آيا ثوابهايي كه براي نماز جماعت گفته شده، جايگزين گناهان يا كفّاره گناهان ميشود؟


مسلّماً انجام دادن كارهاي خوب و حسنه گناهان را پاك ميگرداند. قرآن ميفرمايد: و أقمِ الصلواة طرفي النهار و زلفاً من اللّيل إنّ الحسنات يذهبن السّيّئات ذلك ذكري للذاكرين؛(1).در آغاز و انجام روز و ساعاتي از شب نماز بگزار، زيرا نيكيها، بديها را از ميان ميبرند. اين اندرزي است براي اندرز پذيران.

ابوعثمان ميگويد: من با سلمان فارسي زير درختي نشسته بودم. او شاخه خشكي را برداشت و آن را تكان داد، تمامي برگهايش ريخت. سپس رو به من كرد و گفت: سؤال نكردي چرا اين كار را كردم؟ گفتم: بگو ببينم منظورت چه بود؟ گفت: اين همان كاري بود كه پيامبر(ص) هنگامي كه با او زير درختي نشسته بودم، انجام داد و به من فرمود: اي سلمان! نميپرسي چرا چنين كردم؟ من گفتم: بفرماييد چرا؟ فرمود: هنگامي كه مسلمان وضو بگيرد و خوب وضو بگيرد، سپس نمازهاي پنجگانه را به جا آورد، گناهان او فرو ميريزد، همانگونه كه برگهاي اين شاخه فرو ريخت، سپس آيه بالا را تلاوت فرمود.(2)

ابوامامه ميگويد: روزي در مسجد خدمت رسول خدا(ص) نشسته بوديم كه مردي آمد و عرض كرد: منگناهي كردهام كه حدّ بر آن لازم است. آن حدّ را بر من جاري كن. فرمود: آيا نماز با ما خواندي؟ عرض كرد: آري. فرمود: خداوند گناه تو را بخشيد.(3)

نيز اميرالمؤمنين(ع) از پيامبر(ص) نقل ميفرمايد: نمازهاي پنج گانه براي امت من همچون يك نهر آب جاري است كه در خانه هر يك از شما باشد. آيا گمان ميكنيد اگر كثافتي در بدن باشد و سپس پنج بار در روز در آن نهر خود را بشوييد، چيزي از كثافتها بر او باقي ميماند؟ مسلّماً نه. به خدا سوگند! نمازهاي پنجگانه براي امّت من همانند اين شستشوها است.(4) جاي ترديد نيست كه هرگاه نماز با شرايطش انجام شود، انسان را در عالمي از معنويت و روحانيت فرو ميبرد كه پيوندهاي ايماني او را با خدا چنان محكم ميسازد كه آلودگيها و آثار گناه را از دل و جان او شستشو ميدهد. حال اگر نماز را به جماعت بخوانيم، مسلّماً تأثير آن بر پاكي از گناهان بيشتر خواهد شد.

تذكّر:

1- زدودن گناهاني كه حق اللّه باشد، با توبه و نماز و انجام كارهاي خوب مسلّم است، ولي گناهاني كه مشتمل بر حقّ النّاس باشد، با پرداخت بدهي يا رضايت صاحب حق و سپس توبه و عبادت بخشيده ميشود.

2- كفّارات مالي از قبيل كفّاره افطار عمدي روزه ماه رمضان و ديگر كفارهها با خواندن نماز از گردن انسان ساقط نميشود، بلكه بايد آنها را ادا كرد.

پاورقي1 هود (11) آيه 114.

(پاورقي2 تفسير نمونه، ج 9، ص 268، به نقل از مجمع البيان، ذيل آيه.)

(پاورقي3 همان.)

(پاورقي4 همان، ص 269.)



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت