آيا امام جمعه مي تواند در خطبه هاي نماز جمعه، فرد و يا افراد و يا اداره اي را به صورت مستقيم و غير مستقيم بررسي كند و مورد اهانت قرار دهد، يا او را متهم به اختلاس نمايد؟


قضاوت دربارة شيوة برخورد امام جمعه با شما مبتني بر آن است كه اطلاعات كافي در اختيار ما باشد، زيرا هر گونه قضاوت در اين خصوص مستلزم آن است كه همة جوانب مسئله مورد بررسي قرار گيرد. افزون بر آن داوري دربارة اين دست مسايل، از عهدة اين واحد خارج بوده و نهاد و مراكز ديگر پاسخگوي آن هستند. از اين رو پيشنهاد مي شود در اين خصوص با دفتر سياستگذاري ائمه جمعه مكاتبه و پيگيري و از پيگري شخصي يا مقابله به مثل به هر شكل خودداري نماييد.

در اين جا بيان مطالب زير بايسته است:

1ـ در آموزه هاي ديني انسان و شخصيت و آبروي او از جايگاه بلندي برخوردار بوده و كسي حق ندارد حرمت و قداست آدمي را شكسته و به او اهانت نمايد.

امام صادق(ع) فرمود: هر كه در قسمتي از گفتار خود به مؤمني اهانت كند، خداوند را ديدار مي كند در حالي كه بر پيشاني او نوشته شده است: از رحمت خدا مأيوس است.(1)

2ـ متأسفانه يكي از مشكلات مسلمانان، اختلافات و چالش هاي آنان است كه در سطح كلان و خُرد ظهور مي كند. امروزه مسلمانان در اثر اختلافات، عزت و استقلال خويش را از دست داده، آثار سوء آن را شاهد هستند. اگر مسلمانان همگرا بودند، قضية مردم فلسطين و افغانستان و عراق پيش نمي آمد. بر اساس ضرورت وحدت اسلامي استكه اسلام همگان را به اتحاد و همگرايي فرا خوانده است.(2)

يكي از مشكلات جامعه ما اختلافات بعضي از مسئولان شهر ها است. اختلافات موجب مي شود كه مردم تحت تأثير قرار گرفته و پيامدهاي سوء در جامعه به وجود آيد. بر اين اساس بايسته است مسئولان شهر ها از اختلافات پرهيز كرده و اختلافات خويش را در جامعه مطرح ننمايند.

3ـ يكي از راه كارهاي ايجاد وحدت و رفع اختلافات، عفو و گذشت مي باشد. گاهي مصالح عمومي اقتضا مي كند انسان سكوت كرده و گذشت نمايد. بهتر است انسان در رفع اختلافات پيشقدم شده و خيلي از مسايل را ناديده بگيرد. زندگي حضرت امير(ع) و ديگر امامان الگوي بسيار مفيد و مناسبي در اين جهت و هدف مي باشد.

البته گذشت بدان معنا نيست كه طرف مقابل سوء استفاده كند و به چالش و اختلافات دامن بزند. در اين گونه موارد كه طرف مقابل سوء استفاده مي كند، بايد از راه هاي قانوني اقدام شود و كسي حق اهانت ندارد.

4ـ كارهاي فرهنگي به عنوان مهم ترين و ظريف ترين كار اجتماعي نياز به تلاش بسيار و صبر و حوصله دارد؛ بنابراين شما كه در اين موقعيت قرا گرفته ايد و شرايط برايتان فراهم شده، با الهام از روش و كردار ائمه معصومين و استمداد از خداوند مي توانيد با شكيبايي و عمل كردن در مسير قانوني، بر مشكلات موجود به خواست خداوند موفق باشيد.

پي نوشت ها:

1. سفينه البحار، مادة آمن.

2. تفسير نمونه، ج 2، ص 45 و ج 3، ص 28.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت