين اعمال ديني است كه اگر قبول درگاه خداوند عالم شود, عبادت هاي ديگر قبول مي شود و اگر پذيرفته نشود, اعمال ديگر قبلونمي شود. امام حسين عليه السلام حتي ظهر عاشورا در ميدان مبارزه و در برابر تيرهاي دشمن نماز را رها نكرد.افرادي به نمايندگي از طرف مردم شهر طائف به خدمت رسول خدا6در شهر مدينه رسيدند و اعلام كردند باشرايطي حاضرند اسلام را بپذيرند. يكي از شرايط اين بود كه پيامبر آن ها را از خواندن نماز معاف بدارد. حضرت ضمن رد اين شرط فرمود: . مسلمان (پـاورقي 3.جعفر سبحاني , فروغ ابديت , ج 2 ص 799

درستي نيست . يكي از ياران امام صادق 7به نام ابوبصير مي گويد: .()

(پـاورقي 4.شيخ عباس قمي , منتهي الآمال , ج 2 ص 156

خاتم الاءنبيا حضرت محمد6در آخرين روزهاي زندگي پر بركت خود, به نماز زياد سفارش مي كرد. روزي كعب احبار از خليفهء دوم پرسيد: پيامبر در موقع احتضار چه گفت ؟ خليفه به اميرمؤمنان علي 7كه در آن مجلس حاضر بود, اشاره كرد و گفت : از او بپرسيد. حضرت فرمود: در حالي كه سر پيامبر روي شانهء من بود, مي فرمود:الصلاة الصلاة; نماز نماز. در اين موقع كعب احبار افزود كه پيامبران گذشته نيز بر همين روش بودند.()

(پـاورقي 1.جعفر سبحاني , فروغ ابديت , ج 2 ص 869

نماز وسيله نزديك شدن انسان به خدا است و ترك آن قطع رابطه كردن با آفريدگار هستي است و در دنيا وآخرت عواقب تلخي دارد. در قيامت اهل بهشت از دوزخيان مي پرسند: چه چيز شما را روانهء جهنم كرد؟ پاسخ مي دهند: . رسول گرامي اسلام 6فرمود:

شمرد, خداوند بركت و خير از عمر و مال او بر مي دارد و پاداش كارهاي او از بين مي رود و دعاهايش مستجاب نمي شود و هنگام مرگ بااحساس گرسنگي و تشنگي و ذلت مخصوصي از دنيا مي رود و در برزخ شكنجه و فشارمي چشد و در قيامت حساب سختي از او كشيده مي شود>.()

(پـاورقي 3.محسن قرائتي , پرتوي از اسرار نماز, ص 85

جالب اين است كه نماز علاوه بر اين كه مهم ترين عبادت الهي و سرلوحهء كتاب خوشبختي انسان است , وسيله ءپيروزي بر مشكلات نيز مي باشد. قرآن مي فرمايد: .

(پـاورقي 4.بقره ( ) آيهء 45

توجه به نماز و راز و نياز با پروردگار نيروي تازه اي در انسان ايجاد مي كند و او را براي رويارويي بامشكلات نيرو مي بخشد. امام صادق 7فرمود: .

پس نماز توجه بنده به خداي خويش و تجديد عهد بندگي و اظهار تسليم در برابر پروردگار عالم و وسيله ءدستيابي به حوائج و رهايي و نجات از گرفتاري ها و شدائد مي باشد و از واجبات مهم الهي است . لذا به هيچ وجه و درهيچ وضعي ترك نماز جايز شمرده نشده است .

خواهر گرامي , مي توانيد با بازگو كردن اين حرف ها براي نامزدتان او را به خواندن نماز دعوت و راغب كنيد. بهتراست كتاب اثر آقاي قرائتي و كتاب نوشتهء آقاي غلامعلي نعيم آبادي را بخريد و به ايشان هديه كنيد.

كار و كوشش براي ادارهء زندگي و به دست آوردن روزي حلال و آبرومندانه از نظر اسلام بسيار مقدس شناخته ه شده است . در روايات اسلامي به تلاش و كوشش براي كسب روزي حلال فوق العاده اهميت داده شده است . امام صادق 7مي فرمايد: .() و(پـاورقي 1.تفسير نمونه , ج 11 ص 318

در حديث ديگر مي فرمايد:

مي كند, مانند مجاهدان راه خدا است >.

كار و زحمت براي به حركت درآوردن چرخ زندگي به قدري اهميت دارد كه پيشوايان دين دستور داده اند:مسلمانان صبح هر چه زودتر از خانه خارج شوند و به دنبال تلاش براي زندگي بروند.()ا امامان معصوم : كار(پـاورقي 3.همان .

مي كردند و از دست رنج خويش استفاده مي كردند. علي بن ابي حمزه گويد: روزي امام موسي بن جعفر7را ديدم كه در مزرعه اش كار مي كرد و از سختي كار خيش عرق شده بود. عرض كردم : مگر كارگران كجايند كه شما خود كارمي كنيد؟ فرمود: آن كس كه از من و از پدرم بهتر بود, به دست خويش در مزرعه اش كار مي كرد. گفتم آن كه بود؟فرمود: پيامبر6و علي 7و نيز همهء پدرانم كار مي كردند و اين روش پيامبران و اوصياي آنان و بندگان شايسته ءخدا است .()

(پـاورقي 4.مصطفي حسيني دشتي , معارف و معاريف , مادهء كار, با تلخيص .

هر انسان بهتر مي داند كه اگر بخواهد شخصيتش حفظ شود و پيش هر كس و ناكس تحقير نشده و سر فرو نياورد,بايد كار كند و بيكار نماند. حتي اگر لازم شد, كارگري و عملگي نمايد. علي 7اين ابر مرد تاريخ گاهي اوقات درباغ هاي مدينه براي يهوديان كار مي كرد و مزد مي گرفتن و با آن زندگي مي كرد و در مقابل كساني كه مي گفتند اين كارها ننگ است , مي فرمود: براي من سنگ كشي از قله هاي كوه گواراتر و آسان تر است از اين كه منّت ديگران را به دوش بكشم . به من مي گويند: در كار و كسب ننگ هست , و من مي گويم : ننگ اين است كه انسان نداشته باشد و ازديگران بخواهد.()

(پـاورقي 5.مرتضي مطهري , تعليم و تربيت در اسلام , ص 424

همان طور كه اسلام براي كار ارزش فراوان قائل شده است , به همين اندازه بيكاري را مردود و مطرود معرفي كرده است . پيامبر عظيم الشأن اسلام فرمود:

اقتصادي خود را بر دوش مردم بيندازد, ملعون است و لعنت خدا شامل او است >.

وقتي در حضور مبارك رسول اكرم صلي الله عليه و آله دربارهء كسي سخن مي گفتند, حضرت مي پرسيد كارش چيست ؟اگر مي گفتند كار ندارد, مي فرمود: ديگر به چشم من ارزشي ندارد.()

(پـاورقي 1.همان , ص 411

انسان بايد دنبال كار برود, زيرا علاوه بر اين كه به وسيلهء كار و تلاش , زندگي انسان اداره مي شود و انسان گردنش را در برابر ديگران كج نمي كند, اصولاً كار يك وظيفهء اجتماعي است و اجتماع حقي بر گردن انسان دارد ويك فرد هر چه مصرف كند, محصول كار ديگران است .

لباسي كه مي پوشيم , غذايي كه مي خوريم , كفشي كه به پا مي كنيم , خانه اي كه در آن زندگي مي كنيم و هر چه را كه نظر كنيم , مي بينيم نتيجهء كار ديگران است . پس كسي كه آزاد مرد است و طالب سعادت خود مي باشد و عشق و علاقه به خانوادهء خويش دارد, كاري را كه نيتجه اش مزد حلال باشد, افتخار خود مي داند, گرچه اين كار عملگي و كارگري باشد, و بيكاري را زيبندهء وجود خود نمي داند, بلكه ننگ و عار مي داند.

]با پسري گفت پدر كاي عزيزصبح شد از بستر راحت بخيز

مهر رخ خويش عيان ساخته پرچم سعي و عمل افراخته

قافله سالار حيات آمده وزافق راحت شب سرزده

كوكبهء زندگي آماده شدحكم براي حركت داده شد

صبح پديدار شد از كاينات در حركت روي به راه قيات

باز شده دكّه سوداگران گشته كشاورز به صحرا روان

پيله ور از خانه به بازار شدخاركن اندر طلب خار شد

كبك بي دانه خوامش گرفت بازي تغزيه پرّش گرفت

جانور از لانه به كهسار شدبهر چرا گله پديدار شد

تار تَنَد بهر مگس عنكبوت مورچه اندر تك و دو بهر قوت

غنچه سر از شاخه برون كرده است شاخته سوي نور شتابنده است

زندگي ات نيست به جز جنبشي راحتي ات نيست مگر كوششي

هر كه بجنبيد زجا, زنده است و آن كه نجنبد, به يقين مرده است

خيز كه با قافله همره شوي ورنه درين مرحله گمره شوي

آن كه ازين قافله وامانده شدعاجز و بيچاره در درمنده شد

وقت رحيل است , چه خسبي چنين قافلهء جنبش گيتي ببين .()(پـاورقي 1.احمد احمدي بيرجندي , شعر در زندگي , ص 98

]خواهر محترمه , اين مطالب را با صبر و حوصله و در وقت مناسب بانامزد خود در ميان بگذاريد كه ان شاءالله مسئله ءبي نمازي و بي كاري وي حل شود. هر چه مي تواني , به نحو احس احساسات او را نسبت به كار و تلاش و اداره ءزندگي برانگيز و اصلاً در فكر طلاق نباش . ان شاءالله مشكل برطرف خواهد شد.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت